Κυριακή, 3 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ - Νάξος (Απείρανθος): Οι "μαμάδες του Αιγαίου" σε γιορτή αυθεντικότητας

ΠΝΑΙ – Νάξος (Απείρανθος): Οι “μαμάδες του Αιγαίου” σε γιορτή αυθεντικότητας

|

“Aegean mamas know best” & “Aegean Gardeners”: Γιορτή γαστρονομίας με τις αυθεντικές γεύσεις της Νάξου – Η συνάντηση της Μπαρμπαρίγου με την μικρή Ανεβλαβή  – Ποιες μαγείρεψαν και τι;  (δείτε φωτογραφίες) 

Με πολύ μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο στη Νάξο , στην ιστορική και γραφική πλατεία της Απειράνθου , οι δράσεις «Aegean Mamas Know Best» – «Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα» & «Aegean Gardeners»- «Μικροί Κηπουροί του Αιγαίου», με τις παραδοσιακές συνταγές του νησιού να έχουν την τιμητική τους, στo πλαίσιο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, Νότιο Αιγαίο 2019».

Ο γαστρονομικός πλούτος της Νάξου βασίζεται στα φημισμένα ποιοτικά τοπικά προϊόντα της. Με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και την πρέσβειρα σεφ Αργυρώ Μπαρμαρίγου συναντήθηκαν οι μαμάδες του Αιγαίου σε ένα σκηνικό βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής.

Τη δράση παρουσίασε εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Μαργαρίτης, έπαρχος Νάξου, Αμοργού και μικρών Κυκλάδων, ο οποίος αναφέρθηκε στον τίτλο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, Νότιο Αιγαίο», την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, την προβολή και την ανάπτυξη της οικονομίας του νησιού μέσα από την αυξημένη ζήτηση και την απασχόληση. Τόνισε τα οφέλη από την εξωστρέφεια της τοπικής γαστρονομίας που προσφέρει ο τίτλος, την αύξηση των επισκεπτών, την ανάδειξη απομακρυσμένων χωριών που τα επισκέπτονται για την αυθεντικότητα και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία τους. Εκ μέρους της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων συμμετείχε ο σεφ Στέλιος Κορρές, υποστήριξε την εκδήλωση με την ομάδα του «Korres catering». Παρών στην εκδήλωση και ο γνωστός οδηγός αγώνων και παρουσιαστής της εκπομπής “Traction” Κώστας Στεφανής, ο οποίος πήρε πλάνα και θα τα μεταδώσει στην εκπομπή του στις 19 Μαϊου… 

Στην εκδήλωση έδωσε το χρώμα του χωριού, ο Απεραθίτικος Πολιτιστικός Σύλλογος «τα Φανάρια» με πρόεδρο την κα Παναγιώτα Γιακουμή. Με τις παραδοσιακές φορεσιές και την καθοδήγηση του δασκάλου Μάνου Πρωτονοτάριου, χόρεψαν Συρτό, Καλαματιανό και Βλάχα. Η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου ανέδειξε παραδοσιακές συνταγές που βασίζονται σε τοπικά προϊόντα κτηνοτροφικά κυρίως και στα φυτά, αρωματικά και βότανα του νησιού.

Τα φαγητά: η κα Μαριέττα Γαλάνη μαγείρεψε ζωντανά το ρίφι με πάτουδα, η κα Ιουλία Πολυκρέτη προβάτσα με χοιρινό και τη γλυκιά σεφουκλωτή, η κα Θέκλα Ξενάκη τον κοκκινιστό κόκκορα και τα ξεροτήγανα, η νεαρή κα Χριστίνα Χουζούρη τις πατάτες πενταράτες η κα Άννα Βλασερού κουλουράκια βουτύρου, η κα Δέσποινα Βλασερού τυροκεφτεδάκια βουτηγμένα σε μπαχαρικά και σαγανάκι με κεφαλοτύρι και σάλτσα μελιού, η κα Κυριακή Βλασερού γαλακτομπούρεκο, η κα Γαλήνη Μπαρδάνη κάρφα με αυγά, η κα Κυριακή Κώτσου την κολοκυθοπαστίτσα, το παραδοσιακό ψωμί ήταν από τον ξυλόφουρνο του κου Γιάννη Φραγκίσκου στο χωριό, η κα Μαρία Χουζούρη τα γλυκά κουταλιού, η κα Άννα Μανιού μπακλαβά και ο σεφ Στέλιος Κορρές έφερε γλυνερό, χωριάτικο λουκάνικο και παραδοσιακά φαγητά στον ξυλόφουρνο.

Μίλησε η βιολόγος βοτανολόγος κα Astrid Μανδηλαρά για τη χρήση των βοτάνων στη μαγειρική των νησιών με ζωντανό παράδειγμα τη Νάξο. Ανέφερε ότι τα βότανα είναι απαραίτητα στη διατροφή μας γιατί περιέχουν μινεράλια και ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, αρωματικές ουσίες και αιθέρια έλαια, πικρές ουσίες και φυτικές χρωστικές ουσίες. Βοηθάνε στην υγεία επειδή είναι απαραίτητα για τον μεταβολισμό μας ή επειδή έχουν φαρμακευτική δράση αντιβιοτική ή αντιμυκητιακή. Μεγάλη η συμβολή των βοτάνων στη διατροφή μας γιατί νοστιμίζουν το φαγητό μας, βοηθάνε στην υγεία και στη διατήρηση της ισορροπίας στον οργανισμό και είναι απαραίτητα για μια φυσική ζωή. Η κα Μανδηλαρά συνεργάζεται σε ερευνητικό επίπεδο στο θέμα αυτό με πανεπιστήμια στη Γερμανία.

Ενίσχυσε με τη δική της τοποθέτηση η διατροφολόγος κα Σοφία Βάσιλα σχετικά με τη νησιώτικη Αιγαιακή κουζίνα που περνάει από τη γιαγιά στη μαμά, στηρίζει τη διατροφή των παιδιών και μένει στη μνήμη για να συνεχίσει να εξελίσσεται. Όπως είπε, οι μαμάδες της Νάξου έμαθαν στα παιδιά τους την ισορρπημένη αυτή διατροφή. Ο πλούτος των προϊόντων, το ωμό ελαιόλαδο, το σουσάμι, το μέλι, τα χόρτα, τα γαλακτοκομικά, η πατάτα και τα άλλα τοπικά προϊόντα, συνθέτουν την υγιεινή και γευστική γαστρονομία της Νάξου. Τα λιπαρά βαριά φαγητά ούτως ή άλλως ήταν 1-2 φορές το χρόνο σύμφωνα με τις παραδόσεις και τις θρησκευτικές εορτές. Συνδυασμοί όπως αυτός του χόρτου με τις σταφίες συνθέτουν ισορροπημένο πιάτο. Απευθύνθηκε στο κοινό και πρότεινε να παίρνουν οι γονείς τα παιδιά στις αγροτικές εργασίες για να μαθαίνουν τα μυστικά της φύσης και τη χρήση τους στην καθημερινή διατροφή.

Η καταγραφή του γαστρονομικού πλούτου της Νάξου υπάρχει «στο μαερειό της Νάξου» από την κα Κατερίνα Σιδερή. «Σαν έμπεις μες στο μαερειό κι ανοίξεις το τσικάλι, όλες οι γεύσεις του νησιού θα σου ‘ρθουνε και πάλι». Το βιβλίο δίνει πληροφορίες για την κτηνοτροφία, την αλιεία, τις καλλιέργειες, το μικροκλίμα, τη φυσιογνωμία της Νάξου, τις ασχολίες των κατοίκων, διατροφικές συνήθειες τα έθιμα των εορτών και παραδόσεις που σχετίζονται με τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τις θρησκευτικές εορτές. Περιλαμβάνει πλούσιο υλικό με συνταγές από τα χαρακτηριστικά φαγητά του νησιού.

Η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου συνάντησε τη νεαρή Πόπη Ανεβλαβή που έλαβε το Β’ βραβείο στο Master chef junior. Απέδειξε ότι κρατάει την παράδοση, διαθέτει γνώση, σεμνότητα και αγάπη για τις τοπικές γεύσεις. Ανέφερε ότι το καλύτερο πιάτο που παρουσίασε, το εμπνεύστηκε από τη γιαγιά της.

Οι «κηπουροί του Αιγαίου» έβαλαν τα καπελάκια τους και έδρασαν με ενθουσιασμό στο δημοτικό σχολείο Απειράνθου με την καθοδήγηση του γεωπόνου κου Κώστα Βορδάκη και την παρουσία του διευθυντού κου Λογοθέτη Κρητικού.

Μίλησαν για τα φυτά, τα αρωματικά, τα βότανα, τη χρήση τους και την ευεργετική τους δράση στα φαγητά και στη συνέχει φύτευσαν στο σχολείο φυτά και σπόρους. Έλαβαν οδηγίες για την φροντίδα τους από τον γεωπόνο και υποσχέθηκαν να τα περιποιούνται και να τα ποτίζουν στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι γιαγιάδες έλαβαν την κάρτα όπου θα γράψουν την αγαπημένη συνταγή τους και τα μυστικά της και θα την αφιερώσουν στην κόρη ή την εγγονή τους , ενώ στα παιδιά δόθηκαν σελιδοδείκτες και τα καπέλα των «κηπουρών του Αιγαίου».

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τα κατά τόπους επαρχεία και τους τοπικούς κοινωνικούς εταίρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Οι εκπαιδευτικές δράσεις των «μικρών κηπουρών του Αιγαίου» πραγματοποιούνται από το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου.

Χορηγός είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια και Αποκλειστικός Αερομεταφορέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019» είναι η Aegean Airlines.

Το Γραφείο Τύπου


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Symi On The Rocks: Το σπιτάκι του ψαρά που έγινε viral φαντασίωση του ελληνικού καλοκαιριού

Ένα λευκό σπίτι πάνω στα βράχια στη Σύμη έγινε παγκόσμια φαντασίωση – από τους influencers του Instagram μέχρι τους ρομαντικούς ταξιδιώτες που αναζητούν γαλήνη.

Η λαβή Χάιμλιχ μπορεί να σώσει μια ζωή – Δες πώς (video)

Μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού εκπαιδεύουν το κοινό στη σωστή εφαρμογή της λαβής Χάιμλιχ – Μαθήματα και οδηγίες διαθέσιμα στο www.samarites.gr

Attica Group: Εκπτώσεις για τους νέους φοιτητές – Ταξίδια με έκπτωση έως 50% για την πρώτη μετακίνηση

Μέχρι 31 Οκτωβρίου 2025, ο Όμιλος Attica στηρίζει τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών με σημαντικές εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια – Ισχύει και για τους συνοδούς τους.

Δήμος Τήνου: Μήνυση κατά ΔΕΔΔΗΕ για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος

Αντιδράσεις, ζημιές και απελπισία στην Τήνο – Εικόνες ντροπής με κατοίκους και επιχειρήσεις στο σκοτάδι για ώρες, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.

Μιτάτοι: Πέτρινοι φύλακες της παράδοσης στην Κρήτη και τη Νάξο (video)

Στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Ψηλορείτη και στη Νάξο, οι μιτάτοι στέκουν ως ζωντανά σύμβολα κτηνοτροφικής σοφίας και βιώσιμης ζωής. Είναι ώρα να τα προστατεύσουμε και να τα αναδείξουμε.

Νάξος: Νεανικός αγώνας ανοιχτής θάλασσας από το ExcellenSeas στο Πυργάκι (video)

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη για δεύτερη χρονιά ο αγώνας κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας από τον μη κερδοσκοπικό φορέα ExcellenSeas στο νότιο άκρο της Νάξου – Υποτροφίες σε μαθητές ακριτικών νησιών.

Το μέλλον του νερού στα χέρια της επιστήμης – Το έργο WATERWISE σε 6 περιοχές της Ελλάδας

Πανεπιστήμια και εταιρείες τεχνολογίας ενώνουν δυνάμεις για την ανάπτυξη ενός «έξυπνου» μοντέλου διαχείρισης νερού με βάση το υδατικό αποτύπωμα κάθε περιοχής

Πανναξιακός ΑΟΚ: Κρατάει το βασικό κορμό, μένουν οι Μάκαρης, Προδρόμου, Αρτσάνος, Κρανιάς

Ο Πανναξιακός «χτίζει» πάνω στην εμπειρία και τη σταθερότητα – Τέσσερις βασικοί παίκτες συνεχίζουν για τη νέα σεζόν στη National League 2.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Εντατικοί έλεγχοι πυρασφάλειας στα πλοία με εντολή Κικίλια

Διπλοί ετήσιοι έλεγχοι στα επιβατικά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν δρομολόγια Ελλάδας–Ιταλίας, με ενίσχυση των μέτρων ενεργητικής και παθητικής πυρασφάλειας.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.