Τετάρτη, 18 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΣτο απόσπασμα η …. Nutella?

Στο απόσπασμα η …. Nutella?

|

Καρκινογόνος ουσία στη διάσημη Nutella – Πώς αντιδρά η Ferrero – Ιταλοί τρέχουν να την αποσύρουν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ 

Σοκ… τα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ εδώ και αρκετές ώρες συνδέουν τον καρκίνο με τη Nutella και πιο συγκεκριμένα με το φοινικέλαιο, ένα από τα βασικά συστατικά ενός εκ των ωραιότερων προϊόντων που απολαμβάνει ο άνθρωπος…. Βλέπετε, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων «κρούει των κώδωνα του κινδύνου» για το φοινικέλαιο, συστατικό που προκαλεί καρκινογενέσεις και εμπεριέχεται στην Nutella. Το συγκεκριμένο γεγονός έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στη Ferrero καθώς μεγάλα σούπερ μάρκετ εντός κι εκτός της Ιταλίας μποϊκοτάρουν το προϊόν.   Ήταν τον Μάιο όταν η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δήλωσε ότι το φοινικέλαιο προκαλεί καρκινογενέσεις. Η EFSA προειδοποίησε πως εγκυμονεί ο κίνδυνος, ιδίως για τα παιδιά, ωστόσο δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις προκειμένου να θεωρηθεί πως δεν είναι επιβλαβές για την υγεία. Το φοινικέλαιο είναι ένα από τα βασικά συστατικά της Nutella ενώ βρίσκεται σε εκατοντάδες προϊόντα όπως η σοκολάτα Cadbury’s και τα Ben & Jerry’s, εταιρείες οι οποίες δεν έχουν επηρεαστεί μετά από την ανακοίνωση της EFSA. Στον αντίποδα η Ferrero, που ήδη από τον Μάιο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς η Nutella αποσύρθηκε από τα καταστήματα «Coop» την μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Ιταλίας. Σε απάντηση, η εταιρεία ξεκίνησε μία διαφημιστική καμπάνια προκειμένου να πείσει τους καταναλωτές ότι η Nutella είναι ασφαλής. Η Ferrero υποστηρίζει ότι αποφασίστηκε να μην βγει το φοινικέλαιο από συστατικό της Nutella για λόγους ποιότητας και όχι κόστους. «Αν φτιάξουμε Nutella χωρίς φοινικέλαιο θα δημιουργήσουμε ένα υποκατάστατο, όχι το πραγματικό προϊόν. Είναι σαν να κάνουμε ένα βήμα πίσω», δήλωσε ο Vincenzo Tapella στο Reuters.

Κι άλλα προβλήματα

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως το φοινικέλαιο μπορεί να αντικατασταθεί από κραμβέλαιο ή λάδι από ηλιοτρόπια, ωστόσο το κόστος παραγωγής αυξάνεται κατά 22 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Reuters. H Ferrero, δεν θέλησε να σχολιάσει.  Η Δρ Helle Knutsen τόνισε ότι οι επιστήμονες της EFSA διερευνούν το φοινικέλαιο διότι όταν ζεσταίνεται πάνω από 20 βαθμούς παράγει μία πολύ τοξική ουσία «που είναι γενοτοξική και καρκινογόνα». Επίσης φοινικέλαιο περιέχουν και άλλα λάδια και μαργαρίνες, ωστόσο η EFSA διαπίστωσε πως δεν υπάρχει σε τόσο μεγάλες ποσότητες για να υπάρξει ανησυχία. Στην ίδια γραμμή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όπως επίσης και το παράρτημα του ΟΗΕ για τα τρόφιμα που έχουν αρκεστεί στο να εκφράσουν την ανησυχία τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το φοινικέλαιο τίθεται υπό αμφισβήτηση. Τον Νοέμβριο, η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε την ανησυχία της για τις μεγάλες εταιρείες: Colgate-Palmolive, Kellogg’s, Nestlé, Procter & Gamble, Reckitt Benckiser και Unilever λέγοντας πως χρησιμοποιούν φοινικέλαιο και έχουν παιδιά να δουλεύουν υπό άθλιες συνθήκες στα εργοστάσια της Ινδονησίας. Σύμφωνα με την καταγγελία, τα παιδιά μεταφέρουν στις πλάτες τους σάκους 25 κιλών που είναι γεμάτοι καρύδες. Το φοινικέλαιο έχει επίσης κατηγορηθεί για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, όπως την αποψίλωση των δασών, όπως επίσης και για απειλή σε είδη που είναι υπό εξαφάνιση, όπως οι ουρακοτάγκοι. Η Ferrero τονίζει ότι το φοινικέλαιο που χρησιμοποιεί προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Τι πρέπει να ξέρετε σχετικά με τη Nutella και το φοινικέλαιο

1. Η EFSA ισχυρίζεται ότι το φοινικέλαιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο

Τον Μάιο του 2016, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority – EFSA) δημοσίευσε μια έκθεση που αναφέρει ότι το φοινικέλαιο είναι καρκινογόνο και ότι αποδείχτηκε πως “παράγει περισσότερη ποσότητα από μια δυνητικά καρκινογόνο ουσία σε σχέση με άλλα φυτικά έλαια, όταν υποστεί επεξεργασία σε θερμοκρασίες πάνω από 200 βαθμούς Κελσίου”. Η συγκεκριμένη καρκινογόνος ουσία είναι η Γλυκιδυλο-Εστέρα λιπαρών οξέων (Glycidyl fatty acid ester – GE) που παράγεται μόνο όταν φοινικέλαιο θερμαίνεται πάνω από τους 200 βαθμούς Κελσίου.

Τότε, ο πρόεδρος της επιτροπής της EFSA, η οποία έκανε την έρευνα για το φοινικέλαιο, δήλωσε: “Υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι η γλυκιδόλη είναι γονιδιοτοξικό και καρκινογόνο συστατικό και, ως εκ τούτου, δεν ορίστηκε κάποιο ασφαλές επίπεδο χρήσης του”. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα η EFSA δεν έχει ακόμη δώσει εντολή για την διακοπή χρήσης του φοινικελαίου.

Στις 7 Δεκεμβρίου, μια άλλη επιστημονική έρευνα έδειξε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του φοινικελαίου και της ταχείας εξάπλωσης του καρκίνου σε ποντίκια. Οι ποντικοί που ακολούθησαν διατροφή υψηλή σε λιπαρά και μεγάλες ποσότητες παλμιτικού οξέος (ένα βασικό συστατικό στο φοινικέλαιο) εκδήλωσαν πιο επιθετική εξάπλωση του καρκίνου, σύμφωνα με την μελέτη.

2. Η Ferrero υπερασπίζεται τη χρήση του φοινικελαίου στη Nutella

Η Ferrero, η ιταλική εταιρεία που παρασκευάζει διάφορα προϊόντα στον χώρο των γλυκισμάτων, έχει ξεκινήσει μια διαφημιστική εκστρατεία, για να διαβεβαιώσει τους καταναλωτές, ότι η Nutella είναι απόλυτα ασφαλής για την υγεία.

Στην εκστρατεία αυτή, η Ferrero υποστηρίζει ότι η Nutella δεν θα ήταν η ίδια χωρίς το φοινικέλαιο και ότι το χρησιμοποιούν “με τρόπο που δεν είναι επικίνδυνος”. Στην εν λόγω διαφήμιση (την οποία μπορείτε να δείτε ακριβώς παρακάτω) ο διευθυντής προμηθειών της Ferrero, Vincenzo Tapella, εξηγεί ότι το φοινικέλαιο που χρησιμοποιεί η Ferrero επεξεργάζεται σε ελεγχόμενη θερμοκρασία και προέρχεται από φρεσκοστυμμένα φρούτα, καθιστώντας το ασφαλές.

3. Το φοινικέλαιο είναι το πιο φθηνό φυτικό έλαιο

Το φοινικέλαιο είναι το φθηνότερο έλαιο στην αγορά και η Ferrero χρησιμοποιεί περίπου 185.000 τόνους από αυτό το συστατικό κάθε χρόνο, σύμφωνα με το sfgate.com. Αν υποχρεωθεί να σταματήσει να το χρησιμοποιεί στα προϊόντα της και να επιλέξει κάποιο άλλο φυτικό έλαιο, τότε αυτό ενδεχομένως να της κοστίσει μέχρι και 22 εκατ. δολάρια κάθε χρόνο!

Ο Tapella έχει δηλώσει, επίσης, ότι αν χρησιμοποιηθεί ένα άλλο λάδι στη θέση του φοινικελαίου, “θα αλλάξει ο χαρακτήρας της Nutella”. Ο Tapella δήλωσε στο Reuters: “Αν παρασκευάσουμε τη Nutella χωρίς φοινικέλαιο το τελικό προϊόν θα είναι ένα κατώτερο υποκατάστατο του τωρινού και αυτό θα ήταν ένα βήμα προς τα πίσω”.

4. Τα κέρδη της Nutella συρρικνώθηκαν κατά 3%

Σύμφωνα με την Daily Mail, τα κέρδη της Nutella έχουν μειωθεί κατά 3% από την στιγμή που η EFSA ανακοίνωσε ότι το φοινικέλαιο είναι πιο καρκινογόνο από οποιοδήποτε άλλο λάδι.

Η Nutella αποτελεί περίπου το ένα πέμπτο των συνολικών πωλήσεων της Ferrero, σύμφωνα με το Channel NewsAsia και η βιομηχανία φοινικέλαιου σήμερα αποτιμάται στα 44 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Μέχρι και αυτήν τη στιγμή ο FDA δεν έχει απαγορεύσει τη χρήση φοινικελαίου στα τρόφιμα.

Με πληροφορίες από το Koolnews.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Μαγικές Νύχτες» στη σκηνή του Καμπανέλλη, όταν το Μουσείο ζωντάνεψε μέσα από τον χορό

Δύο παραστάσεις γεμάτες χρώμα, κίνηση και συγκίνηση από τη Fani’s Dance Studio, υπό την καθοδήγηση της Φανής Μπαρδή, ταξίδεψαν μικρούς και μεγάλους στο μαγικό κόσμο της Τέχνης.

Νάξος – Απείρανθος: Μνήμες από τη Χούντα, παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Βεριώνη με ανοιχτή συζήτηση

Το Σάββατο 21 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Απεράθου, μια ξεχωριστή εκδήλωση για την ιστορική μνήμη, την αντίσταση και τους ανεξιχνίαστους θανάτους της δικτατορίας.

Από τη Νάξο στη Super League, Ο Νικηφόρος Κατσαράς στον ΟΦΗ

Ο ταλαντούχος τερματοφύλακας του ΠΑΣ Νάξου κάνει το μεγάλο βήμα και μεταγράφεται στην Κ15 του ΟΦΗ, με φόντο τη συμμετοχή στην προεπιλογή της Εθνικής Ομάδας.

Ένα Κολυμβητήριο για την Τήνο, ιστορική ανακοίνωση από τον Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση

Σε μια θερμή εκδήλωση στο Κλειστό Γυμναστήριο του νησιού, παρουσιάστηκε το νέο έργο-ορόσημο για τις Κυκλάδες: Κολυμβητήριο στην Τήνο με χρηματοδότηση 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ρεάλ Μαδρίτης – Αλ Χιλάλ: Έτοιμη για κυριαρχία από το ημίχρονο η «Βασίλισσα»

Η Ρεάλ επιστρέφει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με μοναδικό στόχο την κατάκτηση, ξεκινώντας απόψε απέναντι στην Αλ Χιλάλ στο Μαϊάμι.

Ανοικτή Δημοσκόπηση για το Νότιο Αιγαίο από το aftodioikisi.gr

Μετά από 18 μήνες διοίκησης, η γνώμη των πολιτών για την Περιφέρεια και τους Δήμους των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου γίνεται αντικείμενο καταγραφής μέσα από μια ευρεία ανώνυμη έρευνα.

Νάξος – Θάλασσα καθαρή, Ευθύνη κοινή: Αντιρρυπαντικός εξοπλισμός στη μαρίνα για τους αλιείς

Με πρωτοβουλία του Λιμενικού Ταμείου Νάξου και τη συμβολή της Aegean Rebreath, εγκαθίσταται εξοπλισμός για την προστασία της θάλασσας από τα λιπαντικά και τα καύσιμα - Σήμερα (18/06) η παρουσίαση

Ουρολογικό Ιατρείο στο Naxos Medical, γιατί η πρόληψη είναι ανδρική υπόθεση

Στις 20 & 21 Ιουνίου, το Ουρολογικό Τμήμα του Naxos Medical ανοίγει ξανά τις πόρτες του, ενισχύοντας την αντρική φροντίδα υγείας με σύγχρονα μέσα και βαθιά ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Μαριέττα Γαλάνη: Όταν η Παράδοση σμίγει με τη δημιουργία (mocktail) σε ένα ποτήρι

Από τη Νάξο με αγάπη – η Μαριέττα Γαλάνη παντρεύει τη μνήμη με τη μοντέρνα γεύση μέσα από ένα δροσιστικό mocktail με ντοματοχυμό.

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Νάξος: Μπήκαν τα θεμέλια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, ένα όραμα γίνεται πράξη

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Νάξο, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ελπίδα και προσδοκία την πρόοδο του έργου.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση