Η γιορτή της Φάβας είναι εδώ… Σχοινούσα το διήμερο 24-25 Ιουνίου και το πρόγραμμα έχει από έκθεση φωτογραφίας και κεραμικής έως συζήτηση για γαστρονομική ταυτότητα και μπόλικο Οικονομίδη – Σπανού
Θεωρείται από τα πλέον θρεπτικά προϊόντα…Αν και αρκετοί την αποφεύγουν, όπως ήμουν εγώ… Και λέω … ήμουν, γιατί μόλις γεύτηκα την φάβα Σχοινούσας από ανθρώπους που γνωρίζουν να την σερβίρουν με τη συνοδεία κρεμμυδιού και χοντρού αλατιού, άλλαξα άποψη και εντάχθηκα στην ουρά των φανατικών οπαδών της…
Μπορεί να μην έχει την αίγλη της Φάβας Σαντορίνης, ή και της Αμοργού, η αλήθεια όμως, είναι ότι αυτοί που την γνωρίζουν εμπιστεύονται με κλειστά μάτια, αφού θεωρούν (και όχι άδικα) ότι είναι καλύτερης ποιότητας. Είναι αυτό που λέμε «άλλος έχει το όνομα κι άλλος έχει τη χάρη)…
Και έβαλαν το χέρι τους και οι κάτοικοι του νησιού.. Ειδικά οι Νέοι Σχοινούσας (με την αρωγή και των υπολοίπων …δυνάμεων, φορέων του νησιού αλλά και της ΕΑΣ Νάξου, της Περιφέρειας και του Δήμου), που ξεκίνησαν δειλά δειλά μία δράση προβολής του τοπικού προϊόντος και έφτασαν αισίως στην 9η έκδοση της γιορτής... Αρχικά το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, στη συνέχεια.. κατέβηκε στο τέλος Ιουνίου, με στόχο να ευχαριστήσουν με τον τρόπο τους τη… Μητέρα Γη για την σοδειά που τους προσφέρει.
Φέτος; Επιστρέφει μετά από δύο χρόνια… Ας είναι καλά η πανδημία που χάθηκαν οι δυο προηγούμενες ενέργειες… Τι περιμένουμε το επόμενο Σαββατοκύριακο 24-25 Ιουνίου; Ο σύλλογος Σχοινουσιωτών καλεί σε ξεχωριστό ταξίδι γεύσης, μουσικής και παράδοσης. Το διήμερο 24-25 Ιουνίου. Θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας και κεραμικής, γεύσεις με βάση τη φάβα, συζήτηση για τη γαστρονομική ταύτοτητα του νησιού, ομιλία από τα παιδιά του σχολείου με τίτλο “ένα παιδί μετράει τη Φάβα” και παραδοσιακό γλέντι με τους Οικονομίδη – Σπανού. Κι όπως σημειώνει στην ανάρτηση “ Δύο χρόνια ο Covid-19 δεν μας επέτρεψε να γλεντήσουμε παρέα! Φέτος επιστέφουμε δριμύτεροι!!! Σας περιμένουμε όλους!!!” Ααα και χωρίς πλαστικά… Ο καθένας θα κουβαλήσει το δικό του ποτήρι..
Διάκριση κατσούνι
Εμείς να σημειώσουμε ότι η Φάβα Σχοινούσας, προέρχεται από το ψυχανθές κατσούνι -pisum sativum- (και όχι από λαθούρι, όπως οι φάβες που συνήθως τρώμε), κάνοντας έτσι την συγκεκριμένη ποικιλία πιο γλυκιά και πιο ήπια.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι κέρδισε την πρώτη θέση στο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Κυκλάδων που έγινε στη Σίφνο το Σεπτέμβριο του 2012. Ο σπόρος και η καλλιέργειά του πέρναγε από γενιά σε γενιά. Ως ένα προϊόν που αποθηκεύεται, αποτελούσε μια βασική τροφή για όλο το χρόνο. Έτσι κι αλλιώς, στα άγονα κυκλαδονήσια, όπως όλα τα Κουφονήσια, η γη δεν προσφέρει και πολλά.
Το κατσούνι μεταφέρθηκε με κατοίκους-μετανάστες από την Αμοργό τον 19ο αιώνα και από τότε καλλιεργείται και στη Σχοινούσα ανελλιπώς, αφού στο νησάκι αυτό βρήκε τις ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες για την ευδοκίμησή του και αποτελεί βασικό προϊόν του νησιού.