Στο James Beard Foundation, στη Νέα Υόρκη, ταξιδεύει για 2η σερί χρονιά (13/03) η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου – Επικεφαλής της ομάδας είναι η Πρέσβης της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης Νότιο Αιγαίο 2019, βραβευμένη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Τι είχαν δοκιμάσει πέρυσι οι Αμερικανοί κι έμειναν με το … στόμα ανοικτό
“Η γαστρονομία των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων κατακτά τώρα και την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, σε μια περίοδο που το ενδιαφέρον των Αμερικανών να επισκεφθούν τη χώρα μας και τα νησιά μας, διαρκώς αυξάνεται. Τα προϊόντα και οι γεύσεις των νησιών μας, εντυπωσιάζουν τους πάντες και αποδεικνύουν σε κάθε αφορμή ότι το Νότιο Αιγαίο επάξια υπηρετεί το θεσμό της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης. Και βρισκόμαστε μόνο στην αρχή”… Ήταν ο επίλογος της ομιλίας – παρουσίασης του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών – Ακτοπλοΐας και Επικοινωνίας κου Γιάννη Μαργαρίτη στο κλείσιμο της περσινής εκδήλωσης “Gifts From Greece”… Εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο παγκοσμίως αναγνωρισμένο «James Beard Foundation», στη Νέα Υόρκη με τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, να είναι επίσημη προσκεκλημένη και να παρουσιάζει την Αιγαιακή Γαστρονομία και Διατροφή…
Και φέτος; Το σκηνικό επαναλαμβάνεται και στο ναό της Γαστρονομίας των ΗΠΑ, το “James Beard Foundation”, στη Νέα Υόρκη, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, παρουσιάζει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα μυστικά της γαστρονομικής παράδοσης του Νοτίου Αιγαίου, την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018. Επικεφαλής της ομάδας είναι η Πρέσβης της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης Νότιο Αιγαίο 2019, βραβευμένη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η οποία μαζί με ταλαντούχες αμερικανίδες σεφ, μέλη του φημισμένου club των ΗΠΑ, Les Dames d’ Escoffier, θα ξετυλίξουν τα μυστικά της αιγαιακής γαστρονομίας στο πιο απαιτητικό κοινό της Νέας Υόρκης. Δημοσιογράφοι γεύσης και γαστρονομικού τουρισμού, food & beverage opinion leaders και bloggers γαστρονομίας θα παραστούν στη συνέντευξη Τύπου όπου θα παρουσιαστούν οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ως μοναδικοί γαστρονομικοί προορισμοί και θα γευθούν τις ξεχωριστές δημιουργίες των σεφ.
Το μενού θα περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά πιάτα της αιγαιακής κουζίνας, με πρωταγωνιστές τα θαλασσινά αλλά και τα όσπρια, το λάδι και τα τοπικά βότανα. Τα πιάτα θα συνοδεύουν επιλεγμένες ετικέτες κρασιών του Νοτίου Αιγαίου. Στο πλευρό της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου θα βρίσκεται και ο 20χρονος Σπύρος Κουγιός, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, που εκπροσώπησε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον διαγωνισμό European Young Chef Award 2017. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, συνεχίζει τις δράσεις εξωστρέφειας στο πλαίσιο του προγράμματος «Taste the seasons» με στόχο την ανάδειξη των νησιών της ως διεθνείς γαστρονομικούς προορισμούς. Σε αυτήν την προσπάθεια βρίσκεται πάντα δίπλα της η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, ως Στρατηγικός Κοινωνικός Εταίρος.
Και μένοντας στο πέρυσι να αναφέρουμε ότι τις εκλεκτές γεύσεις, δημιουργίες που δοκίμασαν οι Αμερικανοί είχαν την σφραγίδα των σεφ Χρήστου Αθανασιάδη (Αντιπροέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου – Κυκλάδων, Nice n Easy Κολωνάκι, Κηφισιά, Μύκονος) Ιωάννη Γαβαλά (Bakalo, Μύκονος), Παναγιώτη Διαμαντή (Rodos Palace Hotel, Ρόδος), Σταμάτη Μισομικέ (European Young Chef 2016, Noble, Elysium Resort & Spa, Ρόδος) και Γιώργου Στυλιανουδάκη (Kenshō Boutique Hotel & Suites, Μύκονος) που ως γνήσιοι πρεσβευτές των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, δημιούργησαν πιάτα – έργα τέχνης, που εντυπωσίασαν τους πάντες και εξέπληξαν πεπειραμένους ουρανίσκους του «Μεγάλου Μήλου».
Ποια ήταν τα πιάτα που είχαν δημιουργήσει;
Ορεκτικά: Πιταρούδια, Αβγά ορτυκιού καγιανά με Λούτζα Μυκόνου, Πασχάτης (ή λαμπριώτικο)
Σούπα, σαλάτα και κυρίως πιάτο: Σούπα θαλασσινών με αστακό, βασιλικό καβούρι, ντομάτα κονφί, λάδι αρωματισμένο με μαϊντανό και κρέμα σαφράν από την Αστυπάλαια – Αιγαιοπελαγίτικη σαλάτα με λαχανικά εποχής και τσάι 19 βοτάνων – Χταπόδι μαγειρεμένο sous vide, γκλασαρισμένο με μέλι και σόγια, με πουρέ από κουκιά αρωματισμένο με μαστίχα – Φιλέτο σπάρου με μπάμιες σοτέ, καπνιστές πατάτες, ντοματίνια και ελιές – Στιφάδο με Wagyu Rib-Eye, σάλτσα ντομάτας, μυρωδικά, κρεμμύδια και κρέμα πατάτας
Και Επιδόρπιο: Πουτίγκα ρυζιού με σαφράν, παστέλι και παγωτό φιστίκι
Στο μενού χρησιμοποιήθηκαν αγνά υλικά από τα νησιά του Αιγαίου, όπως το σαφράν Αστυπάλαιας και η Λούτζα Μυκόνου, πρωτοποριακές γεύσεις για την απαιτητική Αμερικάνικη κοινωνία όπου το θαλασσινό συνδυασμένο με την πληθωρική επίγευση των μοναδικών βοτάνων, αναμένουμε να εντυπωθούν μνήμες που σε ταξιδεύουν στην μοναδική απλότητα του Αιγαίου.