Εντείνονται οι έλεγχοι του υπουργείου Ανάπτυξης για την προστασία των ΠΟΠ ελληνικών προϊόντων – όπως η φέτα, το λάδι και το μέλι – ενώ ο υπουργός Κώστας Σκρέκας επεσήμανε ότι κατά τους ελέγχους που έχουν γίνει έως τώρα από τη ΔΙΜΕΑ, έχουν επιβληθεί σε εστιατόρια και επιχειρήσεις πρόστιμα που ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες ευρώ.
«Πολλοί καταναλωτές ενώ πληρώνουν χωριάτικη που πρέπει να έχει φέτα, τελικά τους προσφέρεται λευκό τυρί. Επίσης, όταν το πρωινό στα ξενοδοχεία παρέχει μέλι, θα πρέπει να αναγράφεται στο ταμπελάκι η προέλευσή του και ο παραγωγός. Το λάδι στα εστιατόρια θα πρέπει να προσφέρεται σε τυποποιημένες συσκευασίες» εξήγησε ο κ. Σκρέκας μιλώντας στην ΕΡΤ. «Δεν είναι μόνο ότι παραβαίνουν το νόμο, καταστρέφουν και την ελληνική παραγωγή. Εμείς δεν το επιτρέψουμε αυτό» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο γίνεται ο εντοπισμός των παραβατών, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι οι ελεγκτές της ΔΙΜΕΑ, ζητούν από τις επιχειρήσεις εστίασης τον κατάλογο τους προκειμένου να δουν τι προσφέρεται στους καταναλωτές και στη συνέχεια ελέγχουν εάν στην αποθήκη του καταστήματος υπάρχει για παράδειγμα όντως φέτα ή κάποια απομίμηση λευκού τυριού ενώ εξετάζουν και τα τιμολόγια τα οποία οφείλει το κατάστημα να έχει διαθέσιμα, προκειμένου να διαπιστωθεί τι προϊόντα έχει πραγματικά αγοράσει.
Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφερόμενος συνολικά στους εντατικούς ελέγχους που γίνονται τόσο στην αγορά τροφίμων όσο και στο λιανεμπόριο για τον εντοπισμό των πλασματικών εκπτώσεων, όπου πριν από λίγες μέρες μάλιστα ανακοινώθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1,44 εκατ. ευρώ σε τρεις επιχειρήσεις τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε την αναρχία στην αγορά, θα είμαστε αμείλικτοι με τους παραβάτες του νόμου».
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