Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ: Τα τέσσερα δώρα που θα μας εκπροσωπήσουν στην World Food Gift...

ΠΝΑΙ: Τα τέσσερα δώρα που θα μας εκπροσωπήσουν στην World Food Gift Challenge

|

Με τέσσερα μοναδικά προϊόντα γαστρονομικού πλούτου η συμμετοχή της Περιφέρειας στον διεθνή διαγωνισμό World Food Gift Challenge – Ποια είναι; η δήλωση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων  

Επιλέχθηκαν τα τέσσερα δώρα τροφίμων και χειροτεχνίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας 2019, για να εκπροσωπήσουν το Νότιο Αιγαίο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό World Food Gift Challenge, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου, στη Μινόρκα.

Το World Food Gift Challenge είναι ένας ετήσιος διεθνής διαγωνισμός που αφορά τρόφιμα και αντικείμενα χειροτεχνίας από τις γαστρονομικές περιοχές της Ευρώπης και του κόσμου και βραβεύει την τοπική δεξιοτεχνία. Φέτος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, συμμετέχει για πρώτη φορά στον διαγωνισμό με δύο δώρα από Δωδεκάνησα και δύο δώρα από Κυκλάδες.

Συγκεκριμένα, τα δώρα τροφίμων και χειροτεχνίας που σχετίζονται με τα τρόφιμα, τα οποία θα εκπροσωπήσουν το Νότιο Αιγαίο στον Διαγωνισμό είναι από τα μεν Δωδεκάνησα, τα:

· Αμυγδαλωτό Αχλαδάκι από τον παραγωγό της Ρόδου FILEMA RODION (Δώρο Φαγητού)

· Ξύλινη Κουτάλα του Ανεμόμυλου από τον τεχνίτη ξύλου της Πάτμου Enpatmoxylo (Δώρο Χειροτεχνίας)

Και από τις Κυκλάδες, τα:

· Άρωμα Κυκλάδων (Θεραπευτικά, αρωματικά βότανα) από την Σύρο και τον παραγωγό CYCLADES ORGANICS

 

· FAMiLY BEEZ (Βιολογικό μέλι από άγρια λουλούδια) από την Σέριφο και τον παραγωγό Ρώτα Γεώργιο.

 

Τα τέσσερα προϊόντα ξεχώρισαν σε έναν τοπικό διαγωνισμό που συγκέντρωσε συνολικά 31 δώρα κατασκευασμένα από 24 ντόπιους τεχνίτες και παραγωγούς από δέκα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Πότε γίνεται ο τελικός 

«Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στη Γαστρονομία. Με την πρωτοβουλία μας για συμμετοχή στον διεθνή Διαγωνισμό «World Food Gift Challenge, θέτουμε στο επίκεντρο τον μικρό και μεσαίο παραγωγό από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ενισχύουμε την εμπιστοσύνη στις τοπικές επιχειρήσεις και αναδεικνύουμε την εντεινόμενη σημασία της ολοκληρωμένης παρουσίασης του αγροτοδιατροφικού προϊόντος. Είμαι βέβαιος ότι τα προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου θα αναβαθμίσουν το επίπεδο του διεθνούς διαγωνισμού» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος.

«Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για συμμετοχή των προϊόντων της περιοχής σε αυτόν τον διαγωνισμό σε συνεργασία με τα δύο Επιμελητήρια, επιβεβαιώνει ότι οι κλάδοι της Πρωτογενούς παραγωγής και της Μεταποίησης βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας, παράλληλα με τη γενικότερη κατεύθυνση του Νοτίου Αιγαίου προς τον Τουρισμό και την εκτεταμένη δραστηριότητα στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες. To Επιμελητήριο Δωδεκανήσου δεν μένει θεατής των εξελίξεων. Συνδιαμορφώνει τις τάσεις της νέας εποχής με συνέργεια, προσαρμοστικότητα και γνώση, μέσα από πρωτοπόρες δράσεις, όπως η συμμετοχή μας στο World Food Gift Challenge. Το δίκτυο μας Aegean Cuisine είναι πλούσιο, είναι ενεργό και τα προϊόντα, που θα μας αντιπροσωπεύσουν στο διαγωνισμό, είναι ένα μόνο δείγμα του γαστρονομικού μας πλούτου. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουν εξαιρετική πορεία στον διαγωνισμό. Καλή επιτυχία σε κάθε παραγωγό μας.» δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου.

«Αυτή τη στιγμή, το δίκτυο το Aegean Cuisine, ένα δίκτυο επιχειρήσεων – μελών με στόχο την αξιοποίηση και ανάδειξη της ιδιαίτερα πλούσιας αιγαιοπελαγίτικης οινογαστρονομίας στις Κυκλάδες, εκτείνεται σε 22 νησιά και περιλαμβάνει 190 πιστοποιημένα εστιατόρια-μέλη και ένα μητρώο προϊόντων από παραγωγούς των Κυκλάδων που προτείνονται ως “Aegean Cuisine Recommended”, με 387 προϊόντα από 81 παραγωγούς. Τα προϊόντα αυτά που επιλέχθηκαν να εκπροσωπήσουν τις Κυκλάδες στο Διεθνή Διαγωνισμό, είναι πράγματι “Aegean Cuisine Recommended”, όπως και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα προϊόντα που θα λάβουν διάκριση σε τοπικό επίπεδο με κριτήρια την συσκευασία, την ποιότητα, τη γεύση, τη μοναδικότητα κ.α.» δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, εκφράζοντας τις ευχές του για καλή επιτυχία στους παραγωγούς που προκρίνονται: «Είμαστε περήφανοι τόσο για τα προϊόντα της περιοχής μας όσο και για τους παραγωγούς μας, οι οποίοι πραγματικά επιτελούν έργο και λειτούργημα, έχοντας να αντιμετωπίσουν τόσο τις φυσικές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες, όσο και το υψηλό κόστος λειτουργίας και παραγωγής. Ευχόμαστε ολόψυχα Καλή Επιτυχία σε κάθε συμμετέχοντα».

H αξιολόγηση και επιλογή πραγματοποιήθηκε από μια κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους από Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, πραγματογνώμονες των Επιμελητηρίων και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με εξειδίκευση στους τομείς της γαστρονομίας και του σχεδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των Μαριτάνα Αλακιώτου Ανθοπούλου, Μέλους του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Υπεύθυνης Aegean Cuisine, Φαίδρας Σπανού, Γενικής Γραμματέα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Αργυρένιας Παραμάνης, μέλους της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, υπεύθυνης Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, Στεφανίας Παπακώστας, στελέχους Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Υπεύθυνης Επικοινωνίας και μέλος της ομάδας του έργου Aegean Cuisine και της Βάσιας Παπαηλία, ειδικής συμβούλου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και υπεύθυνης έργων και εκδηλώσεων του IGCAT-International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism, ως επικεφαλής και συντονίστρια της επιτροπής,

To έργο της επιτροπής υπήρξε εξαιρετικά δύσκολο, καθώς το επίπεδο της ποιότητας των προϊόντων ήταν πολύ ψηλό, αναδεικνύοντας τον γαστρονομικό πλούτο Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Ο τελικός διαγωνισμός διεξάγεται στις 7 Απριλίου στη Μινόρκα της Ισπανίας, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει τιμητική εκδήλωση βράβευσης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για όλα τα προϊόντα που υπέβαλαν συμμετοχή και διακρίθηκαν σε μια σειρά από κατηγορίες, όπως πιο δημιουργικό branding, βιώσιμη συσκευασία, μοναδικότητα κ.α.


 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Ο μίτος της Αριάδνης» στη Νάξο: Ξετυλίγοντας 200.000 χρόνια ιστορίας από τη Στελίδα μέχρι τον κόσμο

Η διεθνής έκθεση του Αρχαιολογικού Προγράμματος Στελίδας παρουσιάζεται στις 16 Μαΐου στη Σχολή Ουρσουλινών – Ομιλία του Καθ. Tristan Carter και διάλογος με το κοινό.

Social Media: Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία και Ιρλανδία συμμαχούν κόντρα στην ανεξέλεγκτη χρήση

Προωθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο νομοθεσία, η οποία θα υποχρεώνει τα social media να επαληθεύουν την ηλικία κατά τη δημιουργία ενός λογαριασμού

Selected Hideaways: Ηγεσία στον τουρισμό υψηλής αισθητικής και απόδοσης

Στρατηγική ανάπτυξη, εξατομικευμένες υπηρεσίες και διεθνής προβολή για προορισμούς υψηλής ζήτησης

Φιλαρμονική Νάξου: Μουσική συγκίνηση και πολιτιστικό αποτύπωμα στην καρδιά της Αθήνας

Μελωδίες από τη Νάξο μέχρι το Σύνταγμα και το Μέγαρο Μουσικής – Θερμή υποδοχή για την πρώτη εμφάνιση της Φιλαρμονικής σε διεθνές φεστιβάλ.

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star Paros στις 15, 22 & 29 Μαΐου

Ενισχύεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων με έκτακτα και τροποποιημένα δρομολόγια του Blue Star Paros από και προς τον Πειραιά.

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.

Νάξος – Νικόλας Ρουγκάλας: Μετά το 2ο πανελλήνιο βραβείο λογοτεχνίας, τιμητική βράβευση στο Δημαρχείο

Ο μαθητής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Νάξου συγκίνησε με το παραμύθι «Σώμα και Αίμα» που αφιέρωσε στη μνήμη του θείου του, Δημήτρη Ήμελλου. - Η ανάρτηση του Βασίλη Φλεριανού

Επιστρέφει η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Ρεθύμνου με τον Πειραιά μετά από 7 χρόνια – Το POWER JET φέρνει νέα πνοή

Η SEAJETS εγκαινιάζει νέα γραμμή Ρέθυμνο – Μήλος – Πειραιάς από τις 20 Ιουνίου με δύο δρομολόγια την εβδομάδα.

Το πρώτο 100% ηλεκτρικό σκάφος X-Shore ήρθε στην Ελλάδα και «σαλπάρει» για ένα πράσινο μέλλον (video)

Με αθόρυβη πλεύση, οικολογική σχεδίαση και υψηλή τεχνολογία, το σουηδικό ηλεκτρικό σκάφος X-Shore φέρνει επανάσταση στη ναυσιπλοΐα των ελληνικών θαλασσών (video)

Νάξος – Λιμεναρχείο: Απαγόρευση αλιείας και αγκυροβολίας σε πολυσύχναστες παραλίες (χρονοδιάγραμμα)

Σε ισχύ η απόφαση του Λιμεναρχείου Νάξου για την προστασία λουομένων και θαλάσσιου περιβάλλοντος – Ποιες παραλίες επηρεάζονται. (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις