Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΣίφνος : Επιασε 13αρι το Φεστιβάλ "Νικόλαος Τσελεμεντές"

Σίφνος : Επιασε 13αρι το Φεστιβάλ “Νικόλαος Τσελεμεντές”

|

Απο χθες το βράδυ (με Σιφνέικη  Ροβυθάδα ) και για τρεις ακόμη ημέρες, το επίκεντρο της γαστρονομίας στο Αιγάιο μεταφέρεται στη Σίφνο… 13ο Φεστιβάλ Νικόλαος Τσελεμεντές και τα καζάνια παίρνουν φωτιά  

Νικόλαος Τσελεμεντές… Ενα όνομα σύμβολο για την γαστρονομία κυρίως όμως ένα όνομα που έχει ταυτιστεί με το κορυφαίο γαστρονομικό φεστιβάλ στην Ελλάδα. Χρόνο με το χρόνο γίνεται καλύτερο και το κυριότερο; παρά τα προβλήματα (πχ φέτος είχαμε αδυναμία έλευσης επισκεπτών και συλλόγων λόγω αποδρομολόγησης του πλοίου “Αρτεμις”) και φτάνει στο σημείο να φιλοξενεί αποστολές ακόμη και απο το εξωτερικό…  Και ο Αρτεμώνας στη Σίφνο ανοίγει την αγκαλιά του και υποδέχεται το φεστιβάλ που τιμά την κυκλαδίτικη κουζίνα στη 13η εκδοχή του από 5 έως 7 Σεπτεμβρίου.

Όπως κάθε χρόνο, εκπρόσωποι των νησιών των Κυκλάδων, μαζί με κάποιου τιμώμενου νησιού ή και περιοχή από την Ελλάδα (συνολικά φέτος 25 και βλέπουμε στο πρόγραμμα ακόμη και τη Θράκη), θα συναντηθούν στη Σίφνο για να παρουσιάσουν την ιδιαίτερη γαστρονομική και πολιτιστική τους παράδοση. Στο φεστιβάλ κάθε νησί στήνει το δικό του περίπτερο στην πλατεία του Αρτεμώνα όπου ερασιτέχνες μαζί με επαγγελματίες μάγειρες πραγματοποιούν παρουσιάσεις χαρακτηριστικών συνταγών από κάθε περιοχή. Το φεστιβάλ απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, γι’ αυτό τα «Τσελεμεντάκια» (παιδιά ηλικίας 6-12 ετών) θα έχουν τη δική τους ειδικά διαμορφωμένη γωνιά όπου θα ντυθούν μικροί Τσελεμεντέδες και θα συμμετάσχουν σε μαγειρικά παιχνίδια φορώντας τις ποδιές και τους σκούφους τους. 

Το φεστιβάλ ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό κάθε μέρα στις 19.00 (σ.σ. μην το δέσετε και όρκο αφού μπορείτε όλη την ημέρα να δείτε κάποιο δρώμενο), ενώ στο τέλος κάθε μέρας, στις 22.00, πραγματοποιούνται μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με παραδοσιακούς σκοπούς τόσο της Σίφνου αλλά και των υπόλοιπων νησιών. Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι ελεύθερη και τα προσφερόμενα φαγητά είναι κερασμένα. Και βέβαια έχουμε παράλληλες δράσεις:  Παρουσίαση παραδοσιακών εθίμων και τεχνών, όπως αγγειοπλαστική και ψαθοπλεκτική, τέλεση παραδοσιακού γάμου κ.α.

Ένα μικρό παζάρι με προϊόντα και κεράσματα από τα νησιά που συμμετέχουν (στο στενό του Αρτεμώνα). Έκθεση λαογραφικού υλικού “Γιάννης Ατσόνιος” (στο στενό του Αρτεμώνα απέναντι από την Παναγία του Μπαλή). Εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής κ.λπ. στο δημοτικό σχολείο του Αρτεμώνα και στο Πολιτιστικό κέντρο Σίφνου “Μαριάνθη Σίμου” Θαλασσομαγειρέματα: Στο πλαίσιο του τριήμερου Φεστιβάλ κάθε πρωί, δίπλα στη θάλασσα, με ευθύνη των τοπικών συλλόγων γίνεται επίδειξη παρασκευής σιφναίικων συνταγών και προσφέρονται τοπικά κεράσματα.

Το πρόγραμμα του 13ου φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

10:30-11:30

«Εστιάζοντας στην τροφή μέσα από την ζωγραφική». Παρουσίαση – ομιλία από τον ζωγράφο-εικαστικό Γιάννη Δανέλη στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου» . (Συνδιοργανωτές: ΠολιτιΕστιάζοντας στην τροφή μέσα από την ζωγραφική».στικός Σύλλογος Σίφνου, Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Ποσειδών», Δήμος Σύρου-Ερμούπολης)

19:00-20:00

Παιδομαγειρέματα με την Κατερίνα Γεροντοπούλου και τη Νανά Μενεγάκη

20:00-21:00

«Συνδυάζοντας τη Γαστρονομία με την τέχνη της κεραμικής και την ιστορία της τέχνης», Εικαστικό εργαστήρι για παιδιά με τους ζωγράφους-εικαστικούς Γιάννη Δανέλη και Μαρία Τζιροζίδου, στην αυλή του Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου (Συνδιοργανωτές: Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Ποσειδών», Δήμος Σύρου-Ερμούπολης)

19:30-20:30

Παρουσίαση των συμμετεχόμενων περιοχών και της γαστρομομίας τους από την παρουσιάστρια του φεστιβάλ κ. Ζέτα Δούκα.

Η Ίος, η Αμοργός, η Άνδρος & η Φολέγανδρος παρουσιάζουν παραδοσιακά φαγητά του Πάσχα και μαγειρεύουν με τη σεφ & Πρέσβειρα του Νοτίου Αιγαίου – Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019 κα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

20:30–20:50

Τα Μέγαρα παρουσιάζουν παραδοσιακή συνταγή γλυκού του Πάσχα

20:50–21:10

Ευρωπαίοι σεφ που δραστηριοποιούνται στη Σίφνο δημιουργούν πιάτα με τοπικά προϊόντα.

21:10-22:00

η Πάρος, η Κίμωλος, η Σχοινούσα & η Σίφνος παρουσιάζουν παραδοσιακά γλυκά του Πάσχα και μαγειρεύουν με την σεφ & Πρέσβειρα του Νοτίου Αιγαίου – Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019 κα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

22:00

Τέλετη έναρξης: Οι φιλοξενούμενες πριοχές ενώνοναι και στρώνουν το τραπέζι του … Τσελεμεντέ!

22:30-24:00

Παραδοσιακή μουσική και χοροί από τη Μύκονο, τη Θράκη, το Λιτόχωρο, τα Μέγαρα, και την Αμοργό. Παραδοσιακό γλέντι με τον Γιακουμή Γαβρά και τον Μανώλη Νομικό.

Παράλληλες εκδηλώσεις

19:00-21:00

Ξενάγηση στην έκθεση «PlaymoGreek” και στην έκθεση παραδοσιακής κούκλας, στο κτήριο «Ιωάννης Ατσόνιος», απέναντι απ΄την Παναγιά του Μπαλή

20:00–21:00

Επίδειξη κατασκευής πήλινων από το Σωματείο Αγγειοπλαστών Σίφνου στο Μικρό Μουσείο Νεότερης Κεραμικής, απέναντι από την Παναγιά της Άμμου

Παραδοσιακή μουσική από την Θράκη και τη Σίφνο στο κεντρικό μονοπάτι του Αρτεμώνα

21:00–22:00

Παραδοσιακή μουσική από την Αμοργό και το Λιτόχωρο στο κεντρικό μονοπάτι του Αρτεμώνα

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

10:30-11:30

«Focusing on food through painting», Παρουσίαση – ομιλία στην αγγλική γλώσσα από τον ζωγράφο-εικαστικό Γιάννη Δανέλη στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου» (Συνδιοργανωτές: Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Ποσειδών», Δήμος Σύρου-Ερμούπολης)

12:00-14:00

Μαγειρέματα από το Εξωραϊστικό Σωματείο «Το Βαθύ της Σίφνου» στον Ταξιάρχη στο Βαθύ. Καπαροσαλάτα (επιτόπου παρουσίαση), κεράσματα και αναφορά στα πανηγύρια της Σίφνου. Χωρός και τραγούδι από τη Θράκη και τους Βλάχους Μετεώρων

19:00-20:00

Παιδομαγειρέματα με την κ. Κατερίνα Γεροντοπούλου και την κ. Νανά Μενεγάκη

20:00-21:00

«Συνδυάζοντας τη Γαστρονομία με την τέχνη της κεραμικής και την ιστορία της τέχνης», Εικαστικό εργαστήρι για παιδιά με τους ζωγράφους-εικαστικούς κ. Γιάννη Δανέλη και κ. Μαρία Τζιροζίδου, στην αυλή του Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου (Συνδιοργανωτές: Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Ποσειδών», Δήμος Σύρου-Ερμούπολης)

19:30-20:00

Παρουσίαση των συμμετεχόμενων περιοχών και της γαστρομομίας τους από την παρουσιάστρια του φεστιβάλ κ. Ζέτα Δούκα.

20:00-20:15

Παρουσίαση του Σιφναικού πρωινού από τους κ. Νίκο Κακάκη και κ. Λεωνίδα Μενεγάκη

20:15-21:00

Η Κέα, η Μήλος, η Σαντορίνη, η Σέριφος, η Κύθνος, η Μύκονος & η Σίφνος μαγειρεύουν φαγητά και γλυκά των Χριστουγέννων με τη σεφ & Πρέσβειρα του Νοτίου Αιγαίου – Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, κα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

21:00-21:30

Διαφορετικά ταξίδια γεύσης από την Αίγυπτο με φαλάφελ και γλυκό!

21:30-22:00

Ο Σύλλογος Γυναικών Σίφνου «το Σμάρι» μαγειρεύει….λωλή!

« Νόστιμες ιστορίες…Η συμβολή των γυναικών στην παραγωγή και διάθεση τροφής»: Παρουσίαση της προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων κ. Άννας Μαυρουδή

22:00–22:30

Ευρωπαίοι σεφ που δραστηριοποιούνται στη Σίφνο δημιουργούν πιάτα με τοπικά προϊόντα.

22:30-24:00

Το δρώμενο του «σιφναίικου γάμου». Η πομπή του γάμου ξεκινά με χορούς και τραγούδια στις 18:00 από το Παραδοσιακό Καφενείο «Άμπελος» στα Εξάμπελα και θα συνεχίσει για να «πάρει» τον κουμπάρο από το σπίτι του Νικόλαου Τσελεμεντέ. Κουμπάρος από τους Βλάχους Μετεώρων, κουμπάρα από τα Μέγαρα, γαμπρός από την Κρήτη και νύφη από τη Σίφνο!. Χορευτικά από Σίφνο, Βλάχους Μετεώρων, Σχοινούσα, Σαντορίνη, Κύθνο. Κρητικό γλέντι με τους μουσικούς Μανώλη Αγγελάκη – Λύρα και τραγούδι και Μιχάλη Λιμάκη – Λαούτο.

Παράλληλες εκδηλώσεις

20:00-22:00

Επίδειξη κατασκευής πήλινων από το Σωματείο Αγγειοπλαστών Σίφνου στο Μικρό Μουσείο Νεότερης Κεραμικής, απέναντι από την Παναγιά της Άμμου.

20:30-21:30

Προβολή του ντοκυμαντέρ του Συλλόγου Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Ν. Κύθνου «Μνήμες Προγόνων» και κεράσματα (κουλούρες & ψωμί με τυρί τρίμμα ή κοπανιστή, μέλι, και κρασί) στο Σινέ Δραγάτση

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

12:00-14:00

Θαλασσομαγειρέματα στην αμμουδιά του Φάρου: Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Φάρου υποδέχεται τις φιλοξενούμενες αντιπροσωπείες του και όλους τους επισκέπτες της Σίφνου με φιλόξενη διάθεση και εκτός από τους γευστικούς τοπικούς μεζέδες που θα έχουν ετοιμάσει για όλους, υπόσχονται όμορφες μουσικές στιγμές υπό τον ήχο σιφναίικου τακιμιού!

19:00-20:00

Παιδομαγειρέματα με την κ. Κατερίνα Γεροντοπούλου και την κ. Νανά Μενεγάκη

20:00-21:00

«Συνδυάζοντας τη Γαστρονομία με την τέχνη της κεραμικής και την ιστορία της τέχνης», Εικαστικό εργαστήρι για παιδιά με τους ζωγράφους-εικαστικούς Γιάννη Δανέλη και Μαρία Τζιροζίδου, στην αυλή του Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου (Συνδιοργανωτές: Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Ποσειδών», Δήμος Σύρου-Ερμούπολης)

19:30-20:30

Παρουσίαση των συμμετεχόμενων περιοχών και της γαστρομομίας τους από την παρουσιάστρια του φεστιβάλ κ. Ζέτα Δούκα.

20:30-20:50

Οι Αρμεναίοι Κυπαρισσίας μαγειρεύουν μπάμιες με γαρίδες!

20:50-21:40

Η Θράκη, η Κρήτη, το Λιτόχωρο και τα Μετέωρα παρουσιάζουν τις δικές τους παρδοσιακές συνταγές φαγητών και γλυκών των Χριστουγέννων

21:40–22:00

Ευρωπαίοι σεφ που δραστηριοποιούνται στη Σίφνο δημιουργούν πιάτα με τοπικά προϊόντα.

22:00-22:30

Χαιρετισμοί από τους συνδιοργανωτές

22:30-24:00

Κυκλαδίτικο γλέντι με το Νίκο Οικονομίδη και τους συνεργάτες του

Παράλληλες εκδηλώσεις

19:30-21:30

Πανηγύρι της Παναγίας Βρυσιανής στην Ιερά Μονή Βρύσης: Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σύρου, Σίφνου κ.κ. Δωρόθεου Β΄

20:30-21:30

Παρουσίαση παραδοσιακού πανηγυριού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χώρας Κύθνου με κεράσματα (παραδοσιακό ζουμί και άρτο με μέλι) στην αυλή του Ι.Ν. του Αγίου Κωνσταντίνου.

19:00-20:00

Ξενάγηση στην έκθεση «PlaymoGreek” και στην έκθεση παραδοσιακής κούκλας, στο κτήριο «Ιωάννης Ατσόνιος», απέναντι απ΄την Παναγιά του Μπαλή

20:00-22:00

Επίδειξη κατασκευής πήλινων από το Σωματείο Αγγειοπλαστών Σίφνου στο Μικρό Μουσείο Νεότερης Κεραμικής, στο κεντρικό μονοπάτι του Αρτεμώνα


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παγκόσμια ημέρα φάρων 2025: Περιήγηση στη ναυτική κληρονομιά της Ελλάδας

Στις 17 Αυγούστου, πολίτες και επισκέπτες καλούνται να γνωρίσουν από κοντά τη σημασία των φάρων και τη συμβολή των φαροφυλάκων.

Αεροδιακομιδή Φολεγάνδρου: Επίσημες διευκρινίσεις από το ΕΚΑΒ για το χρονικό και τις καθυστερήσεις

Το ΕΚΑΒ απαντά στις καταγγελίες για πολύωρη καθυστέρηση στη μεταφορά ασθενούς – Τι αναφέρει για τα επιχειρησιακά πρωτόκολλα, τον ρόλο της Πολεμικής Αεροπορίας και τις καιρικές συνθήκες

16ο Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων: Στη Μύκονο ο διάλογος για τη βιωσιμότητα

Πάνω από 100 γυναίκες από όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα συζήτησαν για την αειφορία, την τοπική ταυτότητα και τη συμβολή τους στην τουριστική ανάπτυξη.

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδριάζει (05/08), στην ατζέντα, καθαρισμοί ακτών, ναοί και αφαλάτωση στη Σχοινούσα

Τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων θα εξετάσουν σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τις υποδομές στα νησιά του Δήμου.

6 νέα πυροσβεστικά οχήματα για τις Κυκλάδες – Παρέμβαση Μονογυιού

Τέσσερα ISUZU 4x4 και δύο υδροφόρα οχήματα ενισχύουν την επιχειρησιακή ικανότητα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις Κυκλάδες.

37 χρόνια “Απεραθίτικα”: Μια έκδοση–σύμβολο για την πολιτιστική ψυχή της Νάξου

Μιχάλης Φραγκίσκος: Αναδρομή στην πρώτη έκδοση του περιοδικού “Απεραθίτικα” (1η Αυγούστου 1988) και φόρος τιμής στους Μανώλη Γλέζο και Κώστα Κατσουρό

Αναφορά Φόρτωμα για τις ελλείψεις προσωπικού στους Δήμους των Κυκλάδων

Ο Βουλευτής Κυκλάδων ζητά από τον Υπ. Εσωτερικών ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση των δημοτικών υπηρεσιών στα νησιά.

Στη Σύρο ο Πρέσβης της Κίνας – Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων

Ο Πρέσβης της Κίνας Fang Qiu συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Γ. Λεονταρίτη και συζήτησαν για τουρισμό, επενδύσεις και πολιτισμό.

Οι Αμερικανοί ανακαλύπτουν τη Νάξο – η «αυθεντική» Ευρώπη γίνεται τάση

Η Νάξος και η Λευκάδα στη νέα λίστα προορισμών που επιλέγουν οι Αμερικανοί τουρίστες – στροφή από τα τουριστικά «κλισέ» στην αυθεντική εμπειρία

Φολέγανδρος: Καταγγελία για πολύωρη καθυστέρηση σε αεροδιακομιδή επείγοντος περιστατικού

Ο Δήμαρχος Φολεγάνδρου με επιστολή προς τους βουλευτές καταγγέλλει ολιγωρία που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή και ζητά άμεση ενίσχυση του συστήματος αεροδιακομιδών στις Κυκλάδες

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.