Κυριακή, Ιανουάριος 19, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Σφολιάτσα, η Κοπεγχάγη της Σύρου

Πρόταση Ημέρας: Σφολιάτσα, η Κοπεγχάγη της Σύρου

|

Αστικό γλυκό που άφησε εποχή στα ζαχαροπλαστεία της Σύρου, η σφολιάτσα είναι σιροπιαστό ταψιού με βάση από ζύμη τάρτας, αφράτη γέμιση από παντεσπάνι αμυγδάλου και επικάλυψη από τραγανά φύλλα κρούστας…. Γαστρονόμος και πάμε να δούμε τι είναι αυτή η “σφολιάτσα”…

Η δημοσιογράφος Ιωάννα Σταμούλου μάς έδωσε αυτή την καταπληκτική συνταγή με την εξής σημείωση: «Η Σύρος φημίζεται για το λουκούμι και τη χαλβαδόπιτά της, ένα όμως από τα αστικά γλυκά που άφησαν εποχή στα ζαχαροπλαστεία της Ερμούπολης είναι η σφολιάτσα, ένα σιροπιαστό γλυκό ταψιού με βάση από ζύμη τάρτας, αφράτη γέμιση από παντεσπάνι αμυγδάλου και επικάλυψη από τραγανά φύλλα κρούστας.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι γνωστό ως κοπεγχάγη, όμως η συριανή σφολιάτσα ξεχωρίζει για την τραγανή της βάση και τα χαρακτηριστικά αρώματα της μαστίχας και του ανθόνερου. Τη συνταγή μού έδωσε πριν από μερικά χρόνια η Ελεάννα από το καφέ-μεζεδοπωλείο Απανωχωρίτισσα στην Άνω Σύρο. Σε ένα μικρό χαρτάκι έγραψε βιαστικά βιαστικά τα υλικά. Το τελευταίο υλικό, όμως, το υπογράμμισε. Ήταν το “Καλή επιτυχία”! Ανταποδίδω την ευχή και, πιστέψτε με, πιάνει πάντα».

Υλικά

Μερίδες: για ένα ταψάκι διαστάσεων 25 x 35 εκ.

  •  8 φύλλα κρούστας
  •  100 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο

Για τη βάση

  •  250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  125 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε κυβάκια (κρύο)
  •  1 κρόκος αυγού
  •  25 γρ. ζάχαρη άχνη
  •  στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  1 κουτ. γλυκού νερό παγωμένο

Για το σιρόπι

  •  700 γρ. ζάχαρη
  •  600 ml νερό
  •  χυμός από 1/2 λεμόνι και το ξύσμα από ολόκληρο

Για τη γέμιση

  •  170 γρ. αμύγδαλα αναποφλοίωτα, τριμμένα σε σκόνη
  •  130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  250 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  •  1 1⁄2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  •  4 αυγά
  •  300 γρ. ζάχαρη
  •  250 γρ. βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  •  220 ml φρέσκο γάλα
  •  60 ml ανθόνερο

Διαδικασία

Βάση

  1. Για να ετοιμάσουμε την σφολιάτσα, μέσα σε μια λεκανίτσα κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και την άχνη ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κυβάκια και τρίβουμε αρχικά με τα δάχτυλα μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα σαν ψίχουλα.
  3. Προσθέτουμε τον κρόκο και ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια ομοιογενή ζύμη, ρίχνοντας στο τέλος, αν χρειαστεί, και το νερό για καλύτερο αποτέλεσμα.
  4. Ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο και στρώνουμε με αυτήν τον πάτο ενός ταψιού 25 x 35 εκ.
  5. Με ένα πιρούνι την τρυπάμε σε πολλά σημεία και την αφήνουμε στην κατάψυξη για 15 λεπτά.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και προψήνουμε τη ζύμη για 15 λεπτά.

Σιρόπι

  1. Βράζουμε σε κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού για 8 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
  2. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και βράζουμε για 2 λεπτά ακόμα. Αφήνουμε να κρυώσει.

Γέμιση

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τριμμένο αμύγδαλο με το αλεύρι, το σιμιγδάλι, την κοπανισμένη μαστίχα και το μπέικιν πάουντερ.
  2. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη για 5 λεπτά στη δυνατή ταχύτητα, μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει καλά το μείγμα.
  3. Προσθέτουμε το βούτυρο και, αφού ενσωματωθεί, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε το μείγμα του αμυγδάλου εναλλάξ με το γάλα και το ανθόνερο. Χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  4. Το αδειάζουμε πάνω στην προψημένη ζύμη και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  5. Σκεπάζουμε με τα φύλλα, αλείφοντάς τα ένα ένα με λιωμένο βούτυρο και σπρώχνοντας τις άκρες τους να περάσουν μέσα από τα τοιχώματα του ταψιού.
  6. Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνεια του γλυκού σε κομμάτια και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα το γλυκό.
  7. Ξεφουρνίζουμε και μετά από 5 λεπτά το σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλα σε τρεις δόσεις.
  8. Μόλις πιει την πρώτη δόση, συνεχίζουμε με τη δεύτερη και την τρίτη.
  9. Αφού απορροφήσει όλο το σιρόπι και κρυώσει, κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια εκεί που χαράξαμε και σερβίρουμε.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ναξιακά Γράμματα: Αφιερωμένο στον Στέφανο Εμμ. Ψαρρά, πρωτοπόρο στην ίδρυση του περιοδικού

Με ενδιαφέρουσα θεματολογία και το νέο τεύχος του Περιοδικού Ναξιακά Γράμματα (πίνακας περιεχόμενων)

Νάξος – Εξωραϊστικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Πολιχνίου: Πότε κόβει τη πρωτοχρονιάτικη πίτα του

Ο Εξωραϊστικός - Πολιτιστικός Σύλλογος Πολιχνίου Νάξου θα κόψει τη Κυριακή 26/01 τη πρωτοχρονιάτικη πίτα του

Αμερική: Γιατί το TikTok προειδοποιεί ότι θα «ρίξει μαύρο» την Κυριακή;

Ποιος είναι ο λόγος που ωθεί το TikTok να ρίξει .. μαύρο στην Κυριακή; Τι σχέση έχει με το νόμο Μπάιντεν;

Ελλάδα: Έρχεται νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση με άτοκα δάνεια

Έρχεται νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση με άτοκα δάνεια - Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ»

Βέλγιο: Πέθανε ο σκηνοθέτης Πατρίς Βιβάνκος

Πέθανε σε ηλικία 69 ετών ο Πατρίς Βιβάνκος - Σκηνοθέτησε δύο μεγάλου μήκους ταινίες, τις «Ξενια» και «Ζωή χαρισάμενη»

Νάξος – Σύλλογος Απολλωνιατών: Κοπή πίτας και τιμή στον Αντώνη Χωριανόπουλο

Σήμερα Σάββατο 18 Ιανουαρίου ο Σύλλογος Απολλωνιατών θα κόψει τη πρωτοχρονιάτικη πίτα του - Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

θολωμένα τζάμια στο αυτοκίνητο; Τι προβλέπει ο ΚΟΚ

Πρόστιμο 300 ευρώ για όλους τους ... βιαστικούς οδηγούς

Σε «μικρή Βουλή» αναδεικνύονται τα Δημοτικά Συμβούλια. Σε ισχύ ο νέος «Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας»

Αλλάζει η λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων -Για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, με απόφαση Σπανάκη

Εταιρεία κρυογονικής υπόσχεται… 2η ευκαιρία στη ζωή: Μπορείς να “ξεγελάσεις” τον θάνατο έναντι 195.000 ευρώ;

Η Tomorrow.Bio υποστηρίζει πως μπορεί να διατηρήσει το ανθρώπινο σώμα σε χαμηλές θερμοκρασίες, περιμένοντας την πρόοδο της επιστήμης

Με αντιπροσωπεία ελληνοαμερικανικού σχολείου συναντήθηκε ο Πρόεδρος Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς Φ. Φόρτωμας

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης του σχολείου στην Αθήνα.

Αποκλειστικό: Ο ΣΚΑΙ μετέτρεψε το λιμάνι της Νάξου σε αεροδρόμιο (video)

Απίστευτο... Ο ΣΚΑΙ μετέδωσε ρεπορτάζ από νερά που μπάζει το αεροδρόμιο της Νάξου με φωτογραφίες από το λιμάνι και μάλιστα άσκησε και κριτική (video)

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Ερχονται αλλαγές και δη τον προσεχή Μάιο

Έρχονται αλλαγές στο Μεταφορικό Ισοδύναμο. Κατατίθεται νομοσχέδιο τον Μάιο

Νάξος – ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη πρωινή διακοπή ρεύματος (17/01) στη πόλη

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για τέσσερις ώρες περίπου αύριο η πόλη της Νάξου... Δείτε σε ποιες γειτονιές

Εκτακτο – Κορωπί: Καίγονται τρία εργοστάσια, το ένα είναι του “Καραμολέγκου”

Εξαπλώθηκε η φωτιά στο Κορωπί – Φλόγες σε τρία εργοστάσια - Πρόκειται για δύο εργοστάσια αρτοσκευασμάτων και ένα εργοστάσιο ξυλείας

Σέριφος: Τα μεταλλεία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα World Monuments Watch

Τα μεταλλεία Σερίφου εντάχθηκαν στα 25 μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας στο πρόγραμμα World Monuments Watch

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Σε ποια περιοχές θα έχει διακοπή ρεύματος αύριο (15/01)

Αλλαγές στον προγραμματισμό των περιοχών όπου είχαμε σήμερα και αύριο θα έχουμε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια: Εως 12% οι αυξήσεις στις γραμμές των Κυκλάδων, ποιος ο λόγος;

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Ερχονται «πράσινες» αυξήσεις έως 15% - Επιβαρύνσεις από το νέο πλαίσιο της Ε.Ε. για μείωση των ρύπων στη Μεσόγειο - Τι ισχύει στις Κυκλάδες

Νάξος – Κωμιακή: “Απόκοσμο” σκηνικό με την κατσιφόρα να παραπέμπει σε ταινία θρίλερ

Πρωινό της 14ης Ιανουαρίου και η Κωμιακή εύκολα μπορεί να μεταμορφωθεί σε σκηνικό για ταινία τρόμου

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο Πατέρας Γεώργιος Φυρογένης

Εφυγε από τη ζωή ο παπά Γιώργης Φυρογένης - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία