Σάββατο, 14 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΣαντορίνη - Τρύγος 2023: Μείωση στην παραγωγή, έφτασε το 30% του ετήσιου...

Σαντορίνη – Τρύγος 2023: Μείωση στην παραγωγή, έφτασε το 30% του ετήσιου μέσου όρου

|

Τις επιπτώσεις των δύσκολων καιρικών συνθηκών και του ιδιαίτερου οικοσυστήματος στους αμπελώνες της μετρά για άλλη μια φορά η Σαντορίνη, κάνοντας τον απολογισμό του φετινού τρύγου. Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – Santo Wines, ως εταίρος του έργου “Ηφαιστειακή Γεωργία της Ευρώπης – Volcanic Agriculture of Europe”, αναφέρει πως η σταφυλική παραγωγή έφτασε μόλις το 30% του ετήσιου μέσου όρου στο νησί, ως απόρροια της ανομβρίας του χειμώνα, των δυνατών βοριάδων όταν άνοιγαν οι ταξιανθίες, της έντονης χαλαζόπτωσης του Απριλίου και του παρατεταμένου καύσωνα του καλοκαιριού.

Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίζει ο επικεφαλής οινολόγος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων Νίκος Βαρβαρήγος, “τα σταφύλια που τρυγήθηκαν πρόκειται να δώσουν κρασιά με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι εκλεκτοί οίνοι ΠΟΠ Σαντορίνη αναμένεται να έχουν το χαρακτηριστικό προφίλ με αρώματα λευκών ανθών, εσπεριδοειδών και λευκόσαρκων φρούτων στη νεότητά τους, που θα εξελιχθούν σε πιο γήινα με τη χαρακτηριστική ορυκτότητα, αλκοόλη 13-14 βαθμούς και pH πολύ κοντά στο 3″.

Στη μικρή αυτή παραγωγή, του μόλις 30%, συγκεντρώνεται το πείσμα και η αγάπη των 20 οινοποιείων της Σαντορίνης τα οποία παράγουν οίνους ΠΟΠ, οι οποίοι προέρχονται από τουλάχιστον 85% Ασύρτικο και 15% από τα λευκά σταφύλια Αθήρι και Αηδάνι, καθώς και το φυσικά γλυκό κρασί Vinsanto, το οποίο παρασκευάζεται αδιάλειπτα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα από λιαστά σταφύλια.

Όπως είναι γνωστό, το φτωχό σε θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία έδαφος, η έλλειψη βροχοπτώσεων αλλά και το μικροκλίμα που δημιουργούν η θάλασσα και οι δυνατοί βοριάδες, δημιουργούν ένα εξαιρετικά αφιλόξενο περιβάλλον για τα αμπέλια. Παρ’ όλα αυτά, η φύση βρίσκει τον τρόπο να προσαρμόζεται και να μεγαλουργεί: η υγρασία της νυχτερινής ατμόσφαιρας και η πρώτη πρωινή ομίχλη δεσμεύονται από τους πωρόλιθους του εδάφους, και αποδίδονται στη συνέχεια στο φυτό. Για την προστασία από τους αμείλικτους βοριάδες και την έντονη ηλιακή ακτινοβολία τους καλοκαιρινούς μήνες, οι αμπελουργοί ανέπτυξαν το σύστημα της κουλούρας (αμπελιά), δηλαδή αμπέλια κλαδεμένα σε σχήμα χαμηλού καλαθιού που ακουμπά στο έδαφος. Επίσης, τα αμμώδη εδάφη σε συνδυασμό με τη μορφολογία του νησιού ώθησαν τους παραγωγούς σε αρκετά σημεία του νησιού να συνεχίσουν την παράδοση αιώνων και προκειμένου να αποφύγουν τη διάβρωση του εδάφους να καλλιεργήσουν αμπελώνες σε πεζούλες.

Το ηφαιστειακό κρασί ΠΟΠ Σαντορίνη είναι εξαιρετικά δημοφιλές, χάρη στην ποικιλία-σταρ που το χαρακτηρίζει, το Ασύρτικο. Περίπου 2,5 εκατ. λίτρα κρασιού ΠΟΠ Σαντορίνη παράγεται ετησίως, εκ των οποίων το 30-40% εξάγεται, αν και η ζήτηση ακόμα και εντός της Ελλάδας υπερβαίνει την προσφορά.

Η σταδιακή μείωση της στρεμματικής απόδοσης αλλά και η εκτόξευση του κόστους παραγωγής από έτος σε έτος οδηγεί ακόμα υψηλότερα τις τιμές των οίνων ΠΟΠ Σαντορίνη, καθώς οι τιμές των σταφυλιών ξεπέρασαν φέτος τα 5 ευρώ το κιλό, όταν σε άλλες περιοχές η αντίστοιχη τιμή είναι πενήντα λεπτά. Παρ’ όλα αυτά, οι τελικές τιμές λιανικής εξακολουθούν να κατατάσσουν τα κρασιά της Σαντορίνης ανάμεσα στα πιο συμφέροντα ως προς τη σχέση ποιότητας/τιμής παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων Μάρκο Καφούρο, “τα αποτελέσματα του φετινού τρύγου καταδεικνύουν ότι τα κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Σαντορίνη θα εξακολουθήσουν να γίνονται όλο και πιο σπάνια. Τα κρασιά της Σαντορίνης έχουν φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο, και μια σειρά εντατικών, συλλογικών προωθητικών ενεργειών σε πολλές χώρες του κόσμου όπως η Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Καναδάς και αλλού έχουν αυξήσει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον των οινόφιλων καταναλωτών. Παντού στον κόσμο κρασιά τέτοιας ποιότητας, τα οποία είναι υψηλής ζήτησης, μειωμένης παραγωγής και εξαιρετικά υψηλού κόστους σε κάθε στάδιο παραγωγής, έχουν τιμές δύο και τρεις φορές υψηλότερες από ότι έχει μια φιάλη Σαντορίνη.

Δε σας κρύβω ότι κορυφαίοι ειδικοί του οίνου, σε πρόσφατη εκδήλωσή μας στο Λονδίνο όπως και παλαιότερα στη Νέα Υόρκη, βρήκαν τα κρασιά της Σαντορίνης εφάμιλλα των Grand Cru Chablis στη Βουργουνδία. Για εμάς, τα κρασιά της Σαντορίνης αποτελούν ένα μικρό θαύμα – τον πολύτιμο καρπό αρχαίων αμπελώνων οι οποίοι επιβιώνουν σε αφιλόξενες συνθήκες και εκμεταλλεύονται κάθε δώρο του ηφαιστειακού τους οικοσυστήματος”.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του θηραϊκού αμπελώνα και εν γένει των ηφαιστειακών προϊόντων αναδεικνύονται μέσα από το έργο “Ηφαιστειακή Γεωργία της Ευρώπης – Volcanic Agriculture of Europe”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Κανονισμού ΕΚ 1144/2014. Εταίροι του έργου είναι οι ιταλικές ενώσεις οινοπαραγωγών Soave και Lessini Durello, η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – Santo Wines και ο συνεταιρισμός παραγωγών τυριών από την περιοχή του Veneto, Monte Veronese.

Με πληροφορίες από τη σελίδα atlantea.news


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Κέα: Με δράσεις για όλες τις ηλικίες γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλασίας

Η Κέα γίνεται το επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλασίας με συμμετοχή, χαρά και περιβαλλοντικό μήνυμα

Σαντορίνη: Μαθήματα ανακύκλωσης για ένα καθαρό μέλλον

Ενημερωτική δράση του Δήμου Θήρας και της ΑΝΑΚΕΜ στο Δημοτικό Σχολείο Καρτεράδου για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών

Κουφονήσι: Σε πλήρη λειτουργία και οι δύο Μονάδες Αφαλάτωσης

Με παρέμβαση του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού και του Αντιδημάρχου Ύδρευσης Φώτη Μαυρομμάτη αποκαταστάθηκε η κρίσιμη βλάβη — Προχωρά και η προμήθεια νέων αντλιών

Κουφονήσι – Εκδήλωση: Η Κέρος και το Δασκαλιό στο φως της τιμής και της επιστήμης

Ο Dr Michael Boyd αναγορεύτηκε Επίτιμος Δημότης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων — Τιμήθηκε η μνήμη του Λόρδου Colin Renfrew και το έργο της ΕΡΤ για την Κέρο

Ποιες ουσίες στο νερό βρύσης προκαλούν αλλεργίες & πώς να τις αντιμετωπίσετε με φίλτρο νερού

Το νερό είναι πηγή ζωής, όμως δεν είναι τόσο ωφέλιμο όσο νομίζουμε. Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό; Σημαίνει ότι πρέπει να πίνουμε εμφιαλωμένο νερό; Φυσικά και όχι!

Σαντορίνη: Εκπαιδεύοντας τον τουρισμό για να προστατεύσουμε την Ποσειδωνία

Το Cyclades Preservation Fund σε συνεργασία με την easyJet holidays ξεκινούν καμπάνια ευαισθητοποίησης για την προστασία των θαλάσσιων λιβαδιών – Εκπαιδεύσεις, ψηφιακή ενημέρωση και snorkeling δράσεις στο νησί.

«Έφυγε» η Κατερίνα Γιουλάκη, Το γλυκό πρόσωπο της ελληνικής κωμωδίας

H αγαπημένη ηθοποιός που χάρισε γέλιο και ζεστασιά σε γενιές θεατών έφυγε σε ηλικία 87 ετών – Η πορεία της στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

«Φτάνει πια»: Διαδηλώσεις κατά του υπερτουρισμού σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία

Κάτοικοι και ακτιβιστές από Βαρκελώνη μέχρι Βενετία ενώνουν τις φωνές τους για έναν τουρισμό πιο δίκαιο για τις πόλεις και τους ανθρώπους τους.

Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης στη Μήλο για τις εκδηλώσεις στις Κατακόμβες

Διήμερη επίσκεψη του Υπουργού στη Μήλο με αφορμή τον εορτασμό στις Ιερές Κατακόμβες, συνοδεία Ολυμπιονικών και παρουσίαση του νέου στρατηγικού πλάνου για τον ελληνικό αθλητισμό

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Νάξος – “Emerald Azzurra”: Η πολυτέλεια “έδεσε” στο νησί των Κυκλάδων

Με 110 μέτρα μήκος και 50 πολυτελείς καμπίνες, το υπερσύγχρονο "Emerald Azzurra" πραγματοποιεί μία ακόμη επταήμερη κρουαζιέρα στο Αιγαίο και φέρνει τη Νάξο στο χάρτη των VIP προορισμών

Μια ιστορική βραδιά: Οι Κονιτοπουλαίοι επανενώνονται στο Άλσος Βεΐκου

Στις 22 Ιουλίου, η οικογένεια-σύμβολο της νησιώτικης μουσικής ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, σε μια γιορτή της παράδοσης και των ριζών μας

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

«Το Γλέντι»… αλλιώς! ONIRAMA & Νίκος Οικονομίδης ενώνουν κόσμο, βιολί και καλοκαίρι (video)

Η πιο feel-good διασκευή του καλοκαιριού είναι εδώ: Νησιώτικο βιολί, ηλεκτρική ενέργεια και ρυθμός που δεν κάθεται ποτέ

Τραγωδία στην Πάρο: Συνελήφθησαν οι γονείς βρέφους 5 μηνών που έχασε τη ζωή του

Υπόθεση θανάτου βρέφους συγκλονίζει την Πάρο – Σε εξέλιξη η έρευνα των Αρχών για τις συνθήκες του περιστατικού και τις ευθύνες των γονέων.

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Προσκύνημα στο Άγιον Όρος, μία πνευματική διαδρομή

Από το Φιλώτι στην «καρδιά» της Ορθοδοξίας – Ένα ταξίδι κατάνυξης και πνευματικής σύνδεσης με τις ιερές ρίζες της πίστης μας