Σάββατο 16 Νοεμβρίου. Διανύουμε ημέρες βροχής (σ.σ. εντάξει μην το παρακάνουμε) και η πρόταση της ημέρας μας κατευθύνει προς το γλυκό. Πρωταγωνίστρια η Σοκολάτα.
Με την αρωγή της αγαπημένης Μαριέττας Γαλάνη (μαγείρισσα με έμφαση στη παράδοση της Νάξου και δη της Απειράνθου) μπαίνουμε στη κουζίνα όπου η πρώτη εικόνα είναι μία κατσαρόλα. Τι θέλει τώρα η κατσαρόλα όταν μιλάμε για γλυκό με σοκολάτα;
Τι να σας πω; εγώ απλά θα το απολαύσω… Μιλάμε πάντως για σοκολατόπιτα εάν δεν κάνω λάθος μόνο που έχει πολύ αγάπη και άρωμα Απειράνθου. Εντάξει έχει και λίγο φούρνο, ή μήπως όχι. Βοηθός στη κουζίνα ο μικρός μας φίλος, ο Γαλάνης και βέβαια στη φωτογραφία ο Γιάννης Κατεινάς.
Τι θα χρειαστούμε για το Βραστό κέικ Σοκολάτας
# 350 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
# 1 κουτί γάλα Νουνού αδιάλυτο (συμπυκνωμένο)
# 250 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
# 125 γραμμάρια κουβερτούρα
# 2 σφηνάκια ψημένη ρακή με κανέλλα ή κονιάκ
# 6 κ.σ. κακάο ή (αν το θέλουμε μόκα 4 κ.σ. κακάο και 2 κ.σ. εσπρέσο σκόνη)
# 2 μεγάλα αυγά χτυπημένα
# 270 γραμμάρια φαρινάπ
Άχνη ζάχαρη για σερβίρισμα.
Πώς θα το φτιάξουμε:
Αρχικά βάζουμε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίσει να λιώνει, ρίχνουμε μέσα το γάλα Νουνού, τη ζάχαρη και τη σοκολάτα .
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε τη ρακή, το κακάο και τη σκόνη εσπρέσο.
Μόλις ενσωματωθούν και χοχλάσουν τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Περιμένουμε 10 λεπτά, ανακατεύουμε τώρα με φουέ, στη συνέχεια βάζουμε τα αυγά που είναι πολύ καλά χτυπημένα.
Τέλος ρίχνουμε και το αλεύρι και τα ενσωματώνουμε απαλά με μαρίζ.
Βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένη κι αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε για 50 λεπτά στους 180 βαθμούς σε χαμηλή σκάλα ή, το βάζουμε στο κάδο της χύτρας για δύο περίπου ώρες στον ατμό και το μάτι της κουζίνας σε μεσαία θερμοκρασία.
Βγάζουμε το κέικ από τη φόρμα μετά από 15 λεπτά. Σερβίρουμε με άχνη η παγωτό βανίλια
Καλή μας όρεξη…