“… Πριν ακόμα αρχίσω να περπατάω, η μάνα μου, η λαλά μου, με είχαν μέσα στη στρατούρα δίπλα στην καμινάδα που έβραζε το φαγητό. Μεγάλωνα με τις μυρωδιές των πολίτικων φαγητών και των γεύσεων που έφερε η προγιαγιά μου από την Κωνσταντινούπολη. ….”
Η αγαπημένη Μαριέττα Γαλάνη πιάνει δουλειά… Οπως έχουμε σημειώσει κατά καιρούς μέσα από τη σελίδα του Naxospress η Μαριέττα Γαλάνη, καταθέτει τις προτάσεις της για το φαγητό της ημέρας. Συγγραφέας, λαογράφος με βάση την εμπειρία της κυρίως όμως, μαγείρισσα, που δημιουργεί πιάτα με αγάπη και με βάση την ιστορία, κυρίως του τόπου της. Της Απειράνθου μίας γυναίκας που αγαπάει με πάθος αυτό που κάνει…
Ποια είναι η πρόταση της σημερινής ημέρας; Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε ακόμη στις ημέρες του Πάσχα και το αρνί ή κατσίκι έχει την τιμητική του, η πρόταση από την Απείρανθο έχει αρνάκι στο φούρνο με πατάτες Νάξου, ρίγανη και δενδρολίβανο για περισσότερα αρώματα
Τι θα χρειαστούμε:
# 3 αρνίσια μπούτια,
# 2 κιλά πατάτες ολόκληρες καλοπλυμένες,
# 1 κ.σ. αλάτι,
# 2 κ.σ. κοφτές πιπέρι μαύρο,
# 6 σκελίδες σκόρδο και δυο σκελίδες κοπανισμένες,
# 160 γρ ελαιόλαδο,
# 2 κ.σ. ρίγανη,
# 6 κλωνάρια δεντρολίβανο,
# 5 ποτήρια νερό
Πως θα το φτιάξουμε:
# Αραδιάζουμε σε ένα ταψί το κρέας, τις πατάτες ολόκληρες καλοπλυμένες, αλατοπιπερώνουμε και προσθετουμε το σκόρδο, το ελαιόλαδο και κάνουμε μασάζ.
# Πασπαλίζουμε τα μυρωδικά δεντρολίβανο, ρίγανη. Προσθέτουμε νερό.
# Ψήνουμε σε μεσαία θερμοκρασία για 2 ώρες και αναποδογυρίζουμε το κρέας συνέχεια… (τη πρώτη ώρα το σκεπάζουμε με λαδόκολλα.)