Η Μαριέττα Γαλάνη, – με καταγωγή από την Απείρανθο – με σταθερή παρουσία στη γαστρονομική στήλη του NaxosPress, επιστρέφει με μια αυθεντική συνταγή που μοσχοβολάει… Νάξο. Ένα πιάτο απλό, αλλά βαθιά συνδεδεμένο με την παράδοση και την ποιότητα των υλικών του τόπου μας: τηγανόψωμο με ρακή, θυμάρι και την εκλεκτή γραβιέρα του Τυροκομείου Πιτταρά.
Σε μια εποχή που η μαγειρική επιστρέφει στις ρίζες της, οι γεύσεις της Νάξου αποδεικνύουν ξανά πως το μυστικό δεν είναι ούτε στις περίπλοκες τεχνικές ούτε στα εξωτικά υλικά, αλλά στην απλότητα, στην ποιότητα και στον σεβασμό στην παράδοση.
Η γραβιέρα του Τυροκομείου Πιτταρά, ωριμασμένη όσο χρειάζεται και πλούσια σε γεύση, δίνει χαρακτήρα και δύναμη σε αυτό το πιάτο. Η ρακή ενισχύει το άρωμα, το θυμάρι φέρνει την αίσθηση του κυκλαδίτικου αέρα και το αποτέλεσμα είναι ένα τραγανό, αρωματικό τηγανόψωμο που ενώνει το παλιό με το νέο.
Η συνταγή είναι απλή, προσιτή και φτιαγμένη για όλους εκείνους που αγαπούν τη γνήσια ναξιώτικη κουζίνα και επιλέγουν να τιμούν τα τοπικά προϊόντα. Δεν είναι μόνο φαγητό – είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας.
Ας δούμε πως μπορείτε να φτιάξετε τη γαστρονομική πρόταση της ημέρας
🔢 Υλικά:
- 200γρ. χλιαρό νερό
- 1 σφηνάκι ρακή
- 1 φάκελο μαγιάς
- λίγο αλάτι
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 400γρ. αλεύρι σκληρό
- λίγο θυμάρι
- 1 κούπα τριμμένη γραβιέρα Πιτταρά
🪖 Εκτέλεση:
- Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και στη ζάχαρη.
- Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπήστε με το γάντζο.
- Σκεπάστε τη ζύμη και αφήνετε σε ζεστό μέρος για μία ώρα.
- Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη, τη ανοίγουμε και ψήνουμε σε λαδωμένο τηγάνι για 8’, γυρίζοντας την από δυο μεριές πέντε φορές. Και είναι έτοιμη