Παρασκευή, 27 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ: Ξεκινάει η μεγάλη γιορτή γαστρονομίας στο Αιγαίο με επίκεντρο τη Νάξο

ΠΝΑΙ: Ξεκινάει η μεγάλη γιορτή γαστρονομίας στο Αιγαίο με επίκεντρο τη Νάξο

|

Σε όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου θα δούμε φέτος δράσεις στα πλαίσια «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019» – Η Νάξος στην κορωνίδα των δράσεων με εκδηλώσεις κυρίως στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς 

Με «Λαζαράκια» από την Κάλυμνο, κρασί από τη Σίκινο, θυμαρίσιο μέλι από την Κίμωλο, «μελεκούνι» από τη Ρόδο και «πετρωτό» από την Ανδρο μας τρατάρουν φέτος τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Το φλουρί της ευρωπαϊκής πίτας έπεσε αυτή τη φορά στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα, που απέσπασαν τον πολλά υποσχόμενο τίτλο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019».

«Ο εν λόγω τίτλος εμπεριέχει έξι διαφορετικούς αλλά αλληλένδετους τομείς – τη γαστρονομία, την πολιτιστική κληρονομιά, την αειφορία, την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την υγεία» επισημαίνει στην «Καθημερινή» η κ. Χάιντι Λαζάνη, επικεφαλής της ομάδας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που προετοίμασε τον φάκελο της ελληνικής υποψηφιότητας προς την Ε.Ε. Πρέσβειρα της «Γαστρονομικής Περιφέρειας» έχει οριστεί η Παριανή σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, που έχει πρωτοστατήσει ήδη σε ανάλογες εκδηλώσεις.

Το πρόγραμμα, πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, υλοποιείται σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου, ενώ χορηγός του είναι τα «Ελληνικά Πετρέλαια» και αποκλειστικός αερομεταφορέας η Aegean Airlines. Απώτερος στόχος είναι να συνδεθεί ο πρωτογενής τομέας με τον τουρισμό, να αναδειχθεί η γαστρονομική παράδοση κάθε νησιού και να ενδυναμωθούν οι τοπικές κοινωνίες.


Μαθητές, μέλη του Λυκείου Ελληνίδων, στην παρουσίαση του παραδοσιακού καλύμνικου πρωινού, τον Οκτώβριο του 2017.

Οι ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας ανεβάζουν έτι περαιτέρω τον πήχυ για τους διοργανωτές, καθώς απαιτείται συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. «Πρόκειται για συνολικά πενήντα νησιά», υπενθυμίζει η κ. Λαζάνη, «στόχος είναι να υποστηρίξουμε τις ήδη υπάρχουσες εκδηλώσεις, δίνοντάς τους νέο τόνο, αλλά και να θεσμοθετήσουμε νέες όπου δεν υπάρχουν, όπως π.χ. στη Φολέγανδρο και στην Αστυπάλαια». Αλλωστε, η εν λόγω συγκυρία ενδείκνυται κυρίως για νησιά που δεν χαίρουν διεθνούς ακτινοβολίας. «Υπάρχουν πολλά κρυμμένα “διαμάντια”», λέει με νόημα στην «Κ» ο σεφ κ. Κωνσταντίνος Μπουγιούρης, μέλος της Λέσχης και ιδιοκτήτης βραβευμένου εστιατορίου στη Σύρο. «Στην Κίμωλο παράγουν ένα μέλι με περιεκτικότητα 55-60% θυμάρι, στη Σίκινο έχει δημιουργηθεί οινοποιείο, ενώ στη Ρόδο έχουν ξεκινήσει πολύ ιδιαίτερες τυποποιήσεις ελαιολάδου», αναφέρει ενδεικτικά ο ίδιος. Ολες αυτές τις γεύσεις δεν τις γνωρίζουν ούτε οι ξένοι ούτε βέβαια οι Αθηναίοι.

Προτεραιότητα, επομένως, είναι η πιστοποίηση τοπικών προϊόντων, μια διαδικασία που έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Εσχάτως κατοχυρώθηκαν το τυρί σιτάκα της Κάσου, το μέλι της Καλύμνου, το κρασοτύρι της Κω, το μελεκούνι και το λόπι της Ρόδου, που είναι ποικιλία φασολιού. Την τελευταία διετία η Περιφέρεια υλοποιεί πλήθος προγραμμάτων στην ίδια κατεύθυνση: το καλάθι πρωινού Νοτίου Αιγαίου, το be a local που φέρνει στα νησιά καταξιωμένους food bloggers, αλλά και δημοφιλή εκπαιδευτικά πρότζεκτ, όπως το Aegean Gardener, όπου οι μαθητές δημιουργούν τους λαχανόκηπους που θα τους προμηθεύσουν με τις πρώτες ύλες των γευμάτων, και το Aegean mamas know best, όπου οι μαμάδες μεταλαμπαδεύουν τα μυστικά της μαγειρικής στις επόμενες γενιές.

