Κυριακή, 3 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ: Στο ναό της Αμερικάνικης γαστρονομίας με ...οδηγό τον Συριανό Κώστα Μπουγιούρη

ΠΝΑΙ: Στο ναό της Αμερικάνικης γαστρονομίας με …οδηγό τον Συριανό Κώστα Μπουγιούρη

|

Για 3η χρονιά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανοίγει ορμητικά τη πόρτα του ναού της γαστρονομίας στην Αμερική, το περίφημο James Βeard House και αναδεικνύει τα τοπικά προϊόντα της Περιφέρειας – Ποιοι θα εκπροσωπήσουν το  Νότιο Αιγαίο  

Η Νέα Υόρκη θα έρθει και πάλι σε επαφή και θα γνωρίσει την αυθεντικότητα των γεύσεων του Νοτίου Αιγαίου. Μέσα στις επόμενες ημέρες, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την γαστρονομία, στο πλαίσιο των πλούσιων δράσεων εξωστρέφειας που πραγματοποιεί ήδη εδώ και δύο χρόνια, για τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019.

Θυμίζουμε ότι αυτή η δράση αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή αλλά και ευκαιρία για να αναδειχθεί η αιγιακή κουζίνα στις ΗΠΑ αφού στο James Βeard House, θα βρίσκονται και πάλι τα αμερικανικά ΜΜΕ -αλλά και άνθρωποι με καταγωγή από την Ελλάδα και τα νησιά μας. Επιπλέον θα βρεθούν πολλοί κορυφαίοι bloggers που ασχολούνται με την γαστρονομία στην Αμερική.

Και είναι η 3η φορά που οι πόρτες του James Beard House ανοίγουν… Η αρχή  είχε γίνει τον Μάρτιο του 2017 όταν αντιπροσωπεία σεφ με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών – Ακτοπλοϊας και Επικοινωνίας Γιάννη Μαργαρίτη και στα πλαίσια της δράσης “Gifts From Greece”…Παρουσίασαν την Αιγαιακή Γαστρονομία και Διατροφή και μαγείρεψαν ως προσκεκλημένοι σεφ οι Χρήστος Αθανασιάδης (Nice n Easy Κολωνάκι, Κηφισιά, Μύκονος) Ιωάννης Γαβαλάς (Bakalo, Μύκονος), Παναγιώτης Διαμαντής (Rodos Palace Hotel, Ρόδος), Σταμάτης Μισομικές (Noble, Elysium Resort & Spa, Ρόδος) και Γιώργος Στυλιανουδάκης (Kenshō Boutique Hotel & Suites, Μύκονος). .

Η δεύτερη δράση; Τον Μάρτιο του 2018... Οι σημαντικότεροι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με την γαστρονομία και τον γαστρονομικό τουρισμό, από τα μεγαλύτερα αμερικανικά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων η Wall Street Journal και οι New York Times, Food bloggers και Food and luxury travel opinion leaders κ.λπ. παρακολούθησαν το event και είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά της κουζίνας του Νοτίου Αιγαίου. Η πρέσβης της Γαστρονομικής Περιφέρειας Νότιο Αιγαίο 2019, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, ένωσε τις δυνάμεις της με τις Dames d’Escoffier  και δημιούργησε ένα μενού, ύμνο στην αιγαιακή γαστρονομία. Όσπρια, θαλασσινά, χόρτα λάδι και βότανα από τα νησιά ήταν οι πρωταγωνιστές που “μάγεψαν” τους γευστικούς κάλυκες του κοινού και ταξίδεψαν το μυαλό τους στο αρχιπέλαγος του Αιγαίου. Παρούσα και η Χάιντι Λαζάνη ως  επικεφαλής της Επιτροπής της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, Χάιντι Λαζάνη, για το πρόγραμμα “Taste the Seasons”  

Φέτος, στο «ναό της γαστρονομίας των ΗΠΑ», το James Βeard House -όπου κάθε Αμερικανός σεφ ονειρεύεται μια φορά να μαγειρέψει- θα εκπροσωπήσει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Κώστας Μπουγιούρης από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων – Δωδεκανήσου.
Το event έχει τίτλο «INTERNATIONAL: SOUTHAEGEAN FEAST – Γιορτή Νοτίου Αιγαίου» και θα πραγματοποιηθεί σήμερα, 1η Μαΐου 2019.
Οι σεφ που θα λάβουν μέρος είναι οι εξής:
• Ιπποκράτης Αναγνώστης – Kenshō Ψαρού στο Kenshō Boutique Hotels & Villas, Μύκονος, Ελλάδα
• Κωνσταντίνος Μπουγιούρης – Ηλιοβασίλεμα, Σύρος, Ελλάδα
• Αθηναγόρας Κώστακος – Σκορπιός, Μύκονος, Ελλάδα
• Δημήτρης Παμπόρις – Ekies All Senses Resort, Βουρβουρού, Ελλάδα
• Δημήτρης Ριζογαλάς – SantAnna, Μύκονος, Ελλάδα

Σύμφωνα με την σχετική πρόσκληση από το James Beard House για το event: «Η ψυχή της γαστρονομίας του Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται στα ποιοτικά συστατικά της και στις πλούσιες παραδόσεις της. Για να εξερευνήσετε και τα δύο, έχουμε προσκαλέσει μια λατρεμένη ομάδα σεφ από την Ελλάδα στο Beard House για μια μεσογειακή εξερεύνηση που δεν πρέπει να χάσετε!».
Το μενού –σύμφωνα με πληροφορίες- περιλαμβάνει ψάρια, θαλασσινά, λαχανικά, βότανα της περιοχής του Νοτίου Αιγαίου, φέτα και άλλα τυριά από τα νησιά της Περιφέρειάς μας, μοσχάρι, ζυμαρικά ενώ σημείο αιχμής θα είναι και τα κρασιά –επίσης από την περιοχή μας.
Θα έχει ενδιαφέρον πάντως να παρακολουθήσουμε τα τελικά πιάτα και τις γεύσεις που θα παρουσιαστούν στη Νέα Υόρκη αφού θα αναδειχθούν τα τοπικά μας προϊόντα που είναι μοναδικά, γνήσια με εξαιρετική ποιότητα και ξεχωρίζουν μέσα στην απλότητά τους.
Οι συνταγές της περιοχής μας, έχουν περάσει στην σύγχρονη κουζίνα του Αιγαίου από γενιά σε γενιά και εμπλουτισμένες με όλα τα μυστικά, ανταλλάσσονται από μητέρα σε κόρη από πολύ παλιές εποχές.
Τόσο το κοινό όσο και οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι, έχουν δείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον τους, τα τελευταία δύο χρόνια, για τις διαφορετικές γαστρονομικές παραδόσεις των 50 νησιών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, όλες μαζί σχηματίζουν την Αιγαιακή γαστρονομική ταυτότητα και κουλτούρα.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, συνεχίζει τις δράσεις εξωστρέφειας στο πλαίσιο του προγράμματος «Taste the seasons» με στόχο την ανάδειξη των νησιών της ως διεθνείς γαστρονομικούς προορισμούς. Σε αυτήν την προσπάθεια βρίσκεται πάντα δίπλα της η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, ως Στρατηγικός Κοινωνικός Εταίρος.

Τι είναι το James Beard Foundation»
To «James Beard Foundation», με έδρα τη Νέα Υόρκη δημιουργήθηκε προς τιμήν του Αμερικανού James Beard, μιας από τις επιδραστικότερες μορφές της εγχώριας γαστρονομικής σκηνής. Κάθε χρόνο, διοργανώνει τα «James Beard Awards», την πιο σημαντική εκδήλωση γαστρονομικού ενδιαφέροντος που πραγματοποιείται στην Αμερική.

Ο σκοπός του Ιδρύματος James Beard είναι να γιορτάσει, να γαλουχήσει και να τιμήσει τους σεφ και άλλους εκπροσώπους, καθιστώντας την κουλτούρα των τροφίμων της Αμερικής πιο νόστιμη, ποικίλη και βιώσιμη για όλους.

Το Ίδρυμα James Beard προωθεί το καλό φαγητό για την καλή υγεία. Για περισσότερα από 30 χρόνια, το Ίδρυμα James Beard έχει επισημάνει την κεντρικότητα της κουλτούρας των τροφίμων στην καθημερινότητά μας. Μέσα από τα βραβεία James Beard, μοναδικές εμπειρίες γευσιγνωσίας στο James Beard House και σε ολόκληρη τη χώρα, υποτροφίες, πρακτική μάθηση και διάφορα προγράμματα της βιομηχανίας που εκπαιδεύουν και ενδυναμώνουν τους ηγέτες στην κοινότητά μας, το Ίδρυμα δημιούργησε μια πλατφόρμα για τους σεφ και υποστήριξε τη δύναμη της γαστρονομίας για να οδηγήσει τη συμπεριφορά, τον πολιτισμό και την αλλαγή πολιτικής γύρω από τα τρόφιμα.

Το Ίδρυμα James Beard είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Αποτελείται από εξειδικευμένο προσωπικό, ισχυρό διοικητικό συμβούλιο, πολλά μέλη, εκατοντάδες εθελοντές που δίνουν στο James Beard την πρώτη θέση στην αμερικανική γαστρονομία.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Symi On The Rocks: Το σπιτάκι του ψαρά που έγινε viral φαντασίωση του ελληνικού καλοκαιριού

Ένα λευκό σπίτι πάνω στα βράχια στη Σύμη έγινε παγκόσμια φαντασίωση – από τους influencers του Instagram μέχρι τους ρομαντικούς ταξιδιώτες που αναζητούν γαλήνη.

Η λαβή Χάιμλιχ μπορεί να σώσει μια ζωή – Δες πώς (video)

Μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού εκπαιδεύουν το κοινό στη σωστή εφαρμογή της λαβής Χάιμλιχ – Μαθήματα και οδηγίες διαθέσιμα στο www.samarites.gr

Attica Group: Εκπτώσεις για τους νέους φοιτητές – Ταξίδια με έκπτωση έως 50% για την πρώτη μετακίνηση

Μέχρι 31 Οκτωβρίου 2025, ο Όμιλος Attica στηρίζει τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών με σημαντικές εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια – Ισχύει και για τους συνοδούς τους.

Δήμος Τήνου: Μήνυση κατά ΔΕΔΔΗΕ για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος

Αντιδράσεις, ζημιές και απελπισία στην Τήνο – Εικόνες ντροπής με κατοίκους και επιχειρήσεις στο σκοτάδι για ώρες, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.

Μιτάτοι: Πέτρινοι φύλακες της παράδοσης στην Κρήτη και τη Νάξο (video)

Στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Ψηλορείτη και στη Νάξο, οι μιτάτοι στέκουν ως ζωντανά σύμβολα κτηνοτροφικής σοφίας και βιώσιμης ζωής. Είναι ώρα να τα προστατεύσουμε και να τα αναδείξουμε.

Νάξος: Νεανικός αγώνας ανοιχτής θάλασσας από το ExcellenSeas στο Πυργάκι (video)

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη για δεύτερη χρονιά ο αγώνας κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας από τον μη κερδοσκοπικό φορέα ExcellenSeas στο νότιο άκρο της Νάξου – Υποτροφίες σε μαθητές ακριτικών νησιών.

Το μέλλον του νερού στα χέρια της επιστήμης – Το έργο WATERWISE σε 6 περιοχές της Ελλάδας

Πανεπιστήμια και εταιρείες τεχνολογίας ενώνουν δυνάμεις για την ανάπτυξη ενός «έξυπνου» μοντέλου διαχείρισης νερού με βάση το υδατικό αποτύπωμα κάθε περιοχής

Πανναξιακός ΑΟΚ: Κρατάει το βασικό κορμό, μένουν οι Μάκαρης, Προδρόμου, Αρτσάνος, Κρανιάς

Ο Πανναξιακός «χτίζει» πάνω στην εμπειρία και τη σταθερότητα – Τέσσερις βασικοί παίκτες συνεχίζουν για τη νέα σεζόν στη National League 2.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Εντατικοί έλεγχοι πυρασφάλειας στα πλοία με εντολή Κικίλια

Διπλοί ετήσιοι έλεγχοι στα επιβατικά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν δρομολόγια Ελλάδας–Ιταλίας, με ενίσχυση των μέτρων ενεργητικής και παθητικής πυρασφάλειας.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.