Κυριακή, 10 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ: Οι "Μαμάδες του Αιγαίου" ...κάθισαν στα θρανία των σχολείων της Ρόδου

ΠΝΑΙ: Οι “Μαμάδες του Αιγαίου” …κάθισαν στα θρανία των σχολείων της Ρόδου

|

ΠΝΑΙ… Δράσεις και στο 2ο Πειραματικό Σχολείο Ρόδου – Ακαδημία στην πόλη της Ρόδου, το 15ο σχολείο Ρόδου – Ροδίνι , και το Δημοτικό σχολείο Παστίδας όπου σε συνεργασία με το Περιφερειακό Φυτώριο έδωσαν το παρών  οι «Κηπουροί του Αιγαίου» και οι «Μαμάδες του Αιγαίου».

Με επιτυχία και πολύ μεγάλη απήχησή σε όλη την οικογένεια συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος των Κηπουρών του Αιγαίου (Aegean Gardener)& Aegean Mamas Know Best, στο πλαίσιο των δράσεων της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019 από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου, που δημιούργησε λαχανόκηπους σε τρία ακόμη δημοτικά σχολεία της Ρόδου.

Αυτή την φορά σειρά είχε το στο 2ο Πειραματικό Σχολείο Ρόδου – Ακαδημία στην πόλη της Ρόδου, το 15ο σχολείο Ρόδου – Ροδίνι , και το Δημοτικό σχολείο Παστίδας όπου σε συνεργασία με το Περιφερειακό Φυτώριο πραγματοποιήθηκαν οι δράσεις οι «Κηπουροί του Αιγαίου» και οι «Μαμάδες του Αιγαίου».

Τη Δευτέρα 13/5/2019 στον προαύλιο χώρο των σχολείων , παιδιά , δάσκαλοι και μαμάδες συμμετείχαν μαζί με την πρέσβειρα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης καταξιωμένη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, στην μεγάλη αυτή γιορτή της Γαστρονομίας του Αιγαίου.

Το παρών έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου Α.Ε. και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Μπαριανάκης, οι δάσκαλοι, οι δασκάλες και πλήθος από μαμάδες.

Και στα τρία αυτά σχολεία, υλοποιήθηκε η δράση «κηπουροί του Αιγαίου», από τους μαθητές της Β’ τάξης του δημοτικού σχολείου, με τα ίδια τα παιδιά να φυτεύουν τοπικές ποικιλίες λαχανοκομικών προϊόντων.

Τα παιδιά καλλιέργησαν στον κήπο του σχολείου τους τα δικά τους λαχανικά από παραδοσιακούς σπόρους και με παραδοσιακές μεθόδους με την υποστήριξη του Περιφερειακού Φυτωρίου και του Γεωπόνου Νίκου Ρένεση και συζήτησαν με την κ. Μπαρμπαρίγου τα οφέλη της Αιγιακής διατροφής με βάση τα ντόπια εποχιακά προϊόντα.

Ο κ. Νίκος Ρένεσης, εξήγησε στους μαθητές τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να καλλιεργήσουν τα φυτά , καθώς και τον τρόπο που πρέπει να τα φροντίσουν στη συνέχεια για να αναπτυχθούν.

Οι μαθητές μέσα από το πρότζεκτ «Κηπουροί του Αιγαίου» («Aegean Gardener»), μαθαίνουν τον κύκλο της καλλιέργειας αυτών των προϊόντων, με απώτερο στόχο όχι μόνο να στηρίξουν την τοπική παραγωγή που τους προσφέρει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά και να φυτεύουν και να τα συντηρούν και οι ίδιοι αργότερα στα χωράφια και τους κήπους τους, ξεκινώντας από το σχολείο.

Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές μυούνται στην Αιγαιακή Διατροφή μέσα από την παραγωγή παραδοσιακών λαχανοκομικών προϊόντων, χρησιμοποιώντας τοπικούς σπόρους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα & Γαστρονομίας κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης δήλωσε: “Η μεταλαμπάδευση της γνώσης από την μαμά στην κόρη και την εγγονή είναι ο πιο αποτελεσματικός, ο πιο αυθεντικός τρόπος για αν κρατηθεί ζωντανή η παράδοσή μας. Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σταθερά βρίσκεται δίπλα σε όλα τα νησιά και στηρίζει την διάσωση και διάδοση των παραδόσεών μας.”

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου, κ. Μιχάλης Μπαριανάκης δήλωσε: “Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Περιφερειακό της Φυτώριο από την πρώτη μέρα της θητείας μας απέκτησε ουσιαστική παρουσία και στο πιο μικρό νησί. Η δράση Aegean Gardener είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να μυήσουμε τους μικρούς μας νησιώτες στην αναγνώριση των παραδοσιακών σπόρων αλλά και στην αγάπη που πρέπει να έχουν για το περιβάλλον».

Σχολεία που πήραν μέρος στη δράση και σύλλογοι :

Δημοτικό Σχολείο Παστίδας

Σύλλογος Γυναικών Παστίδας.

Πρόεδρος κα Κατίνα Μοσχή.

Μαγείρεψαν: Βούλα Γιακουμάρου, Ευαγγελία Αυγενικού, Ελένη Μάλλιακα, Σταυρούλα Βασιλώτου, Παρασκευή Αυγενικού, Μοσχούλα Τριανταφύλλου, Μαρία Γιορδαμνή, Ρούλα Παπαγεωργίου, Αναστασία Ματακάκη, Αναστασία Ευθυμίου, Σέβα Πολλιά.

ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ: ντολμαδάκια με φρέσκα αμπελόφυλλα και λαχανένα, περγούρι με τσικαρίτες (χοιρινό), πλαστά (μακαρόνια) με σύβραση τυρί, πατάτες με σαρμό, βοδόγλωσσα με σκορδαλιά, μελόπιτα (κέρασμα στο γάμο), αυγούλα του γαμπρού, κουλούρια ανεβατά, πατατοκεφτέδες, κεφτέδες με χονδρό κιμά χοιρινό, αποψήματα, σφογγάτο, φασολάδα, ρεβύθια με ρύζι, παρασήκωτο.

2. 15ο Σχολείο Ροδίνι

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων, πρόεδρος Σεβαστή Δερμιτζάκη. Διευθυντής ΔημήτρηςΜάτζανος, υποδιευθύντρια Κατερίνα Χριστοπούλου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ: Αντωνιάδη Χρυσανθοπούλου Ελένη-κολοκυθάκια γεμιστά με αυγολέμονο, Αργυρού Ευδοκία-τηγανιτά πιτάκια με χόρτα εποχής, Γκουβούση Κούλα-τραχανάς & πιτάκια αλεύρι, Δερμιτζάκη Χρυσανθή Σεβαστή & Μίνα Βαρέλη-λόπια, Μεταξωτού Καραμανλή Μορφούλα & Louli Bida – ντολμαδάκια, πλιγούρι σαλάτα και κοκκινιστό, κάπαρη, Μοσχοπούλου Βασιλεία – κουλουρία & ντολμαδάκια με θρούμπι, μαθήτρια (8 ετών) με τη βοήθεια της μαμάς Καλημεράκη Σοφία – πιταρούδια, Μαυρουδή Κωνσταντίνα – σφουγγάτο, Πισσάκα Βαλεντίνα – μελεκούνι, Λούπη Ειρήνη – ακούμια & σβύγγους, Κρητικού Σέβη (μαθήτρια Β1) – χορτόπιτα με φύλλο παραδοσιακό

3. 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ακαδημίας Διευθύντρια κα Σταματία Μαντικού.

Σύλλογος γονέων & κηδεμόνων, πρόεδρος Σταματέλλος Ανδρέας, γραμματέας Μίνα Παπαστεργίου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ: καπαμάς – Τσαμπίκα Δαμιανού, τακάκια – Βαλασία Κασιώτη, ρεβύθια με χοιρινό – Τσαμπίκα Μανωλά, ροδίτικη λοπάδα – Λήδα Παπακωνσταντίνου, κοτόπουλο με πληγούρι – Σοφία Παυλίδη, μελιτζάνες με τομάτα – Ερασμία Παπαδάκη, μοσχοπούγγια – Φιλία Παπασάββα, κατσικάκι με ρεβύθια – Σταματία Χριστοφάκη, κεράσματα παραδοσιακά – Ανδρέας Σταματέλλος, γιαπράκια με πιταρούδια – Αθανασία Νυστάντζου, πλαστά μακαρόνια με σύβραση & χωριάτικο τυρί – Γεωργία Στεφανάρα, Μεσαναγρενή κουλουρία – Λίτσα Μπίλλη

Να σημειωθεί ότι ο πρόγραμμα που ξεκίνησε πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, εφαρμόζεται σε δημοτικά σχολεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ευχαριστεί θερμά την Λέσχη Αρχιμαγείρων για την βοήθεια τους, την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου αλλά πάνω από όλους ευχαριστεί τα παιδιά, τους δασκάλους και τις μαμάδες που έλαβαν μέρος σε αυτήν την δράση.

Ξεχωριστά ευχαριστεί τους χορηγούς της Ελληνικά Πετρέλαια και Aegean Airlines που σταθερά και συνεχώς στηρίζουν τις δράσεις της.

Το Γραφείο Τύπου

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Blue Star Delos & Blue Star 1: Μια σπάνια νυχτερινή συνάντηση στο λιμάνι της Πάρου (video)

Λόγω απαγορευτικού, οι αφίξεις μετατέθηκαν και το λιμάνι έγινε σκηνικό για μια εικόνα που συνήθως βλέπουμε μόνο το πρωί.

Cloud Mining 2025: Η SIMMining Cloud Mining έχει πλεονεκτήματα σε συμβόλαια BTC και DOGE (Ημερήσιες Αποδόσεις $15.888)

5 Κορυφαίες Πλατφόρμες Cloud Mining του 2025: Η SIMMining Cloud Mining έχει Πλεονεκτήματα σε Συμβόλαια BTC και DOGE (Ημερήσιες Αποδόσεις $15.888)

Σώστε τις Παραλίες της Νάξου – «Η Πορτάρα δεν αντέχει άλλο»: Σκληρή κριτική και αιτήματα για άμεση προστασία

Στην 34η συνέλευση του κινήματος, οι πολίτες κατήγγειλαν εικόνες ντροπής στον Ιερό Βράχο, καυτηρίασαν τις κινήσεις του Δήμου και απαίτησαν διάλογο, έργα και τέλος στους εκφοβισμούς.

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

20 χρόνια μνήμης για τον Μανώλη Μάκαρη – Το Φιλώτι τιμά, θυμάται και ανανεώνει την υπόσχεση

Ανακαινισμένα αποδυτήρια, συγκίνηση και ένας φιλικός αγώνας που εδώ και δύο δεκαετίες κρατά ζωντανή τη μνήμη του Εμμανουήλ Μάκαρη.

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 45χρονος από τη Μεσοποταμία Καστοριάς βρέθηκε νεκρός σε πισίνα ξενοδοχείου

Ο άνδρας εργαζόταν εποχικά στο νησί – Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες στα World Travel Awards – Διεκδικούν τον τίτλο του κορυφαίου αυθεντικού νησιωτικού προορισμού

Νάξος, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Δονούσα και Ηρακλειά ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου – Η ψηφοφορία είναι ανοιχτή για όλους

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ καλεί τον κόσμο να «πάρει θέση» – Κυκλοφόρησαν οι κάρτες διαρκείας 2025-26

Η ομάδα της Νάξου ξεκινά το νέο της ταξίδι στη National League 2 και καλεί τους φιλάθλους να γίνουν ο «13ος παίκτης» μέσω της στήριξης με κάρτα διαρκείας.

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου ενισχύει την Ακαδημία του, καλωσορίζει τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο στο προπονητικό team

Με στόχο την αναβάθμιση των τμημάτων υποδομής, ο σύλλογος υιοθετεί τα πρότυπα μεγάλων αθλητικών οργανισμών και προσθέτει ένα ακόμη έμπειρο στέλεχος στο τεχνικό του δυναμικό.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Πενήντα χρόνια μετά… Η γενιά του 1975 ξανασυναντιέται στη Νάξο

Ένα reunion-γιορτή για εκείνους που έζησαν τη νιότη τους στο Γυμνάσιο της Χώρας και συνεχίζουν να ταξιδεύουν με τη σοφία του καιρού

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

“HELLENIC HIGHSPEED” – Αμοργός: Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμενικού, πότε σταματάει για αντικατάσταση καταπέλτη

Το ταχύπλοο συνεχίζει κανονικά τα δρομολόγιά του έως τις 5 Αυγούστου – Πώς εξελίχθηκε το περιστατικό και πότε προγραμματίζονται οι εργασίες αποκατάστασης

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.