Το πρόγραμμα “Φά’ το πριν τα φάει” με σημείο αναφοράς τα θαλάσσια ξενικά είδη που συναντάμε στις Κυκλάδες διοργανώνει σήμερα Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και αύριο Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου διήμερο ενημερωτικών δράσεων στη Σαντορίνη
“Φά’ το πριν τα φάει”.. τι έχετε ακούσει ξανά αυτή την έκφραση; Κι όμως είναι πλέον στη ζωή μας, στη καθημερινότητά μας και έχει σχέση με τα θαλάσσια ξενικά είδη τα οποία θεωρούνται σήμερα παγκοσμίως ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τα τοπικά θαλάσσια οικοσυστήματα, την τοπική οικονομία καθώς και την ανθρώπινη υγεία, παγκοσμίως. Η Μεσόγειος θάλασσα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη εισβολή ειδών -μέσω της διώρυγας του Σουέζ- με περισσότερα από 1000 θαλάσσια ξενικά είδη να έχουν ήδη καταγραφεί.
Η Ελλάδα είναι από τις πιο επηρεασμένες χώρες με περισσότερα από 300 ξενικά είδη να έχουν εντοπιστεί στα νερά της. Από αυτά αρκετά θεωρούνται χωροκατακτητικά (εισβολικά) και προκαλούν σημαντικά οικολογικά προβλήματα, όπως ο εκτοπισμός αυτόχθονων ειδών, η απώλεια γονότυπων, η αλλαγή της δομής των αυτόχθονων κοινοτήτων, η αλλαγή των τροφικών πλεγμάτων κ.ά. Και με την αρωγή τόσο της iSea όσο και του Cyclades Preservation Fund που ανέλαβαν δράση, φτάσαμε στο “Φά’ το πριν τα φάει”.
Πρόγραμμα που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και όλων των εμπλεκομένων στις Κυκλάδες για τα ξενικά είδη και τις επιπτώσεις που επιφέρουν, ενώ προκειμένου να μετριαστεί το πρόβλημα που προκαλούν στο θαλάσσιο οικοσύστημα θα προωθήσει και την κατανάλωσή τους. Κι όταν λέμε ξενικά είδη μιλάμε για τον γνωστό λαγοκέφαλο που είναι δηλητηριώδης και ακατάλληλος για κατανάλωση. Αλλά και για άλλα που είναι κατάλληλα… Οπως, ο γερμανός που λέγεται ότι είναι πεντανόστιμος και στην Κύπρο θεωρείται γκουρμέ και πωλείται σε υψηλή τιμή. Στην Ελλάδα είναι σχεδόν άγνωστος και αφού δεν υπάρχει ζήτηση, οι ψαράδες που θα τον πιάσουν, τον αφήνουν πάλι στη θάλασσα.
Μέσα από τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού βιβλίου συνταγών, αλλά και με τη συμβολή καταξιωμένων σεφ στόχος είναι τα ξενικά είδη να εισέλθουν στα πιάτα των Ελλήνων, δημιουργώντας κίνητρα στους αλιείς ώστε να τα στοχεύουν, συμβάλλοντας έτσι στον μετριασμό του προβλήματος. Και η ημέρα αυτή έφτασε και δη στην Σαντορίνη σε μία εκδήλωση που σίγουρα κανείς από τους συμμετέχοντες δεν θα ξεχάσει…
Σήμερα Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και στις 18:30, στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, ειδικοί επιστήμονες της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea θα μιλήσουν για τις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρουν τα ξενικά είδη στο θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον, στην ανθρώπινη υγεία και στην οικονομία. Επιπλέον, θα παρουσιαστεί ο σωστός και ασφαλής τρόπος για να διαχειριστεί κανείς το λεονταρόψαρο, προσέχοντας τα δηλητηριώδη αγκάθια του.
Ενώ αύριο το πρωί, Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου ώρα 11:30, στο Aegagros Caldera Houses, στο Μεγαλοχώρι, θα πραγματοποιηθεί γαστρονομική εκδήλωση, όπου ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης από το εστιατόριο Σελήνη και ο σεφ Πολυχρόνης Δαμαλάς από το OVAC θα ετοιμάσουν για το κοινό δικές τους συνταγές με βρώσιμα ξενικά είδη.
Το ζητούμενο είναι να αναδειχθεί η γευστική αξία επιλεγμένων βρώσιμων ξενικών ειδών, να έρθει το κοινό πιο κοντά στην κατανάλωση ξενικών ειδών και να δημιουργηθεί μια ισχυρή αλυσίδα προσφοράς και ζήτησης αυτών των ειδών μεταξύ της παράκτιας επαγγελματικής αλιείας και της εστίασης, σαν άμεσο και πρακτικό μέτρο αντιμετώπισης της εξάπλωσης των ξενικών ειδών. Και οι δύο εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο κοινό και διοργανώνονται από την περιβαλλοντική οργάνωση iSea, σε συνεργασία με τη Θηραϊκή Θάλασσα, με την υποστήριξη της ομάδας Dive in action και υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας.
Να προσθέσουμε τέλος ότι στο πλαίσιο του προγράμματος, σε δέκα νησιά των Κυκλάδων (Σαντορίνη, Φολέγανδρο, Μήλο, Νάξο, Κέα, Αμοργό, Άνδρο, Ανάφη, Πάρο και Σύρο) υπάρχουν σημεία συλλογής δειγμάτων ξενικών ειδών. Πολίτες-επιστήμονες μπορούν να παραδώσουν ξενικά είδη με στόχο την περαιτέρω μελέτη τους, ενώ υπάρχουν και οδηγίες πώς οι ίδιοι να συλλέξουν τα απαραίτητα δείγματα διευκολύνοντας την επιστημονική μελέτη.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα atlantea.news