Εκδηλώσεις

Εκτιμάται, λοιπόν, ότι η μεγάλη γιορτή του Αιγαίου θα φτάσει στο αποκορύφωμά της τους επόμενους μήνες, καθώς εκδηλώσεις προγραμματίζονται για όλη τη διάρκεια του έτους. Στη Νάξο, «πρωταθλήτρια» των αγροτικών προϊόντων και κατ’ επέκταση των φεστιβάλ γαστρονομικού ενδιαφέροντος, οι επισκέπτες θα βρεθούν ενώπιον διλημμάτων. Πέρα από το γνωστό φεστιβάλ πατάτας, μπορούν να παρευρεθούν σε φεστιβάλ γραβιέρας, μελιού, κρασιού, ρακής, ελαιολάδου και θαλασσινών, με το τελευταίο να πραγματοποιείται στην εορτή του Αγίου Νικολάου τον Δεκέμβριο. Με ξεναγήσεις σε δύο ελαιοτριβεία, δύο οινοποιεία, ένα τυροκομείο και ένα μελισσοκομικό εργαστήριο θα υποδεχθεί η Κως τους φετινούς επισκέπτες. «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια πραγματοποιούμε γιορτή τοπικών προϊόντων», εξηγεί στην «Κ» η κ. Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού, «σημειώνεται ήδη αύξηση στις πωλήσεις μεταποιημένων προϊόντων, φρέσκων φρούτων και λαχανικών». Ενόψει της τουριστικής σεζόν δρομολογείται το μπόλιασμα του μενού των εστιατορίων με παραδοσιακά εδέσματα: γεμιστό κατσικάκι, πλιγούρι με χοιρινό, μακαρούνια, πιταρίδια, ντολμαδάκια γιαλαντζί.


Επίδοξοι κηπουροί σκαλίζουν με επιμέλεια τον λαχανόκηπό τους στη Ρόδο.

Το τραπέζι για ένα «δείπνο αγάπης» σχεδιάζουν να στρώσουν στην Κάλυμνο, όπου η γαστρονομία αναπτύχθηκε παράλληλα από τρεις διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες, τους βοσκούς, τους θαλασσινούς αλλά και τους αστούς. Οι τελευταίοι, όντας μέσω του εμπορίου σε επαφή με την Ευρώπη, είχαν και τις ανάλογες επιρροές που αποτυπώνονται σε πολλά αλμυρά πιάτα και γλυκίσματα. Το εν λόγω δείπνο, ανήμερα την Κυριακή του Θωμά, θα αναπαριστά το περίφημο «ποκίνημα των σφουγγαράδων».

«Πρόκειται για το μεγάλο τραπέζι που γινόταν πριν από την αναχώρησή τους για το μακρύ ταξίδι για την Μπαρμπαριά, που διαρκούσε πέντε με έξι μήνες», εξηγεί στην «Κ» η κ. Καλλιόπη Τσαγκάρη, ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού πρακτορείου που ειδικεύεται στον εναλλακτικό τουρισμό. Πέρα από τη συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα ενόψει του αποχωρισμού, υπήρχε και εκτεταμένη προετοιμασία. «Παρασκεύαζαν καβουρμά, γαλέτες, χοιροσφάγια, διαδικασίες που θα δείξουμε στο κοινό», προσθέτει η ίδια.


Γλυκό κρασί «άναμα» από σταφύλια της Καλύμνου.

Εχουν προηγηθεί τα κάλαντα του Λαζάρου από προσκόπους και μαθητές, που προσφέρουν γλυκά, τα «Λαζαράκια». «Το Πάσχα στο νησί μας είναι ιδιαίτερο και συνδέεται άμεσα με τη βυζαντινή παράδοση», συμπληρώνει η κ. Μαρία Σαράφογλου, ιδιοκτήτρια καταλυμάτων, «διαθέτουμε εξάλλου μεγάλη ποικιλία από βυζαντινά ψωμιά, επτάζυμα, με σχινόκαρπο, με προζύμι». Ωστόσο, οι σπεσιαλιτέ δεν σταματούν εκεί. «Εδώ παράγουμε αλίπαστα και καπνιστά, καβουρμά από θαλασσινά, εσχάτως συσκευάζουμε και πωλούμε μελάνι χταποδιού», υπογραμμίζει η κ. Σαράφογλου, που από κοινού με την κ. Τσαγκάρη και επαγγελματίες άλλων κλάδων, έχουν συστήσει ένα cluster, που θα συμβάλει στην άρτια διοργάνωση. Οσοι ξένοι, πάντως, έχουν επισκεφθεί το νησί των σφουγγαράδων, ανακαλούν ακόμα με ενθουσιασμό τις φούσκες και το σπινιάλο, σπάνιους θαλασσινούς μεζέδες που διοργανωτές δεσμεύονται ότι δεν θα απουσιάζουν από τη μεγάλη γιορτή.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

AegeanBall Festival – Σύρος: Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο ανοικτό γήπεδο του Αθλητικού Κέντρου

Με πρωτοβουλία της Stoiximan και την παρουσία του Γιώργου Πρίντεζη, το ανοικτό γήπεδο του Αθλητικού Κέντρου απέκτησε νέα ζωή – Η έναρξη του AegeanBall Festival συνοδεύτηκε από συγκίνηση, χαμόγελα και πολλά εύστοχα σουτ!

