Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΣτην ταβέρνα του Αποστόλη...Ας μιλήσουμε για φαγητό

Στην ταβέρνα του Αποστόλη…Ας μιλήσουμε για φαγητό

|

Επισκεφθήκαμε την ιστορική ταβέρνα του Αποστόλη στους πρόποδες του κάστρου και ιδού τα αποτελέσματα

Στους πρόποδες του κάστρου της Χώρας της Νάξου, από την πλευρά του λιμανιού, βρίσκεται ο Αποστόλης, ένα πληθωρικό εστιατόριο με γεύσεις για κάθε ουρανίσκο σε ένα διακριτικά νησιώτικο περιβάλλον αντάξιο της ξεχωριστής ιστορίας του κατόχου του, του κυρίου Αποστόλη.

Ο χώρος εμπνέει την ανακάλυψη των 5 αισθήσεων καθώς κείτεται ανάμεσα σε καλντερίμια, ένα παραδοσιακό παλαιό εκκλησάκι και έναν επιβλητικό ευκάλυπτο στη μέση της πλατείας, σε προδιαθέτει για ένα απολαυστικό γεύμα ή μια βραδιά σε έναν κόσμο που έχει δημιουργηθεί με γούστο και πολύ μεράκι.

Σήμα κατατεθέν ένα κίτρινο ποδήλατο κρεμασμένο από ένα παραθύρι νησιώτικης αρχιτεκτονικής, διακριτικά διαχέει την πολύτιμη απλότητα της ιστορίας του. Το 1975, ήρθε στη Νάξο ο Αποστόλης από τα μακρινά Γιάννενα να εργαστεί ως σερβιτόρος στην πάλαι πότε ταβέρνα του Αντώνη στην παραλία του νησιού. Σαν τους νέους που φεύγουν από την πατρίδα τους με όπλο την αγάπη τους γι αυτό που κάνουν και την εργατικότητα, το χαμόγελο και το αμείωτο ενδιαφέρον του για την κουζίνα κατάφερε να κατακτήσει το τότε δύσκολο κοινό του νησιού και όχι άδικα. Άλλωστε ήταν ο πρώτος που έφερε τη συνταγή της γούνας από την Πάρο εκείνη την εποχή. Σκουμπρί που ψήνεται με τα αρώματά του στον ήλιο, χαρίζοντας μια επίγευση καπνιστού στην ήδη ιδιαίτερη γεύση του ψαριού. Ποιος να το φανταζόταν ότι αργότερα θα γινόταν η παραδοσιακή σπεσιαλιτέ ολόκληρου του νησιού. Δεν σταμάτησε όμως εκεί, εισήγαγε το καλαμάρι ψητό και στο Αμοργιανό παξιμάδι λαδολέμονο και σως μουστάρδας, αποδεικνύοντας πως οι παραδοσιακές γεύσεις μπορούν να αναμειχθούν και με άλλα υλικά χωρίς να χάσουν ίχνος της αυθεντικότητάς τους. Εργατικός και ακούραστος, κερνούσε τους πάντες με χαρακτηριστική άνεση τους ξένους, πράγμα άκρως παράξενο γι’ αυτούς, διδάσκοντας έτσι τη φιλοξενία, το κέφι και το φιλότιμο.

Αργότερα ερωτεύτηκε τη Στέλλα, όπου μόνο για χάρη της παρ’ολίγον να τα παρατούσε όλα. Ευτυχώς για όλους εμάς, απέκτησε πλήρη κυριότητα του μαγαζιού το 1987 και μαζί με τη Στέλλα συνέχισαν αδιάκοπα την προσφορά στους ουρανίσκους. Το 2000 μεταφέρθηκαν στο χώρο που βρισκόμαστε σήμερα με τα τρία παιδιά να έχουν πάρει τη σκυτάλη. Ο Τάκης, ο εγκέφαλος του σημερινού μενού, ο Γιώργος ως ξεχωριστός οικοδεσπότης και η Βαγγελιώ με την ευαίσθητη πινελιά της έχουν αντάξια αναγάγει το έργο του πατέρα σε εστιατόριο πρώτης ποιότητας και καλαισθησίας.

Ο Τάκης, ο εμπνευσμένος σεφ, μας ταξιδεύει με ιδιαίτερες γεύσεις. Χαρακτηριστικές του σπεσιαλιτέ το παγωτό με κόλλυβα, το λαχταριστό σαγανάκι γραβιέρας Νάξου επικαλυμμένο με ξηρούς καρπούς και συνοδευόμενο από γλυκιά σάλτσα ντομάτας. Όπως δημιουργεί ολόφρεσκα πιάτα θαλασσινών συνδυάζοντας τη φαντασία ενός καλλιτέχνη με την παράδοση της γεύσης, με τον ίδιο τρόπο παίζει στα δάχτυλα το κρεατικό. Αρνίσια παϊδάκια γάλακτος με βύσσινο, μακαρονάδα με μαλακό μοσχαράκι και ντολμάδες με σταφίδες και αυγολέμονο είναι μόνο λίγα παραδείγματα από τα πιάτα ενός μενού όπου σε κάνει να θες να ξαναπάς για να δοκιμάσεις και τις υπόλοιπες γεύσεις.

Ο επισκέπτης του Αποστόλη, θα αισθανθεί την οικειότητα και αγκαλιά της οικογένειας από τα πρώτα λεπτά. Ευγενέστατο σέρβις, το τραπέζι δεν είναι ποτέ άδειο καθώς με το που κάτσεις έρχεται μια ρακή για καλωσόρισμα και παραδοσιακά εδέσματα όπως μυρωδάτες ελιές και επικάλυψη ψωμιού με σκορδοβούτυρο. Τα γενέθλια είναι επίσης ξεχωριστά εκεί καθώς όλο το μαγαζί γίνεται μια παρέα μια γιορτή.

Ο επισκέπτης του Αποστόλη, δεν είναι πλέον επισκέπτης άλλα μάρτυρας μιας μοναδικής εμπειρίας που θα θέλει να την ξαναβιώνει ξανά και ξανά από την αρχή.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αεροδρόμια: Η εικόνα της επιβατικής κίνησης τον Ιανουαρίου, – 33% η Σαντορίνη λόγω εργασιών

Με το “δεξί” η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας - Πως κινήθηκαν τα αεροδρόμια στο Αιγαίο - Από τη Μυτιλήνη έως τη Ρόδο και τη Σαντορίνη

Βασ. Φλεριανός: Η απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής και το κάλεσμα διασκέδασης

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Φλεριανός σε ανάρτησή του εξηγεί την απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής των Αποκριών ...

Taste Atlas: Ποια ελληνικά πιάτα με αυγά βρίσκονται στη λίστα με τα 50 καλύτερα στον κόσμο;

Η ελληνική κουζίνα αναδείχτηκε φέτος η καλύτερη στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της την ιταλική και άλλες διάσημες κουζίνες

Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε – Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με… τεχνητή νοημοσύνη!

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Μυτιλήνη: Νεκρή μετανάστρια μέσα σε βάρκα που ήρθε από τις τουρκικές ακτές

Στη βάρκα επέβαιναν και άλλοι 18 πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος

Κων. Καζάκος: “Μεγάλωσα με τον Καμπανέλλη μέσα στο σπίτι μας” (video)

Ο Κωνσταντίνος Καζάκος έρχεται στη Νάξο με τη θεατρική παράσταση "Αγουρα Κεράσια" και μιλάει στο Νίκο Σκορδιαλό για θέατρο, τηλεόραση και τον .. Καμπανέλλη (video)

Πρόταση Ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας προτείνει Ζουμερό κέικ λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά

Ζουμεροό κέικ 🍰 🍋🍋🍋🍋 λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά - Η πρόταση ημέρας από την αγαπητή σεφ Μαριέττα Γαλάνη

Naxos Medical: Ιατρείο 24/02) από τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά

Πότε και πως μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά στο Naxos Medical

Πανναξιακός ΑΟΚ: Σήμερα (23/02) έχει ντέρμπι .. ανόδου με Μελίσσια (video)

Δείτε που μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντέρμπι του ΔΑΚ Νάξου μεταξύ Πανναξιακού ΑΟΚ - Μελίσσια (video)

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο