Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ: Στο "James Beard Foundation" της Νέας Υόρκης η γαστρονομία του Νοτίου...

ΠΝΑΙ: Στο “James Beard Foundation” της Νέας Υόρκης η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου

|

Στο James Beard Foundation, στη Νέα Υόρκη, ταξιδεύει για 2η σερί χρονιά (13/03) η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου – Επικεφαλής της ομάδας είναι η Πρέσβης της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης Νότιο Αιγαίο  2019, βραβευμένη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Τι είχαν δοκιμάσει πέρυσι οι Αμερικανοί κι έμειναν με το … στόμα ανοικτό

“Η γαστρονομία των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων κατακτά τώρα και την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, σε μια περίοδο που το ενδιαφέρον των Αμερικανών να επισκεφθούν τη χώρα μας και τα νησιά μας, διαρκώς αυξάνεται. Τα προϊόντα και οι γεύσεις των νησιών μας, εντυπωσιάζουν τους πάντες και αποδεικνύουν σε κάθε αφορμή ότι το Νότιο Αιγαίο επάξια υπηρετεί το θεσμό της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης. Και βρισκόμαστε μόνο στην αρχή”… Ήταν ο επίλογος της ομιλίας – παρουσίασης του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών – Ακτοπλοΐας και Επικοινωνίας κου Γιάννη Μαργαρίτη στο κλείσιμο της περσινής εκδήλωσης “Gifts From Greece”… Εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο παγκοσμίως αναγνωρισμένο «James Beard Foundation», στη Νέα Υόρκη με τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, να είναι επίσημη προσκεκλημένη και να παρουσιάζει την Αιγαιακή Γαστρονομία και Διατροφή…

Και φέτος; Το σκηνικό επαναλαμβάνεται και στο ναό της Γαστρονομίας των ΗΠΑ, το “James Beard Foundation”, στη Νέα Υόρκη, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, παρουσιάζει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα μυστικά της γαστρονομικής παράδοσης του Νοτίου Αιγαίου, την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018. Επικεφαλής της ομάδας είναι η Πρέσβης της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης Νότιο Αιγαίο  2019, βραβευμένη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η οποία  μαζί  με ταλαντούχες αμερικανίδες σεφ, μέλη του φημισμένου club των ΗΠΑ,  Les Dames d’ Escoffier, θα ξετυλίξουν τα μυστικά της αιγαιακής γαστρονομίας στο πιο απαιτητικό κοινό της Νέας Υόρκης. Δημοσιογράφοι γεύσης και γαστρονομικού τουρισμού, food & beverage opinion leaders και bloggers γαστρονομίας θα παραστούν στη συνέντευξη Τύπου όπου θα παρουσιαστούν οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ως μοναδικοί γαστρονομικοί προορισμοί και θα γευθούν τις ξεχωριστές δημιουργίες των σεφ.

Το μενού θα περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά πιάτα της αιγαιακής κουζίνας, με πρωταγωνιστές τα θαλασσινά αλλά και τα όσπρια, το λάδι και τα τοπικά  βότανα. Τα πιάτα θα συνοδεύουν επιλεγμένες ετικέτες κρασιών του Νοτίου Αιγαίου. Στο πλευρό της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου θα βρίσκεται και ο 20χρονος Σπύρος Κουγιός, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, που εκπροσώπησε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον διαγωνισμό European Young Chef Award 2017. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,  Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, συνεχίζει τις δράσεις εξωστρέφειας στο πλαίσιο του προγράμματος «Taste the seasons» με στόχο την ανάδειξη των νησιών της ως διεθνείς γαστρονομικούς προορισμούς. Σε αυτήν την προσπάθεια βρίσκεται πάντα δίπλα της  η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, ως  Στρατηγικός Κοινωνικός Εταίρος.

Και μένοντας στο πέρυσι να αναφέρουμε ότι τις εκλεκτές γεύσεις, δημιουργίες που δοκίμασαν οι Αμερικανοί είχαν  την σφραγίδα των σεφ Χρήστου Αθανασιάδη (Αντιπροέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου – Κυκλάδων, Nice n Easy Κολωνάκι, Κηφισιά, Μύκονος) Ιωάννη Γαβαλά (Bakalo, Μύκονος), Παναγιώτη Διαμαντή (Rodos Palace Hotel, Ρόδος), Σταμάτη Μισομικέ (European Young Chef 2016, Noble, Elysium Resort & Spa, Ρόδος) και Γιώργου Στυλιανουδάκη (Kenshō Boutique Hotel & Suites, Μύκονος) που ως γνήσιοι πρεσβευτές των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, δημιούργησαν πιάτα – έργα τέχνης,  που εντυπωσίασαν τους πάντες και εξέπληξαν πεπειραμένους ουρανίσκους του «Μεγάλου Μήλου».

Ποια ήταν τα πιάτα που είχαν δημιουργήσει;

Ορεκτικά: Πιταρούδια, Αβγά ορτυκιού καγιανά με Λούτζα Μυκόνου, Πασχάτης (ή λαμπριώτικο)

Σούπα, σαλάτα και κυρίως πιάτο:  Σούπα θαλασσινών με αστακό, βασιλικό καβούρι, ντομάτα κονφί, λάδι αρωματισμένο με μαϊντανό και κρέμα σαφράν από την Αστυπάλαια – Αιγαιοπελαγίτικη σαλάτα με λαχανικά εποχής και τσάι 19 βοτάνων –  Χταπόδι μαγειρεμένο sous vide, γκλασαρισμένο με μέλι και σόγια, με πουρέ από κουκιά αρωματισμένο με μαστίχα –  Φιλέτο σπάρου με μπάμιες σοτέ, καπνιστές πατάτες, ντοματίνια και ελιές –  Στιφάδο με Wagyu Rib-Eye, σάλτσα ντομάτας, μυρωδικά, κρεμμύδια και κρέμα πατάτας

Και Επιδόρπιο: Πουτίγκα ρυζιού με σαφράν, παστέλι και παγωτό φιστίκι

Στο μενού χρησιμοποιήθηκαν αγνά υλικά από τα νησιά του Αιγαίου, όπως το σαφράν Αστυπάλαιας και η Λούτζα Μυκόνου, πρωτοποριακές γεύσεις για την απαιτητική Αμερικάνικη κοινωνία όπου το θαλασσινό συνδυασμένο με την πληθωρική επίγευση των μοναδικών βοτάνων, αναμένουμε να εντυπωθούν μνήμες που σε ταξιδεύουν στην μοναδική απλότητα του Αιγαίου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Ο μίτος της Αριάδνης» στη Νάξο: Ξετυλίγοντας 200.000 χρόνια ιστορίας από τη Στελίδα μέχρι τον κόσμο

Η διεθνής έκθεση του Αρχαιολογικού Προγράμματος Στελίδας παρουσιάζεται στις 16 Μαΐου στη Σχολή Ουρσουλινών – Ομιλία του Καθ. Tristan Carter και διάλογος με το κοινό.

Social Media: Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία και Ιρλανδία συμμαχούν κόντρα στην ανεξέλεγκτη χρήση

Προωθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο νομοθεσία, η οποία θα υποχρεώνει τα social media να επαληθεύουν την ηλικία κατά τη δημιουργία ενός λογαριασμού

Selected Hideaways: Ηγεσία στον τουρισμό υψηλής αισθητικής και απόδοσης

Στρατηγική ανάπτυξη, εξατομικευμένες υπηρεσίες και διεθνής προβολή για προορισμούς υψηλής ζήτησης

Φιλαρμονική Νάξου: Μουσική συγκίνηση και πολιτιστικό αποτύπωμα στην καρδιά της Αθήνας

Μελωδίες από τη Νάξο μέχρι το Σύνταγμα και το Μέγαρο Μουσικής – Θερμή υποδοχή για την πρώτη εμφάνιση της Φιλαρμονικής σε διεθνές φεστιβάλ.

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star Paros στις 15, 22 & 29 Μαΐου

Ενισχύεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων με έκτακτα και τροποποιημένα δρομολόγια του Blue Star Paros από και προς τον Πειραιά.

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.

Νάξος – Νικόλας Ρουγκάλας: Μετά το 2ο πανελλήνιο βραβείο λογοτεχνίας, τιμητική βράβευση στο Δημαρχείο

Ο μαθητής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Νάξου συγκίνησε με το παραμύθι «Σώμα και Αίμα» που αφιέρωσε στη μνήμη του θείου του, Δημήτρη Ήμελλου. - Η ανάρτηση του Βασίλη Φλεριανού

Επιστρέφει η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Ρεθύμνου με τον Πειραιά μετά από 7 χρόνια – Το POWER JET φέρνει νέα πνοή

Η SEAJETS εγκαινιάζει νέα γραμμή Ρέθυμνο – Μήλος – Πειραιάς από τις 20 Ιουνίου με δύο δρομολόγια την εβδομάδα.

Το πρώτο 100% ηλεκτρικό σκάφος X-Shore ήρθε στην Ελλάδα και «σαλπάρει» για ένα πράσινο μέλλον (video)

Με αθόρυβη πλεύση, οικολογική σχεδίαση και υψηλή τεχνολογία, το σουηδικό ηλεκτρικό σκάφος X-Shore φέρνει επανάσταση στη ναυσιπλοΐα των ελληνικών θαλασσών (video)

Νάξος – Λιμεναρχείο: Απαγόρευση αλιείας και αγκυροβολίας σε πολυσύχναστες παραλίες (χρονοδιάγραμμα)

Σε ισχύ η απόφαση του Λιμεναρχείου Νάξου για την προστασία λουομένων και θαλάσσιου περιβάλλοντος – Ποιες παραλίες επηρεάζονται. (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης