Σάββατο, 28 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Από το Σαγκρί προτείνουμε την "τούρτα" (Σεφουκλωτή)

Πρόταση Ημέρας: Από το Σαγκρί προτείνουμε την “τούρτα” (Σεφουκλωτή)

|

Κυριακή της Ορθοδοξίας.. Στελέχη του Συλλόγου Σαγκριωτών Νάξου “Η πρόοδος” θα παρουσιάσουν στην Αθήνα τις …τούρτες κι εμείς μέσα από τη σελίδα του συλλόγου στα social media θα κάνουμε ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο της παράδοσης και της παρασκευής αυτής της υπέροχης πίτας…

Οπως αναφέρει η Αγγελική Κοτζαλά ” Γεννημένη και μεγαλωμένη στο Κουτσοχεράδο της Νάξου, θα σας διηγηθώ πως θυμάμαι εγώ την παρασκευή της “τούρτας”.

Την τωρινή εβδομάδα, όλα τα κοριτσόπουλα του χωριού ξεχυνόμασταν στους αγρούς για να μαζέψουμε τα σέφουκλα, το βασικό υλικό για τις τούρτες . Αφού τα πλέναμε καλά τα τοποθετούσαμε στη σκάφη του ζυμώματος, όπου τα “κοπανίζαμε” με τον κόπανο για να μαραθούν (τα μυρωδικά δεν τα κοπανίζαμε).

Σε μια κατσαρόλα ρίχναμε το κρεμμύδι, χλωρό και ξερό και στο τέλος προσθέταμε τα μυρωδικά (καυκαλίθρα, άνιθο ,αγριοάνιθο, μάραθο, κουτσουνάδες) και τις σταφίδες.

Το προζύμι γινόταν από βραδύς στη σκάφη του ζυμώματος και το επόμενο πρωί ολοκληρώναμε τη ζύμη προσθέτοντας λάδι και ζάχαρη μετρώντας με τη χούφτα των χεριών μας.

Την αφήναμε κάποιες ώρες ν “ανέβει” και μετά κόβαμε τη ζύμη σε πολλά και μικρά κομμάτια.

Ο κόπανος τώρα χρησίμευε για το άνοιγμα του φύλλου ,σε κάθε φυλλαράκι ρίχναμε και λίγο ρύζι μαζί με την υπόλοιπη γέμιση.

Σ ένα βαθύ τηγάνι βάζαμε μπόλικο λάδι και τις τηγανίζουμε.

Την καθαρή Δευτέρα ανεβαίναμε στο κάστρο του Χειμμάρου όπου τσαμπουνιέρηδες λαουτιέρηδες και κάτοικοι από τα γύρω χωριά έστηναν μεγάλο γλέντι. Εμείς τα κορίτσια στρώναμε τα τραπεζομάντηλα και απλώναμε τις “τούρτες”, τις ελιές και το κρασί μας .

Μία ακόμη συνταγή για σεφουκλωτή ή τούρτα 

Ανάλογη συνταγή έχουμε και από την Δήμητρα Κατερίνη που αναφέρει:

” Για το δικό μας σπίτι όλες οι παρασκευές που είχα να κάνουν με ζύμες (τούρτες λαδοκούλουρα τσουρέκια,πούλοι) ήταν ιεροτελεστία που ξεκινούσε αποβραδύς

Στις μεγάλες λεκάνες που φυλάσσοταν στο φουρναριό και ήταν αποκλειστικά για ζύμωμα, προετοιμάζονταν το προζύμι με φρέσκια μαγιά από το φούρνο του “Αρεστίδη”.

Το νερό χλιαρό για να μη κάψει τη μαγιά και σιγά σιγά το αλεύρι για να δημιουργήθει το προζύμι, όπου θα περίμενε υπομονετικά μέχρι το ξημέρωμα για να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.

προζύμι
# 150 γρ.φρέσκια μαγιά
# μισό λίτρο χλιαρό νερό και λίγο αλευράκι.
# Τα σεφούκλα έπρεπε να προετοιμαστούν από την προηγούμενη καθώς χρειαζόταν καθάρισμα, πλύσιμο, ζεμάτισμα και καλό στράγγισμα. Η μέτρηση των υλικών γινόταν με το “καρτί” αλλά αργότερα λόγω φθοράς η μάνα μου το αντικατέστησε με το ποτήρι. Ετσι λοιπόν το προζύμι το πρωί συναντιόταν με
# 1 1/2 ποτηρι πορτοκάλι
# 1 1/2 ποτηρι λάδι
# 1 1/2 ποτηρι ζαχαρη
# ξυσμα πορτοκαλιού και αλεύρι ..”όσο πάρει”

Ετσι ελεγε η μανα μου …έτσι κάνω και γω
Περίπου 2 κιλά με αύτα τα υγρά.

Αφού “ξεκουραζόταν” η ζύμη άρχιζε η διαδικασία του πλασίματος. Να ανοιχτούν φυλλαράκια με τον πλάστη και να περικλύσουν μέσα τη μυρωδάτη γέμιση.

Γέμιση
# 1 ποτήρι ζάχαρη
# 5-6 κρεμμυδάκια φρεσκα
# 2 κρεμμύδια ξερά
# σεφούκλα, μάραθο, άνηθο, καυκαλίθρα, αγριοάνηθο, κανέλα, γαρύφαλλο και σταφίδες.

Ζεματιζονταν όλα μαζι και στο τέλος προσθεταμε ζαχαρη και σταφίδες.

Με το περίσσεμα της ζύμης δημιουργούσαμε τα υπέροχα λαδοκούλουρα που τα πασπαλίζαμε με σουσάμι.

Στη δική μου γενιά είχε σταματήσει το έθιμο, όπου την Κυριακή της Ορθοδοξίας οι χωριανοί ανέβαιναν στο κάστρο του Απαλύρου και γευμάτιζαν τις μυρωδάτες τούρτες, αλλά οι λίγο μεγαλύτεροι μου το θυμόνται με νοσταλγία.

Νάξος – Σαγκρί: Οι ..τούρτες αποκαλύπτονται (09/03) στον κήπο του “Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος”

Στο δικό μου σπίτι συνεχίζω αυτή την παράδοση και την εναλλάσσω με αυτή της Αγερσανιώτικης σεφουκλωτής που έμαθα απο την πεθερά μου Φιλίππα Δημητροκάλλη και έχει πολλές ομοιότητες όσον αφορά τη γέμιση, καθώς το μόνο συστατικό που διαφέρει είναι επιπλέον ένα φλυτσάνι τσαγιού ρυζι .Τα φύλλα εκεί ανοίγονται μεγάλα και λεπτά (όπως της σπανακόπιτας) και ραντίζονται με ζάχαρη, λάδι και σουσάμι.

Συγχαρητήρια στο σύλλογο για την πολύ ωραία πρωτοβουλία που βοηθάει στην μεταλαμπάδευση των εθίμων μας και πιστεύω να υπάρξουν και άλλες παρόμοιες.

Οι συνταγές μέσα από τη σελίδα του Συλλόγου Σαγκριωτών Νάξου “Η Πρόοδος” στα social media


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Αυξημένη επαγρύπνηση για τη Legionella σε τουριστικές εγκαταστάσεις

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου – Υποχρεωτική δειγματοληψία δύο φορές τον χρόνο στα καταλύματα

Καύσωνας στις Κυκλάδες: Στους 37°C η Νάξος (Δαμαριώνας & Λυγαρίδια), ρεκόρ η Σκάλα Μεσσηνίας με 43.2°C

Υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα με 39 σταθμούς να καταγράφουν πάνω από 40°C – Στους 37°C Λυγαρίδια Νάξου και Δαμαριώνας, έντονη ζέστη και στην Πάρο

Δυναμώνει η Μύκονος: Ο Κέντρικ Ρέι στην ομάδα του Βαγγέλη Ζιάγκου

Η νεοφώτιστη στη Stoiximan Basket League ομάδα συνεχίζει τις ηχηρές κινήσεις με την απόκτηση του έμπειρου γκαρντ Κέντρικ Ρέι και του Κωνσταντίνου Σιμιτζή

Η Πατινάδα ζωντάνεψε τις Τρίποδες, ένα ποιητικό ταξίδι στο παρελθόν και την καρδιά της παράδοσης

Η Πατινάδα στις Τρίποδες Νάξου αναβίωσε με μεγάλη επιτυχία από τον Μορφωτικό Σύλλογο Νέων Τριπόδων και τη Χορευτική Ομάδα “Αξοπατήματα”. Ένα συγκινητικό δρώμενο που τίμησε τη ζωντανή παράδοση του νησιού

Σύρος: Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στη “Σύριγγα” της Απάνω Μεριάς

Μεγάλη κινητοποίηση Πυροσβεστικής, εθελοντών και Πολιτικής Προστασίας απέτρεψε τον κίνδυνο εξάπλωσης – Δεν κινδύνεψαν σπίτια παρά την εγγύτητα με τις φλόγες

Νάξος: Το καλοκαιρινό εργαστήριο καινοτομίας από τη Μονή «πετά» προς την Απείρανθο!

Με 3D εκτυπωτές, παιδικά χαμόγελα, λέιζερ, pizza και… πολυελαίους, το Καλοκαιρινό Εργαστήριο Καινοτομίας άγγιξε καρδιές στη Μονή – κι ετοιμάζεται για νέο ταξίδι στην Απείρανθο από Δευτέρα!

Εκτακτο – Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραιτήθηκαν Βορίδης, Χατζηβασιλείου, Σταμενίτης και Μπουκώρος

Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης βλέπουν την πόρτα της εξόδου με φόντο τη δικογραφία της υπόθεσης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που βρίσκεται ήδη στη Βουλή. Παραίτηση υπέβαλε και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος.

Στενή συνεργασία για τον πρωτογενή τομέα: Συνάντηση Ζαννετίδη – Λιανού – Μαργαρίτη στη Νάξο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Νοτίου Αιγαίου σε επαφές στη Νάξο – Ακολουθεί επίσκεψη στη Σχοινούσα με φόντο τη 12η Γιορτή Φάβας

Κατ. Μονογυιού: Συνάντηση με τη Σοφία Ζαχαράκη για την ενίσχυση της νησιωτικής εκπαίδευσης

Η Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ έθεσε σειρά κρίσιμων ζητημάτων στην Υπουργό Παιδείας – Από την ποσόστωση στις Πανελλαδικές για σεισμόπληκτα νησιά, έως την αναμόρφωση σχολικών μονάδων και την ενίσχυση της ναυτιλιακής παιδείας

Κουφονήσια – 31η Cyclades Regatta: Μια γιορτή ιστιοπλοΐας, συνεργασίας και φιλοξενίας

Ο Αντιδήμαρχος Αντώνης Κωβαίος και η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας καλωσόρισαν τους ιστιοπλόους και τίμησαν τον ΝΟΤΚ με μια λαμπρή εκδήλωση, με την υποστήριξη φορέων, εθελοντών και επιχειρήσεων

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Λυσιστράτη στη Νάξο: Όταν το θέατρο γίνεται υπόθεση όλων (video)

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Αντωνίου μιλά για την τέχνη, την ελευθερία και το κοινό όραμα του θεάτρου.

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Η Τοσοδούλα χορεύει στη Νάξο – Μια παραμυθένια παράσταση από καρδιάς

Η μαθητική παράσταση του AlteR riTmo «Η Τοσοδούλα» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Ι. Καμπανέλλη στις 24 & 25 Ιουνίου, με παιδιά και εφήβους της Νάξου να χορεύουν τη φύση, τη φαντασία και τη δύναμη του παραμυθιού

Πανελλαδικές 2025: «Γράψατε Ιστορία», οι μαθητές του Φροντιστηρίου Αντώνη Χερουβείμ στην κορυφή

Μια αληθινή γιορτή γνώσης, προσήλωσης και ονείρων – Ένα μεγάλο «μπράβο» σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν το ταξίδι της επιτυχίας

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.