Τρίτη, 4 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΤα "δώρα από την Ελλάδα" μέσω της Κουζίνας Αιγαίου πάνε ...Νέα Υόρκη

Τα “δώρα από την Ελλάδα” μέσω της Κουζίνας Αιγαίου πάνε …Νέα Υόρκη

|

Πέντε διακεκριμένοι σεφ θα ταξιδέψουν Αμερική για το μεγαλύτερο γαστρονομικό συμβάν της χρονιάς (!!) – Ο Γιάννης Γαβαλάς από την Ηρακλειά εκπροσωπεί τις Κυκλάδες και μας λέει τις εντυπώσεις του 

Μια μεγάλη μέρα για την προβολή του τόπου μας και δη της άρτιας Ελληνικής Κουζίνας του Νοτίου Αιγαίου έρχεται στις 16 Μαρτίου. Πιο συγκεκριμένα, 5 διακεκριμένοι Έλληνες Σεφ θα ταξιδέψουν στην Νέα Υόρκη για να παρουσιάσουν ένα ειδικά σχεδιασμένο μενού στην πιο σημαντική εκδήλωση γαστρονομίας που πραγματοποιείται στην Αμερική.

Στις 16 Μαρτίου, η ελληνική κουζίνα δίνει το «παρών» για πρώτη φορά στο «Beard House» του «James Beard Foundation» στη Νέα Υόρκη, που διοργανώνει τα «James Beard Awards», την πιο σημαντική εκδήλωση γαστρονομικού ενδιαφέροντος που πραγματοποιείται στην Αμερική. Στην εκδήλωση «Gifts from Greece» – Δώρα από την Ελλάδα, που πραγματοποιείται με σκοπό την προβολή των γαστρονομικών θησαυρών της κουζίνας των νησιών του Αιγαίου, θα μαγειρέψουν ως προσκεκλημένοι σεφ οι Χρήστος Αθανασιάδης (Nice n Easy Κολωνάκι, Κηφισιά, Μύκονος) Ιωάννης Γαβαλάς (Bakalo, Μύκονος), Παναγιώτης Διαμαντής (Rodos Palace Hotel, Ρόδος), Σταμάτης Μισομικές (Noble, Elysium Resort & Spa, Ρόδος) και Γιώργος Στυλιανουδάκης (Kenshō Boutique Hotel & Suites, Μύκονος).

Σημειώνουμε ότι τα «James Beard Awards» είναι η σημαντικότερη διοργάνωση επιβράβευσης εστιατορίων και επαγγελματιών που αναδεικνύουν ποικιλοτρόπως την αμερικανική γαστρονομική κουλτούρα στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αναβάθμισης του χώρου της εστίασης. To «James Beard Foundation» είναι ένας Εθνικός Μη-Κερδοσκοπικός Οργανισμός με έδρα τη Νέα Υόρκη που δημιουργήθηκε προς τιμήν του Αμερικανού James Beard, μιας από τις επιδραστικότερες μορφές της εγχώριας γαστρονομικής σκηνής. Η επίσημη τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαΐου.

Το μενού της βραδιάς
Ορεκτικά
Πιταρούδια
Αβγά ορτυκιού καγιανά με Λούτζα Μυκόνου
Πασχάτης (ή λαμπριώτικο)

Σούπα, σαλάτα και κυρίως
Σούπα θαλασσινών με αστακό, βασιλικό καβούρι, ντομάτα κονφί, λάδι αρωματισμένο με μαϊντανό και κρέμα σαφράν από την Αστυπάλαια

Αιγαιοπελαγίτικη σαλάτα με λαχανικά εποχής και τσάι 19 βοτάνων

Χταπόδι μαγειρεμένο sous vide, γλασαρισμένο με μέλι και σόγια, με πουρέ από κουκιά αρωματισμένο με μαστίχα

Φιλέτο σπάρου με μπάμιες σοτέ, καπνιστές πατάτες, ντοματίνια και ελιές.

