Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΣέριφος: Η σύγχρονη αμπελουργία και οινοποίηση μέσα από διήμερο σεμινάριο

Σέριφος: Η σύγχρονη αμπελουργία και οινοποίηση μέσα από διήμερο σεμινάριο

|

Ενα δωρεάν εκπαιδευτικό σεμινάριο που αναμένεται να προσφέρει πλούσια γνώση για την οινοποίηση και την αμπελουργία, διοργανώνει στη Σέριφο, το διήμερο 21-22 Μαρτίου, η “ΓΝΩΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΜΚΕ” στο πλαίσιο του Έργου «Σύγχρονη Αμπελουργία και Οινοποίηση».

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο – εργαστήριο διάρκειας 16 ωρών απευθύνεται σε εργαζόμενους και σε όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα της αμπελουργίας και της οινοποίησης. Θα διεξαχθεί στο οινοποιείο Χρυσολωρά, στη Σέριφο και υπεύθυνος εκπαίδευσης θα είναι ο χημικός – οινολόγος, Ιωάννης Φλεριανός.

Μετά το πέρας των τριών διαφορετικών σεμιναρίων που έχουν ήδη διεξαχθεί σε Άνδρο, Σύρο και τώρα στη Σέριφο, θα επιλεγούν από κάθε νησί πέντε συμμετέχοντες κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης συμμετοχής τους, για να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτική επίσκεψη.

Ζ. Βαδράτσικα: “Στόχος η ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού”

Το μέλος της “ΓΝΩΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΜΚΕ”, Ζωή Βαδράτσικα μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” και αναφέρθηκε στην ΑΜΚΕ και στο πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται το συγκεκριμένο σεμινάριο. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι “η ΑΜΚΕ είναι δικαιούχος του Έργου «Σύγχρονη Αμπελουργία και Οινοποίηση» που υλοποιείται στο πλαίσιο της Υποδράσης 19.2.1.1 «Μεταφορά γνώσεων και ενημέρωσης στο γεωργικό και το δασικό τομέα» του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER που διαχειρίζεται η Ομάδα Τοπικής Δράσης «Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων Α.Ε.». Στο πλαίσιο του έργου ο δικαιούχος διοργανώνει δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια κατάρτισης, με στόχο την ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής παρέμβασης του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER που δραστηριοποιείται στον αγροτικό/ μεταποιητικό τομέα και συγκεκριμένα με την αμπελουργία και την οινοποίηση”.

“Η Σέριφος επελέγη διότι έχει μακρά παράδοση στην αμπελουργία”

Σε ερώτηση σχετικά με τους λόγους που επελέγη για το σεμινάριο η Σέριφος, τόνισε ότι “έχουν πραγματοποιηθεί ήδη δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια ως τώρα στην Άνδρο 15-16 Νοεμβρίου 2024 και στη Σύρο 2-3 Δεκεμβρίου 2024 και το τρίτο θα πραγματοποιηθεί στη Σέριφο, το διήμερο 21-22 Μαρτίου 2025. Η Σέριφος επελέγη διότι έχει μακρά παράδοση στην αμπελουργία και καλλιεργεί παραδοσιακές κυκλαδίτικες ποικιλίες και παράγει βιολογικά κρασιά. Το εκπαιδευτικό σεμινάριο – εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί στη Σέριφο είναι διάρκειας 16 ωρών, απευθύνεται σε εργαζόμενους και σε όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα της Αμπελουργίας και της Οινοποίησης”.

Οι εκπαιδευτικές ενότητες

Το σεμινάριο που θα διεξαχθεί στο οινοποιείο Χρυσολωρά στη Σέριφο περιλαμβάνει ενδεικτικά τις κάτωθι εκπαιδευτικές ενότητες:

• Σύγχρονη παραγωγή οίνου-Καινοτομίες στην παραγωγή οίνων: στη συγκεκριμένη ενότητα γίνεται αναφορά μεταξύ άλλων στις σημαντικότερες ποικιλίες οινοποίησης, τις κλιματολογικές συνθήκες που καθορίζουν την ανάπτυξη και ωρίμανση των σταφυλιών, το μικροκλίμα της περιοχής, το έδαφος και τις καλλιεργητικές φροντίδες

• Έλεγχος & Διασφάλιση ποιότητας κατά την οινοποίηση: στην ενότητα αυτή γίνεται αναφορά μεταξύ άλλων στη διαδικασία του τρύγου – συλλογής σταφυλιών, τη διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης, την πορεία της ζύμωσης, τις ειδικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται (εκχύλιση του φλοιού, ζύμωση στο βαρέλι, ανθρακική εκχύλιση), την ωρίμανση των κρασιών και τα χαρακτηριστικά τους

• Νομοθετικές Υποχρεώσεις-Απαιτήσεις Νέας Σήμανσης: στην ενότητα αυτή γίνεται αναφορά μεταξύ άλλων για οινολογικές πρακτικές, πιστοποιήσεις, ορθή σήμανση, εφαρμογή συστημάτων ποιότητας ISO, προϊόντα ΠΟΠ & ΠΓΕ, κατηγορίες οίνων στις Κυκλάδες, υποχρεωτικά στοιχεία ετικετών

• Σχεδιασμός Νέου Οινοποιείου-Νέων Προϊόντων: στην ενότητα γίνεται αναφορά μεταξύ άλλων για τις ορθές ενέργειες σχεδιασμού ενός Νέου Οινοποιείου, αναφορά νέων ποικιλιών και νέων κρασιών που μπορούν να παραχθούν

• Εξωστρέφεια-Ανταγωνισμός-Οινοτουρισμός: στην ενότητα γίνεται αναφορά μεταξύ άλλων για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός Business & Marketing Plan, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Ελληνικών Οίνων, τους τρόπους διάδοσης και προβολής (εκθέσεις, γευσιγνωσίες, περιοδικά, social media), τα επισκέψιμα οινοποιεία και τις ξεναγήσεις

• Χρηματοδοτικά εργαλεία (Αναπτυξιακός Νόμος, Leader, επιδότηση νέου Αγρότη, κλπ.): στην ενότητα γίνεται αναφορά σε δράσεις των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 (Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ), Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/LEADER, κ.ά.) αλλά και τον Αναπτυξιακό Νόμο, μέσω των οποίων μπορούν να χρηματοδοτηθούν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στον τομέα της σύγχρονης αμπελουργίας και οινοποίησης

Κυκλάδες - Αμπέλια
Κυκλάδες – Αμπέλια

Τα αποτελέσματα στα οποία στοχεύει το σεμινάριο

Η υλοποίηση των σεμιναρίων αναμένεται να αποφέρει τα εξής αποτελέσματα:

• Ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής παρέμβασης του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER Κυκλάδων σε καίρια πεδία των κλάδων της Αμπελουργίας και της Οινοποίησης.

• Ενίσχυση της προσαρμοστικότητας των ντόπιων ανθρωπίνων πόρων στις νέες τάσεις και προοπτικές του κλάδου παραγωγής οίνου.

• Αναβάθμιση των τοπικών επιχειρήσεων παραγωγής οίνου για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και την ισόρροπη και αειφόρο οικονομική ανάπτυξη της περιοχής παρέμβασης.

• Μετάβαση σε ένα ισχυρό, αειφόρο αγρο-διατροφικό σύστημα, μέσω της συμβολής των ανθρωπίνων πόρων στη διεύρυνση της τυποποίησης και αύξηση της προστιθέμενης αξίας στην παραγωγή οίνου.

Το Έργο «Σύγχρονη Αμπελουργία και Οινοποίηση» είναι ενταγμένο στο Τοπικό Πρόγραμμα CLLD-LEADER/Ομάδα Τοπικής Δράσης «Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε.»/Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές/Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων/Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020/Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ημερομηνίες σεμιναρίου – εργαστηρίου

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί:

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025 και ώρες 16:00- 21:00

και Σάββατο 22 Μαρτίου 2025 και ώρες 9:00-19:15

Υπεύθυνος εκπαίδευσης είναι ο χημικός – οινολόγος Ιωάννης Φλεριανός. Μετά το πέρας του σεμιναρίου θα επιλεγούν πέντε συμμετέχοντες κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης συμμετοχής, για να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτική επίσκεψη.

Για περισσότερες πληροφορίες για το εκπαιδευτικό σεμινάριο μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα Βαδράτσικα Ζωή στο τηλέφωνο 2310410121 (καθημερινές 10:00-17:00) και στο email:info@gnossi-ngo.org 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Ένωση Ξενοδόχων Νάξου στηρίζει την παραμονή των Κούρων του Φλεριού στο φυσικό τους περιβάλλον

Κατηγορηματικά αντίθετη στη μεταφορά των Κούρων στην υπό κατασκευή «Νησίδα Μουσείων» η Ένωση Ξενοδόχων – Επιστολή συμπαράστασης στον Σύλλογο Μελάνων λίγο πριν το κρίσιμο Δημοτικό Συμβούλιο

Golden Plates 2025: Ο chef Νίκος Δημητροκάλης και το Dal Professore σε Νάξο και Αττική έκλεψαν τη παράσταση

Με φόντο τη θάλασσα και πρώτη ύλη την αυθεντικότητα, οι Κυκλάδες σάρωσαν στα φετινά βραβεία γαστρονομίας Golden Plates, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις που επιβεβαιώνουν το διεθνές γευστικό αποτύπωμά τους.

Κορυφαίες τάσεις στον σχεδιασμό κουλοχέρηδων το 2025 στο Casino VegasHero

Η αφήγηση, ο οπτικός σχεδιασμός και η ηχητική εμπειρία επανακαθορίζουν την ψυχαγωγία στα διαδικτυακά καζίνο – Η πρωτοπορία του VegasHero το 2025.

Στην Πλάκα ξανά: 7η αυτοψία και 32η συνέλευση πολιτών για τη σωτηρία των παραλιών της Νάξου

Οι ενεργοί πολίτες της Νάξου επιστρέφουν στην Πλάκα την Παρασκευή 11 Ιουλίου, για μια ακόμη αυτοψία και την 32η συνέλευσή τους, εν μέσω καταγγελιών για ανεξέλεγκτες καταπατήσεις, περιβαλλοντική υποβάθμιση και αδράνεια των αρχών.

Μητρόπολη Παροναξίας: Υποδοχή Τιμίου Λειψάνου της Οσίας Γαβριηλίας στην Νάξο

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2025 θα πραγματοποιηθεί με ευλάβεια η επίσημη υποδοχή αποτμήματος του λειψάνου της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτισσας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου.

Αιμοδοσία Ιουλίου στη Νάξο: Όταν η προσφορά γίνεται ζωή (πρόγραμμα)

Ο Σύλλογος «Εθελοντική Αιμοδοσία Νάξου» καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στη νέα σειρά αιμοδοσιών, δίνοντας το πιο πολύτιμο δώρο — το αίμα τους.

Σύρος: Εκπαιδευτική δράση για παιδιά στο Ενυδρείο Κινίου

Γνωριμία με το θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού μέσα από ξενάγηση και βιωματική εμπειρία – Εκδηλώσεις στις 23 και 30 Ιουλίου με ελεύθερη είσοδο

Γαλλικό αφιέρωμα – ύμνος στο ελληνικό καλοκαίρι. Το GEO «ταξιδεύει» στο Αιγαίο

Σειρά δημοσιευμάτων σε έντυπη και ψηφιακή μορφή αναδεικνύει τη φυσική ομορφιά, την αυθεντικότητα και τη γαστρονομία των Κυκλάδων και του Βορείου Αιγαίου

Σαντορίνη: Διακοπή ρεύματος την Παρασκευή 11 Ιουλίου

Από τις 06:30π.μ. έως τις 08:00π.μ. σε διάφορες περιοχές του νησιού λόγω τεχνικών εργασιών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Π.Ν.Αι.: Ανοιχτή δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων

Η διαβούλευση απευθύνεται τόσο σε πολίτες όσο και σε θεσμικούς φορείς που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς και θα είναι ανοικτή έως τις 27 Ιουλίου 2025

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας αναχώρησης (18:30) για το “BLUE STAR 1”

Το πλοίο θα αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά στις 18:30 αντί για 17:30 – Δείτε το ανανεωμένο ωράριο για Πάρο, Νάξο, Ίο και Θήρα