Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΓαστρονομίαΣαντορίνη: Στο +20% η αύξηση της τιμής του κρασιού τη φετινή περίοδο

Σαντορίνη: Στο +20% η αύξηση της τιμής του κρασιού τη φετινή περίοδο

|

Αύξηση της τιμής του εμβληματικού οίνου «Σαντορίνη» προεξοφλούν οι οινοποιοί που δραστηριοποιούνται στο νησί, λόγω της εξαιρετικά μειωμένης παραγωγής φέτος, σε συνδυασμό με την άνοδο της τιμής της πρώτης ύλης και τη μεγάλη ζήτηση σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Οι –αναπόφευκτες– αυξήσεις στην τιμή του προϊόντος στο ράφι προβληματίζουν τους παραγωγούς: πρόκειται για κρασί που σε ποσοστό 30%-40% εξάγεται και ο τρόπος διαμόρφωσης των τιμών στο εξωτερικό δεν επιτρέπει μεγάλες μεταβολές. Από την άλλη, και η αγοραστική δύναμη του ελληνικού κοινού έχει μειωθεί.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο οινοποιός Στέλιος Μπουτάρης, «μεγάλη ζήτηση υπάρχει προς το παρόν. Ωστόσο, να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η ζήτηση όταν ανέβει κι άλλο η τιμή».

Εξηγεί ότι όσον αφορά τη δική του εταιρεία, δεν έχουν καθοριστεί ακόμη οι τιμές για το κρασί της φετινής εσοδείας, αλλά «δυστυχώς θα έχουμε ανατιμήσεις της τάξης του 20%-25%».

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τα νέα κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «Σαντορίνη» –σύμφωνα με τη νομοθεσία προέρχονται από τουλάχιστον 85% Ασύρτικο και 15% από τα λευκά σταφύλια Αθήρι και Αηδάνι– που θα βγουν στην αγορά από τη νέα χρονιά, θα φτάσουν να πωλούνται στην κάβα στα 35 ευρώ, ενώ στο εστιατόριο για να απολαύσει κάποιος ένα «απλό» κρασί από το διάσημο νησί θα πρέπει να πληρώσει 60-70 ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή, πάντως, δεν προβληματίζει καθόλου τον Μάρκο Καφούρο, πρόεδρο της Ενωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, που εκτιμά ότι το κρασί ΠΟΠ «Σαντορίνη» βρίσκει σταθερά τη θέση που του ταιριάζει ανάμεσα στα άλλα μοναδικά στον κόσμο κρασιά. «Κρασιά τέτοιας ποιότητας, τα οποία είναι υψηλής ζήτησης, μειωμένης παραγωγής και εξαιρετικά υψηλού κόστους σε κάθε στάδιο παραγωγής, έχουν τιμές δύο και τρεις φορές υψηλότερες από ό,τι έχει μια φιάλη “Σαντορίνη”», τονίζει. «Κορυφαίοι ειδικοί του οίνου, σε πρόσφατη εκδήλωσή μας στο Λονδίνο, όπως και παλαιότερα στη Νέα Υόρκη, βρήκαν τα κρασιά της Σαντορίνης εφάμιλλα των Grand Cru Chablis στη Βουργουνδία», συμπλήρωσε.

Η αύξηση της τιμής του Ασύρτικου της Σαντορίνης είναι αναπόφευκτη δεδομένων των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν φέτος και προκάλεσαν δραστική μείωση της παραγωγής –η οποία έτσι κι αλλιώς είναι περιορισμένη– και αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης. Φέτος για πρώτη φορά το κιλό τα οινοστάφυλα της συγκεκριμένης ποικιλίας (Ασύρτικο) στη Σαντορίνη ξεπέρασε τα 5 ευρώ, ενώ έως πέρυσι ήταν στα 4,5 ευρώ. Η τιμή αυτή είναι τρομερά υψηλή για τους αμπελουργούς σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της χώρας. Ακόμη και το πολύ καλό σταφύλι της ποικιλίας Ξινόμαυρο στη Βόρεια Ελλάδα δεν πληρώνεται πάνω από 1,70 ευρώ το κιλό. Φυσικά κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και συνθήκες.

Πιο ακριβό το κρασί της Σαντορίνης-1
Στη Σαντορίνη σήμερα, παρά το μικρό μέγεθος της παραγωγής, δραστηριοποιούνται 20 οινοποιεία, κάποια από τα οποία δεν θα καταφέρουν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση με βάση τα φετινά δεδομένα.   

 

Η παραγωγή φέτος στη Σαντορίνη ήταν πολύ χαμηλή, περίπου το 1/3 της συνήθους ποσότητας, που έτσι κι αλλιώς είναι περιορισμένη λόγω ξηροθερμικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί, οι οποίες βέβαια κάνουν και το Ασύρτικο του τόπου αυτού μοναδικό. «Φέτος ό,τι μπορούσε να πάει στραβά, πήγε», εξηγεί ο Στέλιος Μπουτάρης. Εριξε χαλάζι την άνοιξη, σπάνιο φαινόμενο για το νησί, βροχές άκαιρα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, τα αμπέλια έζησαν δύο μεγάλους καύσωνες που κράτησαν αρκετές ημέρες, χωρίς βέβαια να υπάρχει η δυνατότητα ποτίσματος. Το αποτέλεσμα ήταν η δραματική μείωση της παραγωγής, τα χαρακτηριστικά της οποίας, ωστόσο, είναι πολύ καλά σύμφωνα με τους αμπελουργούς.

Δύσκολο περιβάλλον

Το φτωχό σε θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία έδαφος, η έλλειψη βροχοπτώσεων, αλλά και το μικροκλίμα που δημιουργούν η θάλασσα και οι δυνατοί βοριάδες, φτιάχνουν ένα δύσκολο περιβάλλον για τα αμπέλια. Ταυτόχρονα όμως η υγρασία της νυχτερινής ατμόσφαιρας και η πρώτη πρωινή ομίχλη δεσμεύονται από τους πωρόλιθους του εδάφους και αποδίδονται στη συνέχεια στο φυτό. Για την προστασία από τους αμείλικτους βοριάδες και την έντονη ηλιακή ακτινοβολία τους καλοκαιρινούς μήνες, οι αμπελουργοί ανέπτυξαν το σύστημα της κουλούρας – αμπέλια κλαδεμένα σε σχήμα χαμηλού καλαθιού που ακουμπά στο έδαφος, τακτική που ακολουθείται ακόμη και σήμερα. Στη Σαντορίνη, παρά το μικρό μέγεθος της παραγωγής, δραστηριοποιούνται 20 οινοποιεία, κάποια από τα οποία δεν θα καταφέρουν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση με βάση τα φετινά δεδομένα.

Οι αριθμοί

30% του ετήσιου μέσου όρου ήταν η φετινή παραγωγή στη Σαντορίνη.

5 ευρώ και πάνω ήταν η τιμή ενός κιλού σταφυλιών φέτος, ενώ πέρυσι ήταν 4,5%.

2,5 εκατ. λίτρα κρασιού ΠΟΠ Σαντορίνης παράγονται ετησίως.

30%-40% του κρασιού εξάγεται.

Με πληροφορίες από τη εφημερίδα “Καθημερινή”

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κέα: Άναμμα χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Κορησσία

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου και θα ανάψει το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Κορησσία της Κέας... Ποιο είναι το πρόγραμμα

Εφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Βασιλικός

Ο βραβευμένος Έλληνας συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. Βάσει δεδομένων της UNESCO πρόκειται για έναν από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς.

Αμοργός: Συνεργασία του Δήμου με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (video)

Στην ΕΡΤ3 η συνεργασία Δήμου Αμοργού και Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης - Τι αναφέρει η αρμόδια αντιδήμαρχος Πόπη Δεσποτίδη (video)

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ακινήτων στο Κτηματολόγιο αιτείται ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου

Στην επιστολή αναλύονται οι λόγοι του αιτήματος και ζητείται η παράταση της προθεσμίας για ένα ακόμη έτος. 

Σαντορίνη: Dive In Action & Σύλλογος Εμπορείου προβάλλουν την ταινία “Μεσόγειος – Πολιορκημένη θάλασσα”

Η προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 18.30 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου του Εμπορείου

European Young Chef Award 2023: Κέρδισε τις εντυπώσεις η ΠΝΑι με πιάτο που είχε άρωμα Μυκόνου

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος λόγω τεχνικών εργασιών

Στις περιοχές Οία και Βλυχάδα την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου

Αυστρία: Σε δημοπρασία το τελευταίο κάστρο του Μότσαρτ

Το Schloss Stuppach έχει περάσει στην ιστορία για έναν από τους κορυφαίους της κλασσικής μουσικής

Attica Group: Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας

Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας με Attica Group, αξίας ενός δισ. - Για συντήρηση, εκσυγχρονισμό πλοίων και μελλοντικά νέες ναυπηγήσεις

Elite League: Δεύτερη σερί ήττα για τον ΑΟ Μυκόνου, επόμενη στάση Πανερυθραϊκός

«Κούρσεψε» η εντυπωσιακή Μεγαρίδα τη Μύκονο, νίκες για Πανιώνιο, Δόξα Λευκάδα…

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Σε εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τα χωριά Σκαδό - Μέση και απόφαση για εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Κρήτη: Ο Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη (video)

Ο θρυλικός Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη! “Μια κουκκίδα” [video]

Fast Ferries: Ανεκτέλεστα δρομολόγια του “ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π.”

Ανεκτέλεστα δρομολόγια-Τροποποιήσεις δρομολογίων του ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π., το χρονικό διάστημα 25/11-26/11, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Με πρόεδρο τον Γιάννη Στάη, προχωρά ο Σύλλογος Κορωνίδας Νάξου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Κορωνίδας Νάξου... Ποιοι το αποτελούν

Blue Star 1 και Blue Star Paros με νέα ώρα αναχώρησης αύριο Τετάρτη (29/11)

Τι ώρα θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβριου τα πλοία Blue Star 1 και Blue Star Paros από τον Πειραιά