Τετάρτη, 6 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΤα "δώρα από την Ελλάδα" μέσω της Κουζίνας Αιγαίου πάνε ...Νέα Υόρκη

Τα “δώρα από την Ελλάδα” μέσω της Κουζίνας Αιγαίου πάνε …Νέα Υόρκη

|

Πέντε διακεκριμένοι σεφ θα ταξιδέψουν Αμερική για το μεγαλύτερο γαστρονομικό συμβάν της χρονιάς (!!) – Ο Γιάννης Γαβαλάς από την Ηρακλειά εκπροσωπεί τις Κυκλάδες και μας λέει τις εντυπώσεις του 

Μια μεγάλη μέρα για την προβολή του τόπου μας και δη της άρτιας Ελληνικής Κουζίνας του Νοτίου Αιγαίου έρχεται στις 16 Μαρτίου. Πιο συγκεκριμένα, 5 διακεκριμένοι Έλληνες Σεφ θα ταξιδέψουν στην Νέα Υόρκη για να παρουσιάσουν ένα ειδικά σχεδιασμένο μενού στην πιο σημαντική εκδήλωση γαστρονομίας που πραγματοποιείται στην Αμερική.

Στις 16 Μαρτίου, η ελληνική κουζίνα δίνει το «παρών» για πρώτη φορά στο «Beard House» του «James Beard Foundation» στη Νέα Υόρκη, που διοργανώνει τα «James Beard Awards», την πιο σημαντική εκδήλωση γαστρονομικού ενδιαφέροντος που πραγματοποιείται στην Αμερική. Στην εκδήλωση «Gifts from Greece» – Δώρα από την Ελλάδα, που πραγματοποιείται με σκοπό την προβολή των γαστρονομικών θησαυρών της κουζίνας των νησιών του Αιγαίου, θα μαγειρέψουν ως προσκεκλημένοι σεφ οι Χρήστος Αθανασιάδης (Nice n Easy Κολωνάκι, Κηφισιά, Μύκονος) Ιωάννης Γαβαλάς (Bakalo, Μύκονος), Παναγιώτης Διαμαντής (Rodos Palace Hotel, Ρόδος), Σταμάτης Μισομικές (Noble, Elysium Resort & Spa, Ρόδος) και Γιώργος Στυλιανουδάκης (Kenshō Boutique Hotel & Suites, Μύκονος).

Σημειώνουμε ότι τα «James Beard Awards» είναι η σημαντικότερη διοργάνωση επιβράβευσης εστιατορίων και επαγγελματιών που αναδεικνύουν ποικιλοτρόπως την αμερικανική γαστρονομική κουλτούρα στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αναβάθμισης του χώρου της εστίασης. To «James Beard Foundation» είναι ένας Εθνικός Μη-Κερδοσκοπικός Οργανισμός με έδρα τη Νέα Υόρκη που δημιουργήθηκε προς τιμήν του Αμερικανού James Beard, μιας από τις επιδραστικότερες μορφές της εγχώριας γαστρονομικής σκηνής. Η επίσημη τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαΐου.

Το μενού της βραδιάς
Ορεκτικά
Πιταρούδια
Αβγά ορτυκιού καγιανά με Λούτζα Μυκόνου
Πασχάτης (ή λαμπριώτικο)

Σούπα, σαλάτα και κυρίως
Σούπα θαλασσινών με αστακό, βασιλικό καβούρι, ντομάτα κονφί, λάδι αρωματισμένο με μαϊντανό και κρέμα σαφράν από την Αστυπάλαια

Αιγαιοπελαγίτικη σαλάτα με λαχανικά εποχής και τσάι 19 βοτάνων

Χταπόδι μαγειρεμένο sous vide, γλασαρισμένο με μέλι και σόγια, με πουρέ από κουκιά αρωματισμένο με μαστίχα

Φιλέτο σπάρου με μπάμιες σοτέ, καπνιστές πατάτες, ντοματίνια και ελιές.

Στιφάδο με Wagyu Rib-Eye, σάλτσα ντομάτας, μυρωδικά, κρεμμύδια και κρέμα πατάτας

Επιδόρπιο
Πουτίγκα ρυζιού με σαφράν, παστέλι και παγωτό φιστίκι

Στο μενού χρησιμοποιούνται αγνά υλικά από τα νησιά του Αιγαίου, όπως το σαφράν Αστυπάλαιας και η Λούτζα Μυκόνου, πρωτοποριακές γεύσεις για την απαιτητική Αμερικάνικη κοινωνία όπου το θαλασσινό συνδυασμένο με την πληθωρική επίγευση των μοναδικών βοτάνων, αναμένουμε να εντυπωθούν μνήμες που σε ταξιδεύουν στην μοναδική απλότητα του Αιγαίου.

Ιθύνον νους του ειδικού μενού , 0 σεφ Χρήστος Αθανασιάδης που σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συνοδοιπόρους σεφ  σ’αυτό το σημαντικό ταξίδι, πρότειναν σαν μενού όλη την ξεχωριστή κουζίνα του Νοτίου Αιγαίου μέσα σε ένα και μοναδικό γεύμα.

Μιλήσαμε με τον Γιάννη Γαβαλά, τον «δικό μας» διακεκριμένο σεφ από την Ηρακλειά, που με την εμπειρία και το μεράκι που τον διακρίνει, θα δώσει με μεγάλη ευθύνη και τιμή το μοναδικό του νησιώτικο στίγμα στην σημαντική αυτή διάκριση για την Ελλάδα

  • Πείτε μας δυο λόγια για αυτό το σημαντικό γεγονός

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς υπήρχε μια προσπάθεια αρκετών χρόνων να μπορέσουμε σαν Ελληνική Κουζίνα να εισχωρήσουμε στο “James Beard Foundation”. Το ίδρυμα αυτό είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος κι εγκυρότερος γαστρονομικός οργανισμός της Αμερικής με έδρα τη Νέα Υόρκη και οι απαιτήσεις πολύ μεγάλες. Στα «Δώρα από την Ελλάδα» παρουσιάζουμε την κουζίνα του Αιγαίου και είναι ευτυχές το γεγονός ότι εγώ με τα παιδιά είμαστε νησιώτες, οι 2 με βάση τη Μύκονο, οι άλλοι δυο με βάση τη Ρόδο κι εγώ από την Ηρακλειά. Ο κ. Στυλιανουδάκης έχει καταγωγή από την Κρήτη, και κατ’αυτό τον τρόπο δημιουργήσαμε με πολύ κόπο την «Ταυτότητα» του μενού χρησιμοποιώντας προιόντα από 9 νησιά των Κυκλάδων, καταλήγοντας σε ένα συνολικά δουλεμένο μενού, σε μια ομαδική προσπάθεια.

 

  • Έχουμε Ναξιώτικο προϊόν στο μενού?

Δυστυχώς όχι. Μπήκα πολύ αργά στην διαδικασία του μενού διότι με βρήκαν αργότερα. Ξέρεις, η συμμετοχή σε κάτι τέτοιο είναι πάρα πολύ δύσκολη, υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι σεφ που προσπαθούν να πάνε εδώ και χρόνια αλλά δεν μπορούν

 

  • Πως νιώθεις σαν πρεσβευτής της Ελλάδας σε κάτι τόσο σημαντικό?

Νιώθω μεγάλη τιμή αλλά και αρκετό άγχος. Είναι μεγάλη η ευθύνη που κουβαλάμε στους ώμους μας και θέλουμε να φανούμε αντάξιοι αυτής της τιμής για τα νησιά μας, για την Ελλάδα. Να σημειώσουμε ότι είναι ένα πολύ καταξιωμένο ίδρυμα στην Αμερική. Το μεσημέρι σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα θα παρουσιάσουμε το μενού σε 60 δημοσιογράφους σε γκαλά, όπου θα κριθούν τα πάντα. Και κατόπιν, θα ξαναμαγειρέψουμε σε μια ειδική εκδήλωση για το κοινό όπου η πρόσκληση είναι στα 170 δολάρια και 135 για τα μέλη αντίστοιχα. Θα είναι ένα άκρως απαιτητικό κοινό για το οποίο έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ακίνητο του ιδρύματος «James Beard Foundation” η οποία είναι ήδη αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ιδρύματος όπου δίνεται ειδική έμφαση στον Ήλιο και το μπλέ της Μεσογείου για τους ταξιδιώτες. Η λίστα κρασιών έχει επιμεληθεί από τον Σκούρα

 

  • Πιστεύεις ότι ένα τόσο σημαντικό γεγονός θα ανοίξει δίοδο επικοινωνίας των προϊόντων της Ελληνικής Γης στην Αμερική?

Οπωσδήποτε! Ήδη η παρούσα συμμετοχή μας δίνει ένα ικανοποιητικό πάτημα κι ένα άνοιγμα για μεγάλες ευκαιρίες στο μέλλον

 

Είμαστε περήφανοι για την ομάδα αυτή που θα τιμήσουν το Αιγαίο μας και τους ευχόμεθα από καρδιάς την καλύτερη δυνατόν επιτυχία. Ας είναι η πρώτη δίαυλος επικοινωνίας της νησιωτικής κουλτούρας που θα χτίσει ένα ζοφερό μέλλον για την διατήρηση της νησιοτικότητας μέσω της αγάπης για την ολιστική εμπειρία της Ελληνικής μοναδικής Γης. Θα είμαστε κι εμείς εκεί, νοερά μαζί τους στις 16 Μαρτίου!

Πληροφορίες για το συμβάν μπορείτε να βρείτε στο www.jamesbeard.org

Το παρόν άρθρο συντάχθηκε με πληροφορίες από το www.greekgastronomyguide.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς–Πάρος–Νάξος–Κουφονήσια–Κατάπολα για 6 & 13 Αυγούστου

Το “HIGHSPEED 4” θα εκτελέσει τα δρομολόγια του “HELLENIC HIGHSPEED” – Δείτε τις ώρες αναχώρησης και άφιξης

Βασιλική Κατερίνη: «Όταν τραγουδάω στο νησί μου, αυτό χτυπάει στην καρδιά!» (video)

Μια ειλικρινής συζήτηση για την οικογένεια, τη μουσική, τις ρίζες και το μέλλον μέσα από τη συχνότητα της Ραδιοφωνίας Κυκλάδων 101,3.

ΥΠΑ: Σε εξέλιξη οι αναβαθμίσεις σε αεροδρόμια Σύρου, Κυθήρων και Ιωαννίνων

Επιθεωρήσεις από τη Διοίκηση της ΥΠΑ σε κρίσιμες υποδομές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας – Στόχος η αναβάθμιση λειτουργίας, αισθητικής και τουριστικής διασύνδεσης

Γ. Πολυχρονάκος: «Η Δημόσια Υγεία στις Κυκλάδες είναι ο μεγάλος ασθενής»

Καταγγελία από τον Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. για τεράστια κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νησιά – Προειδοποίηση για επιδείνωση το φθινόπωρο

Νάξος – Ο Γιάννης Κασιδάκης στα «Φανάρια»: Ενίσχυση με φόντο το μέλλον

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου υποδέχεται τον 20χρονο forward με εμπειρία και φιλοδοξίες – Χτίζει ομάδα που παίζει, διεκδικεί και εμπνέει!

Συρματόπλεγμα στην Πορτάρα: «Έκνομη ενέργεια» λέει ο Δήμαρχος Νάξου Δ. Λιανός (video)

Αντιδράσεις για την πρόχειρη περίφραξη στο εμβληματικό μνημείο – Τι είπε ο Δήμαρχος στην εκπομπή του OPEN και ποια μέτρα ζητά να ληφθούν άμεσα. (video)

Επίκαιρο ερώτημα αφελούς πολίτη: Ο τουρίστας βεβήλωσε την Πορτάρα; ή, οι αρχαιολόγοι την βεβηλώνουν διαχρονικά;

Εμείς βλέπουμε να εξαφανίζεται όλο  και πιο πολύ, από την αιολική ενέργεια, το κονίαμα της λιθοδομής θεμελίωσης. Μπορεί να μας διαβεβαιώσει η αρχαιολογική υπηρεσία ότι αδίκως ανησυχούμε;

«Νότες του Καλοκαιριού» στο Σαγκρί – Μουσικές διακοπές για παιδιά απόψε στα Δημήτρια

Διαδραστική μουσική εκδήλωση στο πλαίσιο των Θερινών Εργαστηρίων Μουσικής Νάξος 2025 – Από τις κατασκευές μέχρι τα τραγούδια και τα θαλασσινά παιχνίδια!

Ναός Απόλλωνα: Άμεση αντικατάσταση των συρματοπλεγμάτων με ένα καλαίσθητο καθορισμό του μνημειακού χώρου.

Ο Μιχάλης Φραγκίσκος γράφει για τον ναό του Απόλλωνα, την εικόνα που προσβάλει και τι πρέπει να γίνει ...

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.