Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΣπ. Κουγιός «Έχω τους καλύτερους δασκάλους»

Σπ. Κουγιός «Έχω τους καλύτερους δασκάλους»

|

Ο Ρόδιος Σπύρος Κουγιός μιλάει στο NaxosPress και στη Μαρία Μάκαρη για την επιτυχία του να κερδίσει τον περιφερειακό διαγωνισμό στο Νότιο Αιγαίο και ετοιμάζει το …διαβατήριό του για τη Βαρκελώνη και τον European Young Chef Awards

Για τους περισσότερους ήταν απλά έκπληξη. Όμως, όταν έχεις το ταλέντο και τους σωστούς δασκάλους, η ηλικία παίζει το μικρότερο ρόλο. Και ο 20χρονος Σπύρος Κουγιός, ο οποίος κατέκτησε με το… πιάτο του την πρώτη θέση στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στα όρια της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι περήφανος Ρόδιος ο οποίος γνωρίζει και τιμά την παράδοση όχι μόνο του τόπου του αλλά ολόκληρου του Νοτίου Αιγαίου!

Της Μαρίας Μάκαρη 

Ο νεαρός σεφ δηλώνει πανέτοιμος για την  συμμετοχή του στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό European Young Chef Awards, για την ανάδειξη του καλύτερου νέου σεφ για το 2017. Θα διοργανωθεί για μία ακόμη χρονιά στην Βαρκελώνη το διήμερο 5-6 Νοεμβρίου και όπως ανακοινώθηκε το 2019 θα έρθει για πρώτη φορά στη Ρόδο, σπάζοντας μία παράδοση ετών. Εκεί 20χρονος σεφ θα εκπροσωπήσει την περιφέρεια Ν. Αιγαίου και την χώρα μας παρουσιάζοντας, όπως ανακοίνωσε, το πιάτο που τον ανέδειξε ήδη δύο φορές νικητή στους τοπικούς διαγωνισμούς της Ρόδου και της Σύρου. Και το βάρος θα είναι μεγάλο από τη στιγμή που ο περσινός νικητής δεν ήταν άλλος από τον Σταμάτη Μισομικέ, τον Ροδίτη επίσης σεφ που είχε κάνει την υπέρβαση…

Όσον αφορά το εν λόγω πιάτο μιλώντας στην ιστοσελίδα www.naxospress.gr ανέφερε: «Το πιάτο και στους δυο διαγωνισμούς ήταν το ίδιο, αυτό ονομάζεται Σπιανιάλο (σ.σ. έχει πάρει το όνομά του από τη τεχνική που χρησιμοποιούσαν για τη διατήρησή του), και η ιστορία του αφορά όλο το Ν. Αιγαίο. Την τεχνική και τα θαλασσινά που χρησιμοποιούν σε κάθε νησί εγώ τα έβαλα σε ένα πιάτο .Συγκεκριμένα υπήρχαν θαλασσινά από Ρόδο, Καστελόριζο, Σύμη , Μύκονο.’

Σύμφωνα με τον ίδιο η συνταγή περιείχε φούσκα, νυχάκι, πατελίδες, γαριδάκι τα… πάντρεψε με λάδι, ευκάλυπτο, αγγούρι, χυμό λεμονιού και θαλασσινό νερό, ενώ η ιδέα γι αυτόν τον επιτυχημένο συνδυασμό, αρχικά ,προέκυψε από το μαγαζί στο οποίο εργάζεται.  Εκεί αποφάσισαν μαζί με τους συνεργάτες του να δημιουργήσουν κάτι το οποίο θα αναδεικνύει μια ιστορία, και έτσι κατέληξαν σε αυτό το πιάτο. Προϊόν ομαδικής έμπνευσης αλλά η δημιουργία δική του…

Όντας ο μικρότερος ηλικιακά, που έλαβε μέρος στον διαγωνισμό (σ.σ. οι αντίπαλοί του ήταν ακόμη και έξι χρόνια μεγαλύτεροι), συμπλήρωσε:‘’ Η εμπειρία ήταν για εμένα αγχώδης αλλά τελικά όλο το άγχος μετατράπηκε σε δημιουργικότητα και η κατάληξη είναι αυτό το πιάτο που βλέπετε’’

Έμπνευση αυτού αποτελούσε πάντοτε η μητέρα του, η οποία του έδωσε και το κίνητρο να ασχοληθεί με την μαγειρική από πολύ νωρίς. Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει, πως όχι μόνο έχει αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια στο χωριό και από τα παραδοσιακά πιάτα που του ετοίμαζε η γιαγιά αλλά μέχρι και σήμερα μένει πιστός στην παράδοση και στα υλικά από τον τόπο του.

Ο Κουγιός με σπουδές δύο ετών στο ΙΕΚ Ρόδου, του Υπουργείου Τουρισμού το οποίο στεγάζεται στο ξενοδοχείο Θέρμαι, και με πρακτική εξάσκηση σε κορυφαίες κουζίνες (Elysium και Noble) του νησιού δίπλα σε αξιόλογους σεφ, όπως είναι και ο περσινός κάτοχος του τίτλου, Σταμάτης Μισομικές ,αποκαλύπτει: ‘’Ο τίτλος αυτός είναι μια μεγάλη εμπειρία για εμένα, κι ας μην πάρουμε την νίκη, είμαι περήφανος για το ταξίδι μου μέχρι τώρα και για τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει.”

Καταλήγοντας ο Ρόδιος σεφ σημείωσε: ” Είμαι μόλις 20 χρονών, έχω πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να δημιουργήσω κάτι ολοκληρωτικά δικό μου όμως, έχω καλούς δασκάλους!”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κίνημα Δημοκρατίας: Ερώτηση προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης για το Δικαστικό Μέγαρο της Νάξου που χάνεται …

Ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου για τη στέγαση του Πρωτοδικείου Νάξου - Ερώτηση τριών βουλευτών του Κινήματος Δημοκρατίας για το Δικαστικό Μέγαρο της Νάξου που χάνεται ...

ΕΝΦΙΑ 2025: Πρεμιέρα τον Φεβρουάριο με επτά εκπτώσεις και απαλλαγές

ΕΝΦΙΑ 2025: Πρεμιέρα τον Φεβρουάριο με επτά εκπτώσεις και απαλλαγές - Τι μας περιμένει

Σίφνος: Πήρε “πράσινο” φως και … έρχεται 5αστερο ξενοδοχείο

Νέο 5άστερο ξενοδοχείο “στα σκαριά” στη Σίφνο - Σε ποιο σημείο και ποια η χωρητικότητά του

Oceania Cruises: Θεματικές κρουαζιέρες για το 2025, θα …πιάσει και Σαντορίνη

Η Ελλάδα στις θεματικές κρουαζιέρες της Oceania Cruises το 2025 - Ποιες αφορούν τα νησιά του Αιγαίου (Ρόδος - Σαντορίνη - Μυτιλήνη)

Κυκλάδες – “Αρτεμις”: Οι αφανείς ήρωες των θαλασσών μας

«Άρτεμις»: το πλοίο που ενώνει τις Κυκλάδες : Οι αφανείς ήρωες των θαλασσών μας

Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια: Η αύξηση στα καύσιμα αλλάζει το σκηνικό προς το …χειρότερο

Αύξηση κόστους καυσίμων: Πώς επηρεάζονται οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

Ελλάδα: Εφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών η τραγουδίστρια Στέλλα Γκρέκα

Πέθανε η τραγουδίστρια Στέλλα Γκρέκα σε ηλικία 103 ετών - Ο Χρήστος Χαιρόπουλος χαρακτήρισε τη φωνή της βιολοντσέλο

Θιβέτ: 53 νεκροί (έως τώρα) από τον ισχυρό σεισμό (6,8 R)

Τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας ισχυρού σεισμού που έπληξε την περιφέρεια του Θιβέτ, στη νοτιοδυτική Κίνα, στα Ιμαλάια

Σαντορίνη: Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανίων, επίκεντρο ο Αθηνιός

Mε τη δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια στην Σαντορίνη

Πρόταση Ημέρας: Κάτι γλυκό με επίκεντρο γιαούρτι, το μέλι και τα … καρύδια

Το γιαούρτι γίνεται βελούδινη μους μαζί με κρέμα γάλακτος, το μέλι ένα χρυσοκαφέ ζελέ και τα καρύδια λούζονται με μέλι και στολίζουν το γιορτινό αυτό επιδόρπιο

Αιγαίο: Σε ποια νησιά θα έχουμε νέες αεροπορικές συνδέσεις το φετινό (2025) καλοκαίρι

Οι νέες πτήσεις στους ελληνικούς ουρανούς το 2025 – Τι προβλέπεται για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Blue Star Ferries: Το “Delos” έρχεται από 10 Ιανουαρίου να καλύψει το κενό του “Myconos”

Το "Blue Star Delos" αφήνει τη Παροναξία και πηγαίνει στα .. βόρεια με σκοπό να καλύψει το κενό της ακινησίας του Myconos ... - Ποιες άλλες αλλαγές και παρατάσεις έχουμε

Σχολεία: Επιστροφή στις τάξεις την 8η Ιανουαρίου, οι επόμενες αργίες

Την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου οι μαθητές γυρίζουν στο σχολείο - Ποια είναι τα επόμενα τριήμερα

Blue Star Delos: Ποδαρικό και το 2025 (4η σερί χρονιά) έκανε στο λιμάνι του Πειραιά (photos – video)

Το Blue Star Delos για 4η σερί χρονιά μπαίνει πρώτο στο λιμάνι του Πειραιά και κάνει ποδαρικό - Ποιοι το υποδέχτηκαν (photo - video)

Μαργ. Οικονομοπούλου: Συγκίνηση στην κηδεία της 34χρονης βολεϊμπολίστριας

Μαργαρίτα Οικονομοπούλου: Συγκίνηση στην κηδεία της 34χρονης βολεϊμπολίστριας – Υποβασταζόμενη η μητέρα της

Νάξος-Κακοκαιρία: Οκτώ μέρες σερί βροχής και τα +500 χιλιοστά βροχόπτωσης στην Κόρωνο

Δεκέμβριος 2024 και για οκτώ διαδοχικές ημέρες η βροχόπτωση κάλυψε τις ανάγκες της γης... Που έπεσε το περισσότερο νερό στη Νάξο;

Δωδεκάνησα: Το “Σαόνησος” έφυγε, το “Σταυρός” αναλαμβάνει δράση

Το "Σταυρός" αναμένεται να αντικαταστήσει το "Σαόνησος" από αύριο Σάββατο 4 Ιανουαρίου

Blue Star Delos: Αλλαγή ώρας αναχώρησης από Σαντορίνη ενόψει .. Πρωτοχρονιάς

Blue Star Delos: Πώς θα εκτελεστεί το τελευταίο δρομολόγιο της χρονιάς - Αναμένεται να μπει πρώτο στο λιμάνι του Πειραιά

Νάξος – Θεοφάνια: Με λαμπρότητα ο εορτασμός, μέλος του ΕΚΑΒ ο Ιορδάνης που έπιασε το Σταυρό (video)

Με λαμπρότητα και ανοιξιάτικο καιρό ο εορτασμός των Θεοφανίων - Ποιος έπιασε τον Τίμιο Σταυρό και τι δήλωσε στον Γιάννη Βλαχάκη (video)

Blue Star Ferries: Το “Delos” …φεύγει και το “Blue Star 1” επιστρέφει (09/01) στη Παροναξία

Αλλαγή φρουράς με τη νέα χρονιά για τα πλοία που ετοιμάζονται για την ετήσια ακινησία τους - Ποιο πλοίο θα πάρει τη θέση του Blue Star Delos και πότε;