Η «Συνταγή της Ημέρας» στο Naxos Press έρχεται με την υπογραφή της αγαπημένης συνεργάτιδας Μαριέττας Γαλάνη, που με καταγωγή από την Απείρανθο και ρίζες από τη Μικρά Ασία αναδεικνύει την τοπική κουζίνα και τα μυστικά της παραδοσιακής μαγειρικής.
Η ερευνήτρια και λάτρης του καλού φαγητού αξιοποιεί τα ποιοτικά προϊόντα του πρωτογενή τομεά της Νάξου – και ειδικά τα γαλακτοκομικά του Τυροκομείου Πιτταρά – για να μας παρουσιάσει ένα πιάτο που «μυρίζει» Ελλάδα.
Σπέσιαλ Σπετσοφάι με κεφαλοτύρι Νάξου Πιτταρά
Υλικά
-
3 χωριάτικα λουκάνικα, κομμένα σε μπουκιές
-
2 κρεμμύδια, σε ροδέλες
-
1 πιπεριά Φλωρίνης, σε ροδέλες
-
1 κόκκινη & 1 πράσινη πιπεριά, σε ροδέλες
-
1 ποτήρι ελαιόλαδο
-
Ελάχιστο αλάτι
-
Μαύρο πιπέρι
-
½ κ.γλ. κύμινο
-
Μπούκοβο (κατά βούληση)
-
Θυμάρι (ξερό)
-
Ελάχιστη ζάχαρη
-
180 γρ. κεφαλοτύρι Νάξου Πιτταρά, σε κύβους
-
5 φύλλα μαϊντανού & ντοματίνια για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
-
Ρόδισμα λουκάνικου: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε φαρδύ τηγάνι και σοτάρετε τα λουκάνικα μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα παντού. Τα μεταφέρετε σε πιατέλα.
-
Λαχανικά στη φωτιά: Στο ίδιο τηγάνι, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και ρίχνετε κρεμμύδια & πιπεριές. Αφήνετε να μαλακώσουν, πασπαλίζοντας ελάχιστη ζάχαρη, μπούκοβο, μαύρο πιπέρι, λίγο αλάτι και θυμάρι.
-
Αρωματισμός: Προσθέτετε το κύμινο, ανακατεύετε για να «ξυπνήσουν» τα αρώματα.
-
Επανένωση: Ξαναβάζετε τα λουκάνικα στο τηγάνι, δίνετε 1–2 ανακατέματα.
-
Το τελείωμα με το τυρί: Ρίχνετε το κεφαλοτύρι Πιτταρά. Μόλις αρχίσει να λιώνει και να «αγκαλιάζει» τα υλικά, κατεβάζετε από τη φωτιά.
-
Σερβίρισμα: Γαρνίρετε με μαϊντανό και ντοματίνια. Συνοδεύστε με φρέσκο ψωμί ή πίτες για… βούτες!
Μικρά μυστικά της Μαριέττας
-
Θέλετε πιο «ζουμερό» αποτέλεσμα; Σβήστε πριν το τυρί με μια κουταλιά πελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό.
-
Για ισορροπία στη γεύση, το κεφαλοτύρι Νάξου Πιτταρά δίνει αλμυρό–πικάντικο χαρακτήρα που δένει τέλεια με το κύμινο.
-
Ταιριάζει ιδανικά με κρασί Αιγαίου ή μια παγωμένη μπίρα.
Καλή απόλαυση!
Η φωτογραφία διά χειρός Γιάννη Γαλάνη
#ΣυνταγήΤηςΗμέρας #NaxosPress #ΚεφαλοτύριΝάξου #Πιτταρά #Σπετσοφάι #Νάξος #ΤοπικήΚουζίνα #GreekFood