Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΓαστρονομία"Οι Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης" και τα πέντε (προσεχώς) ΠΟΠ προϊόντα της...

“Οι Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης” και τα πέντε (προσεχώς) ΠΟΠ προϊόντα της Νάξου

|

Να στρώσουν ….τραπέζι, με τους μικρούς θησαυρούς της Ευρώπης, που εντοπίζονται στην Ελλάδα και που είναι αδιαμφισβήτητης υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας, αλλά και ασφαλή, φέροντας ως «παράσημο» το ειδικό σήμα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) της ΕΕ, καλούν τους καταναλωτές της χώρας μας οι Έλληνες συνεταιριζόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, μέσω σχετικού κοινοτικού προγράμματος της «Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ».

Το τριετές πρόγραμμα «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης», εκπνέει τον επόμενο μήνα, είναι ύψους πάνω από 1,4 εκατ. ευρώ και αφορά σε 16 προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ που παράγονται από 11 συνεταιρισμούς στη χώρα μας, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια αποψινής σχετικής εκδήλωσης που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση των ελληνικών αυθεντικών συνεταιριστικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Μεταξύ των …μικρών θησαυρών της Ευρώπης που παράγονται στη χώρα μας και συμμετέχουν στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβάνονται τα εξής προϊόντα: φέτα, γραβιέρες, ξινομυζήθρα, ελαιόλαδα, φάβα, τοματάκι, κορινθιακή σταφίδα, πατάτα και κρασιά από το Αγρίνιο, το Αίγιο, τα Καλάβρυτα, την Νεμέα Κορινθίας, την Αβία και την Στέρνα Μεσσηνίας, την Ζάκρο, τον Κουτσουρά, και τον Μυλοπόταμο Κρήτης, την Νάξο και την Σαντορίνη παραδοσιακά προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας από τους συνεταιρισμούς παραγωγής κάθε τόπου.

Υπενθυμίζεται ότι τα συνεταιριστικά προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. κατάγονται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή σπανιότερα χώρα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και η φήμη τους, οφείλονται στις ιδιαιτερότητες της τοπικής φύσης, τον χαρακτήρα του συγκεκριμένου γεωγραφικού περιβάλλοντος, αλλά και τους ανθρώπους που τα παράγουν, με συγκεκριμένες διαδικασίες και υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

Το πρόγραμμα προώθησης «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης», με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την σφραγίδα «Enjoy it’s from Europe», δίνει την ευκαιρία να ενισχυθεί η δημοφιλία των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ και να διαχυθεί η ενημέρωση για τους συνεταιρισμούς παραγωγών ανά την Ελλάδα. Συγκεκριμένα η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ως στόχο τη διάδοση του θεσμού των συνεταιρισμών και την ανάπτυξη της συνεταιριστικής συνείδησης.

Αναφερόμενος στην αιτία που «γέννησε» την ανάγκη για τη δημιουργία του προαναφερόμενου προγράμματος, ο πρόεδρος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, Παύλος Σατολιάς τόνισε ότι «οι Έλληνες καταναλωτές δεν αναγνωρίζουν τα σήματα ΠΟΠ και ΠΓΕ και έτσι δεν έχουν την ευκαιρία να τα προμηθευτούν και να τα εντάξουν στο οικογενειακό τους τραπέζι, με αποτέλεσμα αυτοί οι μικροί…θησαυροί να παραμένουν καλά κρυμμένοι για τους… λίγους.

Ενδεικτικά, στην εκδήλωση αναφέρθηκε ότι ενώ ανέρχεται σε μόλις στο 16% ο μέσος όρος των καταναλωτών της Ευρώπης που αναγνωρίζει το σήμα ΠΟΠ και στο 22% για τα ΠΓΕ, «στη χώρα μας τα προαναφερόμενα ποσοστά είναι ακόμη χαμηλότερα», όπως σημείωσε ο κ. Σατολιάς. Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε, «εμείς θέλουμε οι Έλληνες καταναλωτές να ανακαλύψουν τους μικρούς θησαυρούς της Ευρώπης που βρίσκονται στην Ελλάδα, να τους εντάξουν στην καθημερινότητά τους και γιατί όχι, να μην γίνουν οι πρεσβευτές τους σε όλο τον κόσμο, μέσω των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας». Συνολικά μέχρι σήμερα στη χώρα μας, έχουν καταγραφεί 115 προϊόντα ως ΠΟΠ και ΠΓΕ με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην 5η θέση μεταξύ των 27 στην ΕΕ.

Στην τοποθέτησή του στην αποψινή εκδήλωση, ο πρόεδρος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, υπογράμμισε την ανάγκη για ισχυρό πρωτογενή τομέα στη χώρα μας και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οφείλουμε να διασφαλίσουμε εμείς την τροφή για τους Έλληνες καταναλωτές, αλλιώς είμαστε χαμένοι», σημείωσε τις «τρομερές» προοπτικές του κλάδου.
«Τα γαλακτοκομικά και ζωϊκά προϊόντα φέρνουν στην Ελλάδα συνάλλαγμα που ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ», επισήμανε χαρακτηριστικά και υπογραμμίζοντας τη σημασία του συνεργατισμού ο ίδιος είπε ότι ενώ σε άλλα κράτη φτάνει μέχρι και το 85%, στη χώρα μας δεν ξεπερνά το 20% «κάτι που πρέπει άμεσα να αναπτύξουμε», τόνισε.

Σύντομα στα πέντε ΠΟΠ η Νάξος!

Στα τέσσερα ΠΟΠ προϊόντα της Νάξου, όπως μεταξύ άλλων η γραβιέρα και η πατάτα και με το πρώτο να έχει πάρει το σήμα το 1996, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, γνωστοποιώντας ότι εντός του 2023 θα προκύψει και νέο….το αρνί/κατσίκι της Νάξου, των Μικρών Κυκλάδων και της Αμοργού.

Βέβαια, ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία του πρωτογενούς τομέα συνεπεία της σημαντικής αύξησης του κόστους της παραγωγής, αλλά και μιας σειράς άλλων ζητημάτων και σημείωσε «από το 2021 η παραγωγή μας βαίνει μειούμενη και από 1.250 τόνους ΠΟΠ προϊόντος και 250 τόνους άλλων, σήμερα πέσαμε κατά 200 τόνους συνολικά». Όπως εξήγησε «ενώ το 2021 αρμέγαμε 46-48 τόνους ημερησίως, σήμερα φτάνουμε τους 40 τόνους/ημερησίως, εξέλιξη που οφείλεται στην μείωση του ζωϊκού κεφαλαίου, που εκτιμάται στα 2.000». Είναι κυρίως λόγω της «θεαματικής» αύξησης του κόστους παραγωγής, που οι κτηνοτρόφοι μειώνουν το ζωϊκό τους κεφάλαιο, όπως επισήμανε.

Ως αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής, σύμφωνα με τον κ. Καπούνη, η ΕΑΣ Νάξου μείωσε σε ποσοστό 60% τις εξαγωγές της, που γίνονται κυρίως προς Γερμανία και Γαλλία, προκειμένου να ανταποκριθεί στα συμβόλαιά της εντός ελληνικών συνόρων. «Μας λείπουν 400 τόνοι τυρί», τόνισε ο ίδιος και εξηγώντας ότι πρόκειται για τους 200 τόνους που χάθηκαν λόγω μείωσης ζωϊκού κεφαλαίου και άλλους 200 τόνους που «μας ζητάνε και δεν έχουμε να δώσουμε».

Τα προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι» του προαναφερόμενου προγράμματος θα «ταξιδέψουν» σύντομα μέσω νέου κοινοτικού «οχήματος» στις αγορές της Γαλλίας και της Γερμανίας, αποκάλυψε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της ΝOVACERT, Θανάσης Ταμπαρόπουλος, ενώ στην εκδήλωση μίλησαν μεταξύ άλλων η γεωπόνος του εκτελεστικού οργανισμού MSC Foodstandard, Ελίνα Βιδάλη και η γεωπόνος του MSC Novacert, Κατερίνα Καπλάνη.

Με πληροφορίες από τη σελίδα amna.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Λύκειο Τραγαίας: Παρουσιάζει το πρώτο τεύχος του ηλεκτρονικού του περιοδικού

Το Γενικό Λύκειο Τραγαίας παρουσιάζει το νέο ηλεκτρονικό περιοδικό με τίτλο "Η Τοπική μας Ιστορία"

Κλιάρης: “Η ασφάλεια των επιβατών είναι πάνω απ’ όλα”

Θ. Κλιάρης από το Λιμάνι του Πειραιά: «Γίνονται τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι για να διαπιστωθεί το αξιόπλοο των πλοίων»

Εκλογές 2023 – “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”: Στο πλευρό Χατζημάρκου, ο Σπύρος Αποστόλου

Από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου, στην Περιφέρεια με τον Γιώργο Χατζημάρκο. Ο λόγος για τον Σπύρο Αποστόλου

Αντίπαρος: Απολαμβάνει τη φιλοξενία των ελληνικών νησιών ο Αλμέιδα

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Αλμέιδα, εντοπίστηκε στην Αντίπαρο

Εποχική εργασία: “ξεχάστε τα ρεπό, τώρα τρέχουμε”…

Υπερωρίες, απλήρωτα ρεπό και ψυχολογική πίεση καταγγέλλουν εργαζόμενοι, ενώ οι επιχειρήσεις ψάχνουν εναγωνίως προσωπικό. Επιστρατεύονται ανήλικοι για να καλυφθούν τα κενά

Κέα: Εκεί που φυτρώνουν …σπιτάκια (Photos)

Εικόνες που προκαλούν σοκ στην Κέα... Το πριν και το μετά της περιοχής Βρόσκοπος

Ερευνα: “Μένω σπίτι, δεν πάω διακοπές φέτος” για έναν από τους δύο Ελληνες

Εξι στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι οι δαπάνες τους φέτος θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ 4 στους 10 ότι θα είναι μειωμένη άνω του 50%

Νάξος: Εγκαίνια (03/06) της έκθεσης Εργαστηρίου Παιδικής Τέχνης

Το Εργαστήριο Παιδικής Τέχνης Φλώρακα - Χάλκου μας προσκαλεί στην Εκθεση που θα πραγματοποιηθεί στη πάλαι ποτέ Σχολή Ουρσουλινών (Νάξος)

Μ Βρετανία: Αντικλεπτικά σε …μπριζόλες και τυριά (!!!)

Βρετανικά super market προσπαθούν να βρουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις κλοπές τροφίμων απο τα ράφια

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

Σαντορίνη – Αθηνιός: Μόνο σε μία ημέρα αποβιβάστηκαν 4.400 επιβάτες (!!!)

Η Σαντορίνη αποτελεί σημείο αναφοράς για τις Κυκλάδες... Το λιμάνι του Αθηνιού γεμίζει καθημερινά από κόσμο...

Sea Jets: Ξεκινούν δρομολόγια αύριο (26/05) τα “Sifnos Jet” και “Champion Jet 1”

Δύο ακόμη ταχύπλοα της SeaJets σε δρομολόγια στις Κυκλάδες

“Ονειρο” αποτελούν οι Κυκλάδες για τους Ελληνες

Οι Κυκλάδες, εξωτικός προορισμός για Ελληνες - Oδύσσεια πλέον το να βρεις κατάλυμα στους δημοφιλείς προορισμούς (Ανάφη, Μήλος, Σίφνος)

Ύμνοι Σουηδού δημοσιογράφου για 10 ελληνικούς προορισμούς. 2η η Νάξος

Ο κος Olsson αγαπάει με πάθος τη χώρα μας και την επισκέπτεται τακτικά, είτε στο πλαίσιο δημοσιογραφικών ταξιδιών (press trips) που διοργανώνει η Υπηρεσία ΕΟΤ Σκανδιναβίας, είτε ιδιωτικά.

“Ακριβή μου ξαπλώστα”: Το κόστος σε Νάξο, Κέα και Σίφνο… (video)

Ακρίβεια: Ακόμη και στο Σούνιο… έφτασαν 90 ευρώ οι ξαπλώστρες (video)

ZANTE FERRIES: Εκπτώσεις ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου

Εκπτώσεις (στο - 20%) στη γραμμή των Κυκλάδων για το καλοκαίρι του 2023 από την Zante Ferries

Κουφονήσια: Η γιορτή του Ψαρά ξεκινάει απόψε με άρωμα …Σκύρου

Σάββατο 27 Μαϊου και στα Κουφονήσια χορεύουν και διασκεδάζουν... Γιορτή του Ψαρά με καλεσμένους από τη Σκύρο

“Η Νάξος δια μέσου των αιώνων”: Αναβολή λόγω εκλογών και πάει Νοέμβριο

Το Ζ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο «Η Νάξος δια μέσου των αιώνων» λόγω εκλογών μετατίθεται σε νέα ημερομηνία .. Πότε θα γίνει

Εγκρίθηκε το Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αλλά δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις (video)

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είπε "ναι" στο Πλάνο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2023 - Γιατί έφυγε ο Βασίλης Βρούτσης (video)

Νάξος – “Παρά θίν αλός” (12ο Φεστιβάλ): Διήμερο παραστάσεων με τον θρυλικό “Οδυσσεβάχ”

12ο Φεστιβάλ θεάτρου "Παρά θίν αλός" .... "Ο "Οδυσσεβάχ" και η παρέα του - Απόψε (27/05) και αύριο (28/05) στις 8:00, στο Ιάκωβος Καμπανέλλης με είσοδο ελεύθερη