Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΣτην ταβέρνα του Αποστόλη...Ας μιλήσουμε για φαγητό

Στην ταβέρνα του Αποστόλη…Ας μιλήσουμε για φαγητό

|

Επισκεφθήκαμε την ιστορική ταβέρνα του Αποστόλη στους πρόποδες του κάστρου και ιδού τα αποτελέσματα

Στους πρόποδες του κάστρου της Χώρας της Νάξου, από την πλευρά του λιμανιού, βρίσκεται ο Αποστόλης, ένα πληθωρικό εστιατόριο με γεύσεις για κάθε ουρανίσκο σε ένα διακριτικά νησιώτικο περιβάλλον αντάξιο της ξεχωριστής ιστορίας του κατόχου του, του κυρίου Αποστόλη.

Ο χώρος εμπνέει την ανακάλυψη των 5 αισθήσεων καθώς κείτεται ανάμεσα σε καλντερίμια, ένα παραδοσιακό παλαιό εκκλησάκι και έναν επιβλητικό ευκάλυπτο στη μέση της πλατείας, σε προδιαθέτει για ένα απολαυστικό γεύμα ή μια βραδιά σε έναν κόσμο που έχει δημιουργηθεί με γούστο και πολύ μεράκι.

Σήμα κατατεθέν ένα κίτρινο ποδήλατο κρεμασμένο από ένα παραθύρι νησιώτικης αρχιτεκτονικής, διακριτικά διαχέει την πολύτιμη απλότητα της ιστορίας του. Το 1975, ήρθε στη Νάξο ο Αποστόλης από τα μακρινά Γιάννενα να εργαστεί ως σερβιτόρος στην πάλαι πότε ταβέρνα του Αντώνη στην παραλία του νησιού. Σαν τους νέους που φεύγουν από την πατρίδα τους με όπλο την αγάπη τους γι αυτό που κάνουν και την εργατικότητα, το χαμόγελο και το αμείωτο ενδιαφέρον του για την κουζίνα κατάφερε να κατακτήσει το τότε δύσκολο κοινό του νησιού και όχι άδικα. Άλλωστε ήταν ο πρώτος που έφερε τη συνταγή της γούνας από την Πάρο εκείνη την εποχή. Σκουμπρί που ψήνεται με τα αρώματά του στον ήλιο, χαρίζοντας μια επίγευση καπνιστού στην ήδη ιδιαίτερη γεύση του ψαριού. Ποιος να το φανταζόταν ότι αργότερα θα γινόταν η παραδοσιακή σπεσιαλιτέ ολόκληρου του νησιού. Δεν σταμάτησε όμως εκεί, εισήγαγε το καλαμάρι ψητό και στο Αμοργιανό παξιμάδι λαδολέμονο και σως μουστάρδας, αποδεικνύοντας πως οι παραδοσιακές γεύσεις μπορούν να αναμειχθούν και με άλλα υλικά χωρίς να χάσουν ίχνος της αυθεντικότητάς τους. Εργατικός και ακούραστος, κερνούσε τους πάντες με χαρακτηριστική άνεση τους ξένους, πράγμα άκρως παράξενο γι’ αυτούς, διδάσκοντας έτσι τη φιλοξενία, το κέφι και το φιλότιμο.

Αργότερα ερωτεύτηκε τη Στέλλα, όπου μόνο για χάρη της παρ’ολίγον να τα παρατούσε όλα. Ευτυχώς για όλους εμάς, απέκτησε πλήρη κυριότητα του μαγαζιού το 1987 και μαζί με τη Στέλλα συνέχισαν αδιάκοπα την προσφορά στους ουρανίσκους. Το 2000 μεταφέρθηκαν στο χώρο που βρισκόμαστε σήμερα με τα τρία παιδιά να έχουν πάρει τη σκυτάλη. Ο Τάκης, ο εγκέφαλος του σημερινού μενού, ο Γιώργος ως ξεχωριστός οικοδεσπότης και η Βαγγελιώ με την ευαίσθητη πινελιά της έχουν αντάξια αναγάγει το έργο του πατέρα σε εστιατόριο πρώτης ποιότητας και καλαισθησίας.

Ο Τάκης, ο εμπνευσμένος σεφ, μας ταξιδεύει με ιδιαίτερες γεύσεις. Χαρακτηριστικές του σπεσιαλιτέ το παγωτό με κόλλυβα, το λαχταριστό σαγανάκι γραβιέρας Νάξου επικαλυμμένο με ξηρούς καρπούς και συνοδευόμενο από γλυκιά σάλτσα ντομάτας. Όπως δημιουργεί ολόφρεσκα πιάτα θαλασσινών συνδυάζοντας τη φαντασία ενός καλλιτέχνη με την παράδοση της γεύσης, με τον ίδιο τρόπο παίζει στα δάχτυλα το κρεατικό. Αρνίσια παϊδάκια γάλακτος με βύσσινο, μακαρονάδα με μαλακό μοσχαράκι και ντολμάδες με σταφίδες και αυγολέμονο είναι μόνο λίγα παραδείγματα από τα πιάτα ενός μενού όπου σε κάνει να θες να ξαναπάς για να δοκιμάσεις και τις υπόλοιπες γεύσεις.

Ο επισκέπτης του Αποστόλη, θα αισθανθεί την οικειότητα και αγκαλιά της οικογένειας από τα πρώτα λεπτά. Ευγενέστατο σέρβις, το τραπέζι δεν είναι ποτέ άδειο καθώς με το που κάτσεις έρχεται μια ρακή για καλωσόρισμα και παραδοσιακά εδέσματα όπως μυρωδάτες ελιές και επικάλυψη ψωμιού με σκορδοβούτυρο. Τα γενέθλια είναι επίσης ξεχωριστά εκεί καθώς όλο το μαγαζί γίνεται μια παρέα μια γιορτή.

Ο επισκέπτης του Αποστόλη, δεν είναι πλέον επισκέπτης άλλα μάρτυρας μιας μοναδικής εμπειρίας που θα θέλει να την ξαναβιώνει ξανά και ξανά από την αρχή.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Στο τραπέζι και lockdown μετακινήσεων

Συναγερμός στο ΥΠΑΑΤ μετά την έξαρση κρουσμάτων. Σχέδιο άμεσης δράσης με ελέγχους, σταθμούς απολύμανσης και αυστηρή βιοασφάλεια· προειδοποίηση Τσιάρα για καθολική παύση μετακινήσεων αν δεν ανακοπεί η διασπορά.

Σύρος στο ισπανικό Viajar: «Βασίλισσα των Κυκλάδων» με ιστορία, αρχιτεκτονική και… off-season γοητεία

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό της Ισπανίας (με έναν από τους πιο επιδραστικούς ταξιδιωτικούς ιστότοπους παγκοσμίως) αφιερώνει διαδοχικά θέματα στη Σύρο, αναδεικνύοντας Ερμούπολη, Άνω Σύρο, μουσεία και παραθαλάσσια χωριά — με απήχηση 5,1 εκατ. αναγνωστών.

Αμοργός: Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου επιστρέφει για 16η χρονιά

Από 13 έως 18 Νοεμβρίου 2025, η Αμοργός γίνεται ξανά σημείο συνάντησης για τον τουριστικό και πολιτιστικό κινηματογράφο, με ισχυρή διεθνή συμμετοχή και ελληνική παρουσία.

Τέλος Κρουαζιέρας: 20,24 εκατ. σε 52 ημέρες, Πού κατευθύνονται τα έσοδα

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας μιλά για τα πρώτα έσοδα, την κατανομή τους σε Δήμους–λιμάνια–τουρισμό και το σχέδιο «πράσινης» αναβάθμισης στόλου και υποδομών.

«Θηραϊκές Τελετουργίες»: Παράδοση και μέλλον της Σαντορίνης στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας

Η έκθεση υδατογραφιών της Άρτεμης Χατζηγιαννάκη γίνεται αφετηρία μιας εκδήλωσης στις 19 Σεπτεμβρίου 2025

Σαντορίνη: Το Ίδρυμα «Λούλας & Ευαγγέλου Νομικού» στήριξε την ολοκλήρωση του νέου νηπιαγωγείου Μεσαριάς

Με χρηματοδότηση 135.000 €, το Ίδρυμα συνέβαλε καθοριστικά στην αποπεράτωση του έργου, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση αναγνώρισης της συνεισφοράς του.

Καναπές… στο δάσος: «φυσικό σαλόνι» στην έξοδο της Κωμιακής ζητά …σωστό καθιστικό

Κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια στο δρόμο Κωμιακής–Απόλλωνα εμφανίστηκε… σαλονάκι. Όμορφη ιδέα, λάθος υλικά: πρόταση για πετρόχτιστα πεζούλια ή ξύλινα παγκάκια, με πρωτοβουλία συλλόγων και Τοπικών Κοινοτήτων.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Νερό–«χρυσάφι» στις Κυκλάδες: λειψυδρία, πισίνες και αφαλατώσεις εκτοξεύουν τους λογαριασμούς

Μήλος στα 4,5€/m³, Κουφονήσι έως 9,67€/m³: γιατί οι λογαριασμοί «φεύγουν», τι ζητούν κάτοικοι και επαγγελματίες, και ποιες λύσεις συζητούνται.

Εθνικό Απολυτήριο: Αλλαγές-τομή στο Λύκειο και στις εισαγωγές στα ΑΕΙ από το 2026

Ανεξάρτητη αρχή εξετάσεων, τράπεζα θεμάτων, ψηφιακός φάκελος μαθητή και βάση του 10 συνθέτουν το νέο πλαίσιο για το εθνικό απολυτήριο.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου