Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠολ Μποκίζ, ο "μάγειρας του αιώνα" δεν ζει πια ανάμεσά μας

Πολ Μποκίζ, ο “μάγειρας του αιώνα” δεν ζει πια ανάμεσά μας

|

Η Γαλλία πενθεί. «Οι σεφ κλαίνε στις κουζίνες τους, στο Ελιζέ και παντού στη χώρα», όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο «πάπας της γαλλική γαστρονομίας», ένας άνθρωπος θρύλος της μαγειρικής, της καλής ζωής και του έρωτα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών

 

Τον φώναζαν «πάπα». Τον είχαν χαρακτηρίσει «μάγειρα του αιώνα». Σύνθημά του ήταν ότι «δεν υπάρχει μοντέρνα ή κλασική κουζίνα – υπάρχει μόνο η καλή κουζίνα». Η γαλλική και όχι μόνο γαστρονομία πενθεί. Ο θρυλικός Πολ Μποκίζ, άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο σε ηλικία 91 ετών. Για τη Γαλλία ο Μποκίζ ήταν ένα σύμβολο, το πρόσωπο που κράτησε ψηλά τη σημαία της γαλλικής κουζίνας. Δεν είναι τυχαίο ότι την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών και πρώην δήμαρχος της Λιόν Ζεράρ Κολόμπ.

«Ο Πολ Μποκίζ πέθανε. Η γαστρονoμία θρηνεί», ανέφερε στο Twitter o Kολόμπ ο οποίος έκανε λόγο για «έναν άνθρωπο απλό και γενναιόδωρο». Απλό δεν τον έλεγες τον Μποκίζ, ένα θηρίο των γεύσεων και των παθών, αλλά ας είναι. Τέτοια ώρα τέτοια λόγια. Ηταν όμως απίστευτα γενναιόδωρος.

 

Προβολή εικόνας στο Twitter

Gérard Collomb

@gerardcollomb

Paul Bocuse est mort, la Gastronomie est en deuil.
Monsieur Paul, c’était la France. Simplicité & générosité. Excellence & art de vivre.
Le pape des gastronomes nous quitte. Puissent nos chefs, à Lyon, comme aux quatre coins du monde, longtemps cultiver les fruits de sa passion.

2:11 μ.μ. – 20 Ιαν 2018 · Lyon, Franc

 Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε: «Ο Πολ Μποκίζ δεν είναι πια εδώ. Οι σεφ κλαίνε στις κουζίνες τους, στο Ελιζέ και παντού στη Γαλλία. Η γαλλική γαστρονομία θα συνεχίσει να τον κάνει υπερήφανο».

Emmanuel Macron

@EmmanuelMacron

Paul Bocuse n’est plus là. Les chefs pleurent dans leur cuisine, à l’Élysée et partout en France. La gastronomie française continuera à le rendre fier. https://www.elysee.fr/communiques-de-presse/article/communique-hommage-du-president-de-la-republique-a-monsieur-paul-bocuse/ …

3:29 μ.μ. – 20 Ιαν 2018

Communiqué – Hommage du président de la République à Monsieur Paul Bocuse

Son nom seul résumait la gastronomie française dans sa générosité, son respect des traditions mais aussi son inventivité.

elysee.fr

 «Ο μάγειρας του αιώνα», όπως είχε ανακηρυχθεί, πέθανε σε ηλικία 91 ετών στο Κολόνζ-ο-Μον-ντ’Ορ, κοντά στη Λιόν, σύμφωνα με έναν σεφ της πόλης, στενό φίλο της οικογένειας που προς το παρόν δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Ο Μποκίζ έπασχε εδώ και πολλά χρόνια από Πάρκινσον ενώ το BBC ανέφερε πως πέθανε μέσα στο εστιατόριό του.

Ηταν ο πρώτος σταρ της κουζίνας. Η ζωή του ήταν η μαγειρική, οι γυναίκες και η δημόσια εικόνα του.

18342376_1334129279976296_7255336054499871558_n

Ο Πολ Μποκίζ επιδεικνύοντας τον κόκκορα των Γάλλων, στο μπράτσο του από το 1945. Οταν τα τατουάζ στη μαγειρική ήταν πραγματική μαγκιά

Γεννήθηκε το 1926 στο Κολόνζ-ο-Μον-ντ’Ορ, σε μια οικογένεια μαγείρων. Αρχισε να εκπαιδεύεται στην κουζίνα σε ηλικία 16 ετών, στο πλευρό μεγάλων σεφ όπως η Εζενί Μπραζιέ, η πρώτη γυναίκα που απέσπασε τρία αστέρια Michelin για τα εστιατόριά της. Στα 17 του μπήκε στον πόλεμο στις τάξεις του στρατού της Ελεύθερης Γαλλίας του στρατηγού Σαρλ ντε Γκολ. Στις 8 Μαΐου του 1945, όταν η Ευρώπη πανηγυρίζει το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την ήττα της χιτλερικής Γερμανίας, ο 19χρονος Μποκίζ απέκτησε το πρώτο του παράσημο -ένα τατουάζ που χτύπησε με τη βοήθεια αμερικανών στρατιωτών στο αριστερό μπράτσο.

Το δικό του πρώτο αστέρι Michelin το κέρδισε σε ηλικία 32 ετών, το 1958, και ακολούθησε ένα δεύτερο, δύο χρόνια αργότερα, αφού μετέτρεψε την οικογενειακή ταβέρνα του σε ναό της γαλλικής γαστρονομίας.

Ο Μποκίζ έφτασε να έχει χτίσει μια αυτοκρατορία αξίας 50 εκατ. ευρώ. Υπηρετώντας τη μαγειρική όσο και τη δημόσια εικόνα του ήταν πάντα έτοιμος να ποζάρει με την ποδιά και τον σκούφο του μολονότι τα τελευταία χρόνια ορισμένοι κριτικοί δεν δίσταζαν να πουν ότι δεν ήταν πια τόσο καλό το εστιατόριό του στις όχθες του ποταμού Σον.

16603013_1249086151813943_696774551431981028_n

To εστιατόριο «Paul Bocuse». Μια Bugatti ταιριάζει στην γαστρονομία αιχμής

«Δουλεύω σαν να επρόκειτο να ζήσω 100 χρόνια και απολαμβάνω τη ζωή σαν η κάθε μέρα να ήταν η τελευταία», αστειευόταν.

Η ζωή του ήταν γεμάτη γεύσεις και πάθη. Ο Μποκίζ ήταν ένας πολύγαμος. Αν και από το 1946 ήταν παντρεμένος με τη Ρεϊμόντ, με την οποία απέκτησε μια κόρη, μοιράστηκε τη ζωή του ταυτόχρονα με άλλες δύο γυναίκες: τη Ραϊμόν, μητέρα του γιου του Ζερόμ, επί πάνω από 60 χρόνια και την Πατρίσια, την επικεφαλής των δημοσίων σχέσεων του επί 40 χρόνια.

 «Λατρεύω τις γυναίκες και σήμερα ζούμε πάρα πολύ για να περάσουμε μια ολόκληρη ζωή μόνο με μία» είχε πει ο ίδιος.

14708392_1116714661717760_636294265484466848_n

Ενα πορτρέτρο του Μποκίζ σε έναν τοίχο κοντά στην Κολόν Μοντ ντ’ Ορ

Φρέσκα υλικά, πιο ανάλαφρες βερσιόν σε σάλτσες και θεμελιώδεις γαλλικές τεχνικές που μεταφράζονταν σε καινοτόμο γαστρονομική saga ήταν το αποτύπωμα που άφηνε στα πιάτα του. «Δεν μπορείς να ξεχάσεις τα καλά συστατικά. Αν δεν υπάρχει καλή πρώτη ύλη, δεν υπάρχει καλή μαγειρική», είχε πει σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη μετά τη βράβευσή του ως «σεφ του αιώνα», τίτλος που του αποδόθηκε από το Culinary institute of America. Πάνω σε αυτή τη βασική αρχή έθετε τα μαγειρικά του θεμέλια.

Ακολουθώντας τα χνάρια του Fernard Point-πνευματικού πατέρα της «Nuvelle Cuisine» και μέντορα αρκετών πιονέρων Γάλλων σεφ που υποστήριξαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις του γαλλικού γαστρονομικού μοντέλου- ανέπτυξε ένα μαγειρικό στυλ που κατέθετε στο «Auberge du Pont de Collonges» (ή το πλέον «Paul Bocuse»), το εστιατόριό του κοντά στη Λυόν το οποίο διατηρεί τα τρία του αστέρια περισσότερο από 50 χρόνια. «Η Nuvele Cuisine ήταν μια ιδέα του Henri Gault (του επιδραστικού οδηγού Gault – Millau) σε μια φωτογράφισή μας με την Air France στο αεροδρόμιο του Ορλί για την προώθηση των γαστρονομικών ταξιδιών με Concorde. Ποζάραμε όλοι οι μεγάλοι σεφ για τη φωτογραφία όταν είπε: “Ιδού η Νέα Κουζίνα”. Στη συνέχεια αυτή η έκφραση επαναλήφθηκε στο περιοδικό», είχε δηλώσει διευκρινίζοντας το πώς προέκυψε o όρος «Nuvelle Cuisine» (νέα –εκμοντερνισμένη- κουζίνα).

Ο ίδιος ωστόσο, παρά το διεθνές του status, ήταν βαθιά ριζωμένος στη γενέτειρά του. Αγαπούσε την παραδοσιακή κουζίνα της Λυών και κοιμόταν ακόμα στο ίδιο δωμάτιο που γεννήθηκε. «Όταν έρθει η ώρα (του θανάτου του) θέλω οι στάχτες μου να σκορπιστούν στον Saône, που ρέει ακριβώς δίπλα από το σπίτι μου. Είναι ο ποταμός της ζωής μου», ανέφερε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «L’Express» το 2005.

Πηγή: protagon.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: Έρχεται το 4th Paros Way και θα συναρπάσει!

Στις 24 -25 Μαΐου 2025 η Πάρος φιλοξενεί το 4th Paros Way και αναμένεται να συναρπάσει τους συμμετέχοντες.

ΠΟΕΔΗΝ: Στα ύψη το κόστος στέγασης για τους γιατρούς στα νησιά

Τα νησιά γεμάτα επισκέπτες αλλά άδεια από γιατρούς – Στα ύψη το κόστος στέγασης για υγειονομικούς - Κραυγή αγωνίας από την ΠΟΕΔΗΝ

Ελλάδα: Έρχονται νομοσχέδια για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου

Τα νομοσχέδια θα θέσουν νέες βάσεις για το καθεστώς που διέπει την καταγραφή και διαχείριση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Σε απόγνωση οι Ευρωπαϊκές αεροπορικές. Πως η αύξηση των επιβατών δημιουργεί προβλήματα

Το φαινόμενο των αυξανόμενων καθυστερήσεων σε πτήσεις απειλεί να εκτροχιάσει την καλοκαιρινή περίοδο και τις ισολογιστικές επιδόσεις εταιρειών στην Ευρώπη.

Βενετία: Ο φόρος δεν αποθαρρύνει τον υπερτουρισμό

Για δεύτερη χρονιά εφαρμόζεται ο «φόρος εισόδου» στη Βενετία, όμως ούτε οι QR κωδικοί ούτε τα τέλη φαίνεται να φρενάρουν το φαινόμενο του υπερτουρισμού.

Πάσχα στην Ελλάδα: Ταξίδι στα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας

Από τα γνήσια νησιώτικα γλέντια σε Κέα και Όλυμπο Καρπάθου, μέχρι τον Εσπερινό της Αγάπης που ψάλλεται στην Τσακώνικη γλώσσα στο Λεωνίδιο και το ψήσιμο του οβελία στους λάκκους στην Αμφίκλεια

Naxos Medical: Ιατρείο από τον Ουρολόγο – Ανδρολόγο Dr Δημήτρη Μπορούσα

Την Τετάρτη 23 Απριλίου θα πραγματοποιήσει ιατρείο ο Ουρολόγος Ανδρολόγος Dr Δημήτρης Μπρούσας - Πως να κλείσετε ραντεβού

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Τελική ευθεία και …χρονοδιάγραμμα

Στην τελική ευθεία η σχολική χρονιά: Το χρονοδιάγραμμα έως το τέλος των Πανελλαδικών

Πρόταση Ημέρας: Κατσικάκι με πατάτες με υπογραφή … Πάρου

Το κατσικάκι μαλακώνει, οι πατάτες μελώνουν, όνειρο είναι τούτο το λαμπριάτικο φαγητό, που με το που ξεφουρνίζεται σε βρίσκει έτοιμο, με το πιρούνι ανά χείρας

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

“Πρέβελης”: Ετοιμάζεται σιγά σιγά για το τελευταίο του ταξίδι, στη Τουρκία

Το "Πρέβελης" κλείνει το κύκλο της ιστορίας του. Από χθες στην Ελευσίνα και από εκεί περιμένει το .. πράσινο φως για τα διαλυτήρια στην Τουρκία