Ενα δωρεάν εκπαιδευτικό σεμινάριο που αναμένεται να προσφέρει πλούσια γνώση για την οινοποίηση και την αμπελουργία, διοργανώνει στη Σέριφο, το διήμερο 21-22 Μαρτίου, η “ΓΝΩΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΜΚΕ” στο πλαίσιο του Έργου «Σύγχρονη Αμπελουργία και Οινοποίηση».
Το εκπαιδευτικό σεμινάριο – εργαστήριο διάρκειας 16 ωρών απευθύνεται σε εργαζόμενους και σε όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα της αμπελουργίας και της οινοποίησης. Θα διεξαχθεί στο οινοποιείο Χρυσολωρά, στη Σέριφο και υπεύθυνος εκπαίδευσης θα είναι ο χημικός – οινολόγος, Ιωάννης Φλεριανός.
Μετά το πέρας των τριών διαφορετικών σεμιναρίων που έχουν ήδη διεξαχθεί σε Άνδρο, Σύρο και τώρα στη Σέριφο, θα επιλεγούν από κάθε νησί πέντε συμμετέχοντες κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης συμμετοχής τους, για να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτική επίσκεψη.
Ζ. Βαδράτσικα: “Στόχος η ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού”
Το μέλος της “ΓΝΩΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΜΚΕ”, Ζωή Βαδράτσικα μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” και αναφέρθηκε στην ΑΜΚΕ και στο πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται το συγκεκριμένο σεμινάριο. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι “η ΑΜΚΕ είναι δικαιούχος του Έργου «Σύγχρονη Αμπελουργία και Οινοποίηση» που υλοποιείται στο πλαίσιο της Υποδράσης 19.2.1.1 «Μεταφορά γνώσεων και ενημέρωσης στο γεωργικό και το δασικό τομέα» του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER που διαχειρίζεται η Ομάδα Τοπικής Δράσης «Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων Α.Ε.». Στο πλαίσιο του έργου ο δικαιούχος διοργανώνει δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια κατάρτισης, με στόχο την ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής παρέμβασης του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER που δραστηριοποιείται στον αγροτικό/ μεταποιητικό τομέα και συγκεκριμένα με την αμπελουργία και την οινοποίηση”.
“Η Σέριφος επελέγη διότι έχει μακρά παράδοση στην αμπελουργία”
Σε ερώτηση σχετικά με τους λόγους που επελέγη για το σεμινάριο η Σέριφος, τόνισε ότι “έχουν πραγματοποιηθεί ήδη δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια ως τώρα στην Άνδρο 15-16 Νοεμβρίου 2024 και στη Σύρο 2-3 Δεκεμβρίου 2024 και το τρίτο θα πραγματοποιηθεί στη Σέριφο, το διήμερο 21-22 Μαρτίου 2025. Η Σέριφος επελέγη διότι έχει μακρά παράδοση στην αμπελουργία και καλλιεργεί παραδοσιακές κυκλαδίτικες ποικιλίες και παράγει βιολογικά κρασιά. Το εκπαιδευτικό σεμινάριο – εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί στη Σέριφο είναι διάρκειας 16 ωρών, απευθύνεται σε εργαζόμενους και σε όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα της Αμπελουργίας και της Οινοποίησης”.
Οι εκπαιδευτικές ενότητες
Το σεμινάριο που θα διεξαχθεί στο οινοποιείο Χρυσολωρά στη Σέριφο περιλαμβάνει ενδεικτικά τις κάτωθι εκπαιδευτικές ενότητες:
• Σύγχρονη παραγωγή οίνου-Καινοτομίες στην παραγωγή οίνων: στη συγκεκριμένη ενότητα γίνεται αναφορά μεταξύ άλλων στις σημαντικότερες ποικιλίες οινοποίησης, τις κλιματολογικές συνθήκες που καθορίζουν την ανάπτυξη και ωρίμανση των σταφυλιών, το μικροκλίμα της περιοχής, το έδαφος και τις καλλιεργητικές φροντίδες
• Έλεγχος & Διασφάλιση ποιότητας κατά την οινοποίηση: στην ενότητα αυτή γίνεται αναφορά μεταξύ άλλων στη διαδικασία του τρύγου – συλλογής σταφυλιών, τη διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης, την πορεία της ζύμωσης, τις ειδικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται (εκχύλιση του φλοιού, ζύμωση στο βαρέλι, ανθρακική εκχύλιση), την ωρίμανση των κρασιών και τα χαρακτηριστικά τους
• Νομοθετικές Υποχρεώσεις-Απαιτήσεις Νέας Σήμανσης: στην ενότητα αυτή γίνεται αναφορά μεταξύ άλλων για οινολογικές πρακτικές, πιστοποιήσεις, ορθή σήμανση, εφαρμογή συστημάτων ποιότητας ISO, προϊόντα ΠΟΠ & ΠΓΕ, κατηγορίες οίνων στις Κυκλάδες, υποχρεωτικά στοιχεία ετικετών
• Σχεδιασμός Νέου Οινοποιείου-Νέων Προϊόντων: στην ενότητα γίνεται αναφορά μεταξύ άλλων για τις ορθές ενέργειες σχεδιασμού ενός Νέου Οινοποιείου, αναφορά νέων ποικιλιών και νέων κρασιών που μπορούν να παραχθούν
• Εξωστρέφεια-Ανταγωνισμός-Οινοτουρισμός: στην ενότητα γίνεται αναφορά μεταξύ άλλων για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός Business & Marketing Plan, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Ελληνικών Οίνων, τους τρόπους διάδοσης και προβολής (εκθέσεις, γευσιγνωσίες, περιοδικά, social media), τα επισκέψιμα οινοποιεία και τις ξεναγήσεις
• Χρηματοδοτικά εργαλεία (Αναπτυξιακός Νόμος, Leader, επιδότηση νέου Αγρότη, κλπ.): στην ενότητα γίνεται αναφορά σε δράσεις των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 (Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ), Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/LEADER, κ.ά.) αλλά και τον Αναπτυξιακό Νόμο, μέσω των οποίων μπορούν να χρηματοδοτηθούν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στον τομέα της σύγχρονης αμπελουργίας και οινοποίησης

Τα αποτελέσματα στα οποία στοχεύει το σεμινάριο
Η υλοποίηση των σεμιναρίων αναμένεται να αποφέρει τα εξής αποτελέσματα:
• Ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής παρέμβασης του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER Κυκλάδων σε καίρια πεδία των κλάδων της Αμπελουργίας και της Οινοποίησης.
• Ενίσχυση της προσαρμοστικότητας των ντόπιων ανθρωπίνων πόρων στις νέες τάσεις και προοπτικές του κλάδου παραγωγής οίνου.
• Αναβάθμιση των τοπικών επιχειρήσεων παραγωγής οίνου για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και την ισόρροπη και αειφόρο οικονομική ανάπτυξη της περιοχής παρέμβασης.
• Μετάβαση σε ένα ισχυρό, αειφόρο αγρο-διατροφικό σύστημα, μέσω της συμβολής των ανθρωπίνων πόρων στη διεύρυνση της τυποποίησης και αύξηση της προστιθέμενης αξίας στην παραγωγή οίνου.
Το Έργο «Σύγχρονη Αμπελουργία και Οινοποίηση» είναι ενταγμένο στο Τοπικό Πρόγραμμα CLLD-LEADER/Ομάδα Τοπικής Δράσης «Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε.»/Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές/Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων/Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020/Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ημερομηνίες σεμιναρίου – εργαστηρίου
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί:
Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025 και ώρες 16:00- 21:00
και Σάββατο 22 Μαρτίου 2025 και ώρες 9:00-19:15
Υπεύθυνος εκπαίδευσης είναι ο χημικός – οινολόγος Ιωάννης Φλεριανός. Μετά το πέρας του σεμιναρίου θα επιλεγούν πέντε συμμετέχοντες κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης συμμετοχής, για να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτική επίσκεψη.
Για περισσότερες πληροφορίες για το εκπαιδευτικό σεμινάριο μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα Βαδράτσικα Ζωή στο τηλέφωνο 2310410121 (καθημερινές 10:00-17:00) και στο email:info@gnossi-ngo.org