Στιφάδο με Wagyu Rib-Eye, σάλτσα ντομάτας, μυρωδικά, κρεμμύδια και κρέμα πατάτας

Επιδόρπιο
Πουτίγκα ρυζιού με σαφράν, παστέλι και παγωτό φιστίκι

Στο μενού χρησιμοποιούνται αγνά υλικά από τα νησιά του Αιγαίου, όπως το σαφράν Αστυπάλαιας και η Λούτζα Μυκόνου, πρωτοποριακές γεύσεις για την απαιτητική Αμερικάνικη κοινωνία όπου το θαλασσινό συνδυασμένο με την πληθωρική επίγευση των μοναδικών βοτάνων, αναμένουμε να εντυπωθούν μνήμες που σε ταξιδεύουν στην μοναδική απλότητα του Αιγαίου.

Ιθύνον νους του ειδικού μενού , 0 σεφ Χρήστος Αθανασιάδης που σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συνοδοιπόρους σεφ  σ’αυτό το σημαντικό ταξίδι, πρότειναν σαν μενού όλη την ξεχωριστή κουζίνα του Νοτίου Αιγαίου μέσα σε ένα και μοναδικό γεύμα.

Μιλήσαμε με τον Γιάννη Γαβαλά, τον «δικό μας» διακεκριμένο σεφ από την Ηρακλειά, που με την εμπειρία και το μεράκι που τον διακρίνει, θα δώσει με μεγάλη ευθύνη και τιμή το μοναδικό του νησιώτικο στίγμα στην σημαντική αυτή διάκριση για την Ελλάδα

  • Πείτε μας δυο λόγια για αυτό το σημαντικό γεγονός

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς υπήρχε μια προσπάθεια αρκετών χρόνων να μπορέσουμε σαν Ελληνική Κουζίνα να εισχωρήσουμε στο “James Beard Foundation”. Το ίδρυμα αυτό είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος κι εγκυρότερος γαστρονομικός οργανισμός της Αμερικής με έδρα τη Νέα Υόρκη και οι απαιτήσεις πολύ μεγάλες. Στα «Δώρα από την Ελλάδα» παρουσιάζουμε την κουζίνα του Αιγαίου και είναι ευτυχές το γεγονός ότι εγώ με τα παιδιά είμαστε νησιώτες, οι 2 με βάση τη Μύκονο, οι άλλοι δυο με βάση τη Ρόδο κι εγώ από την Ηρακλειά. Ο κ. Στυλιανουδάκης έχει καταγωγή από την Κρήτη, και κατ’αυτό τον τρόπο δημιουργήσαμε με πολύ κόπο την «Ταυτότητα» του μενού χρησιμοποιώντας προιόντα από 9 νησιά των Κυκλάδων, καταλήγοντας σε ένα συνολικά δουλεμένο μενού, σε μια ομαδική προσπάθεια.

 

  • Έχουμε Ναξιώτικο προϊόν στο μενού?

Δυστυχώς όχι. Μπήκα πολύ αργά στην διαδικασία του μενού διότι με βρήκαν αργότερα. Ξέρεις, η συμμετοχή σε κάτι τέτοιο είναι πάρα πολύ δύσκολη, υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι σεφ που προσπαθούν να πάνε εδώ και χρόνια αλλά δεν μπορούν

 

  • Πως νιώθεις σαν πρεσβευτής της Ελλάδας σε κάτι τόσο σημαντικό?

Νιώθω μεγάλη τιμή αλλά και αρκετό άγχος. Είναι μεγάλη η ευθύνη που κουβαλάμε στους ώμους μας και θέλουμε να φανούμε αντάξιοι αυτής της τιμής για τα νησιά μας, για την Ελλάδα. Να σημειώσουμε ότι είναι ένα πολύ καταξιωμένο ίδρυμα στην Αμερική. Το μεσημέρι σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα θα παρουσιάσουμε το μενού σε 60 δημοσιογράφους σε γκαλά, όπου θα κριθούν τα πάντα. Και κατόπιν, θα ξαναμαγειρέψουμε σε μια ειδική εκδήλωση για το κοινό όπου η πρόσκληση είναι στα 170 δολάρια και 135 για τα μέλη αντίστοιχα. Θα είναι ένα άκρως απαιτητικό κοινό για το οποίο έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ακίνητο του ιδρύματος «James Beard Foundation” η οποία είναι ήδη αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ιδρύματος όπου δίνεται ειδική έμφαση στον Ήλιο και το μπλέ της Μεσογείου για τους ταξιδιώτες. Η λίστα κρασιών έχει επιμεληθεί από τον Σκούρα

 

  • Πιστεύεις ότι ένα τόσο σημαντικό γεγονός θα ανοίξει δίοδο επικοινωνίας των προϊόντων της Ελληνικής Γης στην Αμερική?

Οπωσδήποτε! Ήδη η παρούσα συμμετοχή μας δίνει ένα ικανοποιητικό πάτημα κι ένα άνοιγμα για μεγάλες ευκαιρίες στο μέλλον

 

Είμαστε περήφανοι για την ομάδα αυτή που θα τιμήσουν το Αιγαίο μας και τους ευχόμεθα από καρδιάς την καλύτερη δυνατόν επιτυχία. Ας είναι η πρώτη δίαυλος επικοινωνίας της νησιωτικής κουλτούρας που θα χτίσει ένα ζοφερό μέλλον για την διατήρηση της νησιοτικότητας μέσω της αγάπης για την ολιστική εμπειρία της Ελληνικής μοναδικής Γης. Θα είμαστε κι εμείς εκεί, νοερά μαζί τους στις 16 Μαρτίου!

Πληροφορίες για το συμβάν μπορείτε να βρείτε στο www.jamesbeard.org

Το παρόν άρθρο συντάχθηκε με πληροφορίες από το www.greekgastronomyguide.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Ερχεται η 1η διαβούλευση για το “Masterplan Ύδρευσης” του Δήμου

Δημόσια Διαβούλευση για το Masterplan Ύδρευσης του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων - Πότε και που;

Σαντορίνη: Αποστολή μελετά τα υδροθερμικά συστήματα της καλδέρας και του Κολούμπου

Η αποστολή HYDROMOX αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση των φυσικών μηχανισμών που διαμορφώνουν τον υποθαλάσσιο ηφαιστειακό χώρο και την πρόβλεψη πιθανών κινδύνων για την ευρύτερη περιοχή του ηφαιστειακού συγκροτήματος της Σαντορίνης.

Το ελληνικό νησί που σχεδόν εξάλειψε την άνοια – Τι πίνουν οι κάτοικοί του;

Οι Ικαριώτες είναι μεγάλοι οπαδοί δύο ροφημάτων που μπορεί να τους βοηθούν να παραμείνουν σε εγρήγορση μέχρι τα βαθιά γεράματα

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Νέος κύκλος δωρεάν σεμιναρίων το Μάρτιο

Μέσα από το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, το Επιμελητήριο Κυκλάδων στοχεύει να εξοπλίσει τα μέλη του με πολύτιμες γνώσεις και εργαλεία

Ποια Ελληνικά νησιά είναι στους 20 καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης για το 2025

Πάνω από ένα εκατομμύριο ταξιδιώτες από 158 χώρες ψήφισαν για τον «Καλύτερο Ευρωπαϊκό Προορισμό για το 2025», που διενήργησε η πλατφόρμα για την προώθηση του τουρισμού στην Ευρώπη, European Best Destinations.

Αποψη: Ζωή και θάνατος πάνε αντάμα στις τελετουργικές εκφράσεις των ανθρώπων της Νάξου

Ο Γιώργος Καρνέζης σχολιάζει την κριτική που έγινε μέσω διαδικτύου για τη σχέση των αποκριάτικων εορτών και το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη

Δυτικές Κυκλάδες: Χωρίς πλοίο (“Αικατερίνη Π”) για δύο ημέρες λόγω τεχνικού προβλήματος

Ανεκτέλεστα θα παραμείνουν τα δρομολόγια του ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. το χρονικό διάστημα 4-5 Μαρτίου λόγω τεχνικού προβλήματος

Ενδοκυκλαδικά – “Αρτεμις”: Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, ανεκτέλεστο το σημερινό δρομολόγιο

Με την ένταση των ανέμων να ξεπερνάει και τα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα (ριπές) ανεκτέλεστο το σημερινό δρομολόγιο του "Αρτεμις" εντός Κυκλάδων

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Δύο βιωματικά εργαστήρια έρχονται για γυναίκες

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Βιωματικά εργαστήρια για γυναίκες - Πότε και που θα γίνουν

Τέμπη : Ηχηρό μήνυμα από την πανέμορφη Ηρακλειά (photos)

Ούτε στην Ηρακλειά ξεχνούν - Και το Μήνυμα τους ηχηρό προς κάθε κατεύθυνση (Photos)

Εύη Νομικού – SANTORY: Οι μετρήσεις στην καλδέρα της Σαντορίνης θα εμπλουτίσουν τη βάση δεδομένων των Επιτροπών

Θα συνδυαστούν με τις μετρήσεις που θα γίνουν στο ενεργό υδροθερμικό πεδίο του Κολούμπου κ στη ΒΑ πλευρά της καλδερας της Σαντορίνης με ρομποτικό όχημα κ ειδικούς δειγματολήπτες τις επόμενες ημέρες

Εκτακτο: Black out στη πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου λόγω προβλήματος σε πυλώνα της ΔΕΗ κοντά στο Δημαρχείο

Απόκριες – Νάξος: “Πάρκινγκ” ο χώρος μπάσκετ δίπλα στο Δημαρχείο;

Μία εικόνα ... χίλιες λέξεις και αρκετές αντιδράσεις δημιουργήθηκαν από το γεγονός ότι δεκάδες αυτοκίνητα γέμισαν τον ανοιχτό χώρο μπάσκετ δίπλα από το Δημαρχείο

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” φεύγει, το “Hellenic HighSpeed” έρχεται

Για την ετήσια ακινησία του το “Άρτεμις” ξεκινάει στις 10 Μαρτίου – Στη θέση του το “HELLENIC HIGHSPEED”

Βαγγ. Κατσαράς: “Τα τελευταία χρόνια η Νάξος είναι στις πρώτες θέσεις που επιλέγουν να έρθουν για την Αποκριά” (video)

Ναξιώτικη αποκριά-Μια γιορτή γεμάτη μυσταγωγία και κέφι - Τι ανέφερε ο Βαγγέλης Κατσαράς σε εκπομπή της ΕΡΤ (video)

ΑΜΣ Φιλωτίου: Αγιοβασιλόπιττα αφιερωμένη σε Δημήτρη Ημελλο και Μαργαρίτα Οικονομοπούλου

Την Αγιοβασιλόπιττα του Α.Μ.Σ. Φιλωτίου ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος - Ποιοι έδωσαν το "παρών" (φωτογραφίες)

Κυκλάδες – Εφορεία Αρχαιοτήτων: “Stop” σε τουριστικά καταλύματα σε Νάξο και Κύθνο

Δύο μη εγκρίσεις αιτημάτων για τουριστικά καταλύματα σε Νάξο και Κύθνο και μία μετατροπή

Δονούσα – Express Skopelitis: Γιατί συνεχίζετε η συνεχιζόμενη διάκριση στα δρομολόγια σε βάρος του νησιού μας;

Επιχειρηματίες και κάτοικοι της Δονούσας ζητούν απαντήσεις στην συνεχιζόμενη διάκριση στα δρομολόγια του Express Skopelitis σε σχέση με τα άλλα νησιά των Μικρών Κυκλάδων;

Σαντορίνη – Αμοργός: Πρόταση Λέκκα να ανοίξουν τα σχολεία

Σαντορίνη: Πρόταση Λέκκα να ανοίξουν τα σχολεία - Ανάλογη πρόταση και για Αμοργό, Ιο και Ανάφη