Όταν η παράδοση συναντά την έμπνευση μιας ευαίσθητης γαστρονόμου, γεννιούνται μαγειρικές ιστορίες όπως τα Τας κεμπάπ της Μαριέττας. Η Μαριέττα Γαλάνη, ερευνήτρια της τοπικής κουζίνας με καταγωγή από την Απείρανθο, γέννημα-θρέμμα σε μια οικογένεια όπου τα μυστικά των προγόνων περνούσαν με τη κουτάλα στο χέρι, μεταμορφώνει αυτή την παράδοση σε γαστρονομική εμπειρία στο naxospress.
Στο συγκεκριμένο βραδινό φαγητό, το μοσχάρι γίνεται περήφανο, με πλούσια κρασάτη σάλτσα, βαθιά αρώματα μπαχαρικών και ζεστές γεύσεις που θυμίζουν την Πόλη – αυτή την προγιαγιά που έφτασε στη Νάξο με τις συνταγές της και τα ξένα καπρίτσια της κουζίνας.
Τα υλικά (για την εκτέλεση των Τας κεμπάπ)
-
1 κιλό μοσχάρι σε κύβους
-
2 κ. σ. βούτυρο
-
4 κ. σ. ελαιόλαδο
-
1 τριμμένο κρεμμύδι
-
2 τριμμένες σκελίδες σκόρδο
-
3 ντομάτες αλεσμένες
-
4–5 κ. σ. αλεύρι
-
1 κ. γλ. ξερό σέλινο
-
3 κ. σ. πελτέ ντομάτας
-
1 φλ. κόκκινο κρασί
-
1 φύλλο δάφνης
-
Λίγη κανέλα, λίγη ζάχαρη
-
1 κύβο κρέατος (Knorr)
-
Τριμμένο μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο, δεντρολίβανο, πάπρικα, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
-
Ντοματίνια για το σερβίρισμα
Πώς το φτιάχνει η Μαριέττα
-
Ανακατεύει το αλεύρι με αλατοπίπερο και αλευρώνει το μοσχάρι σε κύβους.
-
Σε φαρδύ τηγάνι, λιώνει βούτυρο και λάδι και σοτάρει το κρέας μέχρι να ροδίσει.
-
Προσθέτει κρεμμύδι, σκόρδο, μυρωδικά και τον πελτέ, ανακατεύοντας δυνατά.
-
Μόλις κάψει ο πελτές, ρίχνει την ντομάτα, λίγη ζάχαρη και ελάχιστο νερό· σιγομαγειρεύει για 5′ μέσα σε καπάκι.
-
Σβήνει με κρασί, βάζει τον κύβο και αφήνει να σιγοβράσει για ακόμα 5′, καλυμμένο.
-
Σερβίρει τα κεμπάπ με φρέσκα ντοματίνια – για νοστιμιά και φινέτσα στο πιάτο.
Η Μαριέττα και η τοπική κουζίνα στο naxospress
Η Μαριέττα δεν είναι απλά σεφ. Είναι ερευνήτρια της ανάμνησης, της γευστικής ταυτότητας – από την Απείρανθο, από τις ρίζες Πόλης-Ασίτιδας, από τις κουζίνες των προγιαγιάδων. Όπως έχει αναφέρει, οι παραδοσιακές συνταγές της διασώζουν λιτές αλλά πικάντικες γεύσεις, προσαρμοσμένες στο ορεινό κλίμα και τη δημιουργικότητα της τοπικής κουζίνας.
Γι’ αυτό, και αυτές οι “Τας κεμπάπ” κουβαλάνε την ιστορία πολλών γενιών, και θέλουμε να τις απολαύσουμε με όλη τη γευστική φροντίδα που αξίζει.
#Naxos #ΜαριέτταΓαλάνη #ΤαςΚεμπάπ #Απείρανθος #ΤοπικήΚουζίνα #Naxospress #Γαστρονομία