Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΣαντορίνη: Τίτλοι τέλους για τον «Κουκούμαβλο»

Σαντορίνη: Τίτλοι τέλους για τον «Κουκούμαβλο»

|

Μετά από τριάντα χρόνια, ένα από τα εστιατόρια – θρύλος της Σαντορίνης (από την Οία στα Φηρά) , το “Κουκούμβαλο” κλείνει την κουζίνα του… 

Η είδηση έρχεται εκτός εποχής, αλλά δυστυχώς ο θρυλικός «Κουκούμαβλος» δεν θα ξανανοίξει στη Σαντορίνη. Μετά από 30 χρόνια δημιουργικής πορείας και λόγω των πολύ δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζουν τα fine dining εστιατόρια στα Φηρά, ο Νίκος Πουλιάσης –ο σεφ που τον γέννησε- πήρε την δύσκολη απόφαση.

Ο «Κουκούμαβλος» άνοιξε στην Οία τον Οκτώβριο του 1989 και έγινε θρύλος εκείνα τα χρόνια στη Σαντορίνη. Τα ελάχιστα τραπέζια του ήταν περιζήτητα και δυσεύρετα. Η μεγάλη πίεση του κόσμου οδήγησε τον Πουλιάση να μεταφέρει το εστιατόριο στα Φηρά όπου δημιούργησε μια ρομαντική φωλιά κάτω από τα σταυροθόλια ενός όμορφου καπετανόσπιτου με φοβερή θέα στην Καλντέρα, μέχρι που το 2016 ανέβηκε σε άλλο χώρο πάνω στο φρύδι των Φηρών.

Το 2019 τιμήθηκε με έναν ακόμη “Χρυσό Σκούφο” (15/20) και όπως διαβάσαμε “ Η συναρπαστική θέα από τη σάλα και τη βεράντα στην Καλντέρα και στο ηφαίστειο είναι το μαγικό σκηνικό για τις sui generis δημιουργίες του πολυβραβευμένου σεφ Νίκου Πουλιάση. Το μαξιμαλιστικό ύφος του συνδυάζει με τολμηρό τρόπο χαρακτηριστικά ελληνικά προϊόντα κι εδέσματα με πασίγνωστες διεθνείς γεύσεις. Εξαιρετική και η wine list, σε ένα εστιατόριο μείζονα γαστρονομικό προορισμό στη Σαντορίνη”.

Νίκος Πουλιάσης

Αυτοδίδακτος καλλιτέχνης της γαστρονομίας ανέπτυξε το δικό του γευστικό ιδίωμα. Παράτολμοι και πρωτόγνωροι συνδυασμοί υλικών, ευρηματική ελληνοπρέπεια και μια πολύ ξεχωριστή προσέγγιση στα γλυκά μέσα από την οπτική της μαγειρικής ήταν τα στοιχεία της μπαρόκ κουζίνας του με πιάτα σαν τις εμβληματικές καραβίδες με σάλτσα λευκής σοκολάτας με λάιμ, τζίντζερ και καρπάτσιο πράσινου μήλου, την πολυεπίπεδη φάβα-βελούδο με μους ξινών δαμάσκηνων, φρουτώδη πικράδα βύσσινων και καβουρντισμένα αμύγδαλα, η τα εκπληκτικά σπαγκέτι με ένα απίστευτο ακόρντο από κεράσια, γάλα καρύδας, λάιμ, βανίλια Μαδαγασκάρης και ψητά κάσιους.

Έχοντας πάθος για το φουαγκρά, το σέρβιρε με cupcake μαστίχας, κουφέτα, σιρόπι σαντορινιάς μπίρας ή ακόμη με σιμιγδαλένιο χαλβά και σάλτσα από μαύρα μούρα. Όσο για τα καταπληκτικά γλυκά του, έφτιαξε ο αθεόφοβος μέχρι τιραμισού με ψητή μελιτζάνα σε σάλτσα λευκής σοκολάτας και λάδι δεντρολίβανου, αλλά και παγωτό από κατσικίσιο γάλα, σιρόπι ξιδιού – κόκκινου κρασιού με τζίντζερ και μπούκοβο για να κάψει πολλές καρδιές. Ο Πουλιάσης όμως είναι μεγάλος μάστορας και καταφέρνει να δημιουργεί εξαιρετικές ισορροπίες που κάνουν το εξαντρίκ γοητευτικό και καλοδεχούμενο.

Μάλιστα τον Οκτώβριο του 2016 μετέφερε στη Σαντορίνη το ..πνεύμα του Κλάους Φώγιερμπαχ ενός εκ των κορυφαίων chef που γνώρισε η Αθήνα… Το είχε ονομάσει «Εγκώμιο στον Κλάους Φώγιερμπαχ και το “Bajazzo”» και όπως είχε δηλώσει στο περιοδικό Αθηνόραμα για την κίνησή του εκείνη ” Τα πιάτα του είχαν ψυχή, συναίσθημα, μαγεία, ποίηση, θεατρικότητα, σε κέρδιζαν με την αμεσότητά του και παρά την τόλμη τους είχαν καθαρές γεύσεις και μετρημένες αντιστίξεις. Έπαθα την πρώτη φορά που έφαγα φαγητό του Κλάους, έπαθα με την ομορφιά του».

Αυτή την περίοδο διαμορφώνει τα μελλοντικά του σχέδιά του και σύντομα θα επανέλθουμε με νέα όπως διαβάζουμε στο περιοδικό “Αθηνόραμα”  με την ελπίδα να συνεχίσει να προσφέρει γαστρονομικές εκπλήξεις στους λάτρεις του καλού φαγητού… 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πένυ Ρόγκα: Ανακοίνωσε ότι έχει καρκίνο και σημειώνει “Η μάχη μόλις ξεκίνησε”

Η λίμπερο του Παναθηναϊκού, Πέννυ Ρόγκα, γνωστοποίησε ότι έχει καρκίνο και έχει ξεκινήσει χημειοθεραπεία

Πάσχα χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές στη νησιωτική χώρα

Παρά τα όποια κίνητρα που ανακοινώνονται τα νησιά στην Ελλάδα δεν έχουν επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό - Τι φταίει;

Εκτακτο – Κυριακή Πάσχα: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Naxos από τον Πειραιά

Το Blue Star Naxos αναμένεται να αναχωρήσει από τον Πειραιά την Κυριακή του Πάσχα στις 20:30 το βράδυ για Σύρο - Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

Πιτταράς – Τυροκομείο: Προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε δομές της Νάξου

Μία ακόμη κίνηση αγάπης από την επιχείρηση "Τυροκομείο Πιτταράς" προς την τοπική κοινωνία και τις δομές της

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου

Νάξος – Μεγάλη Πέμπτη: Η Κωμιακίτισσα θα κάνει το βάψιμο των αυγών με ρίζες από το Καψάλι

Μικρές ιστορίες από την Μεγάλη Εβδομάδα μέσα από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής

Νάξος – Κόρωνος: Τα πασχαλινά έθιμα της «ρουκάνας» και της μεταφοράς των εικόνων

Μέσω του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ μεταφέρθηκαν σε όλη την Ελλάδα τα έθιμα της Κορώνου

Νάξος – Μέλανες: Αγία Παρασκευή και οι “Περιφάνες” κάνουν την εμφάνισή τους (video)

Παραδοσιακό δρώμενο «περιφάνες» στις Μέλανες. Μεγάλη Παρασκευή 2 Μαϊου 2024, μετά τον εσπερινό. Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων. Πολιτιστικός Σύλλογος Κοινότητας Μελάνων Νάξου «Κούρος ο Έλληνας»

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

Play Offs: Ε όχι έτσι, να αποκλειστείς από τον τελικό Πανναξιακέ (!!!)

Απίστευτη εξέλιξη στον σημερινό αγώνα με τον Ηλυσιακό... Δέχτηκε σερί 12 -1 στις τελευταίες φάσεις και έχασε 67-65... Με ψηλά το κεφάλι αποχαιρετά τα πλέι οφ η ομάδα του Πανναξιακού ΑΟΚ

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου

Πάσχα: ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση στη παράδοση της Νάξου

ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση με το Πάσχα στη παράδοση της Νάξου

Πάσχα – Ταξίδι: Στη Νάξο η πληρότητα εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 90%

Που θα τα ταξιδέψουν για το Πάσχα οι Ελληνες; Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση - Τα νησιά και πάλι κέρδισαν τις υπηρωτικές περιοχές

Νάξος: Πρωτομαγιά στη Δημοτική Επιτροπή η …μάχη για την αύξηση των δημοτικών τελών

Συνεδρίαση την Πρωτομαγιά της Δημοτικής Επιτροπής Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Βασικό θέμα; Η αύξηση στα δημοτικά τέλη