Τήνος – ΜΟ.Μ.ΚΑ.: Συνεχίζει δυναμικά τις παρεμβάσεις με έργα ουσίας σε επίπεδο κυρίως αγροτικής οδοποιίας

Μεγάλη κινητοποίηση μηχανημάτων και προσωπικού από τις Ένοπλες Δυνάμεις για τη βελτίωση του οδικού δικτύου του νησιού – Συγκινητική η συμβολή της ΜΟ.Μ.ΚΑ. στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Πανελλαδικές 2025: Πτώση κάτω από τη βάση για σχεδόν τους μισούς υποψηφίους

Μεγάλο ποσοστό γραπτών κάτω από τη βάση σε Μαθηματικά, Φυσική, Ιστορία και Αρχαία. Εξαιρετικές επιδόσεις μόνο σε επιλεγμένα μαθήματα. Πού αρίστευσαν οι μαθητές και τι δείχνουν τα πρώτα δεδομένα;

Νάξος – Μέλανες: Μια βραδιά παράδοσης, βράβευσης και συγκίνησης στον Κλήδονα (photos)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων "Κούρος ο Ελλήνας" τίμησε το έθιμο του Κλήδονα, γεμίζοντας την πλατεία με μουσική, χορούς και τη δύναμη της κοινότητας

Γιατί “κόπηκαν” τα υδατοδρόμια σε Σαντορίνη και Μήλο;

Σύγκρουση προσδοκιών και πραγματικότητας στα πιο τουριστικά νησιά της χώρας – Η ασφάλεια ναυσιπλοΐας και οι καιρικές συνθήκες καθοριστικοί παράγοντες.

Πανελλαδικές 2025: «Γράψατε Ιστορία», οι μαθητές του Φροντιστηρίου Αντώνη Χερουβείμ στην κορυφή

Μια αληθινή γιορτή γνώσης, προσήλωσης και ονείρων – Ένα μεγάλο «μπράβο» σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν το ταξίδι της επιτυχίας

Εκτακτο: Καταστροφική πυρκαγιά στην Παλαιά Φώκαια

Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά – Εντολές εκκένωσης από το 112, απεγκλωβισμοί κατοίκων και τιτάνια επιχείρηση κατάσβεσης με επίγειες και εναέριες δυνάμεις

«Εσμεράλντα»: Όταν το μπαλέτο συναντά τη μαγεία της Νάξου (video)

Μια χορευτική εμπειρία υψηλής αισθητικής από τη Σχολή Μπαλέτου της Μαρίας Κατσικάρη – Μαρκοπουλιώτη στο Δημοτικό Θέατρο "Ιάκωβος Καμπανέλλης"

Δυναμική ενίσχυση: Ο Τζέρεμι Έβανς στη Μύκονο, εν αναμονή και του Τάιρι Άπλμπι

Ο ΑΟ Μυκόνου μπαίνει δυναμικά στη Stoiximan Basket League με την απόκτηση του Τζέρεμι Έβανς και βρίσκεται κοντά στη συμφωνία με τον ταλαντούχο γκαρντ Τάιρι Άπλμπι.

Σαντορίνη – Αθηνιός: Σύλληψη οδηγού λεωφορείου για απείθεια και επικίνδυνη οδήγηση

Αγνόησε λιμενικό, στάθμευσε σε επικίνδυνο σημείο και επιχείρησε ελιγμούς απειλώντας τη σωματική ακεραιότητα στελεχών – Παρουσιάστηκε αυτοβούλως στις Αρχές

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Λυσιστράτη στη Νάξο: Όταν το θέατρο γίνεται υπόθεση όλων (video)

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Αντωνίου μιλά για την τέχνη, την ελευθερία και το κοινό όραμα του θεάτρου.

Εκτακτο: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ρήγμα Ανύδρου

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Η Τοσοδούλα χορεύει στη Νάξο – Μια παραμυθένια παράσταση από καρδιάς

Η μαθητική παράσταση του AlteR riTmo «Η Τοσοδούλα» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Ι. Καμπανέλλη στις 24 & 25 Ιουνίου, με παιδιά και εφήβους της Νάξου να χορεύουν τη φύση, τη φαντασία και τη δύναμη του παραμυθιού

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία