Λένε ότι το απλό είναι και το καλύτερο… Αναφερόμαστε στην Μαριέττα Γαλάνη, η οποία για μία ακόμη εβδομάδα μας αποκαλύπτει μυστικά της τοπικής γαστρονομίας.
Με προϊόντα που έχουν σχέση με τη Νάξο (κρέας – τυρί), με παρασκευή που γίνεται με περίσσια αγάπη και κουβαλούν την δική τους ιστορία…
Ας δούμε τη πρόταση της ημέρας… Αρωματικά τσουρεκάκια νηστίσιμα με πραλίνα από χαρούπι.
Τι θα χρειαστούμε
(Προζύμη μαγιάς)
# 300 γρ χλιαρό νερό όχι ζεστό
# 2 φακελάκια ξερή μαγιά
# 150 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
# 1 κουτ. ζάχαρη
Ανακατεύουμε σε μπέν μαρί (προσοχή μην τ’ αφήσουμε να ζεσταθούν).
# 160 με 180 γρ. ζάχαρη ( εγώ έβαλα 180)
# 130 γρ. καλαμποκέλαιο
# 1/2 κγ μαχλέπι ξύσμα λεμονιού και κίτρου για ποικιλία στα αρώματα
(Ζύμη)
# 700 γρ αλεύρι για τσουρέκια
# 130 γρ ή χυμό μανταρίνι ή πορτοκάλι η γάλα αμυγδάλου ( εγώ έβαλα μισό γάλα αμυγδάλου και μισό χυμό πορτοκάλι)
τέλος λίγο ταχίνι με μέλι αραιωμένα με λίγο νερό και σουσάμι
Πώς θα τα φτιάξουμε
Αρχικά κάνουμε το προζύμι. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, το χλιαρό νερό και τη ζάχαρη ανακατεύουμε να διαλυθεί πολύ καλά η μαγιά. Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με φουέ του μίξερ και αφήνουμε στην άκρη, σκεπασμένο, να φουσκώσει για 15 λεπτά.
Ανακατεύουμε σε μπέν μαρί τα επόμενα υλικά και τα αφήνουμε στην άκρη (προσοχή όχι να βράζουν απλά να ζεσταθούν ελαφρά)
Τώρα θα ενώσουμε στο μίξερ τη μαγιά και διαδοχικά τα υλικά του μπέν μαρί το αλεύρι και τον χυμό η το γάλα αμυγδάλου.
Όσο ρίχνουμε τα υλικά χτυπάμε για 8 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα με το γάντζο.
Έπειτα, βάζουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για μια μισή ώρα να διπλασιαστεί και τέλος τη ξεφουσκώνουμε.
Κάνουμε μπάλες η σαλιγκάρια και τα βάζουμε ενωμένα σε λαδωμένο ταψί. Τ’ αφήνουμε μισή ώρα στην άκρη σκεπασμένα και αλείφουμε πάνω με πινέλο το αραιωμένο ταχινόμελο βάζουμε σουσάμι και ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο σε χαμηλή σχάρα 25 λεπτά
Τα βγάζουμε και τ’ αφήνουμε 10 λεπτά στη συνέχεια τα γυρνάμε ανάποδα η τα βάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Πραλίνα με χαρουπάλευρο
Χτυπάμε με το μπίμερ 2 κ.σ. χαρουπάλευρο 1 κ.σ. κακάο σκούρο, 5. κ.σ. μέλι 80 γρ., Φουντούκι, σκόνη χυμό από 3 πορτοκάλια, 1 με 2 κ.σ. ταχίνι σοκολατένιο με το λάδι του
Μπορούμε να γεμίσουμε τα τσουρεκάκια μας η να το αλείψουμε σε ψωμάκι.
Επίσης, μπορούμε να βάλουμε περισσότερο υγρό υλικό δηλαδή χυμό πορτοκάλι και να το χρησιμοποιήσουμε σαν σάλτσα πάνω από κάποιο τσιζκέικ.