Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: Καγιανάς light με αμπελοφάσουλα σαλάτα

Πρόταση ημέρας: Καγιανάς light με αμπελοφάσουλα σαλάτα

|

Καγιανάς ή στραπατσάδα, το φαγητό με τα πολλά ονόματα και τις ακόμα περισσότερες εκδοχές είναι από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας και ιδανικό τόσο για πρωινό, όσο και για ένα γρήγορο κυρίως γεύμα. Αντί για 5 αυγά βάλαμε 2 αυγά και 3 ασπράδια, για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. Ταιριάζει ιδανικά με αμπελοφάσουλα σαλάτα με ωμή σάλτσα ντομάτας και ψιλοκομμένες πιπεριές. Το πιάτο αυτό έχει 450 Kcal/μερίδα.

Όπως σημειώνει η Μαρία Μπίζιου, MSc Κλινική Διατροφολόγος μέσω του Γαστρονόμου, η ντομάτα θεωρείται εξαιρετική διατροφική πηγή λυκοπενίου, μιας προστατευτικής ουσίας για τα κύτταρα του οργανισμού, και όταν μαγειρευτεί με ελαιόλαδο, αυξάνεται ακόμα περισσότερο η ευεργετική της δράση.

Τα αυγά αποτελούν μια καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα αλλά και χολίνη, συστατικό απαραίτητο για την υγεία του εγκεφάλου, και σημαντική ποσότητα βιταμίνης D και φυλλικού οξέος. Τα αμπελοφάσουλα είναι καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών του συμπλέγματος Β και βιταμίνης C, διευκολύνουν την εντερική λειτουργία, προσφέρουν εύκολα κορεσμό και είναι πολύ πλούσια σε νερό και μεταλλικά στοιχεία.

Χρόνος: 15′ προετοιμασία, 10′ μαγείρεμα Σύνολο: 25′

Υλικά

Μερίδες: 2-3

Για τον καγιανά

Για τη σαλάτα

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τον καγιανά με λιγότερους κρόκους ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι πολύ καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  2. Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα ντοματίνια και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τα αυγά (ολόκληρα + ασπράδια) και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά να «στραπατσαριστούν» (δεν χρειάζεται να σπάσουν εντελώς) και να ψηθούν.
  4. Θρυμματίζουμε το ανθότυρο πάνω από το τηγάνι και προσθέτουμε το θυμάρι και αλατοπίπερο.
  5. Αφήνουμε για 2 λεπτά ακόμη, μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο των αυγών.
  6. Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και σερβίρουμε σε πιατέλα.

Σαλάτα

  1. Παράλληλα, βράζουμε τα αμπελοφάσουλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μπόλικο αλατισμένο νερό (5-6 λίτρα) που κοχλάζει, για 6-10 λεπτά, ανάλογα με το πόσο μαλακά τα θέλουμε.
  2. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  3. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τα παξιμάδια) και ανακατεύουμε απαλά.
  4. Μοιράζουμε σε πιάτα τον καγιανά, δίπλα του τα αμπελοφάσουλα σαλάτα και σκορπίζουμε τα κομμάτια παξιμαδιού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτάκτο – Αλλαγή απόφασης: Αύριο 11/09 κανονικά, ο αγιασμός στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα δώσουν το παρών στον προαύλιο χώρο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

«Οι Νοσηλευτές δίνουν ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» – Κάλεσμα στους πολίτες να γίνουν εθελοντές δότες

Το ΓΝ-ΚΥ Νάξου συμμετέχει στην 4η Πανελλήνια Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών

Ενοικιάζεται Μεζονέτα στο Καστράκι Νάξου

Άνεση, λειτουργικότητα και μοναδική θέα σε προνομιακή τοποθεσία

Ενισχύεται το Κέντρο Υγείας Αμοργού – Μόνιμη χειρίστρια στο ακτινολογικό τμήμα

Με την πρόσληψη μόνιμης χειρίστριας, το ακτινολογικό τμήμα αποκτά σταθερή καθημερινή λειτουργία, προσφέροντας σημαντική ανακούφιση στους κατοίκους του νησιού.

Χατζημάρκος σε Πιερρακάκη: «Θέλουμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα νησιά μας»

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου εξέφρασε ικανοποίηση για την επιστροφή του μέτρου, αλλά ζήτησε την καθολική εφαρμογή του σε Ρόδο, Κυκλάδες και σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα.

ΓΣΕΕ: 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την 1η Οκτωβρίου – «Όχι στο 13ωρο»

Ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής – Αντίδραση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που «διαλύει τις συλλογικές συμβάσεις»

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Επανεξέταση της εξαίρεσης από το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Επιστολή του Γιάννη Ρούσσου προς τον Πρωθυπουργό – «Η εξαίρεση των Κυκλάδων συνιστά ιστορική αδικία και παραβιάζει την αρχή της νησιωτικότητας»

Σοβαρό τροχαίο στον Πειραιά: Τραμ προσέκρουσε σε λεωφορείο – Αναφορές για 30 τραυματίες

Το ατύχημα σημειώθηκε στη Μικράς Ασίας – Ερευνώνται οι συνθήκες της σύγκρουσης

Δημοτικό Ραδιόφωνο στην Αμοργό – Επιτυχία το συνέδριο του Δ.Σ. Ραδιοφωνικών Μέσων Ελλάδος

Η Αμοργός φιλοξένησε τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ραδιοφωνικών Μέσων – Δέσμευση για ίδρυση Δημοτικού Σταθμού και ενίσχυση της τοπικής ενημέρωσης

Επιστολή Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου: «Ισότιμη εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ και στις Κυκλάδες»

Απορία και προβληματισμός για τον αποκλεισμό του νομού από τη ρύθμιση – Κάλεσμα σε παρέμβαση των βουλευτών Κυκλάδων

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.