Κυριακή, 9 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ : Οι "μαμάδες του Αιγαίου" εντυπωσίασαν με τη γαστρονομική παράδοση της...

ΠΝΑΙ : Οι “μαμάδες του Αιγαίου” εντυπωσίασαν με τη γαστρονομική παράδοση της Σαντορίνης

|

Η Σαντορίνη επιβεβαίωσε την μεγάλη γαστρονομική κληρονομιά της και τα τοπικά της  προϊόντα – Τι έγινε στην εκδήλωση “Aegean mamas know best” & “Aegean Gardeners” 

Οι δράσεις «Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα – Aegean mamas know best» και «Οι μικροί κηπουροί του Αιγαίου – Aegean gardeners», συνάντησαν τη φημισμένη γαστρονομία της Σαντορίνης, την Πέμπτη 18 Απριλίου στον υπέροχο χώρο του Santo Wines που πρόσφερε τη φιλοξενία στην εκδήλωση.

Με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και την πρέσβειρα σεφ Αργυρώ Μπαρμαρίγου συναντήθηκαν οι μαμάδες του Αιγαίου, μέλη συλλόγων και τα προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας Santo Wines. Τη δράση παρουσίασε εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων  κ. Γιώργος Λεονταρίτης.

Αναφέρθηκε στον τίτλο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, Νότιο Αιγαίο», την εξωστρέφεια και τις προοπτικές που δίνει, την ανάπτυξη στην παραγωγή, την τυποποίηση και πιστοποίηση προϊόντων, τις διακρίσεις που λαμβάνουν για την ποιότητά τους, την προαγωγή της κουζίνας του κάθε νησιού καθώς και τις συνεργασίες και συνέργειες που προκύπτουν σε κάθε επίπεδο.

 Όλα αυτά στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες, την οικονομία, την τουριστική ανάπτυξη μέσα από την ποιότητα, την αυθεντικότητα, την ταυτότητα κάθε νησιού στο Νότιο Αιγαίο.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πολιτιστικός και αθλητικός σύλλογος Ακρωτηρίου Θήρας με το χορευτικό του στους χορούς, συρτό, μπάλο, μολαριτό και με την ορχήστρα του: κ. Νίκος Μπάϊκας στο βιολί, κ. Κυριάκος Πρέκας στο λαούτο και η κα Γιάννα Μαυρομάτη στο τραγούδι.

Τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του ο κ. Γιώργος Χατζηγιαννάκης, από το εστιατόριο «Σελήνη» , ο οποίος συνέβαλε στην ανάπτυξη της «σαντορινιάς κουζίνας» και στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού, πρωτοπόρος με το παράδειγμά του για όλη την Ελλάδα. 

Αναφερόμενος στα 33 χρόνια της πορεία τους, ευχήθηκε οι νοικοκυρές να συνεχίσουν τις νησιώτικες γεύσεις, έκανε έκκληση να μπει το φαγητό αυτό στην καθημερινότητα, να το βρίσκουν οι επισκέπτες και να δοθεί η προσοχή στην παραγωγή, οι νέοι να ασχοληθούν με τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κ. Μάρκος Καφούρος, παρουσίασε τα προϊόντα του νησιού, με το κρασί, την ντομάτα, τη φάβα να ξεχωρίζουν. Βασίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους στο μικροκλίμα και το έδαφος, αποσπούν διακρίσεις για την ποιότητά τους.

Επίσης, στο σημαντικό ρόλο της συλλογικότητας σε μια πορεία που μέσα από επιτυχίες αλλά και δυσκολίες έβαλε γερά θεμέλια για τη διαφύλαξη και την προώθηση των μοναδικών παραδόσεων και των αυθεντικών προϊόντων της Σαντορίνης δημιουργώντας ένα διεθνές brand.  Συμμετείχαν οι τοπικοί σύλλογοι: Σύλλογος Θήρας, Σύλλογος Φηρών, Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Ακρωτηρίου, Πολιτιστικός και Πνευματικός Σύλλογος Καρτεράδου, Πολιτιστικός Σύλλογος Πύργου.

Η πρέσβειρα, σεφ Αργυρώ Μπαραμπρίγου ανέδειξε και παρουσίασε με τα μέλη των συλλόγων και νοικοκυρές τις σαντορινιές γεύσεις, την ιστορία τους, τις παραδόσεις: σκλαβομαεριά από την κα Ειρήνη Δρόσου, Σφουγγάτο με πατάτες και κολοκύθι από την κα Σταυρούλα Δρόσου, μπακαλιάρο γιαχνί από την κα Ευαγγελία Νομικού, μπουσέ και παντεσπάνια από την κα Ρένα Φουστέρη Φύτρου, καπαρόκουμπα γιαχνί με φάβα από την κα Άννα Γαλαίου, γιαπράκια, σπανακοκεφτέδες και παξιμάδι από την κα Μαρία Πελεκάνου, λατζάνια και σισαμέλαιο από την κα Γαλάτεια Μάϊκα, φαβατοκεφτέδες από την κα Άννα Αρβανίτη, κοσκοσέλα, πατατο μελιτζάνα σκορδοσκούπι, φεσκουλοκεφτέδες από τις κυρίες Μαργαρίτα Δακούτρου και Μελιχούρτη Μαρία, σκορδομακάρονα από την κα Παναγιώτα Βαζαίου, ντόπιο κοτόπουλο με σαντορινιά ντοματάτα και ζυμαρικά από την κα Μόσχα Μενδρινού, Μελιτίνια από την κα Φύτρου Μάρθα, κοτόπουλο με λεμόνι, κανέλλα, ψωμί και σφουγγάτο γλυκό με σισάμι και μέλι από την κα Δαμίγου Ευαγγελία, σαντορινιά φάβα από την κα Μαρία Καραμολέγκου, κουφέτο – το γλύκισμα του γάμου από την κα Μαρία Νομικού.

Έλαβαν στη συνέχεια τον «Έπαινο» για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση και την την πολύτιμη συμβολή της για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της παραδοσιακής κουζίνας της Σαντορίνης.

Παραβρέθηκε ο διευθυντή του Santo Wines κος Ματθαίος Δημόπουλος, μέλη ΔΣ της Ένωσης Συναιτερισμών Θηραϊκών προϊόντων και τα στελέχη που προετοίμασαν από την πλευρά τους την όμορφη εκδήλωση.

Η κα Κίρα Γκάρτζου Κατσουγιάννη που εκπονεί την διδακτορική της διατριβή στο London School of Economics, συνέβαλε στη γόνιμη συζήτηση με διαπιστώσεις από το θέμα της έρευνάς της που αναφέρεται στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη , και ειδικότερα πως από τη συνεργασία και τη δικτύωση, μπορούν να αναπτυχθούν επιτυχημένες, βιώσιμες και καινοτόμες μορφές επιχειρηματικότητας στους κλάδους της αγροδιατροφής και του τουρισμού, συμβάλλοντας στην ευημερία της ελληνικής υπαίθρου.

Επιχειρηματίες και τοπικές αρχές, μέσα από τη συνεργασία, δίνουν νέα ζωή στον τόπο τους. Την εκδήλωση υποστήριξαν με τη φιλοξενία και τις υπηρεσίες τους το Santo Wines, το ξενοδοχείο Meltemi στην Πέρισσα, το Santo cars και ο σύλλογος Λεμβούχων Σαντορίνης.

Οι «Κηπουροί του Αιγαίου», δράση  του Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου, στο Δημοτικό σχολείο Μεγαλοχωρίου, με τα καπελάκια τους και τα αρωματικά φυτά, μίλησαν για τα εποχικά φαγητά, τους παραδοσιακούς σπόρους, τα εποχικά φρούτα και λαχανικά.

 Ο γεωπόνος κ. Γιώργο Σκοπελίτης, ανέπτυξε γλαφυρά τα ειδικά προϊόντα της Σαντορίνης, έλυσε απορίες των παιδιών, τους έδειξε πως να φυτεύουν σπόρους και φυτά με τον γεωπόνο κ. Κώστα Κόκιο.

 Η συμμετοχή των παιδιών σε αυτή την εκδήλωση  αλλά   και το ενδιαφέρον τους είναι η καλύτερη απόδειξη για τη συνέχεια και την ενασχόληση με τις καλλιέργειες του νησιού τόσο για την κάλυψη των αναγκών της οικογένειας όσο και επαγγελματικά στο μέλλον.

Οι γιαγιάδες έλαβαν την κάρτα όπου θα γράψουν  την αγαπημένη συνταγή τους και τα μυστικά της και θα την αφιερώσουν στην κόρη ή την εγγονή τους. Τα παιδιά έλαβαν σελιδοδείκτες και τα καπέλα των «κηπουρών του Αιγαίου». 

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τα κατά τόπους επαρχεία και τους τοπικούς κοινωνικούς εταίρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Οι εκπαιδευτικές δράσεις των «μικρών κηπουρών του Αιγαίου» πραγματοποιούνται από το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου.

Χορηγός είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια

Αποκλειστικός Αερομεταφορέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019» είναι η Aegean Airlines.

Το Γραφείο Τύπου


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Κατσουρός: Αύριο (10/03) στ’ Απεράθου το τελευταίο αντίο

Στ Απεράθου, τόπο καταγωγής του Κώστα Κατσουρού, αύριο Δευτέρα η εξόδιος Ακολουθία στις 2.30 - Μέσω του Δήμου θα υπάρξει λεωφορείο για μετακίνηση προς την Απείρανθο

Νάξος: Ερυθρόλευκο υπερθέαμα για τα 100 χρόνια του Ολυμπιακού

Ερυθρόλευκο υπερθέαμα για τα 100 χρόνια του Ολυμπιακού ετοιμάζουν απόψε στη Νάξο - Πότε; Που;

Σεισμοί – Ιος: Καταγράφηκαν έντονα σημάδια άγχους και ψυχοσωματικών εκδηλώσεων

Μετά τους σεισμούς στην Ίο: Η ψυχική υγεία των κατοίκων στο επίκεντρο

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Τα Τέμπη δεν πρόκειται, δεν γίνεται να τα ξεχάσουμε”

Το Κυριακάτικο Μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη - Τι λέει για την Οικονομία και τη Δικαιοσύνη αλλά και την ανεργία και τα προγράμματα που τρέχουν...

Νάξος: Οι δύο νέες μονάδες αφαλάτωσης που έρχονται και η περσινή δαπάνη των 1,9 εκατ. ευρώ

Η ετήσια κατανάλωση σε νερό, η λιμνοδεξαμενή Εγκαρών που έχει ήδη «πιάσει» 300.000 μ3, η στάθμη του φράγματος Φανερωμένης που «έχει πιάσει… λάσπη», οι δύο (2) νέες φορητές μονάδες αφαλατώσεως και η περσινή δαπάνη του 1.900.000 ευρώ...

Ματωμένο φεγγάρι, μερική έκλειψη Ήλιου και.. εξαφάνιση των δακτυλίων του Κρόνου μέσα στον Μάρτιο

Τη νύχτα της 13ης προς 14η Μαρτίου, οι παρατηρητές του ουρανού στη βόρεια και νότια Αμερική, καθώς και σε περιοχές της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ωκεανίας, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ολική έκλειψη Σελήνης

Έρευνα: Πώς έχουν μεταβληθεί οι θαλάσσιοι καύσωνες και οι ατμοσφαιρικοί κυκλώνες τα τελευταία 40 χρόνια

Η συνολική ένταση των θαλάσσιων καυσώνων, που μετράται μέσω της διάρκειας και της έντασής τους, φαίνεται να συνδέεται με την ενίσχυση των συστημάτων χαμηλής πίεσης στις περισσότερες περιοχές της Μεσογείου.

Νάξος – Σαγκρί: Οι ..τούρτες αποκαλύπτονται (09/03) στον κήπο του “Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος”

Το Σαγκρί μεταφέρεται στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και παρουσιάζει το έθιμο της .. τούρτας. Κυριακή 9 Μαρτίου...

Εκτακτο: Εφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος Κώστας Κατσουρός

Φτωχότερη από σήμερα η Νάξος, καθότι έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Κατσουρός

Kυριακή της Ορθοδοξίας: Tι γιορτάζουμε και γιατί ονομάστηκε έτσι

Η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ονομάζεται και Κυριακή της Ορθοδοξίας, σε ανάμνηση της αναστήλωσης των Ιερών Εικόνων από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα το 842, που σηματοδότησε το τέλος της Εικονομαχίας

Καστράκι: Πωλείται ακίνητο με μικρή αυλή κοντά στη θάλασσα

Ακίνητο πωλείται στο Καστράκι - Διαθέτει αυλή και είναι σε απόσταση .. αναπνοής από τη θάλασσα (δείτε εντός πληροφορίες)

Απόκριες – Νάξος: “Πάρκινγκ” ο χώρος μπάσκετ δίπλα στο Δημαρχείο;

Μία εικόνα ... χίλιες λέξεις και αρκετές αντιδράσεις δημιουργήθηκαν από το γεγονός ότι δεκάδες αυτοκίνητα γέμισαν τον ανοιχτό χώρο μπάσκετ δίπλα από το Δημαρχείο

Εκτακτο: Εφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος Κώστας Κατσουρός

Φτωχότερη από σήμερα η Νάξος, καθότι έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Κατσουρός

Δυτικές Κυκλάδες: Χωρίς πλοίο (“Αικατερίνη Π”) για δύο ημέρες λόγω τεχνικού προβλήματος

Ανεκτέλεστα θα παραμείνουν τα δρομολόγια του ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. το χρονικό διάστημα 4-5 Μαρτίου λόγω τεχνικού προβλήματος

Νάξος – Zas Travel: Το “αντίο” στο Blue Star 1 που αφήνει τη Παροναξία

Το Blue Star 1 ύστερα από δύο μήνες παραμονής στη Παροναξία αύριο θα κάνει το τελευταίο του ταξίδι ... Πότε θα το ξαναδούμε

Νάξος – Νοσοκομείο: Ανακοινώθηκε η πρόληψη επικουρικού ουρολόγου

Το Νοσοκομείο Νάξου στελεχώνεται συνεχώς - Νέος επικουρικός ουρολόγος ορκίστηκε και πιάνει .. δουλειά

Φιλώτι: Η σημασία του εθίμου των κουδουνάτων και το .. παράπονο

Τι είναι οι Κουδουνάτοι για τους κατοίκους του Φιλωτίου - Η αναφορά στη κτηνοτροφία και τη παράδοση

Νότιο Αιγαίο: Πρωταθλητής στην ανέγερση πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων

Ξενοδοχεία: Πόσες νέες πολυτελείς μονάδες άνοιξαν στην Ελλάδα – Πρωταθλητής το Νότιο Αιγαίο - Η άνοδος της Δυτικής Ελλάδας

Αιγιαλός – Μπετόν: Οι παραλίες που είναι υπό … κατασκευή και ο κίνδυνος (χάρτης)

Η καταγραφή μέσω δορυφόρου των παράκτιων ζωνών που έχουν «τσιμεντωθεί» και οι κίνδυνοι - Η κατάσταση στο Νότιο Αιγαίο (χάρτης)

Σίφνος: Πρωτοβουλίες του Δήμου για την ανάδειξη ενός νέου μοντέλου διακοπών

Μεταξύ των ποιοτικών συνεργασιών, που επιδιώκει ο Δήμος, είναι και το  μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του Δήμου Σίφνου και της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες