Τετάρτη, 4 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠολ Μποκίζ, ο "μάγειρας του αιώνα" δεν ζει πια ανάμεσά μας

Πολ Μποκίζ, ο “μάγειρας του αιώνα” δεν ζει πια ανάμεσά μας

|

Η Γαλλία πενθεί. «Οι σεφ κλαίνε στις κουζίνες τους, στο Ελιζέ και παντού στη χώρα», όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο «πάπας της γαλλική γαστρονομίας», ένας άνθρωπος θρύλος της μαγειρικής, της καλής ζωής και του έρωτα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών

 

Τον φώναζαν «πάπα». Τον είχαν χαρακτηρίσει «μάγειρα του αιώνα». Σύνθημά του ήταν ότι «δεν υπάρχει μοντέρνα ή κλασική κουζίνα – υπάρχει μόνο η καλή κουζίνα». Η γαλλική και όχι μόνο γαστρονομία πενθεί. Ο θρυλικός Πολ Μποκίζ, άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο σε ηλικία 91 ετών. Για τη Γαλλία ο Μποκίζ ήταν ένα σύμβολο, το πρόσωπο που κράτησε ψηλά τη σημαία της γαλλικής κουζίνας. Δεν είναι τυχαίο ότι την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών και πρώην δήμαρχος της Λιόν Ζεράρ Κολόμπ.

«Ο Πολ Μποκίζ πέθανε. Η γαστρονoμία θρηνεί», ανέφερε στο Twitter o Kολόμπ ο οποίος έκανε λόγο για «έναν άνθρωπο απλό και γενναιόδωρο». Απλό δεν τον έλεγες τον Μποκίζ, ένα θηρίο των γεύσεων και των παθών, αλλά ας είναι. Τέτοια ώρα τέτοια λόγια. Ηταν όμως απίστευτα γενναιόδωρος.

 

Προβολή εικόνας στο Twitter

Gérard Collomb

@gerardcollomb

Paul Bocuse est mort, la Gastronomie est en deuil.
Monsieur Paul, c’était la France. Simplicité & générosité. Excellence & art de vivre.
Le pape des gastronomes nous quitte. Puissent nos chefs, à Lyon, comme aux quatre coins du monde, longtemps cultiver les fruits de sa passion.

2:11 μ.μ. – 20 Ιαν 2018 · Lyon, Franc

 Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε: «Ο Πολ Μποκίζ δεν είναι πια εδώ. Οι σεφ κλαίνε στις κουζίνες τους, στο Ελιζέ και παντού στη Γαλλία. Η γαλλική γαστρονομία θα συνεχίσει να τον κάνει υπερήφανο».

Emmanuel Macron

@EmmanuelMacron

Paul Bocuse n’est plus là. Les chefs pleurent dans leur cuisine, à l’Élysée et partout en France. La gastronomie française continuera à le rendre fier. https://www.elysee.fr/communiques-de-presse/article/communique-hommage-du-president-de-la-republique-a-monsieur-paul-bocuse/ …

3:29 μ.μ. – 20 Ιαν 2018

Communiqué – Hommage du président de la République à Monsieur Paul Bocuse

Son nom seul résumait la gastronomie française dans sa générosité, son respect des traditions mais aussi son inventivité.

elysee.fr

 «Ο μάγειρας του αιώνα», όπως είχε ανακηρυχθεί, πέθανε σε ηλικία 91 ετών στο Κολόνζ-ο-Μον-ντ’Ορ, κοντά στη Λιόν, σύμφωνα με έναν σεφ της πόλης, στενό φίλο της οικογένειας που προς το παρόν δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Ο Μποκίζ έπασχε εδώ και πολλά χρόνια από Πάρκινσον ενώ το BBC ανέφερε πως πέθανε μέσα στο εστιατόριό του.

Ηταν ο πρώτος σταρ της κουζίνας. Η ζωή του ήταν η μαγειρική, οι γυναίκες και η δημόσια εικόνα του.

18342376_1334129279976296_7255336054499871558_n

Ο Πολ Μποκίζ επιδεικνύοντας τον κόκκορα των Γάλλων, στο μπράτσο του από το 1945. Οταν τα τατουάζ στη μαγειρική ήταν πραγματική μαγκιά

Γεννήθηκε το 1926 στο Κολόνζ-ο-Μον-ντ’Ορ, σε μια οικογένεια μαγείρων. Αρχισε να εκπαιδεύεται στην κουζίνα σε ηλικία 16 ετών, στο πλευρό μεγάλων σεφ όπως η Εζενί Μπραζιέ, η πρώτη γυναίκα που απέσπασε τρία αστέρια Michelin για τα εστιατόριά της. Στα 17 του μπήκε στον πόλεμο στις τάξεις του στρατού της Ελεύθερης Γαλλίας του στρατηγού Σαρλ ντε Γκολ. Στις 8 Μαΐου του 1945, όταν η Ευρώπη πανηγυρίζει το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την ήττα της χιτλερικής Γερμανίας, ο 19χρονος Μποκίζ απέκτησε το πρώτο του παράσημο -ένα τατουάζ που χτύπησε με τη βοήθεια αμερικανών στρατιωτών στο αριστερό μπράτσο.

Το δικό του πρώτο αστέρι Michelin το κέρδισε σε ηλικία 32 ετών, το 1958, και ακολούθησε ένα δεύτερο, δύο χρόνια αργότερα, αφού μετέτρεψε την οικογενειακή ταβέρνα του σε ναό της γαλλικής γαστρονομίας.

Ο Μποκίζ έφτασε να έχει χτίσει μια αυτοκρατορία αξίας 50 εκατ. ευρώ. Υπηρετώντας τη μαγειρική όσο και τη δημόσια εικόνα του ήταν πάντα έτοιμος να ποζάρει με την ποδιά και τον σκούφο του μολονότι τα τελευταία χρόνια ορισμένοι κριτικοί δεν δίσταζαν να πουν ότι δεν ήταν πια τόσο καλό το εστιατόριό του στις όχθες του ποταμού Σον.

16603013_1249086151813943_696774551431981028_n

To εστιατόριο «Paul Bocuse». Μια Bugatti ταιριάζει στην γαστρονομία αιχμής

«Δουλεύω σαν να επρόκειτο να ζήσω 100 χρόνια και απολαμβάνω τη ζωή σαν η κάθε μέρα να ήταν η τελευταία», αστειευόταν.

Η ζωή του ήταν γεμάτη γεύσεις και πάθη. Ο Μποκίζ ήταν ένας πολύγαμος. Αν και από το 1946 ήταν παντρεμένος με τη Ρεϊμόντ, με την οποία απέκτησε μια κόρη, μοιράστηκε τη ζωή του ταυτόχρονα με άλλες δύο γυναίκες: τη Ραϊμόν, μητέρα του γιου του Ζερόμ, επί πάνω από 60 χρόνια και την Πατρίσια, την επικεφαλής των δημοσίων σχέσεων του επί 40 χρόνια.

 «Λατρεύω τις γυναίκες και σήμερα ζούμε πάρα πολύ για να περάσουμε μια ολόκληρη ζωή μόνο με μία» είχε πει ο ίδιος.

14708392_1116714661717760_636294265484466848_n

Ενα πορτρέτρο του Μποκίζ σε έναν τοίχο κοντά στην Κολόν Μοντ ντ’ Ορ

Φρέσκα υλικά, πιο ανάλαφρες βερσιόν σε σάλτσες και θεμελιώδεις γαλλικές τεχνικές που μεταφράζονταν σε καινοτόμο γαστρονομική saga ήταν το αποτύπωμα που άφηνε στα πιάτα του. «Δεν μπορείς να ξεχάσεις τα καλά συστατικά. Αν δεν υπάρχει καλή πρώτη ύλη, δεν υπάρχει καλή μαγειρική», είχε πει σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη μετά τη βράβευσή του ως «σεφ του αιώνα», τίτλος που του αποδόθηκε από το Culinary institute of America. Πάνω σε αυτή τη βασική αρχή έθετε τα μαγειρικά του θεμέλια.

Ακολουθώντας τα χνάρια του Fernard Point-πνευματικού πατέρα της «Nuvelle Cuisine» και μέντορα αρκετών πιονέρων Γάλλων σεφ που υποστήριξαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις του γαλλικού γαστρονομικού μοντέλου- ανέπτυξε ένα μαγειρικό στυλ που κατέθετε στο «Auberge du Pont de Collonges» (ή το πλέον «Paul Bocuse»), το εστιατόριό του κοντά στη Λυόν το οποίο διατηρεί τα τρία του αστέρια περισσότερο από 50 χρόνια. «Η Nuvele Cuisine ήταν μια ιδέα του Henri Gault (του επιδραστικού οδηγού Gault – Millau) σε μια φωτογράφισή μας με την Air France στο αεροδρόμιο του Ορλί για την προώθηση των γαστρονομικών ταξιδιών με Concorde. Ποζάραμε όλοι οι μεγάλοι σεφ για τη φωτογραφία όταν είπε: “Ιδού η Νέα Κουζίνα”. Στη συνέχεια αυτή η έκφραση επαναλήφθηκε στο περιοδικό», είχε δηλώσει διευκρινίζοντας το πώς προέκυψε o όρος «Nuvelle Cuisine» (νέα –εκμοντερνισμένη- κουζίνα).

Ο ίδιος ωστόσο, παρά το διεθνές του status, ήταν βαθιά ριζωμένος στη γενέτειρά του. Αγαπούσε την παραδοσιακή κουζίνα της Λυών και κοιμόταν ακόμα στο ίδιο δωμάτιο που γεννήθηκε. «Όταν έρθει η ώρα (του θανάτου του) θέλω οι στάχτες μου να σκορπιστούν στον Saône, που ρέει ακριβώς δίπλα από το σπίτι μου. Είναι ο ποταμός της ζωής μου», ανέφερε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «L’Express» το 2005.

Πηγή: protagon.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Πειραιάς σε οριακό σημείο – SOS για τις υποδομές από τον Θεόδωρο Κόντε

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων προειδοποιεί: το λιμάνι δεν αντέχει άλλες αφίξεις χωρίς σχέδιο και υποδομές

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Ιεράπετρας: Αισθητός σε όλη την Κρήτη

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι Λέκκας και Τσελέντης – Αναμένονται μετασεισμοί, συστάσεις για προσοχή στις παραλίες

Θα καούμε φέτος το καλοκαίρι; Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας απαντά

Οι εποχικές προγνώσεις δείχνουν θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα, αλλά χωρίς έντονα καύσωνα, σύμφωνα με τα κλιματικά μοντέλα

Σαντορίνη: Seatrack σε Καμάρι και Περίσσα. Πρόσβαση στη θάλασσα για όλους

Εγκαθίστανται νωρίτερα φέτος τα συστήματα αυτόνομης πρόσβασης για άτομα με αναπηρία στις παραλίες της Σαντορίνης

Δυναμική παρουσία της Π.Ν.Αι. στο 10ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στη Καλαμάτα

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είχαν την ευκαιρία να γευτούν δημιουργίες των σεφ πάνω στις νησιώτικες συνταγές

Έναρξη ναυαγοσωστικής κάλυψης στις πολυσύχναστες παραλίες της Πάρου

Ο Δήμος Πάρου εξασφαλίζει έγκαιρα την προστασία λουομένων για τα έτη 2025 και 2026

«Παίρνει σύνταξη» και κρεμάει το γιλέκο του ο Όσκαρ της ΕΛ.ΑΣ

Μετά από οκτώ χρόνια δράσης, ο σκύλος περιπολίας που «διάβαζε» τα σήματα και εντόπιζε κινδύνους, αποχωρεί με τιμές και συγκίνηση

Σαντορίνη: Το Santorini Experience επιστρέφει 10-12 Οκτωβρίου 2025 για 8η χρονιά

9 βραβεία για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση του Αιγαίου

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο