Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομία"Οι Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης" και τα πέντε (προσεχώς) ΠΟΠ προϊόντα της...

“Οι Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης” και τα πέντε (προσεχώς) ΠΟΠ προϊόντα της Νάξου

|

Να στρώσουν ….τραπέζι, με τους μικρούς θησαυρούς της Ευρώπης, που εντοπίζονται στην Ελλάδα και που είναι αδιαμφισβήτητης υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας, αλλά και ασφαλή, φέροντας ως «παράσημο» το ειδικό σήμα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) της ΕΕ, καλούν τους καταναλωτές της χώρας μας οι Έλληνες συνεταιριζόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, μέσω σχετικού κοινοτικού προγράμματος της «Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ».

Το τριετές πρόγραμμα «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης», εκπνέει τον επόμενο μήνα, είναι ύψους πάνω από 1,4 εκατ. ευρώ και αφορά σε 16 προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ που παράγονται από 11 συνεταιρισμούς στη χώρα μας, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια αποψινής σχετικής εκδήλωσης που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση των ελληνικών αυθεντικών συνεταιριστικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Μεταξύ των …μικρών θησαυρών της Ευρώπης που παράγονται στη χώρα μας και συμμετέχουν στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβάνονται τα εξής προϊόντα: φέτα, γραβιέρες, ξινομυζήθρα, ελαιόλαδα, φάβα, τοματάκι, κορινθιακή σταφίδα, πατάτα και κρασιά από το Αγρίνιο, το Αίγιο, τα Καλάβρυτα, την Νεμέα Κορινθίας, την Αβία και την Στέρνα Μεσσηνίας, την Ζάκρο, τον Κουτσουρά, και τον Μυλοπόταμο Κρήτης, την Νάξο και την Σαντορίνη παραδοσιακά προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας από τους συνεταιρισμούς παραγωγής κάθε τόπου.

Υπενθυμίζεται ότι τα συνεταιριστικά προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. κατάγονται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή σπανιότερα χώρα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και η φήμη τους, οφείλονται στις ιδιαιτερότητες της τοπικής φύσης, τον χαρακτήρα του συγκεκριμένου γεωγραφικού περιβάλλοντος, αλλά και τους ανθρώπους που τα παράγουν, με συγκεκριμένες διαδικασίες και υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

Το πρόγραμμα προώθησης «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης», με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την σφραγίδα «Enjoy it’s from Europe», δίνει την ευκαιρία να ενισχυθεί η δημοφιλία των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ και να διαχυθεί η ενημέρωση για τους συνεταιρισμούς παραγωγών ανά την Ελλάδα. Συγκεκριμένα η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ως στόχο τη διάδοση του θεσμού των συνεταιρισμών και την ανάπτυξη της συνεταιριστικής συνείδησης.

Αναφερόμενος στην αιτία που «γέννησε» την ανάγκη για τη δημιουργία του προαναφερόμενου προγράμματος, ο πρόεδρος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, Παύλος Σατολιάς τόνισε ότι «οι Έλληνες καταναλωτές δεν αναγνωρίζουν τα σήματα ΠΟΠ και ΠΓΕ και έτσι δεν έχουν την ευκαιρία να τα προμηθευτούν και να τα εντάξουν στο οικογενειακό τους τραπέζι, με αποτέλεσμα αυτοί οι μικροί…θησαυροί να παραμένουν καλά κρυμμένοι για τους… λίγους.

Ενδεικτικά, στην εκδήλωση αναφέρθηκε ότι ενώ ανέρχεται σε μόλις στο 16% ο μέσος όρος των καταναλωτών της Ευρώπης που αναγνωρίζει το σήμα ΠΟΠ και στο 22% για τα ΠΓΕ, «στη χώρα μας τα προαναφερόμενα ποσοστά είναι ακόμη χαμηλότερα», όπως σημείωσε ο κ. Σατολιάς. Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε, «εμείς θέλουμε οι Έλληνες καταναλωτές να ανακαλύψουν τους μικρούς θησαυρούς της Ευρώπης που βρίσκονται στην Ελλάδα, να τους εντάξουν στην καθημερινότητά τους και γιατί όχι, να μην γίνουν οι πρεσβευτές τους σε όλο τον κόσμο, μέσω των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας». Συνολικά μέχρι σήμερα στη χώρα μας, έχουν καταγραφεί 115 προϊόντα ως ΠΟΠ και ΠΓΕ με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην 5η θέση μεταξύ των 27 στην ΕΕ.

Στην τοποθέτησή του στην αποψινή εκδήλωση, ο πρόεδρος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, υπογράμμισε την ανάγκη για ισχυρό πρωτογενή τομέα στη χώρα μας και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οφείλουμε να διασφαλίσουμε εμείς την τροφή για τους Έλληνες καταναλωτές, αλλιώς είμαστε χαμένοι», σημείωσε τις «τρομερές» προοπτικές του κλάδου.
«Τα γαλακτοκομικά και ζωϊκά προϊόντα φέρνουν στην Ελλάδα συνάλλαγμα που ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ», επισήμανε χαρακτηριστικά και υπογραμμίζοντας τη σημασία του συνεργατισμού ο ίδιος είπε ότι ενώ σε άλλα κράτη φτάνει μέχρι και το 85%, στη χώρα μας δεν ξεπερνά το 20% «κάτι που πρέπει άμεσα να αναπτύξουμε», τόνισε.

Σύντομα στα πέντε ΠΟΠ η Νάξος!

Στα τέσσερα ΠΟΠ προϊόντα της Νάξου, όπως μεταξύ άλλων η γραβιέρα και η πατάτα και με το πρώτο να έχει πάρει το σήμα το 1996, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, γνωστοποιώντας ότι εντός του 2023 θα προκύψει και νέο….το αρνί/κατσίκι της Νάξου, των Μικρών Κυκλάδων και της Αμοργού.

Βέβαια, ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία του πρωτογενούς τομέα συνεπεία της σημαντικής αύξησης του κόστους της παραγωγής, αλλά και μιας σειράς άλλων ζητημάτων και σημείωσε «από το 2021 η παραγωγή μας βαίνει μειούμενη και από 1.250 τόνους ΠΟΠ προϊόντος και 250 τόνους άλλων, σήμερα πέσαμε κατά 200 τόνους συνολικά». Όπως εξήγησε «ενώ το 2021 αρμέγαμε 46-48 τόνους ημερησίως, σήμερα φτάνουμε τους 40 τόνους/ημερησίως, εξέλιξη που οφείλεται στην μείωση του ζωϊκού κεφαλαίου, που εκτιμάται στα 2.000». Είναι κυρίως λόγω της «θεαματικής» αύξησης του κόστους παραγωγής, που οι κτηνοτρόφοι μειώνουν το ζωϊκό τους κεφάλαιο, όπως επισήμανε.

Ως αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής, σύμφωνα με τον κ. Καπούνη, η ΕΑΣ Νάξου μείωσε σε ποσοστό 60% τις εξαγωγές της, που γίνονται κυρίως προς Γερμανία και Γαλλία, προκειμένου να ανταποκριθεί στα συμβόλαιά της εντός ελληνικών συνόρων. «Μας λείπουν 400 τόνοι τυρί», τόνισε ο ίδιος και εξηγώντας ότι πρόκειται για τους 200 τόνους που χάθηκαν λόγω μείωσης ζωϊκού κεφαλαίου και άλλους 200 τόνους που «μας ζητάνε και δεν έχουμε να δώσουμε».

Τα προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι» του προαναφερόμενου προγράμματος θα «ταξιδέψουν» σύντομα μέσω νέου κοινοτικού «οχήματος» στις αγορές της Γαλλίας και της Γερμανίας, αποκάλυψε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της ΝOVACERT, Θανάσης Ταμπαρόπουλος, ενώ στην εκδήλωση μίλησαν μεταξύ άλλων η γεωπόνος του εκτελεστικού οργανισμού MSC Foodstandard, Ελίνα Βιδάλη και η γεωπόνος του MSC Novacert, Κατερίνα Καπλάνη.

Με πληροφορίες από τη σελίδα amna.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος – Μάρπησσα: Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών στη Σύρο

Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων για την αιματηρή επίθεση στα δύο αδέλφια στην Μάρπησσα Πάρου - Από τη Νέα Σμύρνη ο ένας εκ των δύο δραστών (!!!)

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Delos από τη Σαντορίνη

Τροποποίηση του σημερινού (22/12) δρομολογίου του Blue Star Delos .. Ποιος είναι ο λόγος;

Σύμπλευση: “Η καρδιά μας χτυπά στα νησιά για 10 χρόνια” (απολογισμός)

10 ΧΡΟΝΙΑ +ΠΛΕΥΣΗ 10 χρόνια η καρδιά μας χτυπάει στα νησιά - Τι έγινε στην εκδήλωση (photos)

Σίκινος: Νεικώ και Επισκοπή “έκλεψαν” τη παράσταση στο Λονδίνο

Η Νεικώ και η Επισκοπή Σικίνου πρωταγωνίστησαν σε μια διάλεξη στο Λονδίνο - Η τοποθέτηση του Δημήτρη Αθανασούλη

Ιος: Πράξεις αγάπης σε όσους έχουν ανάγκη από τον Δήμο Ιητών

Πράξεις αγάπης ενόψει εορτών από τον Δήμο Ιητών - Ποιοι βοήθησαν

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Συντριβή (86-57) από τον Αμύντα στο τέλος του πρώτου γύρου

Συντριβή για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia στην Αττική από τον Αμύντα (86-57) στο φινάλε του πρώτου γύρου - Ξεκινάει από τη Κρήτη (Αναγέννηση) η προσπάθεια παραμονής στη κατηγορία

Νάξος – Αγερσανί: Πωλείται επιχείρηση (μίνι μάρκετ)

Ενα από τα πιο παλιά μίνι μάρκετ στον Αγιο Αρσένιο πωλείται - Δείτε πληροφορίες

Πάρος – Μάρπησσα : Συνελήφθη 16χρονος για επίθεση με μαχαίρι σε 2 αδέρφια

Συνελήφθη ο 16χρονος δράστης του αιματηρού περιστατικού στη Μάρπησσα της Πάρου - Αναζητούνται εμπλεκόμενοι (video)

Πρόταση Ημέρας – Καστοριά: Χοιρινό με λάχανο αρμιά και άρωμα … Κεφαλονιάς

Το χοιρινό με την αρμιά και το κόκκινο πιπέρι είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό που δεν λείπει από τα γιορτινά τραπέζια κυρίως στην Δυτική Μακεδονία - Πρόταση από Κεφαλονιά

Φολέγανδρος – Καταδυτικός τουρισμός: Αίτημα δήμου για κρατική ενίσχυση

Υποβολή αιτήματος από τον Δήμο Φολεγάνδρου για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Δάκρυα για τον 38χρονο Νίκο που έφυγε νωρίς

Θλίψη στους κατοίκους της Νάξου για τον θάνατο του 38χρονου Νίκου, ο οποίος έγινε γνωστό σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή

Νάξος: Ανοιξαν οι ουρανοί τη Κυριακή και “πνίγηκαν” οι Τρίποδες

Εντονη Βροχόπτωση χθες Κυριακή στη Νάξο - Εικόνες που σοκάρουν στις Τρίποδες (vfideo)

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγεις τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο

Ακαδημία Αθηνών: Βραβείο στον Ναξιώτη μαθηματικό Ευθύμη Σοφό

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τη Πέμπτη (19/12) τον Ναξιώτη (με καταγωγή από τη Κεραμωτή) μαθηματικό Ευθύμη Σοφό - Τι αναφέρει ο βραβευμένος καθηγητής

Εφυγε από τη ζωή ο Ναξιώτης ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών, ο ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος, με καταγωγή από τη Νάξο