Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΣτο Νο 2 με το macaron "Ελλάδα" ο Ναξιώτης Σταμάτης Ξενάκης

Στο Νο 2 με το macaron “Ελλάδα” ο Ναξιώτης Σταμάτης Ξενάκης

|

Ο Ναξιώτης Σταμάτης Ξενάκης με το macaron Ελλάδα (ελαιόλαδο, βασιλικός και περγαμόντο) βρέθηκε στη 2η θέση του διαγωνισμού για το καλύτερο macaron που διοργάνωσε η Γαλλική Πρεσβεία – Η Κερκυραία Αγγελική Αγάθου στη κορυφή – Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Σταμάτης Ξενάκης

Σε γαλλικούς ρυθμούς γαστρονομίας ζούμε αυτές τις εβδομάδες και η Νάξος χαμογελάει… Ο λόγος; Μα πολύ απλά είχε άξιο εκπρόσωπο στη μάχη για την κατάκτηση της κορυφής στον διαγωνισμό για το «καλύτερο macaron». Διαγωνισμός που έρχεται μέσω του εγχειρήματος «Goût de France – Good France 2018» (4η χρονιά) με πρωτοβουλία του Γάλλου Πρέσβη στην Ελλάδα Christophe Chantepy ο οποίος και κήρυξε την έναρξη του πρώτου ελληνογαλλικού macaron. Και έχει ως σκοπό να εορταστεί η γαστρονομία σε όλον τον κόσμο. Αποτέλεσμα; Η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα και το Γενικό Γαλλικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη τιμούν έναν από τους πλέον γνωστούς και αγαπημένους κλάδους της γαλλικής γαστρονομίας: την ζαχαροπλαστική της και ιδιαίτερα την σπεσιαλιτέ του macaron. Και η Νάξος με τον ζαχαροπλάστη Σταμάτη Ξενάκη όχι απλά έφτασε στον μεγάλο τελικό της 19ης Μαρτίου αλλά άγγιξε και τη.. πρώτη θέση. Με ένα macaron που είχε Ελλάδα ως βάση κατέλαβε τη 2η θέση πίσω από την Κερκυραία Αγγελική Αγάθου αλλά όπως αναφέρει και στην ανάρτησή του «Μια υπέροχη εμπειρία έφτασε στο τέλος της! Η συμμετοχή μας με το μακαρόν Ελλάδα σε μια μπουκιά, ελαιόλαδο, βασιλικός και περγαμόντο μας χάρισε τη 2η θέση! Νιώθω ευτυχής!!! Είναι πράγματι τιμητικό να επιβραβεύεται η προσπάθεια σου να αναδείξεις το γαστρονομικό πλούτο της χώρας σου. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα για τη φιλοξενία του, τον σεφ της πρεσβείας για αυτήν την διοργάνωση.  Επίσης θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που μου έδωσαν τη γνώση, την ευκαιρία, την αγάπη για την ζαχαροπλαστική και τον σεβασμό για το καταναλωτικό κοινό! Επόμενος προορισμός τα όνειρα μας!!!»

Οι τέσσερις φιναλίστ 

Τα όνειρά μας λοιπόν ο επόμενος προορισμός… Η ιστορία πάντως θα γράψει ότι η μάχη ήταν σκληρή ανάμεσα στις τρεις γυναίκες και τον μοναδικό άντρα της παρέας… Αναμέτρηση που έγινε στη Γαλλική Πρεσβεία σε έναν αγώνα δρόμο που ξεκίνησε με 50 φιναλίστα και μετά από δύο προκριματικού έφτασε στο φινάλε..  Και ο σεφ της Γαλλικής Πρεσβείας κ. Jean Marie Hoffmann, αν μη τι άλλο θα πρέπει να ήταν απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Να δούμε όμως τι δημιούργησαν οι τέσσερις φιναλίστ και τι δήλωσε ο Σταμάτης Ξενάκης στην ιστοσελίδα Greek Food Panorama που έκανε και τη παρουσίαση των φιναλίστ…

Η νικήτρια Αγγελική Αγάθου προκρίθηκε στον τελικό με ένα macaron με γεύση κουμ-κουατ και μαύρη σοκολάτα και στον τελικό με βάση τις οικογενειακές της καταβολές, και τις μυρωδιές από το φαγητό της αγαπημένης γιαγιάς παρουσίασε ένα macaron συκομαϊδα (εκ του σύκο και μάγι που στα κερκυραϊκά σημαίνει πίτα). Χρησιμοποίησε τα φημισμένα και ιδιαιτέρως σαρκώδη αποξηραμένα σύκα από την Ερεσσό της Λέσβου, μυτιληναίικο ούζο, καρύδια, ξινομυζήθρα Κρήτης και μπαχαρικά. Αυτό ήταν το γλυκό, η πίτα που έφτιαχναν οι γιαγιάδες Αύγουστο –Σεπτέμβριο και κράταγε μέχρι το χειμώνα.

Η Ευθυμία Νανέρη από τη Θεσσαλονίκη προκρίθηκε με το πιο παράξενο macaron (με πατζάρι, κρέμα ανεβατού, καπνιστό ελαιόλαδο βοτάνων και ψητά λαχανικά) και στον τελικό δημιούργησε ένα macaron με κρέμα μανουριού και φρέσκο ψιλοκομμένο μάραθο, ολόκληρη ελληνική γαρίδα και ελαιόλαδο με άρωμα ελληνικού καφέ. Έναν συνδυασμό ελληνικού καφέ, θαλασσινών και τυριών…
Η Χρυσή Σεβαστιάδου από την Πάτρα (η μόνη μη επαγγελματίας ζαχαροπλάστης) έφτασε στον τελικό με ένα χειμωνιάτικο macaron με γκανάς σοκολάτας και καραμελωμένα φουντούκια –χαρακτηριστικό χειμωνιάτικο ξηρό καρπό-, στο χρώμα της ελιάς και με μια χρυσή πινελιά του στεφανιού των ολυμπιακών αγώνων και στον τελικό; ένα macaron με γκανάς λευκής σοκολάτας και ρυζόγαλο, βανίλια  κανέλα. Ουσιαστικά το ρυζόγαλο της γιαγιάς της όπως λέει, μεταμορφωμένο σε ένα γαλλικό περίβλημα. Μάλιστα για να τιμήσει την Πάτρα δεν είχε λευκό χρώμα αλλά μωβ με μια βρώσιμη ασημένια πινελιά πάνω του, θυμίζοντας το χρώμα του πανέμορφου ειδυλλιακού ηλιοβασιλέματος της Πάτρας, λίγη ώρα πριν πέσει το σκοτάδι…

Και ο Σταμάτης Ξενάκης; Όπως αναφέρει η ενασχόλησή του με τα macaron ξεκινά 10 χρόνια πίσω, το 2008, με την επίσκεψή του στην πόλη του φωτός και τους μεγάλους οίκους ζαχαροπλαστικής. Ο έρωτας με τα μικρά πολύχρωμα κομψοτεχνήματα ήταν ακαριαίος… Για δύο χρόνια μετά την πρώτη του γνωριμία στο Παρίσι, στο εργαστήρι του στη Νάξο, για πέντε ώρες την ημέρα, έκανε τη δική του πρακτική άσκηση, τη δική του μελέτη στις συνταγές που είχε φέρει με τις αποσκευές του από τη Γαλλία. Και όπως τονίζει γελώντας «Οι Γάλλοι λένε ότι το macaron είναι το γλυκό που κάνει τα μαλλιά σου να ασπρίσουν. Ξέχασαν να πουν ότι είναι εκείνο που σε κάνει να θέλεις να τα σπάσεις όλα στη 1:00 τα μεσάνυχτα μπροστά στην πόρτα του φούρνου εκλιπαρώντας τα macaron να σου πουν τι κάνεις λάθος και σπάνε στο ψήσιμο, φουσκώνουν από τη μια μεριά μόνο, γεμίζουν φουσκάλες, ή χάνουν το σχήμα τους..» Στον τελικό έφτασε με το Αιγαίο, ( γλυκάνισος με ανθό αλατιού ) και στον τελικό όπως τονίζει δημιουργεί ένα macaron με τίτλο «Η Ελλάδα σε μια μπουκιά» φτιαγμένο από αγουρέλαιο βιολογικό με 0% οξύτητα από κορωνέικη ποικιλία, βασιλικό και ξύσμα από περγαμόντο. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κάθε Έλληνας είναι σε θέση να γνωρίζει και να αντιληφθεί γευστικά».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παρέμβαση Καφούρου για το Αεροδρόμιο Πάρου: «Οι καθυστερήσεις πλήττουν την εικόνα του νησιού»

Ερώτηση στη Βουλή από τον Μάρκο Καφούρο για το έργο-κλειδί του Αεροδρομίου Πάρου που μετατίθεται για Απρίλιο 2026 – Αντίδραση για την ασφυκτική κατάσταση και τον κίνδυνο απώλειας τουριστικής δυναμικής

«Η Νάξος αναπνέει αλήθεια»: Η Μαρία Πολυκρέτη στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» (video)

Με βαθιά συγκίνηση και αυθεντικότητα, η Μαρία Πολυκρέτη μίλησε για την εμπειρία μαγειρικής στο κτήμα και τη δύναμη της παράδοσης που ενώνει γη, άνθρωπο και μνήμη (video)

Επίσκεψη Δημάρχου Πάρου σε έργα υποδομής στην Αγκαιριά

Ο Κωνσταντίνος Μπιζάς επιθεώρησε τρία σημαντικά έργα της Δημοτικής Κοινότητας Αγκαιριάς, αναδεικνύοντας την έμπρακτη μέριμνα του Δήμου για την ενίσχυση της καθημερινότητας των πολιτών

«Μουσικός Περίβολος» 2025: 7 νύχτες, 7 συναυλίες στο Γυμνάσιο Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εγκαινιάζει έναν νέο θεσμό πολιτισμού, με συναυλίες κορυφαίων καλλιτεχνών και δράσεις σε έναν ιστορικό χώρο

«Το Μυστικό του Αρχιπελάγους»: Όταν η μυθοπλασία συναντά την ιστορική μνήμη (video)

Ο Ναξιώτης συγγραφέας Γ. Καστελλάνος μιλά για το πρώτο του μυθιστόρημα «Το Μυστικό του Αρχιπελάγους» και την ανάγκη να αναδείξουμε την ιστορική ταυτότητα του νησιού

Sea Jets: Με το “Superstar II” ταξιδεύει στο Ανατολικό Αιγαίο (video)

Από 2 Ιουλίου, νέα δρομολόγια με ανανεωμένο στυλ και άνεση, ενώνουν Πειραιά, Κυκλάδες, Ικαρία, Σάμο και Δωδεκάνησα — με προσιτές τιμές και VIP εμπειρία (video)

1η Ιουλίου στην Πάρο: Όταν τα πλοία γράφουν ιστορία στο Αιγαίο

Μια ημερομηνία-σταθμός για την Παροικιά και την ακτοπλοϊκή μνήμη – Σαν σήμερα, ιστορικά πλοία έδεσαν, ξεκίνησαν ή άλλαξαν ρυθμούς στα νερά της Πάρου.

Η Sichuan Airlines εγκαινιάζει το πρώτο δρομολόγιο από την Κεντρική και Δυτική Κίνα προς την Αθήνα

Ξεκίνησε επίσημα η γραμμή Τσενγκντού – Κωνσταντινούπολη – Αθήνα, με 4 πτήσεις την εβδομάδα και στόχο την ενίσχυση της συνδεσιμότητας Κίνας – Ευρώπης.

Ο Παύλος Γεραμάνης στα «Φανάρια», σημαντική μεταγραφή για τον ΑΠΑΣ Νάξου

Ο 24χρονος φόργουορντ με εμπειρία στη National League 1 ενισχύει το ρόστερ της ομάδας της Νάξου, με στόχο μια άνετη πορεία στη νέα σεζόν.

Νάξος: «Η Φλόγα της Παράδοσης» ανάβει για δεύτερη φορά, ένα διήμερο γιορτής, χορού και πολιτιστικής μνήμης

Αναπαράσταση παραδοσιακού γάμου στις Τρίποδες και παραδοσιακοί χοροί από όλη την Ελλάδα στην Παραλία της Χώρας – Δύο νύχτες που αναβιώνουν το ελληνικό πνεύμα

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

Πανελλαδικές 2025: «Γράψατε Ιστορία», οι μαθητές του Φροντιστηρίου Αντώνη Χερουβείμ στην κορυφή

Μια αληθινή γιορτή γνώσης, προσήλωσης και ονείρων – Ένα μεγάλο «μπράβο» σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν το ταξίδι της επιτυχίας

Νάξος: Έφυγε ο “Κρινακογιώργης”, η Κωμιακή αποχαιρετά έναν δικό της άνθρωπο

Ο Γιώργος Χωριανόπουλος, ο άνθρωπος του ταξί, του κυνηγιού και της καθημερινότητας του χωριού, φεύγει πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω του αναμνήσεις, χαμόγελα και μια σιωπηλή απουσία.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο