Πέμπτη, 21 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ: Τα τέσσερα δώρα που θα μας εκπροσωπήσουν στην World Food Gift...

ΠΝΑΙ: Τα τέσσερα δώρα που θα μας εκπροσωπήσουν στην World Food Gift Challenge

|

Με τέσσερα μοναδικά προϊόντα γαστρονομικού πλούτου η συμμετοχή της Περιφέρειας στον διεθνή διαγωνισμό World Food Gift Challenge – Ποια είναι; η δήλωση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων  

Επιλέχθηκαν τα τέσσερα δώρα τροφίμων και χειροτεχνίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας 2019, για να εκπροσωπήσουν το Νότιο Αιγαίο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό World Food Gift Challenge, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου, στη Μινόρκα.

Το World Food Gift Challenge είναι ένας ετήσιος διεθνής διαγωνισμός που αφορά τρόφιμα και αντικείμενα χειροτεχνίας από τις γαστρονομικές περιοχές της Ευρώπης και του κόσμου και βραβεύει την τοπική δεξιοτεχνία. Φέτος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, συμμετέχει για πρώτη φορά στον διαγωνισμό με δύο δώρα από Δωδεκάνησα και δύο δώρα από Κυκλάδες.

Συγκεκριμένα, τα δώρα τροφίμων και χειροτεχνίας που σχετίζονται με τα τρόφιμα, τα οποία θα εκπροσωπήσουν το Νότιο Αιγαίο στον Διαγωνισμό είναι από τα μεν Δωδεκάνησα, τα:

· Αμυγδαλωτό Αχλαδάκι από τον παραγωγό της Ρόδου FILEMA RODION (Δώρο Φαγητού)

· Ξύλινη Κουτάλα του Ανεμόμυλου από τον τεχνίτη ξύλου της Πάτμου Enpatmoxylo (Δώρο Χειροτεχνίας)

Και από τις Κυκλάδες, τα:

· Άρωμα Κυκλάδων (Θεραπευτικά, αρωματικά βότανα) από την Σύρο και τον παραγωγό CYCLADES ORGANICS

 

· FAMiLY BEEZ (Βιολογικό μέλι από άγρια λουλούδια) από την Σέριφο και τον παραγωγό Ρώτα Γεώργιο.

 

Τα τέσσερα προϊόντα ξεχώρισαν σε έναν τοπικό διαγωνισμό που συγκέντρωσε συνολικά 31 δώρα κατασκευασμένα από 24 ντόπιους τεχνίτες και παραγωγούς από δέκα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Πότε γίνεται ο τελικός 

«Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στη Γαστρονομία. Με την πρωτοβουλία μας για συμμετοχή στον διεθνή Διαγωνισμό «World Food Gift Challenge, θέτουμε στο επίκεντρο τον μικρό και μεσαίο παραγωγό από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ενισχύουμε την εμπιστοσύνη στις τοπικές επιχειρήσεις και αναδεικνύουμε την εντεινόμενη σημασία της ολοκληρωμένης παρουσίασης του αγροτοδιατροφικού προϊόντος. Είμαι βέβαιος ότι τα προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου θα αναβαθμίσουν το επίπεδο του διεθνούς διαγωνισμού» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος.

«Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για συμμετοχή των προϊόντων της περιοχής σε αυτόν τον διαγωνισμό σε συνεργασία με τα δύο Επιμελητήρια, επιβεβαιώνει ότι οι κλάδοι της Πρωτογενούς παραγωγής και της Μεταποίησης βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας, παράλληλα με τη γενικότερη κατεύθυνση του Νοτίου Αιγαίου προς τον Τουρισμό και την εκτεταμένη δραστηριότητα στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες. To Επιμελητήριο Δωδεκανήσου δεν μένει θεατής των εξελίξεων. Συνδιαμορφώνει τις τάσεις της νέας εποχής με συνέργεια, προσαρμοστικότητα και γνώση, μέσα από πρωτοπόρες δράσεις, όπως η συμμετοχή μας στο World Food Gift Challenge. Το δίκτυο μας Aegean Cuisine είναι πλούσιο, είναι ενεργό και τα προϊόντα, που θα μας αντιπροσωπεύσουν στο διαγωνισμό, είναι ένα μόνο δείγμα του γαστρονομικού μας πλούτου. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουν εξαιρετική πορεία στον διαγωνισμό. Καλή επιτυχία σε κάθε παραγωγό μας.» δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου.

«Αυτή τη στιγμή, το δίκτυο το Aegean Cuisine, ένα δίκτυο επιχειρήσεων – μελών με στόχο την αξιοποίηση και ανάδειξη της ιδιαίτερα πλούσιας αιγαιοπελαγίτικης οινογαστρονομίας στις Κυκλάδες, εκτείνεται σε 22 νησιά και περιλαμβάνει 190 πιστοποιημένα εστιατόρια-μέλη και ένα μητρώο προϊόντων από παραγωγούς των Κυκλάδων που προτείνονται ως “Aegean Cuisine Recommended”, με 387 προϊόντα από 81 παραγωγούς. Τα προϊόντα αυτά που επιλέχθηκαν να εκπροσωπήσουν τις Κυκλάδες στο Διεθνή Διαγωνισμό, είναι πράγματι “Aegean Cuisine Recommended”, όπως και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα προϊόντα που θα λάβουν διάκριση σε τοπικό επίπεδο με κριτήρια την συσκευασία, την ποιότητα, τη γεύση, τη μοναδικότητα κ.α.» δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, εκφράζοντας τις ευχές του για καλή επιτυχία στους παραγωγούς που προκρίνονται: «Είμαστε περήφανοι τόσο για τα προϊόντα της περιοχής μας όσο και για τους παραγωγούς μας, οι οποίοι πραγματικά επιτελούν έργο και λειτούργημα, έχοντας να αντιμετωπίσουν τόσο τις φυσικές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες, όσο και το υψηλό κόστος λειτουργίας και παραγωγής. Ευχόμαστε ολόψυχα Καλή Επιτυχία σε κάθε συμμετέχοντα».

H αξιολόγηση και επιλογή πραγματοποιήθηκε από μια κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους από Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, πραγματογνώμονες των Επιμελητηρίων και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με εξειδίκευση στους τομείς της γαστρονομίας και του σχεδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των Μαριτάνα Αλακιώτου Ανθοπούλου, Μέλους του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Υπεύθυνης Aegean Cuisine, Φαίδρας Σπανού, Γενικής Γραμματέα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Αργυρένιας Παραμάνης, μέλους της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, υπεύθυνης Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, Στεφανίας Παπακώστας, στελέχους Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Υπεύθυνης Επικοινωνίας και μέλος της ομάδας του έργου Aegean Cuisine και της Βάσιας Παπαηλία, ειδικής συμβούλου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και υπεύθυνης έργων και εκδηλώσεων του IGCAT-International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism, ως επικεφαλής και συντονίστρια της επιτροπής,

To έργο της επιτροπής υπήρξε εξαιρετικά δύσκολο, καθώς το επίπεδο της ποιότητας των προϊόντων ήταν πολύ ψηλό, αναδεικνύοντας τον γαστρονομικό πλούτο Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Ο τελικός διαγωνισμός διεξάγεται στις 7 Απριλίου στη Μινόρκα της Ισπανίας, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει τιμητική εκδήλωση βράβευσης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για όλα τα προϊόντα που υπέβαλαν συμμετοχή και διακρίθηκαν σε μια σειρά από κατηγορίες, όπως πιο δημιουργικό branding, βιώσιμη συσκευασία, μοναδικότητα κ.α.


 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Έφυγε από τη ζωή ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Απόστολος Βεσυρόπουλος

Θλίψη στον πολιτικό κόσμο για τον ξαφνικό θάνατο του βουλευτή Ημαθίας

Ανησυχία στην Τζια: Έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας με δεκάδες περιστατικά καθημερινά

Περισσότερα από 80 περιστατικά την ημέρα στο Περιφερειακό Ιατρείο – Έχουν ενημερωθεί ΥΠΕ και ΕΟΔΥ.

Αεροδρόμιο – Ιούλιος 2025: 23.000 αφίξεις σε έναν μήνα, νέο ρεκόρ, πίεση για βελτίωση υποδομών

Αύξηση 36% τον Ιούλιο και πάνω από 68.000 επιβάτες στο επτάμηνο – η Νάξος καταρρίπτει κάθε προηγούμενο στατιστικό της τουριστικής κίνησης.

Μητσοτάκης: «Το Αμοργόραμα να γίνει πρότυπο για όλη τη Μεσόγειο»

Τηλεδιάσκεψη με τον Δήμο και τους αλιείς – Στις αρχές Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός στην Αμοργό για να αναδείξει τη διεθνή διάσταση της πρωτοβουλίας

Σοβαρά τραυματισμένος σε τροχαίο στη Μύκονο ο CEO της Volt, Tom Greenwood

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας δίνει μάχη για τη ζωή του μετά από ατύχημα με «γουρούνα» στο νησί

Καθολική Εκκλησία Σύρου: Κακουργηματικές διώξεις για σκάνδαλο υπεξαίρεσης 3 εκατ. ευρώ

Δέκα μήνες μετά τις αποκαλύψεις για μεταφορές χρημάτων σε Πατρινό επιχειρηματία, δύο κληρικοί και έξι ιδιώτες στο «κάδρο» – Σεπτέμβριο οι απολογίες.

Αμοργός: Οι ψαράδες πρωτοστατούν στην προστασία του Αιγαίου

Μια μοναδική για την Ελλάδα πρωτοβουλία «από τα κάτω προς τα πάνω» γίνεται νόμος: Το «Αμοργόραμα» θεσπίζει πενταετή απαγόρευση αλιείας και δίνει ελπίδα για την ανάκαμψη των θαλάσσιων πληθυσμών.

Ο Γιάννης Σιδηροηλίας στη Μύκονο – Ενίσχυση στο ρόστερ ενόψει Stoiximan GBL

Ο 23χρονος γκαρντ-φόργουορντ εντάσσεται στο δυναμικό της Μυκόνου για τη σεζόν 2025/26, ενισχύοντας την ομάδα του Βαγγέλη Ζιάγκου στην ιστορική της πρώτη παρουσία στη Stoiximan Basket League.

Από το Φιλώτι στον Ατρόμητο: Ο Μανώλης Μουστάκης κάνει το μεγάλο βήμα

Ο νεαρός τερματοφύλακας του ΑΜΣ Φιλωτίου και των Μικτών Κυκλάδων μεταγράφηκε στον Ατρόμητο Αθηνών και εντάσσεται στην ομάδα Κ16 της Super League.

Σύρος: «Οι Υφάντρες και οι Αναμνήσεις τους» έρχονται στο Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης

Μια εκδήλωση αφιερωμένη στις γυναίκες της κλωστοϋφαντουργίας της Σύρου και στη συλλογική μνήμη του νησιού, την Κυριακή 31 Αυγούστου 2025.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.