Δευτέρα, 23 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας - Φαγητό: Αρωματικά τσουρεκάκια νηστίσιμα με πραλίνα από χαρούπι

Πρόταση ημέρας – Φαγητό: Αρωματικά τσουρεκάκια νηστίσιμα με πραλίνα από χαρούπι

|

Λένε ότι το απλό είναι και το καλύτερο…  Αναφερόμαστε στην Μαριέττα Γαλάνη, η οποία για μία ακόμη εβδομάδα μας αποκαλύπτει μυστικά της τοπικής γαστρονομίας.

Με προϊόντα που έχουν σχέση με τη Νάξο (κρέας – τυρί), με παρασκευή που γίνεται με περίσσια αγάπη και κουβαλούν την δική τους ιστορία…

Ας δούμε τη πρόταση της ημέρας…  Αρωματικά τσουρεκάκια νηστίσιμα με πραλίνα από χαρούπι.

Τι θα χρειαστούμε

(Προζύμη μαγιάς)

# 300 γρ χλιαρό νερό όχι ζεστό

# 2 φακελάκια ξερή μαγιά

# 150 γρ. αλεύρι για τσουρέκια

# 1 κουτ. ζάχαρη

Ανακατεύουμε σε μπέν μαρί (προσοχή μην τ’ αφήσουμε να ζεσταθούν).

# 160 με 180 γρ. ζάχαρη ( εγώ έβαλα 180)

# 130 γρ. καλαμποκέλαιο

# 1/2 κγ μαχλέπι ξύσμα λεμονιού και κίτρου για ποικιλία στα αρώματα

(Ζύμη)

# 700 γρ αλεύρι για τσουρέκια

# 130 γρ ή χυμό μανταρίνι ή πορτοκάλι η γάλα αμυγδάλου ( εγώ έβαλα μισό γάλα αμυγδάλου και μισό χυμό πορτοκάλι)

τέλος λίγο ταχίνι με μέλι αραιωμένα με λίγο νερό και σουσάμι

Πώς θα τα φτιάξουμε

Αρχικά κάνουμε το προζύμι. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, το χλιαρό νερό και τη ζάχαρη ανακατεύουμε να διαλυθεί πολύ καλά η μαγιά. Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με φουέ του μίξερ και αφήνουμε στην άκρη, σκεπασμένο, να φουσκώσει για 15 λεπτά.

Ανακατεύουμε σε μπέν μαρί τα επόμενα υλικά και τα αφήνουμε στην άκρη (προσοχή όχι να βράζουν απλά να ζεσταθούν ελαφρά)

Τώρα θα ενώσουμε στο μίξερ τη μαγιά και διαδοχικά τα υλικά του μπέν μαρί το αλεύρι και τον χυμό η το γάλα αμυγδάλου.

Όσο ρίχνουμε τα υλικά χτυπάμε για 8 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα με το γάντζο.

Έπειτα, βάζουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για μια μισή ώρα να διπλασιαστεί και τέλος τη ξεφουσκώνουμε.

Κάνουμε μπάλες η σαλιγκάρια και τα βάζουμε ενωμένα σε λαδωμένο ταψί. Τ’ αφήνουμε μισή ώρα στην άκρη σκεπασμένα και αλείφουμε πάνω με πινέλο το αραιωμένο ταχινόμελο βάζουμε σουσάμι και ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο σε χαμηλή σχάρα 25 λεπτά

Τα βγάζουμε και τ’ αφήνουμε 10 λεπτά στη συνέχεια τα γυρνάμε ανάποδα η τα βάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν.

Πραλίνα με χαρουπάλευρο

Χτυπάμε με το μπίμερ 2 κ.σ. χαρουπάλευρο 1 κ.σ. κακάο σκούρο, 5. κ.σ. μέλι 80 γρ., Φουντούκι, σκόνη χυμό από 3 πορτοκάλια, 1 με 2 κ.σ. ταχίνι σοκολατένιο με το λάδι του

Μπορούμε να γεμίσουμε τα τσουρεκάκια μας η να το αλείψουμε σε ψωμάκι.

Επίσης, μπορούμε να βάλουμε περισσότερο υγρό υλικό δηλαδή χυμό πορτοκάλι και να το χρησιμοποιήσουμε σαν σάλτσα πάνω από κάποιο τσιζκέικ.

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ελλάδα: Παραβατικότητα 77% στη χρήση κοινόχρηστων χώρων από καταστήματα

Το Ελεγκτικό Συνέδριο καταγράφει σοβαρές αδυναμίες στον έλεγχο, τη διαφάνεια και την αποκατάσταση των παραβάσεων σε δήμους της χώρας

ΥΠΑ: Αυξήθηκε κατά 24,8% η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Νάξου το Μάιο

Θεαματική άνοδος της κίνησης στα μικρά περιφερειακά αεροδρόμια – Πρωτιά για Νέα Αγχίαλο, σημαντική αύξηση και στα Ιωάννινα και τον Άραξο

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος (24/06) στις Τρίποδες και την περιοχή Μπλουμάς

Η διακοπή θα πραγματοποιηθεί από τις 10:00 έως τις 13:30 λόγω τεχνικών εργασιών στο δίκτυο – Ανακοίνωση του Πρακτορείου της ΔΕΔΔΗΕ στη Νάξο.

Στα πορτοκαλί φανάρια… φρενάρουμε ή περνάμε; Τι λέει ο νέος ΚΟΚ

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας διευκρινίζει πότε ο οδηγός πρέπει να σταματά, πότε μπορεί να συνεχίσει και τι κυρώσεις προβλέπονται.

Ανεβαίνοντας… στο ποδήλατο: Η Μυτιλήνη επενδύει στον εναλλακτικό τουρισμό

Με επίσημη πιστοποίηση και στρατηγικές παρεμβάσεις, ο Δήμος Μυτιλήνης αναδεικνύει το νησί ως προορισμό φιλικό προς το ποδήλατο, επενδύοντας σε ήπιες μορφές τουρισμού και αειφορία

Ο ζωγράφος της θάλασσας: Ο Ιγκόρ Μπορίσοφ και το όνειρο της Κιμώλου

Από τις πασαρέλες της μόδας στα τιρκουάζ νερά των Κυκλάδων, ο Γάλλος καλλιτέχνης αφηγείται πώς η Ελλάδα, η μυθολογία και ένα μικρό νησί τον οδήγησαν στην απόλυτη έμπνευση και προσωπική αναγέννηση.

Ανδρος – Γαύριο: Ένα έργο πνοής για το νέο λιμάνι ξεκινά να γίνεται πραγματικότητα

Με χρηματοδότηση 700.000 ευρώ ξεκινά η μελέτη για την αναβάθμιση και επέκταση του λιμανιού – Το έργο βάζει τέλος στις δυσλειτουργίες και στηρίζει το μέλλον της Άνδρου

Νάξος – Καλοκαίρι δημιουργίας για παιδιά και εφήβους, ξεκινούν τα θερινά εργαστήρια

Μουσική, θέατρο, εικαστικά και δημιουργική γραφή για παιδιά 5 έως 17 ετών – Δωρεάν δράσεις σε Χώρα, Φιλώτι, Βίβλο και Χαλκί

«Βαρκάκια χωρίς δίπλωμα» και ανεξέλεγκτες ταχύτητες: SOS για την ασφάλεια στις ελληνικές θάλασσες

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Θαλαμηγών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Καμία οριοθέτηση, καμία επίβλεψη, κανένα δίπλωμα – μόνο τύχη

Νάξος: Ο Κλήδονας στον Άγιο Αρσένιο αναβάλλεται για αύριο (24/06) λόγω ανέμων

Η φωτιά του Αϊ-Γιαννιού θα ανάψει με ασφάλεια – Μουσική, κεράσματα και παράδοση στην καρδιά του καλοκαιριού

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Τραγωδία στο Κουφονήσι: 88χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε ηλικιωμένη γυναίκα από τη θαλάσσια περιοχή «Άμμος» στο Κουφονήσι. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στο Ιατρείο Κουφονησίου. Προανάκριση από το Λιμεναρχείο Νάξου.