Δευτέρα, 16 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΤα συριανά προϊόντα στο πιάτο σας

Τα συριανά προϊόντα στο πιάτο σας

|

Ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων (15/09) πριν την έναρξη του 1ου Φεστιβάλ Γαστρονομικού Πολιτισμού “Syros Greatings” (από τις 16 έως τις 18 Σεπτεμβρίου) για τους τοπικούς επιχειρηματίες εστίασης

Το μήνυμα της αξίας της “διείσδυσης” των συριανών παραδοσιακών προϊόντων στις συνταγές και τα πιάτα των επιχειρήσεων εστίασης του νησιού επιδιώκει να προωθήσει το Επιμελητήριο Κυκλάδων μέσα από μία ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει, μεθαύριο, Πέμπτη, μία ημέρα πριν την έναρξη του Φεστιβάλ Γαστρονομικού Πολιτισμού της Σύρου με τίτλο “Syros Greatings” προς όφελος του συνόλου των σχετικών επιχειρήσεων του τόπου.

Όπως έχει γνωστοποιηθεί ήδη, το εν λόγω Φεστιβάλ που φιλοδοξούν όλοι οι αρμόδιοι να το καταστήσουν – τα επόμενα χρόνια – θεσμό για το νησί, θα διαρκέσει από τις 16 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου, προβάλλοντας επαρκώς και με ξεχωριστό τρόπο την ιδιαίτερη γαστρονομική κληρονομιά και κουλτούρα της Σύρου, μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων. Πέραν του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τη στήριξή του δίνει και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Επισιτισμού του νησιού, “Τερψιχόρη”, τα μέλη του οποίου, όπως και οι επιχειρήσεις catering προσκαλούνται να συμμετάσχουν στην ενημερωτική εκδήλωση της Πέμπτης. Περισσεύει να υπενθυμιστεί πως, το “Syros Greatings” υποστηρίζεται σαφώς και από το δίκτυο Aegean Cuisine.

Η συριανή γαστρονομία ως “εργαλείο” προβολής και τουριστικής προώθησης

Ειδικότερα, σκοπός του Φεστιβάλ Γαστρονομικού Πολιτισμού αποτελεί η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της συριανής κουζίνας, “ως μέρος της προώθησης του συνολικού τουριστικού προϊόντος του νησιού της Σύρου, μέσω της γαστρονομίας” σύμφωνα και με όσα έχουν αναφερθεί σε επίσημη ενημέρωση και πρόσφατη ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο προγραμματισμός της συγκεκριμένης εκδήλωσης, για την οποία προσκαλούνται να παραστούν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης και οι επιχειρήσεις catering, που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της γαστρονομίας της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Βάσει της πρόσκλησης που απευθύνει το Επιμελητήριο Κυκλάδων, η εκδήλωση θα έχει θέμα “Η Συριανή γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα ως εργαλείο προβολής και προώθησης του τουριστικού προϊόντος μας” και θα λάβει χώρα στην αίθουσα “Βαλμά” του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη, την Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί.

Πρόκειται για μία εκδήλωση “πρόγευση” του “Syros Greatings” όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το Επιμελητήριο, απευθυνόμενο στο σύνολο των επιχειρήσεων.

Προς ενημέρωση τόσο του αναγνωστικού κοινού, όσο όμως και των άμεσα ενδιαφερομένων, ακολουθεί αυτούσιο το περιεχόμενο της σχετικής πρόσκλησης που δημοσιοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, εντός του οποίου δίδονται και σημαντικές πληροφορίες για τον χαρακτήρα της “πρόγευσης” του Φεστιβάλ.

“Αγαπητές & Αγαπητοί Συνάδελφοι, Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα πριν την έναρξη του «Syros GrEATings», του πρώτου Φεστιβάλ Γαστρονομικού Πολιτισμού της Σύρου που θα διαρκέσει από τις 16 μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου 2016, σας προσκαλούμε στο πλαίσιο του φεστιβάλ προκειμένου να συζητήσουμε για την αξία της χρήσης τοπικών, συριανών προϊόντων στην εστίαση και την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας, ενισχύοντας με αυτό το τρόπο το γαστρονομικό προφίλ της Σύρου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στις 11:00-13:00 στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων (κτίριο “Βαλμά”). Ο πρωτοπόρος εστιάτορας Γιώργος Χατζηγιαννάκης από το εστιατόριο Σελήνη της Σαντορίνης, η δημοσιογράφος γεύσης και μια εκ των συγγραφέων του βιβλίου “Του άνεμου και της αρμύρας” Νανά Δαρειώτη, ο έμπορος Κώστας Πρέκας και η μαγείρισσα Μάρω Διακάτου, θα είναι οι κεντρικοί ομιλητές μιας ουσιαστικής συζήτησης κι ανταλλαγής απόψεων σχετικά με την αξία της καθιέρωσης της Σύρου ως γαστρονομικού προορισμού. Θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας για έναν ουσιαστικό διάλογο, τροφή για σκέψη”.

Δοκιμάστε τη συριανή κουζίνα”

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του τριημέρου που θα διεξαχθεί το Φεστιβάλ Γαστρονομικού Πολιτισμού στη Σύρο, κρίνεται αναγκαίο να υπενθυμιστεί πως θα αναπτυχθούν πολλές δράσεις κι εκδηλώσεις για την ανάδειξη της γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων. Σύμφωνα με το πλάνο που έχει ανακοινωθεί, θα παρασκευαστούν και θα δημιουργηθούν ειδικά μενού από τα 17 μέλη – επιχειρήσεις του δικτύου Aegean Cuisine στη Σύρο, δράση που θα έχει τίτλο “Δοκιμάστε τη συριανή κουζίνα”, ενώ θα υπάρξει η δυνατότητα γνωριμίας και συστάσεων… με τα παραδοσιακά προϊόντα μέσω των επισκέψεων σε παραγωγούς της Σύρου.

Παράλληλα, στο Βιομηχανικό μουσείο Ερμούπολης θα “φιλοξενείται” και θα παρουσιάζεται η ιστορία του συριανού λουκουμιού, ενώ και στην είσοδο του Δημαρχικού Μεγάρου της Ερμούπολης θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Φάτε μάτια Σύρο” με την πολύτιμη συνεργασία της Λέσχης Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Σύρου.

Τέλος, το Σάββατο, οπότε και θα ανοίξει τις “πύλες” του ο θερινός κινηματογράφος “Παλλάς” στην πόλη, οι κάτοικοι κι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν live μαγειρέματα, καθώς και έκθεση τοπικών προϊόντων από τις πέντε το απόγευμα έως και τις δέκα το βράδυ.

Σημειώνεται πως, θα δημοσιοποιηθεί προσεχώς το αναλυτικό πρόγραμμα με τις ώρες και τους χώρους πραγματοποίησης του συνόλου των εκδηλώσεων.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ναξιακά Γράμματα: 15 χρόνια πνευματικής συνέχειας, Κυκλοφόρησε το 54ο τεύχος

Μελετήματα για την αγροτική κληρονομιά, την απεραθίτικη παράδοση και τη μικρασιατική μνήμη – Αφιέρωμα στη γυναικεία ποίηση της Απειράνθου

Νίκος Ρογκαβόπουλος: “έκλεψε την παράσταση” στην τελετή λήξης της ΑΕ Σαντορίνης

Ο διεθνής άσος της Μπασκόνια και μεταγραφικός στόχος του Παναθηναϊκού βρέθηκε στο κλειστό του ΔΑΠΠΟΣ, αποθεώθηκε από μικρούς και μεγάλους και έδειξε την αγάπη του για τη Σαντορίνη

Δονούσα: Ένας καλοκαιρινός προορισμός με ψυχή, τι πρέπει να γνωρίζετε πριν το ταξίδι σας

Η Κοινότητα Δονούσας ενημερώνει με σεβασμό και αγάπη τους επισκέπτες για βασικές οδηγίες που διαφυλάσσουν την ταυτότητα, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στο νησί.

Η Νάξος ζωντανεύει την ιστορία της με την εφαρμογή NAXOS AR!

Καινοτόμες πινακίδες με QR code στον Ναό του Απόλλωνα προσκαλούν κατοίκους και επισκέπτες σε μια εικονική αναβίωση του μνημείου – Μια πρωτοβουλία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Κίμωλος: Η αθόρυβη ομορφιά του Αιγαίου, είναι ένας μυστικός Παράδεισος (video)

Από την Ψάθη στο Χωριό, ένα αυθεντικό ταξίδι στη γαλήνη, την αρχιτεκτονική και την αύρα του Αιγαίου

Kανονισμοί άρδευσης έως το 2026: Τέλος στις σπατάλες, αρχίζει η ορθή διαχείριση ύδατος

Ριζική αναδιάρθρωση στον αγροτικό υδατικό τομέα με σύγχρονους κανόνες, ενίσχυση παρακολούθησης και αξιοποίηση ανακυκλωμένου νερού – Προχωρούν έργα 500 εκατ. ευρώ.

Santo Wines – Καινοτομία στην παραγωγή οίνου: Μη οινοπνευματική οινοποίηση ΠΟΠ Σαντορίνη & ΠΓΕ Κυκλάδες

Παρουσίαση της πιλοτικής εφαρμογής νέας τεχνολογίας αφαίρεσης αλκοόλης με διατήρηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών

Χωρίς Τέλος Ταφής οι εισφορές των Δήμων στον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Η Γενική Συνέλευση του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε στη Μύκονο το Σάββατο 14 Ιουνίου, επικύρωσε τους νέους Πίνακες Εισφορών των Δήμων, σε εφαρμογή του ν. 5193/2025

Στην Τήνο ο Γιάννης Βρούτσης: Ανακοινώνει Κολυμβητήριο 2 εκατ. ευρώ

Μεγάλη ημέρα για τον αθλητισμό στις Κυκλάδες – Στην Τήνο ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού μαζί με κορυφαίους αθλητές για την ανακοίνωση του σύγχρονου κολυμβητηρίου στο νησί.

Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: Φαβορί με γκολ και combo bets

Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: Τσέλσι, Μπενφίκα και Φλαμένγκο στο επίκεντρο

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Συρματοπλέγματα στον Λυώνα και η επικείμενη (14/06) επίσκεψη Μενδώνη στη Νάξο

Κάτοικοι καταγγέλλουν αυθαίρετη περίφραξη αιγιαλού και προσβολή ιστορικού μνημείου – Σιωπή από τις Αρχές εν αναμονή της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος μεθαύριο Παρασκευή 13 Ιουνίου, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Προγραμματισμένες εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ από τις 09:30 έως τις 12:30 – Προειδοποίηση για πρόωρη επαναφορά ρεύματος

Νάξος: Μπήκαν τα θεμέλια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, ένα όραμα γίνεται πράξη

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Νάξο, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ελπίδα και προσδοκία την πρόοδο του έργου.

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.