Σάββατο, 30 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ: Στο "James Beard Foundation" της Νέας Υόρκης η γαστρονομία του Νοτίου...

ΠΝΑΙ: Στο “James Beard Foundation” της Νέας Υόρκης η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου

|

Στο James Beard Foundation, στη Νέα Υόρκη, ταξιδεύει για 2η σερί χρονιά (13/03) η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου – Επικεφαλής της ομάδας είναι η Πρέσβης της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης Νότιο Αιγαίο  2019, βραβευμένη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Τι είχαν δοκιμάσει πέρυσι οι Αμερικανοί κι έμειναν με το … στόμα ανοικτό

“Η γαστρονομία των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων κατακτά τώρα και την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, σε μια περίοδο που το ενδιαφέρον των Αμερικανών να επισκεφθούν τη χώρα μας και τα νησιά μας, διαρκώς αυξάνεται. Τα προϊόντα και οι γεύσεις των νησιών μας, εντυπωσιάζουν τους πάντες και αποδεικνύουν σε κάθε αφορμή ότι το Νότιο Αιγαίο επάξια υπηρετεί το θεσμό της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης. Και βρισκόμαστε μόνο στην αρχή”… Ήταν ο επίλογος της ομιλίας – παρουσίασης του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών – Ακτοπλοΐας και Επικοινωνίας κου Γιάννη Μαργαρίτη στο κλείσιμο της περσινής εκδήλωσης “Gifts From Greece”… Εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο παγκοσμίως αναγνωρισμένο «James Beard Foundation», στη Νέα Υόρκη με τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, να είναι επίσημη προσκεκλημένη και να παρουσιάζει την Αιγαιακή Γαστρονομία και Διατροφή…

Και φέτος; Το σκηνικό επαναλαμβάνεται και στο ναό της Γαστρονομίας των ΗΠΑ, το “James Beard Foundation”, στη Νέα Υόρκη, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, παρουσιάζει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα μυστικά της γαστρονομικής παράδοσης του Νοτίου Αιγαίου, την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018. Επικεφαλής της ομάδας είναι η Πρέσβης της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης Νότιο Αιγαίο  2019, βραβευμένη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η οποία  μαζί  με ταλαντούχες αμερικανίδες σεφ, μέλη του φημισμένου club των ΗΠΑ,  Les Dames d’ Escoffier, θα ξετυλίξουν τα μυστικά της αιγαιακής γαστρονομίας στο πιο απαιτητικό κοινό της Νέας Υόρκης. Δημοσιογράφοι γεύσης και γαστρονομικού τουρισμού, food & beverage opinion leaders και bloggers γαστρονομίας θα παραστούν στη συνέντευξη Τύπου όπου θα παρουσιαστούν οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ως μοναδικοί γαστρονομικοί προορισμοί και θα γευθούν τις ξεχωριστές δημιουργίες των σεφ.

Το μενού θα περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά πιάτα της αιγαιακής κουζίνας, με πρωταγωνιστές τα θαλασσινά αλλά και τα όσπρια, το λάδι και τα τοπικά  βότανα. Τα πιάτα θα συνοδεύουν επιλεγμένες ετικέτες κρασιών του Νοτίου Αιγαίου. Στο πλευρό της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου θα βρίσκεται και ο 20χρονος Σπύρος Κουγιός, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, που εκπροσώπησε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον διαγωνισμό European Young Chef Award 2017. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,  Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, συνεχίζει τις δράσεις εξωστρέφειας στο πλαίσιο του προγράμματος «Taste the seasons» με στόχο την ανάδειξη των νησιών της ως διεθνείς γαστρονομικούς προορισμούς. Σε αυτήν την προσπάθεια βρίσκεται πάντα δίπλα της  η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, ως  Στρατηγικός Κοινωνικός Εταίρος.

Και μένοντας στο πέρυσι να αναφέρουμε ότι τις εκλεκτές γεύσεις, δημιουργίες που δοκίμασαν οι Αμερικανοί είχαν  την σφραγίδα των σεφ Χρήστου Αθανασιάδη (Αντιπροέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου – Κυκλάδων, Nice n Easy Κολωνάκι, Κηφισιά, Μύκονος) Ιωάννη Γαβαλά (Bakalo, Μύκονος), Παναγιώτη Διαμαντή (Rodos Palace Hotel, Ρόδος), Σταμάτη Μισομικέ (European Young Chef 2016, Noble, Elysium Resort & Spa, Ρόδος) και Γιώργου Στυλιανουδάκη (Kenshō Boutique Hotel & Suites, Μύκονος) που ως γνήσιοι πρεσβευτές των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, δημιούργησαν πιάτα – έργα τέχνης,  που εντυπωσίασαν τους πάντες και εξέπληξαν πεπειραμένους ουρανίσκους του «Μεγάλου Μήλου».

Ποια ήταν τα πιάτα που είχαν δημιουργήσει;

Ορεκτικά: Πιταρούδια, Αβγά ορτυκιού καγιανά με Λούτζα Μυκόνου, Πασχάτης (ή λαμπριώτικο)

Σούπα, σαλάτα και κυρίως πιάτο:  Σούπα θαλασσινών με αστακό, βασιλικό καβούρι, ντομάτα κονφί, λάδι αρωματισμένο με μαϊντανό και κρέμα σαφράν από την Αστυπάλαια – Αιγαιοπελαγίτικη σαλάτα με λαχανικά εποχής και τσάι 19 βοτάνων –  Χταπόδι μαγειρεμένο sous vide, γκλασαρισμένο με μέλι και σόγια, με πουρέ από κουκιά αρωματισμένο με μαστίχα –  Φιλέτο σπάρου με μπάμιες σοτέ, καπνιστές πατάτες, ντοματίνια και ελιές –  Στιφάδο με Wagyu Rib-Eye, σάλτσα ντομάτας, μυρωδικά, κρεμμύδια και κρέμα πατάτας

Και Επιδόρπιο: Πουτίγκα ρυζιού με σαφράν, παστέλι και παγωτό φιστίκι

Στο μενού χρησιμοποιήθηκαν αγνά υλικά από τα νησιά του Αιγαίου, όπως το σαφράν Αστυπάλαιας και η Λούτζα Μυκόνου, πρωτοποριακές γεύσεις για την απαιτητική Αμερικάνικη κοινωνία όπου το θαλασσινό συνδυασμένο με την πληθωρική επίγευση των μοναδικών βοτάνων, αναμένουμε να εντυπωθούν μνήμες που σε ταξιδεύουν στην μοναδική απλότητα του Αιγαίου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Την προσεχή Τετάρτη (4/12) θα φωταγωγηθεί το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

Την Τετάρτη 4/12 η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου – Συναυλία με Γιάννη Ζουγανέλη αλλά και .. μάγος και δώρα

World Cheese Awards 2024: Πιτταράς και Κουφόπουλος πρωταγωνιστές με τα υπέροχα τυριά τους

Πιτταράς, Μενοίκιο, Κουφόπουλος και Δωδώνη έφυγαν με βραβεία από την Πορτογαλία

Μήλος – Τριοβασάλος: Διακόσια ευρώ πρόστιμο για κάθε καμπανιά της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα, ποιος ο λόγος;

Εκκλησία στη Μήλο θα κληθεί να πληρώσει 129.000 ευρώ για το γεγονός ότι η καμπάνα του ναού λειτουργούσε ως ωροδείκτης και χτυπούσαν τις ώρες κοινής ησυχίας.

Θεοφ. Παπαθωμά: “Είστε τυχεροί που ζείτε στη Νάξο” (video)

Η αγαπημένη ηθοποιός Θεοφανία Παπαθωμά μιλάει στον Νίκο Σκορδιαλό για θέατρο τηλεόραση αλλά και οικογένεια (video)

Ποια είναι η σχέση του Αγίου Ανδρέα με τους λουκουμάδες;

Άγιος Ανδρέας ο"τρυποτηγανάς" - Η απάντηση σε άρθρο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Κ. Μονογυιού: “Είναι ανάγκη ίδρυσης ΚΕΔΑΣΥ στη Σαντορίνη”

Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας από την Κατερίνα Μονογυιού με επίκεντρο ίδρυση ΚΕΔΑΣΥ στη Σαντορίνη

ΕΠΣ Κυκλάδων: Αναβολή των αγώνων λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Οι καιρικές συνθήκες ... κέρδισαν. Χωρίς αγώνες ποδοσφαίρου το Σαββατοκύριακο στις Κυκλάδες

Δήμος Αμοργού: Χρηματοδότηση ύψους 562 χιλ ευρώ για αθλητικές εγκαταστάσεις

Χρηματοδότηση ύψους 562.507€ από το Υπουργείο Αθλητισμού στο Δήμο Αμοργού, για αθλητικές εγκαταστάσεις σε Χώρα, Αιγιάλη και Αρκεσίνη

Πιάτο Ημέρας: Ο διατροφολόγος Εμμανουήλ Νιάος προτείνει “Χοιρινά φιλετάκια με σως μελιού”

Με την βοήθεια του διατροφολόγου Εμμανουήλ Νιάου έχουμε τη πρόταση της ημέρας....

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Γενική Συνέλευση έρχεται και στο βάθος εκλογές

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου προχωρεί σε Γενική Συνέλευση την ερχόμενη Κυριακή (08/12)

Νάξος: Το “Blue Star Delos” δεν μπόρεσε να παραμείνει στο λιμάνι, έφυγε νωρίτερα για Πάρο

Το Blue Star Delos το απόγευμα του Σαββάτου δεν μπόρεσε να παραμείνει με ασφάλεια στο λιμάνι της Νάξου

Νάξος: Επίσκεψη – αστραπή Αργυρού και γυρίσματα videoclip

Τι κάνει ο Κωνσταντίνος Αργυρός στη Νάξο;

Στ. Γκίκας: “Ερχεται σύντομα πληρωμή μέρους οφειλόμενων του Μεταφορικού Ισοδύναμου”

Στέφανος Γκίκας: «Είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που έβαλε στο επίκεντρο της πολιτικής τη νησιωτικότητα»

Ενδοκυκλαδικά – Αρτεμις: Σύνδεση Σαντορίνη – Σύρος κάθε Τετάρτη, εκτός η Νάξος από το δρομολόγιο

Νέες αλλαγές στα δρομολόγια του "Αρτεμις" έως τέλος του Δεκεμβρίου - Η Σαντορίνη έχει σύνδεση με τη Σύρο κάθε Τετάρτη αντί για Τρίτη - χάνει τη σύνδεση η Νάξος για 2ο δρομολόγιο με τη Σύρο (πίνακας)

“Εφυγε” ο Θανάσης Παπαδόπουλος, έμεινε γνωστός ως ο “τεντιμπόι” του ελληνικού κινηματογράφου (video)

Θλίψη «σκόρπισε» στον καλλιτεχνικό κόσμο η είδηση του θανάτου του ηθοποιού, Θανάση (Θάνου) Παπαδόπουλου (video)

Κουφονήσια – Μαριέττα Πράσινου: “Πωπωπω δουλειά, Παναγία μου. Για να μεγαλώσεις μόνη τρία παιδιά”

Η 72χρονη Μαριέττα Πράσινου μιλάει για την πορεία της στο χρόνο και όπως λέει " Δεν μας νοιάζει η μοναξιά, για εμάς που έχουμε μάθει"

Νάξος – Δαμαριώνας: Με λουκουμάδες γιορτάζουν τον Αγιο Ανδρέα

Γιορτάζουμε τον Άγιο Ανδρέα με παραδοσιακούς λουκουμάδες στον Δαμαριώνα!

Νάξος: Είσοδος ομάδας από το παράθυρο στο κλειστό, έξοδος Γιαννάκη από την Επιτροπή Αθλητισμού

Παραίτηση με αιχμές από την Επιτροπή Αθλητισμού για τον Γιώργο Γιαννάκη

Νάξος: Ενοικίαση καταστημάτων στη πόλη της Νάξου

Ενοικιάζονται δύο καταστήματα στη Πόλη της Νάξου ,... δείτε πληροφορίες

Νησιωτική Ελλάδα: Με θαλασσινό νερό θα γεμίζουν οι πισίνες των ξενοδοχείων

Έρχεται το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού Με θαλασσινό νερό θα γεμίζουν οι πισίνες των ξενοδοχείων