Τετάρτη, 18 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ : Οι "μαμάδες του Αιγαίου" εντυπωσίασαν με τη γαστρονομική παράδοση της...

ΠΝΑΙ : Οι “μαμάδες του Αιγαίου” εντυπωσίασαν με τη γαστρονομική παράδοση της Σαντορίνης

|

Η Σαντορίνη επιβεβαίωσε την μεγάλη γαστρονομική κληρονομιά της και τα τοπικά της  προϊόντα – Τι έγινε στην εκδήλωση “Aegean mamas know best” & “Aegean Gardeners” 

Οι δράσεις «Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα – Aegean mamas know best» και «Οι μικροί κηπουροί του Αιγαίου – Aegean gardeners», συνάντησαν τη φημισμένη γαστρονομία της Σαντορίνης, την Πέμπτη 18 Απριλίου στον υπέροχο χώρο του Santo Wines που πρόσφερε τη φιλοξενία στην εκδήλωση.

Με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και την πρέσβειρα σεφ Αργυρώ Μπαρμαρίγου συναντήθηκαν οι μαμάδες του Αιγαίου, μέλη συλλόγων και τα προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας Santo Wines. Τη δράση παρουσίασε εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων  κ. Γιώργος Λεονταρίτης.

Αναφέρθηκε στον τίτλο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, Νότιο Αιγαίο», την εξωστρέφεια και τις προοπτικές που δίνει, την ανάπτυξη στην παραγωγή, την τυποποίηση και πιστοποίηση προϊόντων, τις διακρίσεις που λαμβάνουν για την ποιότητά τους, την προαγωγή της κουζίνας του κάθε νησιού καθώς και τις συνεργασίες και συνέργειες που προκύπτουν σε κάθε επίπεδο.

 Όλα αυτά στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες, την οικονομία, την τουριστική ανάπτυξη μέσα από την ποιότητα, την αυθεντικότητα, την ταυτότητα κάθε νησιού στο Νότιο Αιγαίο.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πολιτιστικός και αθλητικός σύλλογος Ακρωτηρίου Θήρας με το χορευτικό του στους χορούς, συρτό, μπάλο, μολαριτό και με την ορχήστρα του: κ. Νίκος Μπάϊκας στο βιολί, κ. Κυριάκος Πρέκας στο λαούτο και η κα Γιάννα Μαυρομάτη στο τραγούδι.

Τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του ο κ. Γιώργος Χατζηγιαννάκης, από το εστιατόριο «Σελήνη» , ο οποίος συνέβαλε στην ανάπτυξη της «σαντορινιάς κουζίνας» και στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού, πρωτοπόρος με το παράδειγμά του για όλη την Ελλάδα. 

Αναφερόμενος στα 33 χρόνια της πορεία τους, ευχήθηκε οι νοικοκυρές να συνεχίσουν τις νησιώτικες γεύσεις, έκανε έκκληση να μπει το φαγητό αυτό στην καθημερινότητα, να το βρίσκουν οι επισκέπτες και να δοθεί η προσοχή στην παραγωγή, οι νέοι να ασχοληθούν με τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κ. Μάρκος Καφούρος, παρουσίασε τα προϊόντα του νησιού, με το κρασί, την ντομάτα, τη φάβα να ξεχωρίζουν. Βασίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους στο μικροκλίμα και το έδαφος, αποσπούν διακρίσεις για την ποιότητά τους.

Επίσης, στο σημαντικό ρόλο της συλλογικότητας σε μια πορεία που μέσα από επιτυχίες αλλά και δυσκολίες έβαλε γερά θεμέλια για τη διαφύλαξη και την προώθηση των μοναδικών παραδόσεων και των αυθεντικών προϊόντων της Σαντορίνης δημιουργώντας ένα διεθνές brand.  Συμμετείχαν οι τοπικοί σύλλογοι: Σύλλογος Θήρας, Σύλλογος Φηρών, Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Ακρωτηρίου, Πολιτιστικός και Πνευματικός Σύλλογος Καρτεράδου, Πολιτιστικός Σύλλογος Πύργου.

Η πρέσβειρα, σεφ Αργυρώ Μπαραμπρίγου ανέδειξε και παρουσίασε με τα μέλη των συλλόγων και νοικοκυρές τις σαντορινιές γεύσεις, την ιστορία τους, τις παραδόσεις: σκλαβομαεριά από την κα Ειρήνη Δρόσου, Σφουγγάτο με πατάτες και κολοκύθι από την κα Σταυρούλα Δρόσου, μπακαλιάρο γιαχνί από την κα Ευαγγελία Νομικού, μπουσέ και παντεσπάνια από την κα Ρένα Φουστέρη Φύτρου, καπαρόκουμπα γιαχνί με φάβα από την κα Άννα Γαλαίου, γιαπράκια, σπανακοκεφτέδες και παξιμάδι από την κα Μαρία Πελεκάνου, λατζάνια και σισαμέλαιο από την κα Γαλάτεια Μάϊκα, φαβατοκεφτέδες από την κα Άννα Αρβανίτη, κοσκοσέλα, πατατο μελιτζάνα σκορδοσκούπι, φεσκουλοκεφτέδες από τις κυρίες Μαργαρίτα Δακούτρου και Μελιχούρτη Μαρία, σκορδομακάρονα από την κα Παναγιώτα Βαζαίου, ντόπιο κοτόπουλο με σαντορινιά ντοματάτα και ζυμαρικά από την κα Μόσχα Μενδρινού, Μελιτίνια από την κα Φύτρου Μάρθα, κοτόπουλο με λεμόνι, κανέλλα, ψωμί και σφουγγάτο γλυκό με σισάμι και μέλι από την κα Δαμίγου Ευαγγελία, σαντορινιά φάβα από την κα Μαρία Καραμολέγκου, κουφέτο – το γλύκισμα του γάμου από την κα Μαρία Νομικού.

Έλαβαν στη συνέχεια τον «Έπαινο» για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση και την την πολύτιμη συμβολή της για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της παραδοσιακής κουζίνας της Σαντορίνης.

Παραβρέθηκε ο διευθυντή του Santo Wines κος Ματθαίος Δημόπουλος, μέλη ΔΣ της Ένωσης Συναιτερισμών Θηραϊκών προϊόντων και τα στελέχη που προετοίμασαν από την πλευρά τους την όμορφη εκδήλωση.

Η κα Κίρα Γκάρτζου Κατσουγιάννη που εκπονεί την διδακτορική της διατριβή στο London School of Economics, συνέβαλε στη γόνιμη συζήτηση με διαπιστώσεις από το θέμα της έρευνάς της που αναφέρεται στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη , και ειδικότερα πως από τη συνεργασία και τη δικτύωση, μπορούν να αναπτυχθούν επιτυχημένες, βιώσιμες και καινοτόμες μορφές επιχειρηματικότητας στους κλάδους της αγροδιατροφής και του τουρισμού, συμβάλλοντας στην ευημερία της ελληνικής υπαίθρου.

Επιχειρηματίες και τοπικές αρχές, μέσα από τη συνεργασία, δίνουν νέα ζωή στον τόπο τους. Την εκδήλωση υποστήριξαν με τη φιλοξενία και τις υπηρεσίες τους το Santo Wines, το ξενοδοχείο Meltemi στην Πέρισσα, το Santo cars και ο σύλλογος Λεμβούχων Σαντορίνης.

Οι «Κηπουροί του Αιγαίου», δράση  του Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου, στο Δημοτικό σχολείο Μεγαλοχωρίου, με τα καπελάκια τους και τα αρωματικά φυτά, μίλησαν για τα εποχικά φαγητά, τους παραδοσιακούς σπόρους, τα εποχικά φρούτα και λαχανικά.

 Ο γεωπόνος κ. Γιώργο Σκοπελίτης, ανέπτυξε γλαφυρά τα ειδικά προϊόντα της Σαντορίνης, έλυσε απορίες των παιδιών, τους έδειξε πως να φυτεύουν σπόρους και φυτά με τον γεωπόνο κ. Κώστα Κόκιο.

 Η συμμετοχή των παιδιών σε αυτή την εκδήλωση  αλλά   και το ενδιαφέρον τους είναι η καλύτερη απόδειξη για τη συνέχεια και την ενασχόληση με τις καλλιέργειες του νησιού τόσο για την κάλυψη των αναγκών της οικογένειας όσο και επαγγελματικά στο μέλλον.

Οι γιαγιάδες έλαβαν την κάρτα όπου θα γράψουν  την αγαπημένη συνταγή τους και τα μυστικά της και θα την αφιερώσουν στην κόρη ή την εγγονή τους. Τα παιδιά έλαβαν σελιδοδείκτες και τα καπέλα των «κηπουρών του Αιγαίου». 

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τα κατά τόπους επαρχεία και τους τοπικούς κοινωνικούς εταίρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Οι εκπαιδευτικές δράσεις των «μικρών κηπουρών του Αιγαίου» πραγματοποιούνται από το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου.

Χορηγός είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια

Αποκλειστικός Αερομεταφορέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019» είναι η Aegean Airlines.

Το Γραφείο Τύπου


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Με την Παλαιστίνη ως τη Λευτεριά»: Ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δ.Σ. Νάξου για τη γενοκτονία στη Γάζα

Δριμεία κριτική της παράταξης στη στάση της δημοτικής αρχής – Καταγγελία για «λογική ίσων αποστάσεων» και σιγή γύρω από τη συνεργασία Ελλάδας–Ισραήλ

Πάρος: Αναδεικνύεται σε “διαμάντι” του τουρισμού πολυτελείας στην Ευρώπη

Από τις πρώτες επιλογές για ταξιδιώτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου — Διεθνείς διακρίσεις και αύξηση ενδιαφέροντος εκτός αιχμής επιβεβαιώνουν τη στρατηγική στροφή του νησιού

«ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ 2»: Σχέδιο αντισεισμικής θωράκισης από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής προστασίας ενεργοποιείται προληπτικά για την άμεση απόκριση και διαχείριση συνεπειών από ενδεχόμενους σεισμούς – Ο Δήμος επενδύει στη συνέργεια, την ετοιμότητα και την προστασία των πολιτών.

Συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα: Εθνική αποτυχία ή εθνική ευκαιρία;

Αρθρο του Δρ. Κωνσταντίνου Π. Μπαλωμένου με επίκεντρο την συζήτηση γύρω από τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Αμυνα

ΑΟ Θήρας: Η Αναστασία Σιρίνινα στο ρόστερ για τη νέα χρονιά, προσθέτει εμπειρία και πάθος

Η 29χρονη κεντρική με θητεία σε Παναθηναϊκό, Θέτιδα και διεθνείς διοργανώσεις, έρχεται με όραμα και δυναμική να ενισχύσει τη φετινή πορεία της Σαντορινιάς ομάδας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Μαγικές Νύχτες» στη σκηνή του Καμπανέλλη, όταν το Μουσείο ζωντάνεψε μέσα από τον χορό

Δύο παραστάσεις γεμάτες χρώμα, κίνηση και συγκίνηση από τη Fani’s Dance Studio, υπό την καθοδήγηση της Φανής Μπαρδή, ταξίδεψαν μικρούς και μεγάλους στο μαγικό κόσμο της Τέχνης.

Νάξος – Απείρανθος: Μνήμες από τη Χούντα, παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Βεριώνη με ανοιχτή συζήτηση

Το Σάββατο 21 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Απεράθου, μια ξεχωριστή εκδήλωση για την ιστορική μνήμη, την αντίσταση και τους ανεξιχνίαστους θανάτους της δικτατορίας.

Από τη Νάξο στη Super League, Ο Νικηφόρος Κατσαράς στον ΟΦΗ

Ο ταλαντούχος τερματοφύλακας του ΠΑΣ Νάξου κάνει το μεγάλο βήμα και μεταγράφεται στην Κ15 του ΟΦΗ, με φόντο τη συμμετοχή στην προεπιλογή της Εθνικής Ομάδας.

Ένα Κολυμβητήριο για την Τήνο, ιστορική ανακοίνωση από τον Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση

Σε μια θερμή εκδήλωση στο Κλειστό Γυμναστήριο του νησιού, παρουσιάστηκε το νέο έργο-ορόσημο για τις Κυκλάδες: Κολυμβητήριο στην Τήνο με χρηματοδότηση 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ρεάλ Μαδρίτης – Αλ Χιλάλ: Έτοιμη για κυριαρχία από το ημίχρονο η «Βασίλισσα»

Η Ρεάλ επιστρέφει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με μοναδικό στόχο την κατάκτηση, ξεκινώντας απόψε απέναντι στην Αλ Χιλάλ στο Μαϊάμι.

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Νάξος: Μπήκαν τα θεμέλια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, ένα όραμα γίνεται πράξη

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Νάξο, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ελπίδα και προσδοκία την πρόοδο του έργου.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση