Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ: Στο ναό της Αμερικάνικης γαστρονομίας με ...οδηγό τον Συριανό Κώστα Μπουγιούρη

ΠΝΑΙ: Στο ναό της Αμερικάνικης γαστρονομίας με …οδηγό τον Συριανό Κώστα Μπουγιούρη

|

Για 3η χρονιά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανοίγει ορμητικά τη πόρτα του ναού της γαστρονομίας στην Αμερική, το περίφημο James Βeard House και αναδεικνύει τα τοπικά προϊόντα της Περιφέρειας – Ποιοι θα εκπροσωπήσουν το  Νότιο Αιγαίο  

Η Νέα Υόρκη θα έρθει και πάλι σε επαφή και θα γνωρίσει την αυθεντικότητα των γεύσεων του Νοτίου Αιγαίου. Μέσα στις επόμενες ημέρες, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την γαστρονομία, στο πλαίσιο των πλούσιων δράσεων εξωστρέφειας που πραγματοποιεί ήδη εδώ και δύο χρόνια, για τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019.

Θυμίζουμε ότι αυτή η δράση αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή αλλά και ευκαιρία για να αναδειχθεί η αιγιακή κουζίνα στις ΗΠΑ αφού στο James Βeard House, θα βρίσκονται και πάλι τα αμερικανικά ΜΜΕ -αλλά και άνθρωποι με καταγωγή από την Ελλάδα και τα νησιά μας. Επιπλέον θα βρεθούν πολλοί κορυφαίοι bloggers που ασχολούνται με την γαστρονομία στην Αμερική.

Και είναι η 3η φορά που οι πόρτες του James Beard House ανοίγουν… Η αρχή  είχε γίνει τον Μάρτιο του 2017 όταν αντιπροσωπεία σεφ με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών – Ακτοπλοϊας και Επικοινωνίας Γιάννη Μαργαρίτη και στα πλαίσια της δράσης “Gifts From Greece”…Παρουσίασαν την Αιγαιακή Γαστρονομία και Διατροφή και μαγείρεψαν ως προσκεκλημένοι σεφ οι Χρήστος Αθανασιάδης (Nice n Easy Κολωνάκι, Κηφισιά, Μύκονος) Ιωάννης Γαβαλάς (Bakalo, Μύκονος), Παναγιώτης Διαμαντής (Rodos Palace Hotel, Ρόδος), Σταμάτης Μισομικές (Noble, Elysium Resort & Spa, Ρόδος) και Γιώργος Στυλιανουδάκης (Kenshō Boutique Hotel & Suites, Μύκονος). .

Η δεύτερη δράση; Τον Μάρτιο του 2018... Οι σημαντικότεροι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με την γαστρονομία και τον γαστρονομικό τουρισμό, από τα μεγαλύτερα αμερικανικά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων η Wall Street Journal και οι New York Times, Food bloggers και Food and luxury travel opinion leaders κ.λπ. παρακολούθησαν το event και είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά της κουζίνας του Νοτίου Αιγαίου. Η πρέσβης της Γαστρονομικής Περιφέρειας Νότιο Αιγαίο 2019, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, ένωσε τις δυνάμεις της με τις Dames d’Escoffier  και δημιούργησε ένα μενού, ύμνο στην αιγαιακή γαστρονομία. Όσπρια, θαλασσινά, χόρτα λάδι και βότανα από τα νησιά ήταν οι πρωταγωνιστές που “μάγεψαν” τους γευστικούς κάλυκες του κοινού και ταξίδεψαν το μυαλό τους στο αρχιπέλαγος του Αιγαίου. Παρούσα και η Χάιντι Λαζάνη ως  επικεφαλής της Επιτροπής της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, Χάιντι Λαζάνη, για το πρόγραμμα “Taste the Seasons”  

Φέτος, στο «ναό της γαστρονομίας των ΗΠΑ», το James Βeard House -όπου κάθε Αμερικανός σεφ ονειρεύεται μια φορά να μαγειρέψει- θα εκπροσωπήσει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Κώστας Μπουγιούρης από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων – Δωδεκανήσου.
Το event έχει τίτλο «INTERNATIONAL: SOUTHAEGEAN FEAST – Γιορτή Νοτίου Αιγαίου» και θα πραγματοποιηθεί σήμερα, 1η Μαΐου 2019.
Οι σεφ που θα λάβουν μέρος είναι οι εξής:
• Ιπποκράτης Αναγνώστης – Kenshō Ψαρού στο Kenshō Boutique Hotels & Villas, Μύκονος, Ελλάδα
• Κωνσταντίνος Μπουγιούρης – Ηλιοβασίλεμα, Σύρος, Ελλάδα
• Αθηναγόρας Κώστακος – Σκορπιός, Μύκονος, Ελλάδα
• Δημήτρης Παμπόρις – Ekies All Senses Resort, Βουρβουρού, Ελλάδα
• Δημήτρης Ριζογαλάς – SantAnna, Μύκονος, Ελλάδα

Σύμφωνα με την σχετική πρόσκληση από το James Beard House για το event: «Η ψυχή της γαστρονομίας του Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται στα ποιοτικά συστατικά της και στις πλούσιες παραδόσεις της. Για να εξερευνήσετε και τα δύο, έχουμε προσκαλέσει μια λατρεμένη ομάδα σεφ από την Ελλάδα στο Beard House για μια μεσογειακή εξερεύνηση που δεν πρέπει να χάσετε!».
Το μενού –σύμφωνα με πληροφορίες- περιλαμβάνει ψάρια, θαλασσινά, λαχανικά, βότανα της περιοχής του Νοτίου Αιγαίου, φέτα και άλλα τυριά από τα νησιά της Περιφέρειάς μας, μοσχάρι, ζυμαρικά ενώ σημείο αιχμής θα είναι και τα κρασιά –επίσης από την περιοχή μας.
Θα έχει ενδιαφέρον πάντως να παρακολουθήσουμε τα τελικά πιάτα και τις γεύσεις που θα παρουσιαστούν στη Νέα Υόρκη αφού θα αναδειχθούν τα τοπικά μας προϊόντα που είναι μοναδικά, γνήσια με εξαιρετική ποιότητα και ξεχωρίζουν μέσα στην απλότητά τους.
Οι συνταγές της περιοχής μας, έχουν περάσει στην σύγχρονη κουζίνα του Αιγαίου από γενιά σε γενιά και εμπλουτισμένες με όλα τα μυστικά, ανταλλάσσονται από μητέρα σε κόρη από πολύ παλιές εποχές.
Τόσο το κοινό όσο και οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι, έχουν δείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον τους, τα τελευταία δύο χρόνια, για τις διαφορετικές γαστρονομικές παραδόσεις των 50 νησιών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, όλες μαζί σχηματίζουν την Αιγαιακή γαστρονομική ταυτότητα και κουλτούρα.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, συνεχίζει τις δράσεις εξωστρέφειας στο πλαίσιο του προγράμματος «Taste the seasons» με στόχο την ανάδειξη των νησιών της ως διεθνείς γαστρονομικούς προορισμούς. Σε αυτήν την προσπάθεια βρίσκεται πάντα δίπλα της η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, ως Στρατηγικός Κοινωνικός Εταίρος.

Τι είναι το James Beard Foundation»
To «James Beard Foundation», με έδρα τη Νέα Υόρκη δημιουργήθηκε προς τιμήν του Αμερικανού James Beard, μιας από τις επιδραστικότερες μορφές της εγχώριας γαστρονομικής σκηνής. Κάθε χρόνο, διοργανώνει τα «James Beard Awards», την πιο σημαντική εκδήλωση γαστρονομικού ενδιαφέροντος που πραγματοποιείται στην Αμερική.

Ο σκοπός του Ιδρύματος James Beard είναι να γιορτάσει, να γαλουχήσει και να τιμήσει τους σεφ και άλλους εκπροσώπους, καθιστώντας την κουλτούρα των τροφίμων της Αμερικής πιο νόστιμη, ποικίλη και βιώσιμη για όλους.

Το Ίδρυμα James Beard προωθεί το καλό φαγητό για την καλή υγεία. Για περισσότερα από 30 χρόνια, το Ίδρυμα James Beard έχει επισημάνει την κεντρικότητα της κουλτούρας των τροφίμων στην καθημερινότητά μας. Μέσα από τα βραβεία James Beard, μοναδικές εμπειρίες γευσιγνωσίας στο James Beard House και σε ολόκληρη τη χώρα, υποτροφίες, πρακτική μάθηση και διάφορα προγράμματα της βιομηχανίας που εκπαιδεύουν και ενδυναμώνουν τους ηγέτες στην κοινότητά μας, το Ίδρυμα δημιούργησε μια πλατφόρμα για τους σεφ και υποστήριξε τη δύναμη της γαστρονομίας για να οδηγήσει τη συμπεριφορά, τον πολιτισμό και την αλλαγή πολιτικής γύρω από τα τρόφιμα.

Το Ίδρυμα James Beard είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Αποτελείται από εξειδικευμένο προσωπικό, ισχυρό διοικητικό συμβούλιο, πολλά μέλη, εκατοντάδες εθελοντές που δίνουν στο James Beard την πρώτη θέση στην αμερικανική γαστρονομία.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γιώργος Πρίντεζης στην Ηρακλειά: Ο θρύλος του μπάσκετ δείπνησε στο εμβληματικό “Αράκλεια”

Μετά το AegeanBall Festival, ο Πρίντεζης χαλάρωσε στις Μικρές Κυκλάδες, απολαμβάνοντας τις γεύσεις του Γιάννη Γαβαλά σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του Αιγαίου.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Σαντορίνη – 9 Ιουλίου 1956: Ο φονικός σεισμός και το τσουνάμι που σημάδεψαν το Αιγαίο

69 χρόνια από τον σεισμό μεγέθους έως 7,8 Ρίχτερ στην Αμοργό – 54 νεκροί, 100 τραυματίες και κύματα άνω των 20 μέτρων στη Σαντορίνη - Η ανάρτηση της κας Νομικού

Στασιμότητα στην επιβατική και οχηματική κίνηση στο λιμάνι Νάξου το πρώτο εξάμηνο του 2025

Οριακή πτώση στους επισκέπτες και τα οχήματα φέτος, με έντονη πτώση τον χειμώνα αλλά θετικά σημάδια από την άνοιξη και μετά (πίνακας)

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Χρυσές βολές και ταχύτητα πανελλήνιας εμβέλειας για τους αθλητές του Πανναξιακού ΑΟ

Εντυπωσιακές εμφανίσεις σε Τρίπολη και Θήβα από τους νέους του Πανναξιακού – Προκρίσεις, ρεκόρ και πρώτες θέσεις για τους αθλητές του συλλόγου

Ανάφη – Μ. Καφούρος: «Η παρουσία του κράτους στα μικρά νησιά είναι αναγκαία»

Σε μια ιστορική ημέρα για την Ανάφη, ο Βουλευτής Κυκλάδων Μάρκος Καφούρος παρευρέθηκε στον Αγιασμό του νέου Λιμενικού Φυλακίου, αναδεικνύοντας τη σημασία ενίσχυσης της κρατικής παρουσίας στις απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές.

Συνάντηση Φ. Φόρτωμα με τον Υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη: Ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στις Κυκλάδες

Ο Βουλευτής Κυκλάδων έθεσε την ανάγκη για άμεση και μακροπρόθεσμη στήριξη των αστυνομικών υπηρεσιών στα νησιά, ενόψει της τουριστικής αιχμής – «Η ασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα».

Τένις: Ένα άθλημα που δεν μένει ποτέ στατικό

Δεν αρκεί να είσαι γρήγορος ή δυνατός. Το τένις απαιτεί ισορροπία. Και αυτή η ισορροπία κρύβεται σε λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Σίκινος – Β. Μαράκης: “Το λιμάνι που περιμέναμε – Ξεκινά η επέκταση τον Σεπτέμβριο” (video)

Ο Δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης μιλά για την πολυαναμενόμενη επέκταση του λιμανιού και τις εξελίξεις σε βασικά ζητήματα του νησιού

Γ. Καρνέζης: “Οι σκέψεις μου για το μέλλον των Κούρων στη Χώρα της Νάξου”

Και η απάντηση στη δημοσίευση στη Naxos Press της πολιτικού του κόμματος Κίνημα Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Γιαννακά