Πέμπτη, 22 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΣαντορίνη: Στο +20% η αύξηση της τιμής του κρασιού τη φετινή περίοδο

Σαντορίνη: Στο +20% η αύξηση της τιμής του κρασιού τη φετινή περίοδο

|

Αύξηση της τιμής του εμβληματικού οίνου «Σαντορίνη» προεξοφλούν οι οινοποιοί που δραστηριοποιούνται στο νησί, λόγω της εξαιρετικά μειωμένης παραγωγής φέτος, σε συνδυασμό με την άνοδο της τιμής της πρώτης ύλης και τη μεγάλη ζήτηση σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Οι –αναπόφευκτες– αυξήσεις στην τιμή του προϊόντος στο ράφι προβληματίζουν τους παραγωγούς: πρόκειται για κρασί που σε ποσοστό 30%-40% εξάγεται και ο τρόπος διαμόρφωσης των τιμών στο εξωτερικό δεν επιτρέπει μεγάλες μεταβολές. Από την άλλη, και η αγοραστική δύναμη του ελληνικού κοινού έχει μειωθεί.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο οινοποιός Στέλιος Μπουτάρης, «μεγάλη ζήτηση υπάρχει προς το παρόν. Ωστόσο, να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η ζήτηση όταν ανέβει κι άλλο η τιμή».

Εξηγεί ότι όσον αφορά τη δική του εταιρεία, δεν έχουν καθοριστεί ακόμη οι τιμές για το κρασί της φετινής εσοδείας, αλλά «δυστυχώς θα έχουμε ανατιμήσεις της τάξης του 20%-25%».

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τα νέα κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «Σαντορίνη» –σύμφωνα με τη νομοθεσία προέρχονται από τουλάχιστον 85% Ασύρτικο και 15% από τα λευκά σταφύλια Αθήρι και Αηδάνι– που θα βγουν στην αγορά από τη νέα χρονιά, θα φτάσουν να πωλούνται στην κάβα στα 35 ευρώ, ενώ στο εστιατόριο για να απολαύσει κάποιος ένα «απλό» κρασί από το διάσημο νησί θα πρέπει να πληρώσει 60-70 ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή, πάντως, δεν προβληματίζει καθόλου τον Μάρκο Καφούρο, πρόεδρο της Ενωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, που εκτιμά ότι το κρασί ΠΟΠ «Σαντορίνη» βρίσκει σταθερά τη θέση που του ταιριάζει ανάμεσα στα άλλα μοναδικά στον κόσμο κρασιά. «Κρασιά τέτοιας ποιότητας, τα οποία είναι υψηλής ζήτησης, μειωμένης παραγωγής και εξαιρετικά υψηλού κόστους σε κάθε στάδιο παραγωγής, έχουν τιμές δύο και τρεις φορές υψηλότερες από ό,τι έχει μια φιάλη “Σαντορίνη”», τονίζει. «Κορυφαίοι ειδικοί του οίνου, σε πρόσφατη εκδήλωσή μας στο Λονδίνο, όπως και παλαιότερα στη Νέα Υόρκη, βρήκαν τα κρασιά της Σαντορίνης εφάμιλλα των Grand Cru Chablis στη Βουργουνδία», συμπλήρωσε.

Η αύξηση της τιμής του Ασύρτικου της Σαντορίνης είναι αναπόφευκτη δεδομένων των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν φέτος και προκάλεσαν δραστική μείωση της παραγωγής –η οποία έτσι κι αλλιώς είναι περιορισμένη– και αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης. Φέτος για πρώτη φορά το κιλό τα οινοστάφυλα της συγκεκριμένης ποικιλίας (Ασύρτικο) στη Σαντορίνη ξεπέρασε τα 5 ευρώ, ενώ έως πέρυσι ήταν στα 4,5 ευρώ. Η τιμή αυτή είναι τρομερά υψηλή για τους αμπελουργούς σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της χώρας. Ακόμη και το πολύ καλό σταφύλι της ποικιλίας Ξινόμαυρο στη Βόρεια Ελλάδα δεν πληρώνεται πάνω από 1,70 ευρώ το κιλό. Φυσικά κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και συνθήκες.

Πιο ακριβό το κρασί της Σαντορίνης-1
Στη Σαντορίνη σήμερα, παρά το μικρό μέγεθος της παραγωγής, δραστηριοποιούνται 20 οινοποιεία, κάποια από τα οποία δεν θα καταφέρουν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση με βάση τα φετινά δεδομένα.   

 

Η παραγωγή φέτος στη Σαντορίνη ήταν πολύ χαμηλή, περίπου το 1/3 της συνήθους ποσότητας, που έτσι κι αλλιώς είναι περιορισμένη λόγω ξηροθερμικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί, οι οποίες βέβαια κάνουν και το Ασύρτικο του τόπου αυτού μοναδικό. «Φέτος ό,τι μπορούσε να πάει στραβά, πήγε», εξηγεί ο Στέλιος Μπουτάρης. Εριξε χαλάζι την άνοιξη, σπάνιο φαινόμενο για το νησί, βροχές άκαιρα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, τα αμπέλια έζησαν δύο μεγάλους καύσωνες που κράτησαν αρκετές ημέρες, χωρίς βέβαια να υπάρχει η δυνατότητα ποτίσματος. Το αποτέλεσμα ήταν η δραματική μείωση της παραγωγής, τα χαρακτηριστικά της οποίας, ωστόσο, είναι πολύ καλά σύμφωνα με τους αμπελουργούς.

Δύσκολο περιβάλλον

Το φτωχό σε θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία έδαφος, η έλλειψη βροχοπτώσεων, αλλά και το μικροκλίμα που δημιουργούν η θάλασσα και οι δυνατοί βοριάδες, φτιάχνουν ένα δύσκολο περιβάλλον για τα αμπέλια. Ταυτόχρονα όμως η υγρασία της νυχτερινής ατμόσφαιρας και η πρώτη πρωινή ομίχλη δεσμεύονται από τους πωρόλιθους του εδάφους και αποδίδονται στη συνέχεια στο φυτό. Για την προστασία από τους αμείλικτους βοριάδες και την έντονη ηλιακή ακτινοβολία τους καλοκαιρινούς μήνες, οι αμπελουργοί ανέπτυξαν το σύστημα της κουλούρας – αμπέλια κλαδεμένα σε σχήμα χαμηλού καλαθιού που ακουμπά στο έδαφος, τακτική που ακολουθείται ακόμη και σήμερα. Στη Σαντορίνη, παρά το μικρό μέγεθος της παραγωγής, δραστηριοποιούνται 20 οινοποιεία, κάποια από τα οποία δεν θα καταφέρουν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση με βάση τα φετινά δεδομένα.

Οι αριθμοί

30% του ετήσιου μέσου όρου ήταν η φετινή παραγωγή στη Σαντορίνη.

5 ευρώ και πάνω ήταν η τιμή ενός κιλού σταφυλιών φέτος, ενώ πέρυσι ήταν 4,5%.

2,5 εκατ. λίτρα κρασιού ΠΟΠ Σαντορίνης παράγονται ετησίως.

30%-40% του κρασιού εξάγεται.

Με πληροφορίες από τη εφημερίδα “Καθημερινή”

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«ΝΑΙ στη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ – ΟΧΙ στη ΒΙΑ»: Εικαστικό εργαστήριο στη Νάξο για μικρούς και μεγάλους

Μια δημιουργική δράση από το Εργαστήρι Ζωγραφικής Φιλίππας Φλώρακα - Γιάννη Χάλκου , σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και τη διευθύντρια του, Αθανασία Σιμπού

Φωτιά στην Κύθνο: Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Δεν απειλούνται κατοικίες

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Πέμπτης στην Κύθνο για πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση. Άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού.

Η Ομάδα Αιγαίου δίπλα στο Γυμνάσιο-ΛΤ Κουφονησίων: Αναβάθμιση και νέα πνοή στο σχολείο του νησιού

Με γενναιόδωρες προσφορές και τεχνολογικό εξοπλισμό, η Ομάδα Αιγαίου ενίσχυσε σημαντικά την εκπαιδευτική καθημερινότητα στο μικρό νησιωτικό σχολείο.

Στην 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα για τον κίνδυνο λειψυδρίας, στο κόκκινο οι Κυκλάδες

Η Ελλάδα στη 19η θέση παγκοσμίως στον δείκτη κινδύνου λειψυδρίας. Προβληματική εικόνα σε τουριστικές περιοχές όπως οι Κυκλάδες. Δείτε τι αναφέρει έκθεση της Deloitte.

FAST FERRIES: Έναρξη δρομολογίων με το ανακαινισμένο “ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ”, έκπτωση 10% για οικογένειες και παρέες

Η εταιρεία στηρίζει έμπρακτα τον εσωτερικό τουρισμό με νέα προσφορά για ταξίδια από και προς Πειραιά προς τις Κυκλάδες έως τον Οκτώβριο του 2025.

Επίσκεψη Φόρτωμα στην Κύθνο: Στο τραπέζι ακτοπλοΐα, υγεία και τουρισμός

Συναντήσεις με θεσμικούς και τοπικούς φορείς πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κυκλάδων, τονίζοντας την ανάγκη για πρακτικές λύσεις στις ανάγκες του νησιού

Πρόταση για ένταξη νέων αλιέων στο ΠΑΛΥΘ: Κίνητρα ανάλογα με τους νέους αγρότες ζητά η Π.Ν.Αι.

Με στόχο τη στήριξη της βιώσιμης αλιείας και την παραμονή των νέων στα νησιά, ο Αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης ζητά μέτρο ενίσχυσης για νέους επαγγελματίες αλιείς

Νάξος: Διακοπή ρεύματος αύριο Παρασκευή 23 Μαΐου, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Δίωρη προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ για συντήρηση και αναβάθμιση δικτύου – Προσοχή στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις

Μύκονος: Σύλληψη 27χρονου αλλοδαπού για καταγγελλόμενη υπόθεση ασέλγειας

Ο άνδρας συνελήφθη μετά από καταγγελία 23χρονης – Διαπιστώθηκε ότι διέμενε παράνομα στη χώρα

Ξεκίνησαν τα έργα ανάπλασης στο κλειστό γυμναστήριο Νάξου

Με προϋπολογισμό 2,28 εκατ. ευρώ ξεκίνησε η υλοποίηση του μεγάλου έργου αθλητικής αναβάθμισης που θα ολοκληρωθεί έως το 2026.

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Νάξος – Στ. Φουτάκογλου: Μια γιαγιά, μια σφαίρα, μια συγγνώμη, είναι όμως αρκετή;

Η άγρια εκτέλεση της Μαρίας Δημητροκάλλη από τους Γερμανούς στη Νάξο – Μνήμη και καθήκον απέναντι στην Ιστορία

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Ο Γρηγόρης Σαμόλης στη Νάξο: Μια αυθεντική μουσική στιγμή στο πανηγύρι του Αγίου Παχωμίου (video)

Ο Κρητικός λυράρης επισκέφθηκε το νησί για ζωντανή εμφάνιση και συμμετείχε στο πανηγύρι του Τσικαλαριού, προσφέροντας συγκίνηση και παραδοσιακή μουσική.

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Κυκλάδες και “Γαλάζιες Σημαίες 2025”: 28 βραβευμένες παραλίες, απούσα η Νάξος (πίνακας)

Η Ελλάδα διατηρεί τη 2η θέση παγκοσμίως, οι Κυκλάδες βραβεύονται με 28 παραλίες, αλλά η Νάξος παραμένει εκτός λίστας παρά την ομορφιά και την καθαρότητα των ακτών της