Τετάρτη, 13 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΣίφνος: Η γυλωμένη Μανούρα ετοιμάζεται να γίνει ΠΟΠ προϊόν

Σίφνος: Η γυλωμένη Μανούρα ετοιμάζεται να γίνει ΠΟΠ προϊόν

|

Στις 25 Φεβρουαρίου θα κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο ο φάκελος για την πιστοποίηση ως προϊόν ΠΟΠ της Γυλωμένης Μανούρας Σίφνου 

Όποιος έχει επισκεφθεί τη Σίφνο, θα βίωσε την μοναδική εμπειρία της απόλαυσης ενός εξαιρετικού τυριού που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Σίφνου: γυλωμένη μανούρα.. Είναι το πρώτο πράγμα που θα προσφέρουν για κέρασμα στον επισκέπτη του νησιού, με ένα τσίπουρο. Κρασοτύρι, από αιγοπρόβειο γάλα, σκληρό, με πολύ λίγη υγρασία, με αψιά και πικάντικη γεύση, ξεχωριστό άρωμα και χαρακτηριστική σκούρα καφεκόκκινη εδώδιμη επιδερμίδα. Οι περισσότεροι το απολαμβάνουν ως ορεκτικό, οι γυναίκες το τρίβουν στην μακαρονάδα ενώ ο διαφορετικός χαρακτήρας του οφείλεται στη γύλη (οινολάσπη, κατακάθια κρασιού) με την οποία το καλύπτουν στο τελικό στάδιο ωρίμανσης, πριν το φυλάξουν σε κιούπια, για να το διατηρήσουν.

Γιατί κάνουμε αναφορά στην γυλωμένη μανούρα; Μα πολύ απλά, γιατί είναι ένα βήμα πριν αποκτήσει μία σημαντική πιστοποίηση. Να πάρει δηλαδή την ταυτότητα του προϊόντος ΠΟΠ, προστατευόμενης δηλαδή Ονομασίας Προέλευσης… Η κατάθεση του φακέλου όπως ενημερώνει με ανοιχτή επιστολή προς τα ΜΜΕ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Σίφνου κος Γεροντής, θα πραγματοποιηθεί την άλλη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια θα πάρει το δρόμο μέσω της ελληνικής και ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας ώστε να αποκτήσει …ταυτότητα.

Αναλυτικά η ενημέρωση του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Σίφνου για τη μανούρα με την υπογραφή του προέδρου Γιάννη Γεροντή

 «Η Σίφνος αυτή τη στιγμή αριθμεί περίπου 6000 αιγοπρόβατα, περίπου 90 αγελάδες και η παραγωγή του γάλακτος διαρκεί από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο. Όλο το γάλα που παράγεται στη Σίφνο αξιοποιείται στην τυροκομία και αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται άλλος τρόπος για την αύξηση της παραγωγής, παρά μόνο η αύξηση του αριθμού των εκτρεφόμενων ζώων.

Βέβαια η ποιοτικότερη εκτροφή θα αύξανε και την παραγωγή γάλακτος.

Η Σίφνος παράγει ξινομηζίθρα, χλωρομανούρα και γυλωμένη μανούρα, το πιο παραδοσιακό από τα τυρά του νησιού.

Η ΓΥΛΩΜΕΝΗ ΜΑΝΟΥΡΑ ΣΙΦΝΟΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Π.Ο.Π.

Ο φάκελος με το υλικό τεκμηρίωσης για τον χαρακτηρισμό της γυλωμένης μανούρας Σίφνου ως προϊόντος Π.Ο.Π., κατατίθεται τη Δευτέρα 25/02/19 στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διεύθυνση Βιολογικών -Π.Ο.Π. Προϊόντων.

Για την επισήμανση του προϊόντος, στη συσκευασία του πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς εκτυπωμένα ευανάγνωστα γράμματα.

1. Το όνομα του προϊόντος σε «ΓΥΛΩΜΕΝΗ ΜΑΝΟΥΡΑ ΣΙΦΝΟΥ», ακολουθούμενη από τις λέξεις «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης».

2. Η επωνυμία και διεύθυνση της επιχείρησης παραγωγής και της επιχείρησης συσκευασίας.

Στην περίπτωση που για την παραγωγή χρησιμοποιείται νωπό γάλα μη παστεριωμένο, θα πρέπει να υπάρχει επίσης η προβλεπόμενη από την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία ειδική σήμανση.

Ως «ονομασία προέλευσης» νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν.

α) το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή, ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις χώρα.

β) του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά από ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες και

γ) του οποίου όλα τα στάδια της παραγωγής εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Τι πετυχαίνουμε με τον χαρακτηρισμό της Γυλωμένης Μανούρας ως Π.Ο.Π.

Την δυνατότητα αφενός στους παραγωγούς να προωθήσουν ευκολότερα τα προϊόντα τους πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές στην αγορά και βελτιώνοντας έτσι το εισόδημά τους και αφετέρου στους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα ποιοτικά με εγγυήσεις για την παραγωγή, επεξεργασία και την γεωγραφική καταγωγή τους».

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα aigaio365.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανώνυμη δωρεά-ανάσα στην Κω: 2 εκατ. ευρώ για στέγαση γιατρών αν δεν βρεθεί κρατική χρηματοδότηση

Όταν η έλλειψη στέγης στα νησιά γίνεται πρόβλημα ζωής, η προσφορά ενός συμπολίτη φέρνει ελπίδα

Ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. οι αναχωρήσεις από τα λιμάνια της Αττικής – Άνοδος 3,99% σε σχέση με πέρυσι

Μικρή αύξηση στην ακτοπλοϊκή κίνηση το φετινό καλοκαίρι – Η μεγαλύτερη άνοδος στον Αργοσαρωνικό

Κυκλάδες – Αστυνομικό δελτίο: Συλλήψεις σε Σαντορίνη, Νάξο και Μύκονο, βιασμός, παραβάσεις και κλοπές

Σειρά συλλήψεων από τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες των Κυκλάδων για σοβαρά και πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα

Νάξος (Φιλώτι): 20 χρόνια μνήμης και ποδοσφαίρου, το τουρνουά «Μανώλης Μάκαρης» μας συγκίνησε ξανά

Με επετειακό χαρακτήρα, το φετινό τουρνουά τίμησε τη μνήμη του Μανώλη Μάκαρη, συνδυάζοντας αθλητισμό, συγκίνηση και την παρουσία μικρών παιδιών που έδωσαν ξεχωριστό χρώμα στη διοργάνωση.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Κακολύρι: Το νέο μαρτυρικό χωριό της Ελλάδας, δικαίωση μνήμης και ιστορίας

Μετά από χρόνια αγώνων, το Κακολύρι Εύβοιας εντάσσεται επίσημα στο δίκτυο μαρτυρικών χωριών, τιμώντας τη θυσία των 30 εκτελεσθέντων κατοίκων στις 24 Μαΐου 1944.

Γιώργος Αγγελόπουλος στη Νάξο, στα «Palatia» της Αγίας Άννας για αξώτικες γεύσεις και ερυθρόλευκες στιγμές

Ο πρόεδρος του μπασκετικού Ολυμπιακού επιστρέφει για ακόμη ένα καλοκαίρι στο "νησί-φρούριο" των ερυθρόλευκων, μοιράζοντας χαμόγελα και φωτογραφίες με φίλους και οπαδούς.

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου καλωσορίζει τον 18χρονο Γιάννη Νικολάου!

Ο νεαρός αθλητής ύψους 2,02 μ. ενισχύει τη ρακέτα της ομάδας – Προέρχεται από την ΑΕΚ με εμπειρία στη Stoiximan GBL.

Αιγαίο: Εκτακτα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 αύριο Τετάρτη (13/08)

Έκτακτα δρομολόγια HIGHSPEED 3 & 4 στις 13 Αυγούστου μετά την άρση απαγορευτικού - Αναλυτικά οι ώρες αναχώρησης και άφιξης για την εξυπηρέτηση των νησιών

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες