«Αναταραχή» και στην επερχόμενη τουριστική σεζόν προκαλούν οι ασταμάτητοι σεισμοί σε Σαντορίνη και Κυκλάδες, με τις συμφωνίες που παραδοσιακά κλείνονται τον Φεβρουάριο να φαίνονται πιο αβέβαιες από ποτέ. Από τη μία, οι εργαζόμενοι σκέφτονται να αποφύγουν τα… επίμαχα νησιά και να στραφούν σε άλλους προορισμούς κι από την άλλη οι εργοδότες καλούνται να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις τους με γνώμονα το… άγνωστο.
Όπως διαμηνύουν από την πρώτη στιγμή οι σεισμολόγοι, «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την φύση». Επομένως, δεν υπάρχουν σίγουρες απαντήσεις για το πόσο θα διαρκέσουν οι σεισμικές δονήσεις, άρα και το τουριστικό πάγωμα του νησιού που συμβάλλει κατά 2,5% στο τουριστικό ΑΕΠ της χώρας.
Επαγγελματίες του τουρισμού μιλάνε στο ThessToday.gr για το πρωτόγνωρο κλίμα αβεβαιότητας και για το μεγάλο πλήγμα που δέχονται τα νησιά «πρωταγωνιστές» του καλοκαιριού.
«Παγωμάρα για το τί μέλλει γενέσθαι»
«Τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους, υπάρχει μια… παγωμάρα για το τί μέλλει γενέσθαι», δηλώνει στο ThessΤoday.gr o περιφερειάρχης ΠΟΕΣΕ Νοτίου Αιγαίου και Κρήτη και πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου Γιάννης Παπαδόπουλος. «Υπάρχει μια αβεβαιότητα, μια ανασφάλεια, μια γενικότερη ανησυχία. Αν και δεν έχουμε ακυρώσεις κρατήσεων, δεν έχουμε νέες κρατήσεις. Ό,τι παθαίνει η Σαντορίνη και η Αμοργός, το παθαίνει όλη η περιοχή, η Ανάφη, η Νάξος, η Πάρος και η Ίος. Οι περισσότεροι τουρίστες επιλέγουν να κάνουν island hopping σε τέσσερα νησιά, αυτά που συνδέονται με τη Σαντορίνη επηρεάζονται άμεσα. Επίσης, η Σαντορίνη διαθέτει ένα πολύ μεγάλο αεροδρόμιο που αποτελεί κόμβο για τα υπόλοιπα νησιά», πειργράφει.
Αναφερόμενος στα κυβερνητικά μέτρα για την στήριξη των εργαζόμενων, αναφέρει «όλα ακόμα είναι γενικά, πρέπει να τα δούμε και γραμμένα για να εξετάσουμε τι ακριβώς είναι και για πόσους θα φτάσουν. Εξαρτάται από το μέγεθος της ζημιάς, ο τουριστικός κλάδος δεν έχει ανακάμψει, έχουν συμβεί τόσα πολλά στη φορολογία για το κόστος των επιχειρήσεων. Χρειάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις για την επόμενη μέρα».
Λόγω της όλης αβεβαιότητας, οι εργοδότες έρχονται αντιμέτωποι με το δίλημμα να προσλάβουν περισσότερους ή… λιγότερους υπαλλήλους. «Αυτή η περίοδος είναι κομβική για το κλείσιμο συμφωνιών στους επαγγελματίες του χώρου. Εάν σταματήσουν οι σεισμοί, θα επισπευστούν οι διαδικασίες και θα μπούμε σε μια ομαλότητα. Εάν όμως συνεχιστεί, είναι μεγάλο θέμα γιατί εάν ένας εργοδότης προσλάβει εργαζόμενους και στη συνέχεια δεν υπάρχει η κίνηση που περίμενε, θα αναγκαστεί να πληρώσει ένα πολύ μεγάλο κόστος. Αντιθέτως, αν ανοίξουν όλα πολύ γρήγορα και οι εργαζόμενοι έχουν βρει θέσεις αλλού, πάλι θα είναι δύσκολο. Παρακαλάμε να λήξει το θέμα όσο πιο γρήγορα γίνεται», υπογραμμίζει.
«Πρωτόγνωρο και ολικό φαινόμενο»
Aπό την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι βλέπουν ως ρίσκο την άλλοτε «δοκιμασμένη συνταγή» την εργασία στα νησιά «πρεσβευτές» της χώρας και προσανατολίζονται σε πιο ασφαλείς επιλογές, για να βγάλουν τα προς το ζην. «Κανείς δεν είναι σίγουρος τι θα γίνει, πόσο μάλλον ένας εργαζόμενος που θέλει να βγάλει χρήματα τους επόμενους επτά μήνες, για να ζήσει τον υπόλοιπο χρόνο. Διερωτώνται εάν θα πληρωθούν, σε περίπτωση που δεν έχει δουλειά η επιχείρηση που θα βρίσκονται. Οπότε, αντί να το ρισκάρουν, είναι λογικό να διαλέξουν ένα μέρος που να είναι ήσυχοι. Η ανασφάλεια είναι κακός σύμβουλος και μέχρι στιγμής, τα σενάρια των σεισμολόγων αλλάζουν μέρα με τη μέρα», σημειώνει στο ΤhessΤoday.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σεφ Τάσος Ζησόπουλος.
Στοίχημα να επέλθει σταθερότητα μέχρι το Πάσχα
Η περίοδος του Πάσχα είναι και η αφετηρία της τουριστικής σεζόν και το «στοίχημα» είναι να σταματήσει το φαινόμενο μέχρι τότε, αναφέρει ο κ. Ζησόπουλος. «Το κακό είναι ότι η σεζόν αρχίζει συνήθως το Πάσχα, ή για πολλούς την Πρωτομαγιά. Σύμφωνα με τις ενημερώσεις των σεισμολόγων, η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί μέχρι το Πάσχα, επομένως το κλίμα είναι ανήσυχο και για εργαζόμενους και για τουρίστες. Με αφορμή και τον ρόλο της Σαντορίνης ως «οικονομικού βραχίονα», το πλήγμα είναι τρομερό. Είμαστε σε αναμονή μέχρι τον επόμενο μήνα που θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα», τονίζει.