Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΣτο Νο 2 με το macaron "Ελλάδα" ο Ναξιώτης Σταμάτης Ξενάκης

Στο Νο 2 με το macaron “Ελλάδα” ο Ναξιώτης Σταμάτης Ξενάκης

|

Ο Ναξιώτης Σταμάτης Ξενάκης με το macaron Ελλάδα (ελαιόλαδο, βασιλικός και περγαμόντο) βρέθηκε στη 2η θέση του διαγωνισμού για το καλύτερο macaron που διοργάνωσε η Γαλλική Πρεσβεία – Η Κερκυραία Αγγελική Αγάθου στη κορυφή – Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Σταμάτης Ξενάκης

Σε γαλλικούς ρυθμούς γαστρονομίας ζούμε αυτές τις εβδομάδες και η Νάξος χαμογελάει… Ο λόγος; Μα πολύ απλά είχε άξιο εκπρόσωπο στη μάχη για την κατάκτηση της κορυφής στον διαγωνισμό για το «καλύτερο macaron». Διαγωνισμός που έρχεται μέσω του εγχειρήματος «Goût de France – Good France 2018» (4η χρονιά) με πρωτοβουλία του Γάλλου Πρέσβη στην Ελλάδα Christophe Chantepy ο οποίος και κήρυξε την έναρξη του πρώτου ελληνογαλλικού macaron. Και έχει ως σκοπό να εορταστεί η γαστρονομία σε όλον τον κόσμο. Αποτέλεσμα; Η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα και το Γενικό Γαλλικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη τιμούν έναν από τους πλέον γνωστούς και αγαπημένους κλάδους της γαλλικής γαστρονομίας: την ζαχαροπλαστική της και ιδιαίτερα την σπεσιαλιτέ του macaron. Και η Νάξος με τον ζαχαροπλάστη Σταμάτη Ξενάκη όχι απλά έφτασε στον μεγάλο τελικό της 19ης Μαρτίου αλλά άγγιξε και τη.. πρώτη θέση. Με ένα macaron που είχε Ελλάδα ως βάση κατέλαβε τη 2η θέση πίσω από την Κερκυραία Αγγελική Αγάθου αλλά όπως αναφέρει και στην ανάρτησή του «Μια υπέροχη εμπειρία έφτασε στο τέλος της! Η συμμετοχή μας με το μακαρόν Ελλάδα σε μια μπουκιά, ελαιόλαδο, βασιλικός και περγαμόντο μας χάρισε τη 2η θέση! Νιώθω ευτυχής!!! Είναι πράγματι τιμητικό να επιβραβεύεται η προσπάθεια σου να αναδείξεις το γαστρονομικό πλούτο της χώρας σου. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα για τη φιλοξενία του, τον σεφ της πρεσβείας για αυτήν την διοργάνωση.  Επίσης θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που μου έδωσαν τη γνώση, την ευκαιρία, την αγάπη για την ζαχαροπλαστική και τον σεβασμό για το καταναλωτικό κοινό! Επόμενος προορισμός τα όνειρα μας!!!»

Οι τέσσερις φιναλίστ 

Τα όνειρά μας λοιπόν ο επόμενος προορισμός… Η ιστορία πάντως θα γράψει ότι η μάχη ήταν σκληρή ανάμεσα στις τρεις γυναίκες και τον μοναδικό άντρα της παρέας… Αναμέτρηση που έγινε στη Γαλλική Πρεσβεία σε έναν αγώνα δρόμο που ξεκίνησε με 50 φιναλίστα και μετά από δύο προκριματικού έφτασε στο φινάλε..  Και ο σεφ της Γαλλικής Πρεσβείας κ. Jean Marie Hoffmann, αν μη τι άλλο θα πρέπει να ήταν απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Να δούμε όμως τι δημιούργησαν οι τέσσερις φιναλίστ και τι δήλωσε ο Σταμάτης Ξενάκης στην ιστοσελίδα Greek Food Panorama που έκανε και τη παρουσίαση των φιναλίστ…

Η νικήτρια Αγγελική Αγάθου προκρίθηκε στον τελικό με ένα macaron με γεύση κουμ-κουατ και μαύρη σοκολάτα και στον τελικό με βάση τις οικογενειακές της καταβολές, και τις μυρωδιές από το φαγητό της αγαπημένης γιαγιάς παρουσίασε ένα macaron συκομαϊδα (εκ του σύκο και μάγι που στα κερκυραϊκά σημαίνει πίτα). Χρησιμοποίησε τα φημισμένα και ιδιαιτέρως σαρκώδη αποξηραμένα σύκα από την Ερεσσό της Λέσβου, μυτιληναίικο ούζο, καρύδια, ξινομυζήθρα Κρήτης και μπαχαρικά. Αυτό ήταν το γλυκό, η πίτα που έφτιαχναν οι γιαγιάδες Αύγουστο –Σεπτέμβριο και κράταγε μέχρι το χειμώνα.

Η Ευθυμία Νανέρη από τη Θεσσαλονίκη προκρίθηκε με το πιο παράξενο macaron (με πατζάρι, κρέμα ανεβατού, καπνιστό ελαιόλαδο βοτάνων και ψητά λαχανικά) και στον τελικό δημιούργησε ένα macaron με κρέμα μανουριού και φρέσκο ψιλοκομμένο μάραθο, ολόκληρη ελληνική γαρίδα και ελαιόλαδο με άρωμα ελληνικού καφέ. Έναν συνδυασμό ελληνικού καφέ, θαλασσινών και τυριών…
Η Χρυσή Σεβαστιάδου από την Πάτρα (η μόνη μη επαγγελματίας ζαχαροπλάστης) έφτασε στον τελικό με ένα χειμωνιάτικο macaron με γκανάς σοκολάτας και καραμελωμένα φουντούκια –χαρακτηριστικό χειμωνιάτικο ξηρό καρπό-, στο χρώμα της ελιάς και με μια χρυσή πινελιά του στεφανιού των ολυμπιακών αγώνων και στον τελικό; ένα macaron με γκανάς λευκής σοκολάτας και ρυζόγαλο, βανίλια  κανέλα. Ουσιαστικά το ρυζόγαλο της γιαγιάς της όπως λέει, μεταμορφωμένο σε ένα γαλλικό περίβλημα. Μάλιστα για να τιμήσει την Πάτρα δεν είχε λευκό χρώμα αλλά μωβ με μια βρώσιμη ασημένια πινελιά πάνω του, θυμίζοντας το χρώμα του πανέμορφου ειδυλλιακού ηλιοβασιλέματος της Πάτρας, λίγη ώρα πριν πέσει το σκοτάδι…

Και ο Σταμάτης Ξενάκης; Όπως αναφέρει η ενασχόλησή του με τα macaron ξεκινά 10 χρόνια πίσω, το 2008, με την επίσκεψή του στην πόλη του φωτός και τους μεγάλους οίκους ζαχαροπλαστικής. Ο έρωτας με τα μικρά πολύχρωμα κομψοτεχνήματα ήταν ακαριαίος… Για δύο χρόνια μετά την πρώτη του γνωριμία στο Παρίσι, στο εργαστήρι του στη Νάξο, για πέντε ώρες την ημέρα, έκανε τη δική του πρακτική άσκηση, τη δική του μελέτη στις συνταγές που είχε φέρει με τις αποσκευές του από τη Γαλλία. Και όπως τονίζει γελώντας «Οι Γάλλοι λένε ότι το macaron είναι το γλυκό που κάνει τα μαλλιά σου να ασπρίσουν. Ξέχασαν να πουν ότι είναι εκείνο που σε κάνει να θέλεις να τα σπάσεις όλα στη 1:00 τα μεσάνυχτα μπροστά στην πόρτα του φούρνου εκλιπαρώντας τα macaron να σου πουν τι κάνεις λάθος και σπάνε στο ψήσιμο, φουσκώνουν από τη μια μεριά μόνο, γεμίζουν φουσκάλες, ή χάνουν το σχήμα τους..» Στον τελικό έφτασε με το Αιγαίο, ( γλυκάνισος με ανθό αλατιού ) και στον τελικό όπως τονίζει δημιουργεί ένα macaron με τίτλο «Η Ελλάδα σε μια μπουκιά» φτιαγμένο από αγουρέλαιο βιολογικό με 0% οξύτητα από κορωνέικη ποικιλία, βασιλικό και ξύσμα από περγαμόντο. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κάθε Έλληνας είναι σε θέση να γνωρίζει και να αντιληφθεί γευστικά».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αεροδρόμια: Η εικόνα της επιβατικής κίνησης τον Ιανουαρίου, – 33% η Σαντορίνη λόγω εργασιών

Με το “δεξί” η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας - Πως κινήθηκαν τα αεροδρόμια στο Αιγαίο - Από τη Μυτιλήνη έως τη Ρόδο και τη Σαντορίνη

Βασ. Φλεριανός: Η απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής και το κάλεσμα διασκέδασης

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Φλεριανός σε ανάρτησή του εξηγεί την απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής των Αποκριών ...

Taste Atlas: Ποια ελληνικά πιάτα με αυγά βρίσκονται στη λίστα με τα 50 καλύτερα στον κόσμο;

Η ελληνική κουζίνα αναδείχτηκε φέτος η καλύτερη στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της την ιταλική και άλλες διάσημες κουζίνες

Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε – Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με… τεχνητή νοημοσύνη!

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Μυτιλήνη: Νεκρή μετανάστρια μέσα σε βάρκα που ήρθε από τις τουρκικές ακτές

Στη βάρκα επέβαιναν και άλλοι 18 πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος

Κων. Καζάκος: “Μεγάλωσα με τον Καμπανέλλη μέσα στο σπίτι μας” (video)

Ο Κωνσταντίνος Καζάκος έρχεται στη Νάξο με τη θεατρική παράσταση "Αγουρα Κεράσια" και μιλάει στο Νίκο Σκορδιαλό για θέατρο, τηλεόραση και τον .. Καμπανέλλη (video)

Πρόταση Ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας προτείνει Ζουμερό κέικ λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά

Ζουμεροό κέικ 🍰 🍋🍋🍋🍋 λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά - Η πρόταση ημέρας από την αγαπητή σεφ Μαριέττα Γαλάνη

Naxos Medical: Ιατρείο 24/02) από τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά

Πότε και πως μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά στο Naxos Medical

Πανναξιακός ΑΟΚ: Σήμερα (23/02) έχει ντέρμπι .. ανόδου με Μελίσσια (video)

Δείτε που μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντέρμπι του ΔΑΚ Νάξου μεταξύ Πανναξιακού ΑΟΚ - Μελίσσια (video)

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο