Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΣτο απόσπασμα η …. Nutella?

Στο απόσπασμα η …. Nutella?

|

Καρκινογόνος ουσία στη διάσημη Nutella – Πώς αντιδρά η Ferrero – Ιταλοί τρέχουν να την αποσύρουν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ 

Σοκ… τα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ εδώ και αρκετές ώρες συνδέουν τον καρκίνο με τη Nutella και πιο συγκεκριμένα με το φοινικέλαιο, ένα από τα βασικά συστατικά ενός εκ των ωραιότερων προϊόντων που απολαμβάνει ο άνθρωπος…. Βλέπετε, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων «κρούει των κώδωνα του κινδύνου» για το φοινικέλαιο, συστατικό που προκαλεί καρκινογενέσεις και εμπεριέχεται στην Nutella. Το συγκεκριμένο γεγονός έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στη Ferrero καθώς μεγάλα σούπερ μάρκετ εντός κι εκτός της Ιταλίας μποϊκοτάρουν το προϊόν.   Ήταν τον Μάιο όταν η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δήλωσε ότι το φοινικέλαιο προκαλεί καρκινογενέσεις. Η EFSA προειδοποίησε πως εγκυμονεί ο κίνδυνος, ιδίως για τα παιδιά, ωστόσο δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις προκειμένου να θεωρηθεί πως δεν είναι επιβλαβές για την υγεία. Το φοινικέλαιο είναι ένα από τα βασικά συστατικά της Nutella ενώ βρίσκεται σε εκατοντάδες προϊόντα όπως η σοκολάτα Cadbury’s και τα Ben & Jerry’s, εταιρείες οι οποίες δεν έχουν επηρεαστεί μετά από την ανακοίνωση της EFSA. Στον αντίποδα η Ferrero, που ήδη από τον Μάιο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς η Nutella αποσύρθηκε από τα καταστήματα «Coop» την μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Ιταλίας. Σε απάντηση, η εταιρεία ξεκίνησε μία διαφημιστική καμπάνια προκειμένου να πείσει τους καταναλωτές ότι η Nutella είναι ασφαλής. Η Ferrero υποστηρίζει ότι αποφασίστηκε να μην βγει το φοινικέλαιο από συστατικό της Nutella για λόγους ποιότητας και όχι κόστους. «Αν φτιάξουμε Nutella χωρίς φοινικέλαιο θα δημιουργήσουμε ένα υποκατάστατο, όχι το πραγματικό προϊόν. Είναι σαν να κάνουμε ένα βήμα πίσω», δήλωσε ο Vincenzo Tapella στο Reuters.

Κι άλλα προβλήματα

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως το φοινικέλαιο μπορεί να αντικατασταθεί από κραμβέλαιο ή λάδι από ηλιοτρόπια, ωστόσο το κόστος παραγωγής αυξάνεται κατά 22 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Reuters. H Ferrero, δεν θέλησε να σχολιάσει.  Η Δρ Helle Knutsen τόνισε ότι οι επιστήμονες της EFSA διερευνούν το φοινικέλαιο διότι όταν ζεσταίνεται πάνω από 20 βαθμούς παράγει μία πολύ τοξική ουσία «που είναι γενοτοξική και καρκινογόνα». Επίσης φοινικέλαιο περιέχουν και άλλα λάδια και μαργαρίνες, ωστόσο η EFSA διαπίστωσε πως δεν υπάρχει σε τόσο μεγάλες ποσότητες για να υπάρξει ανησυχία. Στην ίδια γραμμή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όπως επίσης και το παράρτημα του ΟΗΕ για τα τρόφιμα που έχουν αρκεστεί στο να εκφράσουν την ανησυχία τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το φοινικέλαιο τίθεται υπό αμφισβήτηση. Τον Νοέμβριο, η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε την ανησυχία της για τις μεγάλες εταιρείες: Colgate-Palmolive, Kellogg’s, Nestlé, Procter & Gamble, Reckitt Benckiser και Unilever λέγοντας πως χρησιμοποιούν φοινικέλαιο και έχουν παιδιά να δουλεύουν υπό άθλιες συνθήκες στα εργοστάσια της Ινδονησίας. Σύμφωνα με την καταγγελία, τα παιδιά μεταφέρουν στις πλάτες τους σάκους 25 κιλών που είναι γεμάτοι καρύδες. Το φοινικέλαιο έχει επίσης κατηγορηθεί για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, όπως την αποψίλωση των δασών, όπως επίσης και για απειλή σε είδη που είναι υπό εξαφάνιση, όπως οι ουρακοτάγκοι. Η Ferrero τονίζει ότι το φοινικέλαιο που χρησιμοποιεί προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Τι πρέπει να ξέρετε σχετικά με τη Nutella και το φοινικέλαιο

1. Η EFSA ισχυρίζεται ότι το φοινικέλαιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο

Τον Μάιο του 2016, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority – EFSA) δημοσίευσε μια έκθεση που αναφέρει ότι το φοινικέλαιο είναι καρκινογόνο και ότι αποδείχτηκε πως “παράγει περισσότερη ποσότητα από μια δυνητικά καρκινογόνο ουσία σε σχέση με άλλα φυτικά έλαια, όταν υποστεί επεξεργασία σε θερμοκρασίες πάνω από 200 βαθμούς Κελσίου”. Η συγκεκριμένη καρκινογόνος ουσία είναι η Γλυκιδυλο-Εστέρα λιπαρών οξέων (Glycidyl fatty acid ester – GE) που παράγεται μόνο όταν φοινικέλαιο θερμαίνεται πάνω από τους 200 βαθμούς Κελσίου.

Τότε, ο πρόεδρος της επιτροπής της EFSA, η οποία έκανε την έρευνα για το φοινικέλαιο, δήλωσε: “Υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι η γλυκιδόλη είναι γονιδιοτοξικό και καρκινογόνο συστατικό και, ως εκ τούτου, δεν ορίστηκε κάποιο ασφαλές επίπεδο χρήσης του”. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα η EFSA δεν έχει ακόμη δώσει εντολή για την διακοπή χρήσης του φοινικελαίου.

Στις 7 Δεκεμβρίου, μια άλλη επιστημονική έρευνα έδειξε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του φοινικελαίου και της ταχείας εξάπλωσης του καρκίνου σε ποντίκια. Οι ποντικοί που ακολούθησαν διατροφή υψηλή σε λιπαρά και μεγάλες ποσότητες παλμιτικού οξέος (ένα βασικό συστατικό στο φοινικέλαιο) εκδήλωσαν πιο επιθετική εξάπλωση του καρκίνου, σύμφωνα με την μελέτη.

2. Η Ferrero υπερασπίζεται τη χρήση του φοινικελαίου στη Nutella

Η Ferrero, η ιταλική εταιρεία που παρασκευάζει διάφορα προϊόντα στον χώρο των γλυκισμάτων, έχει ξεκινήσει μια διαφημιστική εκστρατεία, για να διαβεβαιώσει τους καταναλωτές, ότι η Nutella είναι απόλυτα ασφαλής για την υγεία.

Στην εκστρατεία αυτή, η Ferrero υποστηρίζει ότι η Nutella δεν θα ήταν η ίδια χωρίς το φοινικέλαιο και ότι το χρησιμοποιούν “με τρόπο που δεν είναι επικίνδυνος”. Στην εν λόγω διαφήμιση (την οποία μπορείτε να δείτε ακριβώς παρακάτω) ο διευθυντής προμηθειών της Ferrero, Vincenzo Tapella, εξηγεί ότι το φοινικέλαιο που χρησιμοποιεί η Ferrero επεξεργάζεται σε ελεγχόμενη θερμοκρασία και προέρχεται από φρεσκοστυμμένα φρούτα, καθιστώντας το ασφαλές.

3. Το φοινικέλαιο είναι το πιο φθηνό φυτικό έλαιο

Το φοινικέλαιο είναι το φθηνότερο έλαιο στην αγορά και η Ferrero χρησιμοποιεί περίπου 185.000 τόνους από αυτό το συστατικό κάθε χρόνο, σύμφωνα με το sfgate.com. Αν υποχρεωθεί να σταματήσει να το χρησιμοποιεί στα προϊόντα της και να επιλέξει κάποιο άλλο φυτικό έλαιο, τότε αυτό ενδεχομένως να της κοστίσει μέχρι και 22 εκατ. δολάρια κάθε χρόνο!

Ο Tapella έχει δηλώσει, επίσης, ότι αν χρησιμοποιηθεί ένα άλλο λάδι στη θέση του φοινικελαίου, “θα αλλάξει ο χαρακτήρας της Nutella”. Ο Tapella δήλωσε στο Reuters: “Αν παρασκευάσουμε τη Nutella χωρίς φοινικέλαιο το τελικό προϊόν θα είναι ένα κατώτερο υποκατάστατο του τωρινού και αυτό θα ήταν ένα βήμα προς τα πίσω”.

4. Τα κέρδη της Nutella συρρικνώθηκαν κατά 3%

Σύμφωνα με την Daily Mail, τα κέρδη της Nutella έχουν μειωθεί κατά 3% από την στιγμή που η EFSA ανακοίνωσε ότι το φοινικέλαιο είναι πιο καρκινογόνο από οποιοδήποτε άλλο λάδι.

Η Nutella αποτελεί περίπου το ένα πέμπτο των συνολικών πωλήσεων της Ferrero, σύμφωνα με το Channel NewsAsia και η βιομηχανία φοινικέλαιου σήμερα αποτιμάται στα 44 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Μέχρι και αυτήν τη στιγμή ο FDA δεν έχει απαγορεύσει τη χρήση φοινικελαίου στα τρόφιμα.

Με πληροφορίες από το Koolnews.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η πατινάδα στ’ Απεράθου: Όταν το τραγούδι γίνεται τελετουργία

Από τον έρωτα μέχρι τον σαρκασμό της πρώτης νύχτας – μια βαθιά βιωματική πολιτιστική εμπειρία στον τόπο που τη γέννησε

Με λαμπρότητα και ευλάβεια τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Παϊσίου στη Νάξο

Διπλές εορταστικές εκδηλώσεις σε Κορωνοχώρι και πόλη Νάξου παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Καλλινίκου και Γεωργίου – Αφιέρωμα στους Αγίους Τέσσερις Μάρτυρες της Κρήτης στο πλαίσιο των "Νικοδημείων 2025".

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – “Κλεμμένη Άνοιξη”: Μια συγκλονιστική φωτογραφική μαρτυρία για τον πόλεμο και την ελπίδα

Η βραβευμένη έκθεση της Alena Grom φιλοξενείται στον Μουσικό Περίβολο του 1ου Γυμνασίου Νάξου και αποτυπώνει με βαθιά ευαισθησία το τραύμα και την αξιοπρέπεια των γυναικών που επέζησαν του πολέμου.

Αδένωμα υπόφυσης: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση

Αδένωμα υπόφυσης: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση

Νάξος και τα Online παιχνίδια τα ήσυχα βράδια του νησιού

Όταν η Παράδοση Συναντά την Οθόνη: Οι Νάξιοι και τα Online Παιχνίδια στα Ήσυχα Βράδια του Νησιού

Αλ. Φραντζέσκος: Οι Κούροι των Μελάνων πρέπει να μείνουν: Η ιστορία δεν ξεριζώνεται

Η αυθεντικότητα, η βιωματική εμπειρία και η πολιτισμική συνέχεια κινδυνεύουν όταν αποκόβουμε τα μνημεία από τον τόπο τους. Οι Κούροι των Μελάνων ανήκουν εκεί όπου γεννήθηκαν – στο φως, στη μνήμη και στο τοπίο της Νάξου.

Κλείνουν τέσσερα σχολεία στις Κυκλάδες, «καμπανάκι» για την εγκατάλειψη των νησιών

Ένα Δημοτικό και τρία Νηπιαγωγεία κατεβάζουν ρολά σε Νάξο και Κέα για το σχολικό έτος 2025-2026 λόγω έλλειψης μαθητών – Τι προβλέπει η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Μια “πράσινη” ζωή ξεκινά στη Νάξο, πρώτη φωλιά Chelonia mydas στις Κυκλάδες!

Ιστορική στιγμή στον Απόλλωνα – Η πράσινη θαλάσσια χελώνα φωλεοποίησε για πρώτη φορά στη Νάξο, προκαλώντας συγκίνηση, δέος και ευθύνη για το μέλλον.

«Ναξιακά» 2025 – Τιμητικός 14ος τόμος αφιερωμένος στον Στέφανο Εμμ. Ψαρρά

Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων τιμά τον φιλόλογο, ιστορικό και ποιητή Στέφανο Ψαρρά με έναν αναμνηστικό τόμο γεμάτο συγκίνηση, λόγο και μνήμη

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Συλλήψεις σε Μύκονο, Σύρο, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο για ναρκωτικά, παραβάσεις και ηχορύπανση

Δέκα συλλήψεις για παραβάσεις ναρκωτικών, παράνομη διαμονή, ηχορύπανση, λειτουργία καταστημάτων χωρίς άδεια, Κ.Ο.Κ. και πλαστογραφία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 5-6 Ιουλίου 2025 σε πέντε νησιά των Κυκλάδων.

Ίος SOS: Αντιδράσεις για τη μεγάλη τουριστική επένδυση σε προστατευόμενη ακτή

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών και το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες προειδοποιούν για τον οριστικό κίνδυνο αλλοίωσης της ταυτότητας του νησιού, καλώντας σε ανατροπή του σημερινού αναπτυξιακού μοντέλου

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.