Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΤα "δώρα από την Ελλάδα" μέσω της Κουζίνας Αιγαίου πάνε ...Νέα Υόρκη

Τα “δώρα από την Ελλάδα” μέσω της Κουζίνας Αιγαίου πάνε …Νέα Υόρκη

|

Πέντε διακεκριμένοι σεφ θα ταξιδέψουν Αμερική για το μεγαλύτερο γαστρονομικό συμβάν της χρονιάς (!!) – Ο Γιάννης Γαβαλάς από την Ηρακλειά εκπροσωπεί τις Κυκλάδες και μας λέει τις εντυπώσεις του 

Μια μεγάλη μέρα για την προβολή του τόπου μας και δη της άρτιας Ελληνικής Κουζίνας του Νοτίου Αιγαίου έρχεται στις 16 Μαρτίου. Πιο συγκεκριμένα, 5 διακεκριμένοι Έλληνες Σεφ θα ταξιδέψουν στην Νέα Υόρκη για να παρουσιάσουν ένα ειδικά σχεδιασμένο μενού στην πιο σημαντική εκδήλωση γαστρονομίας που πραγματοποιείται στην Αμερική.

Στις 16 Μαρτίου, η ελληνική κουζίνα δίνει το «παρών» για πρώτη φορά στο «Beard House» του «James Beard Foundation» στη Νέα Υόρκη, που διοργανώνει τα «James Beard Awards», την πιο σημαντική εκδήλωση γαστρονομικού ενδιαφέροντος που πραγματοποιείται στην Αμερική. Στην εκδήλωση «Gifts from Greece» – Δώρα από την Ελλάδα, που πραγματοποιείται με σκοπό την προβολή των γαστρονομικών θησαυρών της κουζίνας των νησιών του Αιγαίου, θα μαγειρέψουν ως προσκεκλημένοι σεφ οι Χρήστος Αθανασιάδης (Nice n Easy Κολωνάκι, Κηφισιά, Μύκονος) Ιωάννης Γαβαλάς (Bakalo, Μύκονος), Παναγιώτης Διαμαντής (Rodos Palace Hotel, Ρόδος), Σταμάτης Μισομικές (Noble, Elysium Resort & Spa, Ρόδος) και Γιώργος Στυλιανουδάκης (Kenshō Boutique Hotel & Suites, Μύκονος).

Σημειώνουμε ότι τα «James Beard Awards» είναι η σημαντικότερη διοργάνωση επιβράβευσης εστιατορίων και επαγγελματιών που αναδεικνύουν ποικιλοτρόπως την αμερικανική γαστρονομική κουλτούρα στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αναβάθμισης του χώρου της εστίασης. To «James Beard Foundation» είναι ένας Εθνικός Μη-Κερδοσκοπικός Οργανισμός με έδρα τη Νέα Υόρκη που δημιουργήθηκε προς τιμήν του Αμερικανού James Beard, μιας από τις επιδραστικότερες μορφές της εγχώριας γαστρονομικής σκηνής. Η επίσημη τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαΐου.

Το μενού της βραδιάς
Ορεκτικά
Πιταρούδια
Αβγά ορτυκιού καγιανά με Λούτζα Μυκόνου
Πασχάτης (ή λαμπριώτικο)

Σούπα, σαλάτα και κυρίως
Σούπα θαλασσινών με αστακό, βασιλικό καβούρι, ντομάτα κονφί, λάδι αρωματισμένο με μαϊντανό και κρέμα σαφράν από την Αστυπάλαια

Αιγαιοπελαγίτικη σαλάτα με λαχανικά εποχής και τσάι 19 βοτάνων

Χταπόδι μαγειρεμένο sous vide, γλασαρισμένο με μέλι και σόγια, με πουρέ από κουκιά αρωματισμένο με μαστίχα

Φιλέτο σπάρου με μπάμιες σοτέ, καπνιστές πατάτες, ντοματίνια και ελιές.

Στιφάδο με Wagyu Rib-Eye, σάλτσα ντομάτας, μυρωδικά, κρεμμύδια και κρέμα πατάτας

Επιδόρπιο
Πουτίγκα ρυζιού με σαφράν, παστέλι και παγωτό φιστίκι

Στο μενού χρησιμοποιούνται αγνά υλικά από τα νησιά του Αιγαίου, όπως το σαφράν Αστυπάλαιας και η Λούτζα Μυκόνου, πρωτοποριακές γεύσεις για την απαιτητική Αμερικάνικη κοινωνία όπου το θαλασσινό συνδυασμένο με την πληθωρική επίγευση των μοναδικών βοτάνων, αναμένουμε να εντυπωθούν μνήμες που σε ταξιδεύουν στην μοναδική απλότητα του Αιγαίου.

Ιθύνον νους του ειδικού μενού , 0 σεφ Χρήστος Αθανασιάδης που σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συνοδοιπόρους σεφ  σ’αυτό το σημαντικό ταξίδι, πρότειναν σαν μενού όλη την ξεχωριστή κουζίνα του Νοτίου Αιγαίου μέσα σε ένα και μοναδικό γεύμα.

Μιλήσαμε με τον Γιάννη Γαβαλά, τον «δικό μας» διακεκριμένο σεφ από την Ηρακλειά, που με την εμπειρία και το μεράκι που τον διακρίνει, θα δώσει με μεγάλη ευθύνη και τιμή το μοναδικό του νησιώτικο στίγμα στην σημαντική αυτή διάκριση για την Ελλάδα

  • Πείτε μας δυο λόγια για αυτό το σημαντικό γεγονός

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς υπήρχε μια προσπάθεια αρκετών χρόνων να μπορέσουμε σαν Ελληνική Κουζίνα να εισχωρήσουμε στο “James Beard Foundation”. Το ίδρυμα αυτό είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος κι εγκυρότερος γαστρονομικός οργανισμός της Αμερικής με έδρα τη Νέα Υόρκη και οι απαιτήσεις πολύ μεγάλες. Στα «Δώρα από την Ελλάδα» παρουσιάζουμε την κουζίνα του Αιγαίου και είναι ευτυχές το γεγονός ότι εγώ με τα παιδιά είμαστε νησιώτες, οι 2 με βάση τη Μύκονο, οι άλλοι δυο με βάση τη Ρόδο κι εγώ από την Ηρακλειά. Ο κ. Στυλιανουδάκης έχει καταγωγή από την Κρήτη, και κατ’αυτό τον τρόπο δημιουργήσαμε με πολύ κόπο την «Ταυτότητα» του μενού χρησιμοποιώντας προιόντα από 9 νησιά των Κυκλάδων, καταλήγοντας σε ένα συνολικά δουλεμένο μενού, σε μια ομαδική προσπάθεια.

 

  • Έχουμε Ναξιώτικο προϊόν στο μενού?

Δυστυχώς όχι. Μπήκα πολύ αργά στην διαδικασία του μενού διότι με βρήκαν αργότερα. Ξέρεις, η συμμετοχή σε κάτι τέτοιο είναι πάρα πολύ δύσκολη, υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι σεφ που προσπαθούν να πάνε εδώ και χρόνια αλλά δεν μπορούν

 

  • Πως νιώθεις σαν πρεσβευτής της Ελλάδας σε κάτι τόσο σημαντικό?

Νιώθω μεγάλη τιμή αλλά και αρκετό άγχος. Είναι μεγάλη η ευθύνη που κουβαλάμε στους ώμους μας και θέλουμε να φανούμε αντάξιοι αυτής της τιμής για τα νησιά μας, για την Ελλάδα. Να σημειώσουμε ότι είναι ένα πολύ καταξιωμένο ίδρυμα στην Αμερική. Το μεσημέρι σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα θα παρουσιάσουμε το μενού σε 60 δημοσιογράφους σε γκαλά, όπου θα κριθούν τα πάντα. Και κατόπιν, θα ξαναμαγειρέψουμε σε μια ειδική εκδήλωση για το κοινό όπου η πρόσκληση είναι στα 170 δολάρια και 135 για τα μέλη αντίστοιχα. Θα είναι ένα άκρως απαιτητικό κοινό για το οποίο έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ακίνητο του ιδρύματος «James Beard Foundation” η οποία είναι ήδη αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ιδρύματος όπου δίνεται ειδική έμφαση στον Ήλιο και το μπλέ της Μεσογείου για τους ταξιδιώτες. Η λίστα κρασιών έχει επιμεληθεί από τον Σκούρα

 

  • Πιστεύεις ότι ένα τόσο σημαντικό γεγονός θα ανοίξει δίοδο επικοινωνίας των προϊόντων της Ελληνικής Γης στην Αμερική?

Οπωσδήποτε! Ήδη η παρούσα συμμετοχή μας δίνει ένα ικανοποιητικό πάτημα κι ένα άνοιγμα για μεγάλες ευκαιρίες στο μέλλον

 

Είμαστε περήφανοι για την ομάδα αυτή που θα τιμήσουν το Αιγαίο μας και τους ευχόμεθα από καρδιάς την καλύτερη δυνατόν επιτυχία. Ας είναι η πρώτη δίαυλος επικοινωνίας της νησιωτικής κουλτούρας που θα χτίσει ένα ζοφερό μέλλον για την διατήρηση της νησιοτικότητας μέσω της αγάπης για την ολιστική εμπειρία της Ελληνικής μοναδικής Γης. Θα είμαστε κι εμείς εκεί, νοερά μαζί τους στις 16 Μαρτίου!

Πληροφορίες για το συμβάν μπορείτε να βρείτε στο www.jamesbeard.org

Το παρόν άρθρο συντάχθηκε με πληροφορίες από το www.greekgastronomyguide.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Στο τραπέζι και lockdown μετακινήσεων

Συναγερμός στο ΥΠΑΑΤ μετά την έξαρση κρουσμάτων. Σχέδιο άμεσης δράσης με ελέγχους, σταθμούς απολύμανσης και αυστηρή βιοασφάλεια· προειδοποίηση Τσιάρα για καθολική παύση μετακινήσεων αν δεν ανακοπεί η διασπορά.

Σύρος στο ισπανικό Viajar: «Βασίλισσα των Κυκλάδων» με ιστορία, αρχιτεκτονική και… off-season γοητεία

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό της Ισπανίας (με έναν από τους πιο επιδραστικούς ταξιδιωτικούς ιστότοπους παγκοσμίως) αφιερώνει διαδοχικά θέματα στη Σύρο, αναδεικνύοντας Ερμούπολη, Άνω Σύρο, μουσεία και παραθαλάσσια χωριά — με απήχηση 5,1 εκατ. αναγνωστών.

Αμοργός: Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου επιστρέφει για 16η χρονιά

Από 13 έως 18 Νοεμβρίου 2025, η Αμοργός γίνεται ξανά σημείο συνάντησης για τον τουριστικό και πολιτιστικό κινηματογράφο, με ισχυρή διεθνή συμμετοχή και ελληνική παρουσία.

Τέλος Κρουαζιέρας: 20,24 εκατ. σε 52 ημέρες, Πού κατευθύνονται τα έσοδα

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας μιλά για τα πρώτα έσοδα, την κατανομή τους σε Δήμους–λιμάνια–τουρισμό και το σχέδιο «πράσινης» αναβάθμισης στόλου και υποδομών.

«Θηραϊκές Τελετουργίες»: Παράδοση και μέλλον της Σαντορίνης στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας

Η έκθεση υδατογραφιών της Άρτεμης Χατζηγιαννάκη γίνεται αφετηρία μιας εκδήλωσης στις 19 Σεπτεμβρίου 2025

Σαντορίνη: Το Ίδρυμα «Λούλας & Ευαγγέλου Νομικού» στήριξε την ολοκλήρωση του νέου νηπιαγωγείου Μεσαριάς

Με χρηματοδότηση 135.000 €, το Ίδρυμα συνέβαλε καθοριστικά στην αποπεράτωση του έργου, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση αναγνώρισης της συνεισφοράς του.

Καναπές… στο δάσος: «φυσικό σαλόνι» στην έξοδο της Κωμιακής ζητά …σωστό καθιστικό

Κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια στο δρόμο Κωμιακής–Απόλλωνα εμφανίστηκε… σαλονάκι. Όμορφη ιδέα, λάθος υλικά: πρόταση για πετρόχτιστα πεζούλια ή ξύλινα παγκάκια, με πρωτοβουλία συλλόγων και Τοπικών Κοινοτήτων.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Νερό–«χρυσάφι» στις Κυκλάδες: λειψυδρία, πισίνες και αφαλατώσεις εκτοξεύουν τους λογαριασμούς

Μήλος στα 4,5€/m³, Κουφονήσι έως 9,67€/m³: γιατί οι λογαριασμοί «φεύγουν», τι ζητούν κάτοικοι και επαγγελματίες, και ποιες λύσεις συζητούνται.

Εθνικό Απολυτήριο: Αλλαγές-τομή στο Λύκειο και στις εισαγωγές στα ΑΕΙ από το 2026

Ανεξάρτητη αρχή εξετάσεων, τράπεζα θεμάτων, ψηφιακός φάκελος μαθητή και βάση του 10 συνθέτουν το νέο πλαίσιο για το εθνικό απολυτήριο.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου