Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΣαρώνει το εστιατόριο με γιαγιάδες σεφ στη Νέα Υόρκη! Ανάμεσά τους μια...

Σαρώνει το εστιατόριο με γιαγιάδες σεφ στη Νέα Υόρκη! Ανάμεσά τους μια Ελληνίδα!

|

Σε εστιατόριο της Νέας Υόρκης το ρόλο των σεφ έχουν αναλάβει γιαγιάδες από όλα τα μέρη του κόσμου.

Υπάρχουν λάτρεις του καλού φαγητού που μπορεί να ταξιδεύουν σε μακρινά μέρη για να απολαύσουν γευστικά εδέσματα από καταξιωμένους σεφ. Υπάρχουν όμως και οι φανατικοί οπαδοί της παραδοσιακής κουζίνας και μάλιστα από τα χέρια της γιαγιάς. Σε εστιατόριο της Νέας Υόρκης το ρόλο των σεφ έχουν αναλάβει γιαγιάδες από όλα τα μέρη του κόσμου.

Το εστιατόριο «Enoteka Maria» στο Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης του Τζόντι Σκαραβέλα άνοιξε τις πύλες του το 2006 και απασχολεί γιαγιάδες από τη Ρωσία, τη Σρι Λάνκα, την Αργεντινή, την Αλγερία, την Τσεχία, το Καζακστάν, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τις Φιλιππίνες…γιαγιάδες από 30 χώρες του κόσμου. Κάθε μέρα μαγειρεύουν δύο γιαγιάδες, η μία είναι πάντοτε Ιταλίδα και η άλλη από διαφορετική χώρα.

Ο γεννημένος στο Μπρούκλιν Τζόντι Σκαραβέλα δημιούργησε το εστιατόριο όταν έχασε τη γιαγιά και τη μητέρα του. Στην αρχή άνοιξε την κουζίνα του σε Ιταλίδες γιαγιάδες, λόγω της καταγωγής του. «Όταν βλέπω μία Ιταλίδα γιαγιά στην κουζίνα να μαγειρεύει αισθάνομαι ασφάλεια», είπε σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Refinery29. Εκείνο που παρατήρησε ήταν ότι οι πελάτες διασκέδαζαν να συζητούν με τις Ιταλίδες γιαγιάδες «σεφ» και σκέφτηκε ότι θα ήταν καλό να εντάξει στην ομάδα και γιαγιάδες από άλλες χώρες. Στο εστιατόριο του σήμερα εργάζονται 30 έως 40 γιαγιάδες.

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου υπογράμμισε ότι θέλει να τιμήσει τη διαφορετικότητα και να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν και να συνεχίσουν τις οικογενειακές παραδόσεις τους. «Κάθε φορά που οι κυρίες μπαίνουν στην κουζίνα για να μαγειρέψουν, εκατοντάδες χρόνια πολιτισμού βγαίνουν από τα δάχτυλά τους, είναι σαν μαγεία» ανέφερε.

Το εστιατόριο προσελκύει τουρίστες και λάτρεις του φαγητού απ΄όλο τον κόσμο. Ο Τζόντι Σκαραβέλα δέχεται τηλεφωνήματα για κρατήσεις από την Αυστραλία, την Αγγλία και την Ιταλία. «Είμαι κολακευμένος» ανέφερε. «Έρχονται πάρα πολλοί πελάτες και από το Μανχάταν. Είναι κολακευτικό καθώς στο Μανχάταν υπάρχει ένα εστιατόριο ανά έξι μέτρα, αλλά παίρνουν το φέρι και έρχονται στο δικό μου εστιατόριο» συμπλήρωσε. Έρχονται για σπιτικό φαγητό και για την εμπειρία – ίσως δεν έχουν πια τη γιαγιά τους να τους μαγειρεύει. Οι γιαγιάδες που μαγειρεύουν στο τέλος της ημέρας εισπράττουν χειροκρότημα. Πολύ συχνά δέχονται τα καλύτερα σχόλια για τις μαγειρικές τους ικανότητες.

Στην ιστοσελίδα του «Enoteca Maria» εκτός από τις πληροφορίες για το εστιατόριο, υπάρχουν τα ονόματα όλων των γιαγιάδων που μαγειρεύουν παραδοσιακά πιάτα της χώρας τους και σύντομα βιογραφικά τους. Την ελληνική κουζίνα εκπροσωπεί η γιαγιά Πλουμίτσα από τη Χίο.

Οι γιαγιάδες στο «Enoteca Maria» είναι σαν μία μεγάλη οικογένεια και θεωρούν η μία την άλλη φίλη, παρότι συχνά υπάρχει το εμπόδιο της γλώσσας. Επικοινωνούν μεταξύ τους με σπαστά αγγλικά και με τη βοήθεια των πολύγλωσσων σερβιτόρων.

Ο Τζόντι Σκαραβέλα το 2011 ξεκίνησε να δημιουργεί ένα βιβλίο στο διαδίκτυο με τίτλο «Γιαγιάδες του κόσμου». Πρόκειται για ένα βιβλίο συνταγών, στο οποίο ο καθένας μπορεί να προσθέσει μία σύντομη βιογραφία της γιαγιάς του, τρεις φωτογραφίες και μία συνταγή της, γραμμένη στη μητρική γλώσσα. Όραμά του, όπως τονίζει στην ιστοσελίδα του εστιατορίου, είναι το βιβλίο να αποτελέσει την πιο μεγάλη συλλογή συνταγών γιαγιάδων, των διαλέκτων και των αναμνήσεών τους, μία μαρτυρία της γαστρονομικής κουλτούρας των απλών ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο.

Οι γιαγιάδες–σεφ από τα μέσα Μαρτίου άρχισαν να παραδίδουν και μαθήματα μαγειρικής, διδάσκουν πώς φτιάχνονται τα ξεχωριστά τους πιάτα. Οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν συμμετοχή, μόνο που δεν μπορούν να επιλέξουν ποιας εθνικότητας γιαγιά θα τους μυήσει στα μυστικά της κουζίνας. Στόχος των μαθημάτων είναι όσοι συμμετέχουν να μάθουν να δημιουργούν στην κουζίνα με τον μοναδικό τρόπο της γιαγιάς.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη