Ξέρετε τι είναι η “Κοπανιά”; Φτιαγμένη με παξιμάδι, σουσάμι, κανέλα και σταφίδες, η κοπανιά είναι ένα έκτακτο σνακ και σούπερφουντ των παλιών Σαντορινιών, κάτι ανάλογο με τις σημερινές δυναμωτικές μπάρες.
Η κυρία Ευαγγελία Ματσάντου-Αλεφραγκή, την ετοίμασε για τον “Γαστρονόμο”. Κι όπως, λέει, ότι τη ζάχαρη στο πασπάλισμα μπορούμε να την παραλείψουμε γιατί η κοπανιά είναι ήδη γλυκιά από τις σταφίδες.
Χρόνος: 15 λεπτά για τη παρασκευή
Υλικά
Κομμάτια: 12-14
Διαδικασία
- Για την κοπανιά, ξεκινάμε και σε μεγάλο γουδί (ή στον πολυκόφτη), θρυμματίζουμε τα παξιμάδια, μέχρι να γίνουν σαν χοντρά ψίχουλα.
- Προσθέτουμε σταδιακά το σουσάμι, την κανέλα και τις σταφίδες και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα σαν πολύ σφικτή ζύμη.
- Το πλάθουμε σε μπαλάκια ή σε κάπως μακρουλά κομμάτια σαν λεπτά σουτζουκάκια με βάρος περίπου 30 γρ.
- Αν θέλουμε, σε ένα ταψάκι ρίχνουμε επιπλέον ζάχαρη ή καβουρδισμένο σουσάμι (ή και τα δύο) και κυλάμε εκεί τις μπαλίτσες για να καλυφθούν παντού.
Πηγή: Γαστρονόμος