Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ: Στην Κω ο διεθνής διαγωνισμός «World Food Gift Challenge 2023»

ΠΝΑΙ: Στην Κω ο διεθνής διαγωνισμός «World Food Gift Challenge 2023»

|

Η Κως θα αποτελέσει το εκπληκτικό φόντο της παγκόσμιας διοργάνωσης στην οποία πρωταγωνιστής είναι ο μικρός τοπικός παραγωγός

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου φιλοξενεί τον διεθνή διαγωνισμό γαστρονομίας «World Food Gift Challenge 2023»

Η Κως θα αποτελέσει το εκπληκτικό φόντο της παγκόσμιας διοργάνωσης στην οποία πρωταγωνιστής είναι ο μικρός τοπικός παραγωγός

Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος φέρνει για άλλη μια φορά τη γαστρονομία των νησιών ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, με την απόφασή του να φιλοξενήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα η Κως τον 4ο Διεθνή Διαγωνισμό Δώρων Τροφίμων (WFGC)  του IGCAT (Διεθνούς Ινστιτούτου Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού), που θα πραγματοποιηθεί από 26 έως 29 Απριλίου 2023, ως κληρονομιά του τίτλου του Νοτίου Αιγαίου «Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019».

«Δεδομένης της εντυπωσιακής δουλειάς που η περιφερειακή αρχή και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος προσωπικά έχει κάνει τα τελευταία δέκα χρόνια για τη Γαστρονομία των νησιών, είμαστε πολύ υπερήφανοι που διατηρούμε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο δίκτυο των Ευρωπαϊκών Περιφερειών Γαστρονομίας» σχολίασε η Diane Dodd Πρόεδρος του IGCAT και ιδρύτρια της πλατφόρμας των Ευρωπαϊκών/Διεθνών Περιφερειών Γαστρονομίας. «Αυτά που μας έμαθαν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ο γαστρονομικός τους πλούτος και η ανταλλαγή καλών πρακτικών, μέσω της ετικέτας Aegean Cuisine,  του θεσμού των Young Chef Awards, της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας και τώρα μέσω του World Food Gift Challenge είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για το διεθνές διεπιστημονικό δίκτυο IGCAT» δήλωσε αμέσως μετά την απόφαση της Επιτροπής να πραγματοποιηθεί η διοργάνωση στην Κω, σε συνέχεια της πρότασης του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, συμπληρώνοντας: «Ανυπομονούμε να επισκεφθούμε ένα ακόμα εκπληκτικό νησί του Νοτίου Αιγαίου!»

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος επεσήμανε: «Η Γαστρονομία υπήρξε βαριά επένδυση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και η σύνδεση του πρωτογενούς με τον τουριστικό τομέα ένας από τους αποδοτικότερους στόχους που υπηρετήσαμε. Πιστεύουμε στην αξία και το έργο των μικροπαραγωγών μας και τους υποστηρίζουμε με πράξεις».

Χωρίς να χαθεί χρόνος, η προετοιμασία ξεκίνησε ήδη, με σύσκεψη εργασίας του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου στο γραφείο του, στην οποία συμμετείχαν η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, με την πολλαπλή της ιδιότητα ως Πρόεδρος στην Εθνική Επιτροπή Οινοτουρισμού καθώς και στην Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου αλλά και ως Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, η Μαριτάνα Αλακιώτου Ανθοπούλου, υπεύθυνη του Δικτύου Aegean Cuisine και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και η Βάσια Παπαηλία, επιστημονικός συνεργάτης του Περιφερειάρχη και υπεύθυνη Eπικοινωνίας της Περιφέρειας, οι οποίες και συγκροτούν τον πυρήνα της ομάδας για την υλοποίηση του έργου. Συγκεκριμένα, η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου αποτελεί τον σύνδεσμο και την υπεύθυνη του έργου για την Κω, ενώ το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου θα πλαισιώσει τη διοργάνωση με δράσεις που προωθούν τους τοπικούς παραγωγούς και τα προϊόντα τους.

Με τη φιλοξενία του 4ου Διεθνούς Διαγωνισμού Δώρων Τροφίμων, ο φακός της γαστρονομίας διεθνώς θα στραφεί στην Κω, που θα έχει την ευκαιρία να προβάλει τις τρομερές δυνατότητες γαστρονομίας, πολιτισμού, τεχνών, βιώσιμου τουρισμού και των άλλων τοπικών πόρων που διαθέτει. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, θα βρεθούν στο νησί εκπρόσωποι Περιφερειών, παραγωγοί και ειδικοί σε θέματα γαστρονομίας από 20 περίπου χώρες, μεταξύ των οποίων Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Δανία, Νορβηγία, Σλοβενία, Πορτογαλία, Μέση Ανατολή κ.α., για να λάβουν μέρος σε εργαστήρια και επισκέψεις σε εμβληματικά σημεία και σε τοπικούς φορείς του νησιού.

Ακόμα, ο Διεθνής Διαγωνισμός Δώρων Τροφίμων της Κω φέρει και μια πρωτιά στην πορεία του θεσμού, καθώς είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί ως αυτόνομη εκδήλωση, κατά το παράδειγμα του European Young Chef, στην οποία παραγωγοί από όλες τις διεθνείς/ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα τρόφιμα και τα βιοτεχνικά προϊόντα τους σε διεθνές κοινό.

Ο διαγωνισμός θα συγκεντρώσει υψηλής ποιότητας τρόφιμα και προϊόντα χειροτεχνίας που σχετίζονται με τρόφιμα από υποψήφιες και βραβευμένες Παγκόσμιες Περιφέρειες Γαστρονομίας, που θα αξιολογηθούν από μια διεθνή κριτική επιτροπή ειδικών του IGCAT.  

Αποστολή της διεθνούς κριτικής επιτροπής θα είναι να εντοπίσει εξαιρετικά, μοναδικά γαστρονομικά δώρα και να τα αξιολογήσει σύμφωνα με κριτήρια, όπως: γεύση, ελκυστικότητα, βιωσιμότητα, σύνδεση με την περιοχή από την οποία προέρχονται, αφήγηση, δημιουργικότητα και καινοτομία. Τα καλύτερα προϊόντα θα βραβευθούν σε επίσημη τελετή στις 28 Απριλίου.

Τι είναι ο Διεθνής Διαγωνισμός Δώρων Τροφίμων (WFGC)

Το World Food Gift Challenge του IGCAT συμβάλλει στην προστασία και την προώθηση των τοπικών τροφίμων και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας αναγνωρίζοντας εξαιρετικά προϊόντα από τοπικούς γαστρονομικούς πολιτισμούς και εμπνέοντας την τοπική υπερηφάνεια στις τοπικές παραδόσεις.       

Στην τελευταία διοργάνωση του WFGC, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου στη Μινόρκα της Ισπανίας, το Νότιο Αιγαίο κέρδισε το βραβείο της Καλύτερης Αφήγησης για το προϊόν οργανικού μελιού «Τhe FAMiLY BEEZ» από την Σέριφο και τον παραγωγό Γιώργο Ρώτα.

Τι είναι το IGCAT

Το διεθνές διεπιστημονικό μη κερδοσκοπικό δίκτυο IGCAT στοχεύει στο να ενδυναμώσει τις τοπικές κοινότητες, μέσα από την ευαισθητοποίηση της σημασίας προστασίας και προώθησης ξεχωριστών περιφερειακών τροφίμων, πολιτισμού, τεχνών και φυσικών αγαθών ως μέρος ενός βιώσιμου και ισορροπημένου μοντέλου τουρισμού και ανάπτυξης, με την πίστη ότι αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία του πλανήτη, της υγείας, της ευεξίας και των τοπικών οικονομιών.

Για τον σκοπό αυτό, το IGCAT συνεργάζεται με περιφέρειες και φορείς στους τομείς της γαστρονομίας, του πολιτισμού, των τεχνών και του τουρισμού, βασίζεται στην τεχνογνωσία ενός παγκόσμιου δικτύου εμπειρογνωμόνων και εργάζεται σε συνεργασία με εξειδικευμένους διακυβερνητικούς οργανισμούς.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος – Μάρπησσα: Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών στη Σύρο

Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων για την αιματηρή επίθεση στα δύο αδέλφια στην Μάρπησσα Πάρου - Από τη Νέα Σμύρνη ο ένας εκ των δύο δραστών (!!!)

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Delos από τη Σαντορίνη

Τροποποίηση του σημερινού (22/12) δρομολογίου του Blue Star Delos .. Ποιος είναι ο λόγος;

Σύμπλευση: “Η καρδιά μας χτυπά στα νησιά για 10 χρόνια” (απολογισμός)

10 ΧΡΟΝΙΑ +ΠΛΕΥΣΗ 10 χρόνια η καρδιά μας χτυπάει στα νησιά - Τι έγινε στην εκδήλωση (photos)

Σίκινος: Νεικώ και Επισκοπή “έκλεψαν” τη παράσταση στο Λονδίνο

Η Νεικώ και η Επισκοπή Σικίνου πρωταγωνίστησαν σε μια διάλεξη στο Λονδίνο - Η τοποθέτηση του Δημήτρη Αθανασούλη

Ιος: Πράξεις αγάπης σε όσους έχουν ανάγκη από τον Δήμο Ιητών

Πράξεις αγάπης ενόψει εορτών από τον Δήμο Ιητών - Ποιοι βοήθησαν

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Συντριβή (86-57) από τον Αμύντα στο τέλος του πρώτου γύρου

Συντριβή για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia στην Αττική από τον Αμύντα (86-57) στο φινάλε του πρώτου γύρου - Ξεκινάει από τη Κρήτη (Αναγέννηση) η προσπάθεια παραμονής στη κατηγορία

Νάξος – Αγερσανί: Πωλείται επιχείρηση (μίνι μάρκετ)

Ενα από τα πιο παλιά μίνι μάρκετ στον Αγιο Αρσένιο πωλείται - Δείτε πληροφορίες

Πάρος – Μάρπησσα : Συνελήφθη 16χρονος για επίθεση με μαχαίρι σε 2 αδέρφια

Συνελήφθη ο 16χρονος δράστης του αιματηρού περιστατικού στη Μάρπησσα της Πάρου - Αναζητούνται εμπλεκόμενοι (video)

Πρόταση Ημέρας – Καστοριά: Χοιρινό με λάχανο αρμιά και άρωμα … Κεφαλονιάς

Το χοιρινό με την αρμιά και το κόκκινο πιπέρι είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό που δεν λείπει από τα γιορτινά τραπέζια κυρίως στην Δυτική Μακεδονία - Πρόταση από Κεφαλονιά

Φολέγανδρος – Καταδυτικός τουρισμός: Αίτημα δήμου για κρατική ενίσχυση

Υποβολή αιτήματος από τον Δήμο Φολεγάνδρου για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Δάκρυα για τον 38χρονο Νίκο που έφυγε νωρίς

Θλίψη στους κατοίκους της Νάξου για τον θάνατο του 38χρονου Νίκου, ο οποίος έγινε γνωστό σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή

Νάξος: Ανοιξαν οι ουρανοί τη Κυριακή και “πνίγηκαν” οι Τρίποδες

Εντονη Βροχόπτωση χθες Κυριακή στη Νάξο - Εικόνες που σοκάρουν στις Τρίποδες (vfideo)

“Ναυτικός της χρονιάς”: Βραβεύτηκαν οι πλοίαρχοι του Blue Star Paros, ποιος ο λόγος;

GREEK SHIPPING AWARDS 2024: Ο Cpt Σταμάτης Καλφαμανώλης και ο Cpt Μιχάλης Λιγνός τιμήθηκαν με το βραβείο του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγεις τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο

Ακαδημία Αθηνών: Βραβείο στον Ναξιώτη μαθηματικό Ευθύμη Σοφό

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τη Πέμπτη (19/12) τον Ναξιώτη (με καταγωγή από τη Κεραμωτή) μαθηματικό Ευθύμη Σοφό - Τι αναφέρει ο βραβευμένος καθηγητής