Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ - Νάξος (Απείρανθος): Οι "μαμάδες του Αιγαίου" σε γιορτή αυθεντικότητας

ΠΝΑΙ – Νάξος (Απείρανθος): Οι “μαμάδες του Αιγαίου” σε γιορτή αυθεντικότητας

|

“Aegean mamas know best” & “Aegean Gardeners”: Γιορτή γαστρονομίας με τις αυθεντικές γεύσεις της Νάξου – Η συνάντηση της Μπαρμπαρίγου με την μικρή Ανεβλαβή  – Ποιες μαγείρεψαν και τι;  (δείτε φωτογραφίες) 

Με πολύ μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο στη Νάξο , στην ιστορική και γραφική πλατεία της Απειράνθου , οι δράσεις «Aegean Mamas Know Best» – «Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα» & «Aegean Gardeners»- «Μικροί Κηπουροί του Αιγαίου», με τις παραδοσιακές συνταγές του νησιού να έχουν την τιμητική τους, στo πλαίσιο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, Νότιο Αιγαίο 2019».

Ο γαστρονομικός πλούτος της Νάξου βασίζεται στα φημισμένα ποιοτικά τοπικά προϊόντα της. Με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και την πρέσβειρα σεφ Αργυρώ Μπαρμαρίγου συναντήθηκαν οι μαμάδες του Αιγαίου σε ένα σκηνικό βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής.

Τη δράση παρουσίασε εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Μαργαρίτης, έπαρχος Νάξου, Αμοργού και μικρών Κυκλάδων, ο οποίος αναφέρθηκε στον τίτλο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, Νότιο Αιγαίο», την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, την προβολή και την ανάπτυξη της οικονομίας του νησιού μέσα από την αυξημένη ζήτηση και την απασχόληση. Τόνισε τα οφέλη από την εξωστρέφεια της τοπικής γαστρονομίας που προσφέρει ο τίτλος, την αύξηση των επισκεπτών, την ανάδειξη απομακρυσμένων χωριών που τα επισκέπτονται για την αυθεντικότητα και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία τους. Εκ μέρους της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων συμμετείχε ο σεφ Στέλιος Κορρές, υποστήριξε την εκδήλωση με την ομάδα του «Korres catering». Παρών στην εκδήλωση και ο γνωστός οδηγός αγώνων και παρουσιαστής της εκπομπής “Traction” Κώστας Στεφανής, ο οποίος πήρε πλάνα και θα τα μεταδώσει στην εκπομπή του στις 19 Μαϊου… 

Στην εκδήλωση έδωσε το χρώμα του χωριού, ο Απεραθίτικος Πολιτιστικός Σύλλογος «τα Φανάρια» με πρόεδρο την κα Παναγιώτα Γιακουμή. Με τις παραδοσιακές φορεσιές και την καθοδήγηση του δασκάλου Μάνου Πρωτονοτάριου, χόρεψαν Συρτό, Καλαματιανό και Βλάχα. Η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου ανέδειξε παραδοσιακές συνταγές που βασίζονται σε τοπικά προϊόντα κτηνοτροφικά κυρίως και στα φυτά, αρωματικά και βότανα του νησιού.

Τα φαγητά: η κα Μαριέττα Γαλάνη μαγείρεψε ζωντανά το ρίφι με πάτουδα, η κα Ιουλία Πολυκρέτη προβάτσα με χοιρινό και τη γλυκιά σεφουκλωτή, η κα Θέκλα Ξενάκη τον κοκκινιστό κόκκορα και τα ξεροτήγανα, η νεαρή κα Χριστίνα Χουζούρη τις πατάτες πενταράτες η κα Άννα Βλασερού κουλουράκια βουτύρου, η κα Δέσποινα Βλασερού τυροκεφτεδάκια βουτηγμένα σε μπαχαρικά και σαγανάκι με κεφαλοτύρι και σάλτσα μελιού, η κα Κυριακή Βλασερού γαλακτομπούρεκο, η κα Γαλήνη Μπαρδάνη κάρφα με αυγά, η κα Κυριακή Κώτσου την κολοκυθοπαστίτσα, το παραδοσιακό ψωμί ήταν από τον ξυλόφουρνο του κου Γιάννη Φραγκίσκου στο χωριό, η κα Μαρία Χουζούρη τα γλυκά κουταλιού, η κα Άννα Μανιού μπακλαβά και ο σεφ Στέλιος Κορρές έφερε γλυνερό, χωριάτικο λουκάνικο και παραδοσιακά φαγητά στον ξυλόφουρνο.

Μίλησε η βιολόγος βοτανολόγος κα Astrid Μανδηλαρά για τη χρήση των βοτάνων στη μαγειρική των νησιών με ζωντανό παράδειγμα τη Νάξο. Ανέφερε ότι τα βότανα είναι απαραίτητα στη διατροφή μας γιατί περιέχουν μινεράλια και ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, αρωματικές ουσίες και αιθέρια έλαια, πικρές ουσίες και φυτικές χρωστικές ουσίες. Βοηθάνε στην υγεία επειδή είναι απαραίτητα για τον μεταβολισμό μας ή επειδή έχουν φαρμακευτική δράση αντιβιοτική ή αντιμυκητιακή. Μεγάλη η συμβολή των βοτάνων στη διατροφή μας γιατί νοστιμίζουν το φαγητό μας, βοηθάνε στην υγεία και στη διατήρηση της ισορροπίας στον οργανισμό και είναι απαραίτητα για μια φυσική ζωή. Η κα Μανδηλαρά συνεργάζεται σε ερευνητικό επίπεδο στο θέμα αυτό με πανεπιστήμια στη Γερμανία.

Ενίσχυσε με τη δική της τοποθέτηση η διατροφολόγος κα Σοφία Βάσιλα σχετικά με τη νησιώτικη Αιγαιακή κουζίνα που περνάει από τη γιαγιά στη μαμά, στηρίζει τη διατροφή των παιδιών και μένει στη μνήμη για να συνεχίσει να εξελίσσεται. Όπως είπε, οι μαμάδες της Νάξου έμαθαν στα παιδιά τους την ισορρπημένη αυτή διατροφή. Ο πλούτος των προϊόντων, το ωμό ελαιόλαδο, το σουσάμι, το μέλι, τα χόρτα, τα γαλακτοκομικά, η πατάτα και τα άλλα τοπικά προϊόντα, συνθέτουν την υγιεινή και γευστική γαστρονομία της Νάξου. Τα λιπαρά βαριά φαγητά ούτως ή άλλως ήταν 1-2 φορές το χρόνο σύμφωνα με τις παραδόσεις και τις θρησκευτικές εορτές. Συνδυασμοί όπως αυτός του χόρτου με τις σταφίες συνθέτουν ισορροπημένο πιάτο. Απευθύνθηκε στο κοινό και πρότεινε να παίρνουν οι γονείς τα παιδιά στις αγροτικές εργασίες για να μαθαίνουν τα μυστικά της φύσης και τη χρήση τους στην καθημερινή διατροφή.

Η καταγραφή του γαστρονομικού πλούτου της Νάξου υπάρχει «στο μαερειό της Νάξου» από την κα Κατερίνα Σιδερή. «Σαν έμπεις μες στο μαερειό κι ανοίξεις το τσικάλι, όλες οι γεύσεις του νησιού θα σου ‘ρθουνε και πάλι». Το βιβλίο δίνει πληροφορίες για την κτηνοτροφία, την αλιεία, τις καλλιέργειες, το μικροκλίμα, τη φυσιογνωμία της Νάξου, τις ασχολίες των κατοίκων, διατροφικές συνήθειες τα έθιμα των εορτών και παραδόσεις που σχετίζονται με τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τις θρησκευτικές εορτές. Περιλαμβάνει πλούσιο υλικό με συνταγές από τα χαρακτηριστικά φαγητά του νησιού.

Η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου συνάντησε τη νεαρή Πόπη Ανεβλαβή που έλαβε το Β’ βραβείο στο Master chef junior. Απέδειξε ότι κρατάει την παράδοση, διαθέτει γνώση, σεμνότητα και αγάπη για τις τοπικές γεύσεις. Ανέφερε ότι το καλύτερο πιάτο που παρουσίασε, το εμπνεύστηκε από τη γιαγιά της.

Οι «κηπουροί του Αιγαίου» έβαλαν τα καπελάκια τους και έδρασαν με ενθουσιασμό στο δημοτικό σχολείο Απειράνθου με την καθοδήγηση του γεωπόνου κου Κώστα Βορδάκη και την παρουσία του διευθυντού κου Λογοθέτη Κρητικού.

Μίλησαν για τα φυτά, τα αρωματικά, τα βότανα, τη χρήση τους και την ευεργετική τους δράση στα φαγητά και στη συνέχει φύτευσαν στο σχολείο φυτά και σπόρους. Έλαβαν οδηγίες για την φροντίδα τους από τον γεωπόνο και υποσχέθηκαν να τα περιποιούνται και να τα ποτίζουν στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι γιαγιάδες έλαβαν την κάρτα όπου θα γράψουν την αγαπημένη συνταγή τους και τα μυστικά της και θα την αφιερώσουν στην κόρη ή την εγγονή τους , ενώ στα παιδιά δόθηκαν σελιδοδείκτες και τα καπέλα των «κηπουρών του Αιγαίου».

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τα κατά τόπους επαρχεία και τους τοπικούς κοινωνικούς εταίρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Οι εκπαιδευτικές δράσεις των «μικρών κηπουρών του Αιγαίου» πραγματοποιούνται από το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου.

Χορηγός είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια και Αποκλειστικός Αερομεταφορέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019» είναι η Aegean Airlines.

Το Γραφείο Τύπου


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γιώργος Πρίντεζης στην Ηρακλειά: Ο θρύλος του μπάσκετ δείπνησε στο εμβληματικό “Αράκλεια”

Μετά το AegeanBall Festival, ο Πρίντεζης χαλάρωσε στις Μικρές Κυκλάδες, απολαμβάνοντας τις γεύσεις του Γιάννη Γαβαλά σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του Αιγαίου.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Σαντορίνη – 9 Ιουλίου 1956: Ο φονικός σεισμός και το τσουνάμι που σημάδεψαν το Αιγαίο

69 χρόνια από τον σεισμό μεγέθους έως 7,8 Ρίχτερ στην Αμοργό – 54 νεκροί, 100 τραυματίες και κύματα άνω των 20 μέτρων στη Σαντορίνη - Η ανάρτηση της κας Νομικού

Στασιμότητα στην επιβατική και οχηματική κίνηση στο λιμάνι Νάξου το πρώτο εξάμηνο του 2025

Οριακή πτώση στους επισκέπτες και τα οχήματα φέτος, με έντονη πτώση τον χειμώνα αλλά θετικά σημάδια από την άνοιξη και μετά (πίνακας)

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Χρυσές βολές και ταχύτητα πανελλήνιας εμβέλειας για τους αθλητές του Πανναξιακού ΑΟ

Εντυπωσιακές εμφανίσεις σε Τρίπολη και Θήβα από τους νέους του Πανναξιακού – Προκρίσεις, ρεκόρ και πρώτες θέσεις για τους αθλητές του συλλόγου

Ανάφη – Μ. Καφούρος: «Η παρουσία του κράτους στα μικρά νησιά είναι αναγκαία»

Σε μια ιστορική ημέρα για την Ανάφη, ο Βουλευτής Κυκλάδων Μάρκος Καφούρος παρευρέθηκε στον Αγιασμό του νέου Λιμενικού Φυλακίου, αναδεικνύοντας τη σημασία ενίσχυσης της κρατικής παρουσίας στις απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές.

Συνάντηση Φ. Φόρτωμα με τον Υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη: Ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στις Κυκλάδες

Ο Βουλευτής Κυκλάδων έθεσε την ανάγκη για άμεση και μακροπρόθεσμη στήριξη των αστυνομικών υπηρεσιών στα νησιά, ενόψει της τουριστικής αιχμής – «Η ασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα».

Τένις: Ένα άθλημα που δεν μένει ποτέ στατικό

Δεν αρκεί να είσαι γρήγορος ή δυνατός. Το τένις απαιτεί ισορροπία. Και αυτή η ισορροπία κρύβεται σε λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Σίκινος – Β. Μαράκης: “Το λιμάνι που περιμέναμε – Ξεκινά η επέκταση τον Σεπτέμβριο” (video)

Ο Δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης μιλά για την πολυαναμενόμενη επέκταση του λιμανιού και τις εξελίξεις σε βασικά ζητήματα του νησιού

Γ. Καρνέζης: “Οι σκέψεις μου για το μέλλον των Κούρων στη Χώρα της Νάξου”

Και η απάντηση στη δημοσίευση στη Naxos Press της πολιτικού του κόμματος Κίνημα Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Γιαννακά