Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Σφολιάτσα, η Κοπεγχάγη της Σύρου

Πρόταση Ημέρας: Σφολιάτσα, η Κοπεγχάγη της Σύρου

|

Αστικό γλυκό που άφησε εποχή στα ζαχαροπλαστεία της Σύρου, η σφολιάτσα είναι σιροπιαστό ταψιού με βάση από ζύμη τάρτας, αφράτη γέμιση από παντεσπάνι αμυγδάλου και επικάλυψη από τραγανά φύλλα κρούστας…. Γαστρονόμος και πάμε να δούμε τι είναι αυτή η “σφολιάτσα”…

Η δημοσιογράφος Ιωάννα Σταμούλου μάς έδωσε αυτή την καταπληκτική συνταγή με την εξής σημείωση: «Η Σύρος φημίζεται για το λουκούμι και τη χαλβαδόπιτά της, ένα όμως από τα αστικά γλυκά που άφησαν εποχή στα ζαχαροπλαστεία της Ερμούπολης είναι η σφολιάτσα, ένα σιροπιαστό γλυκό ταψιού με βάση από ζύμη τάρτας, αφράτη γέμιση από παντεσπάνι αμυγδάλου και επικάλυψη από τραγανά φύλλα κρούστας.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι γνωστό ως κοπεγχάγη, όμως η συριανή σφολιάτσα ξεχωρίζει για την τραγανή της βάση και τα χαρακτηριστικά αρώματα της μαστίχας και του ανθόνερου. Τη συνταγή μού έδωσε πριν από μερικά χρόνια η Ελεάννα από το καφέ-μεζεδοπωλείο Απανωχωρίτισσα στην Άνω Σύρο. Σε ένα μικρό χαρτάκι έγραψε βιαστικά βιαστικά τα υλικά. Το τελευταίο υλικό, όμως, το υπογράμμισε. Ήταν το “Καλή επιτυχία”! Ανταποδίδω την ευχή και, πιστέψτε με, πιάνει πάντα».

Υλικά

Μερίδες: για ένα ταψάκι διαστάσεων 25 x 35 εκ.

  •  8 φύλλα κρούστας
  •  100 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο

Για τη βάση

  •  250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  125 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε κυβάκια (κρύο)
  •  1 κρόκος αυγού
  •  25 γρ. ζάχαρη άχνη
  •  στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  1 κουτ. γλυκού νερό παγωμένο

Για το σιρόπι

  •  700 γρ. ζάχαρη
  •  600 ml νερό
  •  χυμός από 1/2 λεμόνι και το ξύσμα από ολόκληρο

Για τη γέμιση

  •  170 γρ. αμύγδαλα αναποφλοίωτα, τριμμένα σε σκόνη
  •  130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  250 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  •  1 1⁄2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  •  4 αυγά
  •  300 γρ. ζάχαρη
  •  250 γρ. βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  •  220 ml φρέσκο γάλα
  •  60 ml ανθόνερο

Διαδικασία

Βάση

  1. Για να ετοιμάσουμε την σφολιάτσα, μέσα σε μια λεκανίτσα κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και την άχνη ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κυβάκια και τρίβουμε αρχικά με τα δάχτυλα μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα σαν ψίχουλα.
  3. Προσθέτουμε τον κρόκο και ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια ομοιογενή ζύμη, ρίχνοντας στο τέλος, αν χρειαστεί, και το νερό για καλύτερο αποτέλεσμα.
  4. Ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο και στρώνουμε με αυτήν τον πάτο ενός ταψιού 25 x 35 εκ.
  5. Με ένα πιρούνι την τρυπάμε σε πολλά σημεία και την αφήνουμε στην κατάψυξη για 15 λεπτά.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και προψήνουμε τη ζύμη για 15 λεπτά.

Σιρόπι

  1. Βράζουμε σε κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού για 8 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
  2. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και βράζουμε για 2 λεπτά ακόμα. Αφήνουμε να κρυώσει.

Γέμιση

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τριμμένο αμύγδαλο με το αλεύρι, το σιμιγδάλι, την κοπανισμένη μαστίχα και το μπέικιν πάουντερ.
  2. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη για 5 λεπτά στη δυνατή ταχύτητα, μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει καλά το μείγμα.
  3. Προσθέτουμε το βούτυρο και, αφού ενσωματωθεί, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε το μείγμα του αμυγδάλου εναλλάξ με το γάλα και το ανθόνερο. Χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  4. Το αδειάζουμε πάνω στην προψημένη ζύμη και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  5. Σκεπάζουμε με τα φύλλα, αλείφοντάς τα ένα ένα με λιωμένο βούτυρο και σπρώχνοντας τις άκρες τους να περάσουν μέσα από τα τοιχώματα του ταψιού.
  6. Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνεια του γλυκού σε κομμάτια και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα το γλυκό.
  7. Ξεφουρνίζουμε και μετά από 5 λεπτά το σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλα σε τρεις δόσεις.
  8. Μόλις πιει την πρώτη δόση, συνεχίζουμε με τη δεύτερη και την τρίτη.
  9. Αφού απορροφήσει όλο το σιρόπι και κρυώσει, κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια εκεί που χαράξαμε και σερβίρουμε.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Προκήρυξη θέσεως Επιμελητή Α’ για το Κέντρο Υγείας

Προκήρυξη θέσεως Επιμελητή Α’ για το Κέντρο Υγείας Αμοργού - Ειδικότητες και τι προσφέρει ο δήμος

Springer Reisen: Αεροπορική σύνδεση από Βιέννη σε Πάρο, Νάξο και Μήλο

Νέες συνδέσεις με τις Κυκλάδες από τη Βιέννη το καλοκαίρι του 2025

Γλυπτά Παρθενώνα: Θα έρθουν στην Ελλάδα με … δανεισμό το 2025?

Θα έρθουν τελικά πιο κοντά σε λύση Βρετανικό Μουσείο και ελληνική κυβέρνηση το 2025;

Σίκινος: Η Νεικώ πάει Λονδίνο, ποιος ο λόγος;

Η Επισκοπή Σικίνου και η Νεικώ ταξιδεύουν στη βρετανική πρωτεύουσα

Νάξος: Από την 1η Ιουνίου ξεκινάει η αεροπορική σύνδεση με Ηράκλειο

Η Νάξος μετά την Θεσσαλονίκη αποκτά αεροπορική σύνδεση και με το Ηράκλειο - Δύο φορές από την 1η Ιουνίου και έως τα μέσα Οκτωβρίου

Blue Star Ferries: Το “Paros” επιστρέφει αύριο (23/11) κι όχι Κυριακή από Αμοργό

Οι αλλαγές που δρομολογούνται σε τρία πλοία της Blue Star Ferries ελέω καιρικών συνθηκών - ποια είναι;

Κυκλάδες: Προκήρυξη 22 θέσεων σε 14 Κέντρα Υγείας (!!!)

Κέντρα Υγείας: 324 προσλήψεις γιατρών – Προθεσμίες και ειδικότητες - Η προκήρυξη αφορά και στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της Ελλάδας, για 12 ειδικότητες

Αιγαίο: Τριάντα “πράσινα” έργα (ανάμεσά τους και το Τσικαλαριό) στα ελληνικά νησιά

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις άνω των 2,5 δισ. για να βγουν τα νησιά από την απομόνωση. Ταμιευτήρες και φράγματα πολλαπλού σκοπού σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα.

Χατζημάρκος από Νάξο: Ερχονται επενδύσεις 5 δις στην νησιωτική Ελλάδα

Γιώργος Χατζημάρκος: Το Ταμείο Απαναθρακοποίησης Νησιών φέρνει επενδύσεις 5 δισ. ευρώ στη νησιωτική Ελλάδα

Πρόταση Ημέρας: Ριγκατόνι με σάλτσα φέτας

Μία άλλη προσέγγιση στο φαγητό εκεί όπου η Ιταλία συναντά την Ελλάδα

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Πάρος: Ο καπετάν – Χρήστος Τζουάνης “έφυγε” από την ζωή

Στα 42 του χρόνου ο cpt Χρήστος Τζουάνης έφυγε από τη ζωή ...

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού

Νάξος: Από την 1η Ιουνίου ξεκινάει η αεροπορική σύνδεση με Ηράκλειο

Η Νάξος μετά την Θεσσαλονίκη αποκτά αεροπορική σύνδεση και με το Ηράκλειο - Δύο φορές από την 1η Ιουνίου και έως τα μέσα Οκτωβρίου

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα

Blue Star Ferries: Το “Paros” επιστρέφει αύριο (23/11) κι όχι Κυριακή από Αμοργό

Οι αλλαγές που δρομολογούνται σε τρία πλοία της Blue Star Ferries ελέω καιρικών συνθηκών - ποια είναι;

Νάξος: Επίσκεψη εξπρές του Μητσοτάκη με συνοδεία αξιωματούχων σε τρία αεροπλάνα (!!!)

Τρία αεροσκάφη της Olympic Air θα μεταφέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνοδούς του στη Νάξο – Η ώρα άφιξης και αναχώρησης

MSC: Βάζει στο πρόγραμμα την Σύρο, “βλέπει” τις υποδομές στη Σαντορίνη

MSC: Αντί για τέλη, επενδύσεις σε υποδομές για ανάπτυξη της κρουαζιέρας