Όλοι μιλούν για νούμερα. Στη Σαντορίνη, όμως, ο τρύγος είναι άνθρωποι, τόπος, μνήμη και μέλλον. Η εσοδεία 2025 αποδείχθηκε απαιτητική, αλλά οι πρώτες ενδείξεις από τη Santo Wines δείχνουν κρασιά με χαρακτήρα: νεύρο, υψηλή οξύτητα και την εμβληματική ορυκτότητα του ηφαιστειακού terroir.
Χρονολόγιο τρύγου 2025
-
1 Αυγούστου: Αθήρι (λευκή)
-
11 Αυγούστου: Ασύρτικο (λευκή) • Μαυροτράγανο & Βουδόματο (ερυθρές)
-
25 Αυγούστου: Αηδάνι (λευκή) • Μαντηλαριά (ερυθρή)
Όλες οι ποικιλίες τρυγήθηκαν στο χέρι και παραδόθηκαν στο οινοποιείο έως τις 29 Αυγούστου.
Κλιματικό αποτύπωμα της χρονιάς
-
Ήπιος χειμώνας με λιγοστές βροχές: 123,2 mm (Σεπ.’24–Ιουλ.’25 συνολικά 162,4 mm έναντι 206,4 mm πέρυσι).
-
Άνοιξη: φυσιολογικές θερμοκρασίες, 29,2 mm βροχής, καλό δέσιμο καρπού∙ ισχυροί νότιοι άνεμοι επηρέασαν το νότιο νησί.
-
Καλοκαίρι: υψηλές θερμοκρασίες, παρατεταμένοι καύσωνες Ιουνίου–Ιουλίου∙ σωτήριες θαλάσσιες ομίχλες έδωσαν δροσιά και ισορροπημένη ωρίμαση.
Παρά τη συνέχεια της δύσκολης περσινής εικόνας, τα αμπέλια έμειναν υγιή και τα σταφύλια ανέβηκαν σε ποιότητα.
Οινοποίηση & πρώτες ενδείξεις (Santo Wines)
-
Αρώματα: λευκά άνθη, λεμόνι, μπανάνα, ροδάκινο, αχλάδι
-
Στόμα: νευρώδες, με χαρακτηριστική σαντορινιά ορυκτότητα
-
Σώμα: ήδη πλούσιο και γεμάτο
Η χαμηλή στρεμματική απόδοση και η μικροραγία έφεραν συμπύκνωση, υψηλή οξύτητα και έντονο μεταλλικό χαρακτήρα.
Τεχνικά στοιχεία (ενδεικτικά): αλκοολικός τίτλος 12,5–14,5%, οξύτητα 6–6,5 g τρυγικού/L, pH 3,00–3,20 — προδιαγραφές για κρασιά φρεσκάδας, έντασης και παλαίωσης.
Πέρα από τα νούμερα
Ο τρύγος του 2025 δεν είναι στατιστική. Είναι οι Θηραίοι παραγωγοί που παλεύουν «με ό,τι απέμεινε» στον αμπελώνα, χωρίς ωραιοποιήσεις, για να κρατήσουν ζωντανό τον τόπο τους.
Ερώτημα: Θα αφήσουμε οι αριθμοί να γράψουν την ιστορία ή θα μιλήσει η ίδια η Σαντορίνη;
Μια δύσκολη χρονιά δεν σημαίνει ήττα. Σημαίνει αγώνα, αποφασιστικότητα και φωνές που αρνούνται να σωπάσουν.
«Ο τρύγος του 2025 δεν είναι η χρονιά που χάθηκε· είναι η χρονιά που η Σαντορίνη απέδειξε πως, ακόμη και σε καιρούς σκληρούς, υπάρχει μια κοινότητα που αντιστέκεται και επιμένει.»
— Νίκος Βαρβαρήγος, Οινολόγος – Διευθυντής Παραγωγής, Santo Wines
#Santorini #Assyrtiko #Vintage2025 #SantoWines #GreekWine #Cyclades #Harvest #Winemaking #Terroir