Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Σφολιάτσα, η Κοπεγχάγη της Σύρου

Πρόταση Ημέρας: Σφολιάτσα, η Κοπεγχάγη της Σύρου

|

Αστικό γλυκό που άφησε εποχή στα ζαχαροπλαστεία της Σύρου, η σφολιάτσα είναι σιροπιαστό ταψιού με βάση από ζύμη τάρτας, αφράτη γέμιση από παντεσπάνι αμυγδάλου και επικάλυψη από τραγανά φύλλα κρούστας…. Γαστρονόμος και πάμε να δούμε τι είναι αυτή η “σφολιάτσα”…

Η δημοσιογράφος Ιωάννα Σταμούλου μάς έδωσε αυτή την καταπληκτική συνταγή με την εξής σημείωση: «Η Σύρος φημίζεται για το λουκούμι και τη χαλβαδόπιτά της, ένα όμως από τα αστικά γλυκά που άφησαν εποχή στα ζαχαροπλαστεία της Ερμούπολης είναι η σφολιάτσα, ένα σιροπιαστό γλυκό ταψιού με βάση από ζύμη τάρτας, αφράτη γέμιση από παντεσπάνι αμυγδάλου και επικάλυψη από τραγανά φύλλα κρούστας.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι γνωστό ως κοπεγχάγη, όμως η συριανή σφολιάτσα ξεχωρίζει για την τραγανή της βάση και τα χαρακτηριστικά αρώματα της μαστίχας και του ανθόνερου. Τη συνταγή μού έδωσε πριν από μερικά χρόνια η Ελεάννα από το καφέ-μεζεδοπωλείο Απανωχωρίτισσα στην Άνω Σύρο. Σε ένα μικρό χαρτάκι έγραψε βιαστικά βιαστικά τα υλικά. Το τελευταίο υλικό, όμως, το υπογράμμισε. Ήταν το “Καλή επιτυχία”! Ανταποδίδω την ευχή και, πιστέψτε με, πιάνει πάντα».

Υλικά

Μερίδες: για ένα ταψάκι διαστάσεων 25 x 35 εκ.

  •  8 φύλλα κρούστας
  •  100 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο

Για τη βάση

  •  250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  125 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε κυβάκια (κρύο)
  •  1 κρόκος αυγού
  •  25 γρ. ζάχαρη άχνη
  •  στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  1 κουτ. γλυκού νερό παγωμένο

Για το σιρόπι

  •  700 γρ. ζάχαρη
  •  600 ml νερό
  •  χυμός από 1/2 λεμόνι και το ξύσμα από ολόκληρο

Για τη γέμιση

  •  170 γρ. αμύγδαλα αναποφλοίωτα, τριμμένα σε σκόνη
  •  130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  250 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  •  1 1⁄2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  •  4 αυγά
  •  300 γρ. ζάχαρη
  •  250 γρ. βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  •  220 ml φρέσκο γάλα
  •  60 ml ανθόνερο

Διαδικασία

Βάση

  1. Για να ετοιμάσουμε την σφολιάτσα, μέσα σε μια λεκανίτσα κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και την άχνη ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κυβάκια και τρίβουμε αρχικά με τα δάχτυλα μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα σαν ψίχουλα.
  3. Προσθέτουμε τον κρόκο και ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια ομοιογενή ζύμη, ρίχνοντας στο τέλος, αν χρειαστεί, και το νερό για καλύτερο αποτέλεσμα.
  4. Ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο και στρώνουμε με αυτήν τον πάτο ενός ταψιού 25 x 35 εκ.
  5. Με ένα πιρούνι την τρυπάμε σε πολλά σημεία και την αφήνουμε στην κατάψυξη για 15 λεπτά.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και προψήνουμε τη ζύμη για 15 λεπτά.

Σιρόπι

  1. Βράζουμε σε κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού για 8 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
  2. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και βράζουμε για 2 λεπτά ακόμα. Αφήνουμε να κρυώσει.

Γέμιση

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τριμμένο αμύγδαλο με το αλεύρι, το σιμιγδάλι, την κοπανισμένη μαστίχα και το μπέικιν πάουντερ.
  2. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη για 5 λεπτά στη δυνατή ταχύτητα, μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει καλά το μείγμα.
  3. Προσθέτουμε το βούτυρο και, αφού ενσωματωθεί, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε το μείγμα του αμυγδάλου εναλλάξ με το γάλα και το ανθόνερο. Χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  4. Το αδειάζουμε πάνω στην προψημένη ζύμη και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  5. Σκεπάζουμε με τα φύλλα, αλείφοντάς τα ένα ένα με λιωμένο βούτυρο και σπρώχνοντας τις άκρες τους να περάσουν μέσα από τα τοιχώματα του ταψιού.
  6. Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνεια του γλυκού σε κομμάτια και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα το γλυκό.
  7. Ξεφουρνίζουμε και μετά από 5 λεπτά το σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλα σε τρεις δόσεις.
  8. Μόλις πιει την πρώτη δόση, συνεχίζουμε με τη δεύτερη και την τρίτη.
  9. Αφού απορροφήσει όλο το σιρόπι και κρυώσει, κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια εκεί που χαράξαμε και σερβίρουμε.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ίδρυση Λιμενικού Φυλακίου στην Ανάφη: Ένα πάγιο αίτημα που έγινε πραγματικότητα

Εγκαινιάστηκε το νέο Λιμενικό Φυλάκιο Ανάφης, υπό τη διοίκηση του Λιμεναρχείου Θήρας. Παρόντες εκπρόσωποι τοπικών αρχών και της κυβέρνησης. Σημαντικό βήμα για την ασφάλεια στο Αιγαίο.

Νάξος – Δημοτικό Συμβούλιο: Το θέμα των Κούρων έρχεται (11/07) προς συζήτηση

Σημαντικά θέματα στην ατζέντα: Κούροι, εγκαταλελειμμένα οχήματα, Σχολή Ουρσουλινών, γεωτρήσεις, οικονομικός απολογισμός και άλλα

Νάξος – Δανακός: “Το μυστήριο της γύρης”, μία θεατρική γιορτή για τις μέλισσες

Η παιδική περιβαλλοντική παράσταση της ομάδας The Bee Camp ζωντανεύει τη μαγεία της φύσης και αποκαλύπτει γιατί τα αμύγδαλα… εξαφανίστηκαν, τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στη βρύση του Δανακού.

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Η αλήθεια για τη μελέτη του νέου επιβατικού λιμένα Πάρου, τι απαντά ο Δήμος

Ο Δήμος Πάρου ξεκαθαρίζει το χρονοδιάγραμμα και τις φάσεις της μελέτης του νέου λιμανιού, δίνοντας απαντήσεις στη Λαϊκή Συσπείρωση και διαβεβαιώνοντας για τη διαφάνεια και τη συμμετοχή των πολιτών.

Πανελλαδικές 2025: Ξεκινά η υποβολή μηχανογραφικών, ανοικτή η πλατφόρμα από 8 έως 17 Ιουλίου

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μπορούν να συμπληρώσουν από αύριο 8 Ιουλίου Μηχανογραφικό και Παράλληλο Μηχανογραφικό για ΑΕΙ και ΣΑΕΚ

Έρχεται το νέο πρόγραμμα «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»

Ξεκινά εντός Ιουλίου το πρωτοποριακό πρόγραμμα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής για την αναβάθμιση κατοικιών και επαγγελματικών χώρων ατόμων με αναπηρία.

Υψηλές θερμοκρασίες και υγεία: Οδηγός επιβίωσης για τις μέρες του καύσωνα

Τρόποι Προστασίας από τον Καύσωνα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Συλλήψεις σε Μύκονο, Σύρο, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο για ναρκωτικά, παραβάσεις και ηχορύπανση

Δέκα συλλήψεις για παραβάσεις ναρκωτικών, παράνομη διαμονή, ηχορύπανση, λειτουργία καταστημάτων χωρίς άδεια, Κ.Ο.Κ. και πλαστογραφία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 5-6 Ιουλίου 2025 σε πέντε νησιά των Κυκλάδων.

Σαντορίνη – Ε.Σ.Θ.Π.: Ενημέρωση προς τους παραγωγούς για παραλαβές, εκκαθαρίσεις και επιδοτήσεις

Σημαντικές ανακοινώσεις για την παραλαβή Τοματάκι Σαντορίνης Π.Ο.Π., την εκκαθάριση του πενταετούς προγράμματος αμπελουργίας και την καταβολή ενισχύσεων από το πρόγραμμα Μικρών Νησιών Αιγαίου

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

Νέο ξενοδοχείο στο Μπατσί Άνδρου, εγκρίθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας

Ένα νέο τουριστικό κατάλυμα με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 820 τ.μ. στο Μπατσί.

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

«Η Νάξος αναπνέει αλήθεια»: Η Μαρία Πολυκρέτη στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» (video)

Με βαθιά συγκίνηση και αυθεντικότητα, η Μαρία Πολυκρέτη μίλησε για την εμπειρία μαγειρικής στο κτήμα και τη δύναμη της παράδοσης που ενώνει γη, άνθρωπο και μνήμη (video)