Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΣαντορίνη: Στο +20% η αύξηση της τιμής του κρασιού τη φετινή περίοδο

Σαντορίνη: Στο +20% η αύξηση της τιμής του κρασιού τη φετινή περίοδο

|

Αύξηση της τιμής του εμβληματικού οίνου «Σαντορίνη» προεξοφλούν οι οινοποιοί που δραστηριοποιούνται στο νησί, λόγω της εξαιρετικά μειωμένης παραγωγής φέτος, σε συνδυασμό με την άνοδο της τιμής της πρώτης ύλης και τη μεγάλη ζήτηση σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Οι –αναπόφευκτες– αυξήσεις στην τιμή του προϊόντος στο ράφι προβληματίζουν τους παραγωγούς: πρόκειται για κρασί που σε ποσοστό 30%-40% εξάγεται και ο τρόπος διαμόρφωσης των τιμών στο εξωτερικό δεν επιτρέπει μεγάλες μεταβολές. Από την άλλη, και η αγοραστική δύναμη του ελληνικού κοινού έχει μειωθεί.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο οινοποιός Στέλιος Μπουτάρης, «μεγάλη ζήτηση υπάρχει προς το παρόν. Ωστόσο, να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η ζήτηση όταν ανέβει κι άλλο η τιμή».

Εξηγεί ότι όσον αφορά τη δική του εταιρεία, δεν έχουν καθοριστεί ακόμη οι τιμές για το κρασί της φετινής εσοδείας, αλλά «δυστυχώς θα έχουμε ανατιμήσεις της τάξης του 20%-25%».

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τα νέα κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «Σαντορίνη» –σύμφωνα με τη νομοθεσία προέρχονται από τουλάχιστον 85% Ασύρτικο και 15% από τα λευκά σταφύλια Αθήρι και Αηδάνι– που θα βγουν στην αγορά από τη νέα χρονιά, θα φτάσουν να πωλούνται στην κάβα στα 35 ευρώ, ενώ στο εστιατόριο για να απολαύσει κάποιος ένα «απλό» κρασί από το διάσημο νησί θα πρέπει να πληρώσει 60-70 ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή, πάντως, δεν προβληματίζει καθόλου τον Μάρκο Καφούρο, πρόεδρο της Ενωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, που εκτιμά ότι το κρασί ΠΟΠ «Σαντορίνη» βρίσκει σταθερά τη θέση που του ταιριάζει ανάμεσα στα άλλα μοναδικά στον κόσμο κρασιά. «Κρασιά τέτοιας ποιότητας, τα οποία είναι υψηλής ζήτησης, μειωμένης παραγωγής και εξαιρετικά υψηλού κόστους σε κάθε στάδιο παραγωγής, έχουν τιμές δύο και τρεις φορές υψηλότερες από ό,τι έχει μια φιάλη “Σαντορίνη”», τονίζει. «Κορυφαίοι ειδικοί του οίνου, σε πρόσφατη εκδήλωσή μας στο Λονδίνο, όπως και παλαιότερα στη Νέα Υόρκη, βρήκαν τα κρασιά της Σαντορίνης εφάμιλλα των Grand Cru Chablis στη Βουργουνδία», συμπλήρωσε.

Η αύξηση της τιμής του Ασύρτικου της Σαντορίνης είναι αναπόφευκτη δεδομένων των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν φέτος και προκάλεσαν δραστική μείωση της παραγωγής –η οποία έτσι κι αλλιώς είναι περιορισμένη– και αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης. Φέτος για πρώτη φορά το κιλό τα οινοστάφυλα της συγκεκριμένης ποικιλίας (Ασύρτικο) στη Σαντορίνη ξεπέρασε τα 5 ευρώ, ενώ έως πέρυσι ήταν στα 4,5 ευρώ. Η τιμή αυτή είναι τρομερά υψηλή για τους αμπελουργούς σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της χώρας. Ακόμη και το πολύ καλό σταφύλι της ποικιλίας Ξινόμαυρο στη Βόρεια Ελλάδα δεν πληρώνεται πάνω από 1,70 ευρώ το κιλό. Φυσικά κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και συνθήκες.

Πιο ακριβό το κρασί της Σαντορίνης-1
Στη Σαντορίνη σήμερα, παρά το μικρό μέγεθος της παραγωγής, δραστηριοποιούνται 20 οινοποιεία, κάποια από τα οποία δεν θα καταφέρουν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση με βάση τα φετινά δεδομένα.   

 

Η παραγωγή φέτος στη Σαντορίνη ήταν πολύ χαμηλή, περίπου το 1/3 της συνήθους ποσότητας, που έτσι κι αλλιώς είναι περιορισμένη λόγω ξηροθερμικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί, οι οποίες βέβαια κάνουν και το Ασύρτικο του τόπου αυτού μοναδικό. «Φέτος ό,τι μπορούσε να πάει στραβά, πήγε», εξηγεί ο Στέλιος Μπουτάρης. Εριξε χαλάζι την άνοιξη, σπάνιο φαινόμενο για το νησί, βροχές άκαιρα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, τα αμπέλια έζησαν δύο μεγάλους καύσωνες που κράτησαν αρκετές ημέρες, χωρίς βέβαια να υπάρχει η δυνατότητα ποτίσματος. Το αποτέλεσμα ήταν η δραματική μείωση της παραγωγής, τα χαρακτηριστικά της οποίας, ωστόσο, είναι πολύ καλά σύμφωνα με τους αμπελουργούς.

Δύσκολο περιβάλλον

Το φτωχό σε θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία έδαφος, η έλλειψη βροχοπτώσεων, αλλά και το μικροκλίμα που δημιουργούν η θάλασσα και οι δυνατοί βοριάδες, φτιάχνουν ένα δύσκολο περιβάλλον για τα αμπέλια. Ταυτόχρονα όμως η υγρασία της νυχτερινής ατμόσφαιρας και η πρώτη πρωινή ομίχλη δεσμεύονται από τους πωρόλιθους του εδάφους και αποδίδονται στη συνέχεια στο φυτό. Για την προστασία από τους αμείλικτους βοριάδες και την έντονη ηλιακή ακτινοβολία τους καλοκαιρινούς μήνες, οι αμπελουργοί ανέπτυξαν το σύστημα της κουλούρας – αμπέλια κλαδεμένα σε σχήμα χαμηλού καλαθιού που ακουμπά στο έδαφος, τακτική που ακολουθείται ακόμη και σήμερα. Στη Σαντορίνη, παρά το μικρό μέγεθος της παραγωγής, δραστηριοποιούνται 20 οινοποιεία, κάποια από τα οποία δεν θα καταφέρουν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση με βάση τα φετινά δεδομένα.

Οι αριθμοί

30% του ετήσιου μέσου όρου ήταν η φετινή παραγωγή στη Σαντορίνη.

5 ευρώ και πάνω ήταν η τιμή ενός κιλού σταφυλιών φέτος, ενώ πέρυσι ήταν 4,5%.

2,5 εκατ. λίτρα κρασιού ΠΟΠ Σαντορίνης παράγονται ετησίως.

30%-40% του κρασιού εξάγεται.

Με πληροφορίες από τη εφημερίδα “Καθημερινή”

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μικρές Κυκλάδες, ιδανική επιλογή στις προτιμήσεις των Γάλλων ταξιδιωτών

Η νέα τάση «μικρονησιών» κατακτά τους Γάλλους, με Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα και Κουφονήσια να πρωταγωνιστούν στη λίστα του GenerationVoyage.

Νεκρός νεαρός φυσητήρας στις ακτές της Σάμου – Έρευνα για τα αίτια

Το μεγαλόπνοο θηλαστικό, μόλις τεσσάρων μέτρων, ξεβράστηκε νεκρό σε μία από τις σημαντικότερες μεταναστευτικές διόδους του Αιγαίου.

Πέθανε ο Τζόρτζιο Αρμάνι, ο απόλυτος θρύλος της μόδας έφυγε στα 91 του (video)

Ο Ιταλός σχεδιαστής που όρισε το σύγχρονο στιλ και μετέτρεψε το όνομά του σε παγκόσμιο brand, άφησε την τελευταία του πνοή στο Μιλάνο.

Νάξος: Ανακαινίσεις σε δύο σχολεία, οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται, τι αναφέρει ο κος Μαυρομμάτης

Με το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» προχωρούν έργα αναβάθμισης στο 5ο Νηπιαγωγείο Αγγιδίων και στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγίου Θαλλέλαιου, όπως ανακοίνωσε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Φώτης Μαυρομμάτης.

Πάρος: Στην κορυφή των διεθνών ταξιδιωτικών λιστών και το φθινόπωρο

Από την παγκόσμια πρωτιά στο Travel and Leisure μέχρι τις νέες διακρίσεις της Expedia και άλλων διεθνών Μέσων, η Πάρος συνεχίζει να προσελκύει ταξιδιώτες υψηλού επιπέδου και εκτός καλοκαιριού.

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Κέντρο Υγείας Αμοργού: Νέα παιδίατρος μετά από χρόνια αναμονής

Η κα Δήμητρα Καλλιτσούνακη αναλαμβάνει καθήκοντα, καλύπτοντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και ενισχύοντας τις υπηρεσίες υγείας για γονείς και παιδιά.

Web3 Staking; Τα κρυπτονομίσματα μπορούν στην πραγματικότητα να αποφέρουν παθητικό εισόδημα

Κερδίστε καθημερινά κέρδη μέσω staking. Προσκαλέστε μέλη της ομάδας να κερδίσουν ανταμοιβές πλατφόρμας.

Σλοβακία – Γερμανία: Πρεμιέρα με πολλά γκολ στο 1.72!

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Η «νατσιονάλμανσαφτ» ξεκινά με φαβορί κόντρα στη Σλοβακία

Γιάννης Μπουτάρης: «Θα πόνταρα στη Νάξο για το κρασί της» (video)

Ο εγγονός του θρυλικού οινοποιού μιλά για τον Ναξιώτικο αμπελώνα, τις κυκλαδίτικες ποικιλίες και την προοπτική του νησιού στον οινοτουρισμό.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Αλυκό Νάξου: Ύστερα από μισό αιώνα, κατεδαφίζεται το ξενοδοχείο–φάντασμα της χούντας

Μια ιστορική δικαίωση για το μοναδικό κεδρόδασος και όσους τόλμησαν να αντισταθούν στην αυθαιρεσία

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου