Σάββατο, 3 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ: Με γεύσεις Αιγαίου πηγαίνει ο σεφ Κουγιός στη Βαρκελώνη (video)

ΠΝΑΙ: Με γεύσεις Αιγαίου πηγαίνει ο σεφ Κουγιός στη Βαρκελώνη (video)

|

O 20χρονος σεφ από Ρόδο, Σπύρος Κουγιός ετοιμάζεται να διεκδικήσει το τίτλου του καλύτερου νέου σεφ στην Ευρώπη για το 2017 και ανοίγει ήδη τα χαρτιά του παρουσιάζοντας το πιάτο της νίκης «Τα νησιά του Αιγαίου σε… ένα πιάτο» 

Με τις καλύτερες προοπτικές θα ταξιδέψει τον επόμενο μήνα στη Βαρκελώνη, ο Σπύρος Κουγιός για να εκπροσωπήσει την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και κατ΄επέκταση τη χώρα μας, στο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου νέου σέφ της Ευρώπης  για το 2017, στο πλαίσιο του διαγωνισμού European Young Chef Award.

Ο μόλις 20 ετών νέος σέφ από τη Ρόδο ο μικρότερος σε ηλικία από όλους τους διαγωνιζόμενους ήταν ο νικητής της διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε στα όρια της περιφέρειάς μας, και πλέον θα πάρει μέρος στον πανευρωπαϊκό  διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Νοεμβρίου στη Βαρκελώνη.                                                       

Ο Σπύρος Κουγιός που βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών του, θα παρουσιάσει τον άλλο μήνα στην Ισπανική πόλη, το πιάτο με το οποίο αναδείχτηκε νικητής. Θα μπορούσε να ονομαστεί «Τα νησιά του Αιγαίου σε… ένα πιάτο» αφού μέσα του «έκλεισε» όλα τα νησιά με θαλασσινά που χρησιμοποίησε από το κάθε ένα. Έβαλε για παράδειγμα φούσκα, νυχάκι, πατελίδες, γαριδάκι αλλά και φύκια που τα… πάντρεψε με λάδι, ευκάλυπτο, αγγούρι, χυμό λεμονιού και θαλασσινό νερό, όλα από τον τόπο μας.

Για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την εκπροσώπηση της περιφέρειας στη διοργάνωση European Young Chef Award, πραγματοποιήθηκε χτες συνέντευξη τύπου, στην οποία μίλησε ο νικητής πλαισιωμένος από τον αντιπεριφερειάρχη Φιλήμονα Ζαννετίδη, τον πρόεδρο της λέσχης αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων Νίκο Χριστοφόρου και τον κάτοχο του περσινού τίτλου Σταμάτη Μισομικέ, που είναι στην ουσία ο μέντοράς του σε αυτή την προσπάθεια.

 «Οι τοπικοί διαγωνισμοί που διοργάνωσε η περιφέρεια σε συνεργασία με τη λέσχη αρχιμαγείρων ολοκληρώθηκαν με επιτυχία καθώς και ο τελικός που διεξήχθη στη Σύρο το Σάββατο όπου αποφασίστηκε να είναι νικητής ο Σπύρος Κουγιός από τη Ρόδο.

 

Θέλω να ευχαριστήσω τη λέσχη που είναι ο στρατηγικός μας συνεργάτης στην προσπάθεια που κάνει η περιφέρεια να καταστήσει την περιοχή μας στη συνείδηση των επισκεπτών και ως γαστρονομικό προορισμό, όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς και τους νικητές που αναδείχτηκαν τοπικά δηλαδή τον Άκη Τσουκαλά από την Κω, το Σπύρο Κασελούρη από τη Σαντορίνη και τον Αντώνη Φουστάνια από την Τήνο.

Επίσης τις επιχειρήσεις που διέθεσαν τους χώρους τους για τη διεξαγωγή των διαγωνισμών. Είμαι σίγουρος στη Βαρκελώνη θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε τον τίτλο που έχουμε θα τον υπερασπιστούμε και πιστεύω ότι ο Σπύρος Κουγιός ένα νέο παιδί που υπόσχεται πολλά για το μέλλον, θα μπορέσει να κάνει το καλύτερο δυνατό» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης γαστρονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοφόρου που ήταν και ο πρόεδρος της πενταμελούς κριτικής επιτροπής ( τα υπόλοιπα μέλη ήταν από την Πάρο, τη Σύρο και τη Μύκονο) μιλώντας για το νικητή  είπε : «συγχαίρω το Σπύρο για τη νίκη του γιατί ήταν μία νίκη ανάμεσα σε ισάξια παιδιά.

Ο Σπύρος έχει την τύχη ή την ατυχία να πρέπει να προασπίσει τον τίτλο… γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να πάρεις τον τίτλο παρά να τον προασπίσεις. Η προσπάθεια τώρα είναι διπλή, όμως ευελπιστούμε πως με την καθοδήγηση του Σταμάτη, ο Σπύρος να τα καταφέρει και να πάρει και πάλι τον τίτλο.

Ήταν μία επίπονη προσπάθεια εκ μέρους της λέσχης για τη διοργάνωση των διαγωνισμών για να αναδείξουμε το νικητή λόγω της νησιωτικότητας, όμως τελικά τα καταφέραμε και κέρδισε ο καλύτερος».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Σταμάτης Μισομικές, ο οποίος μιλώντας για το πιάτο που παρουσίασε ο Σπύρος Κουγιός και το οποίο κέρδισε το διαγωνισμό είπε τα εξής: «το πιάτο είναι πάρα πολύ καλό, αλλά χρήζει βελτίωσης και έχουμε περιθώριο ένα μήνα για να το πετύχουμε. Θα δουλέψουμε μαζί με το Σπύρο για να το βελτιώσουμε. Το σημαντικό είναι ότι στηρίζεται στην παράδοση του νοτίου Αιγαίου, είναι πολύ δυνατό και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Είμαι πολύ σίγουρος για το Σπύρο».

Τέλος ο νικητής ευχαρίστησε τον πρόεδρο της επιτροπής και το Σταμάτη Μισομικέ λέγοντας τα εξής: «ευχαριστώ που με εμπιστεύτηκαν για να συμμετάσχω στο διαγωνισμό. Το πιάτο περιλάμβανε θαλασσινά από όλο το Αιγαίο, εκπροσωπούσε όλα τα νησιά του νοτίου Αιγαίου, υπήρχαν συγκεκριμένα θαλασσινά από Ρόδο, Καστελλόριζο, Σύμη, Μύκονο προερχόμενα από την παράδοση και ανάλογα με την ιστορία του κάθε νησιού προσθέσαμε και μία πινελιά στο πιάτο».

Όπως είπε του αρέσει να ασχολείται με τη μαγειρική, σπουδάζει στη σχολή του Θέρμαι, και φέτος είναι η δεύτερη χρονιά κατά την οποία θα ολοκληρώσει τις σπουδές του. «Δύο χρόνια κάνω πρακτική στο Elysium φέτος έχω την τιμή να είμαι στο Noble όπου είναι σεφ ο Σταμάτης και αυτό ήταν μεγάλη τιμή για εμένα» κατέληξε ο νικητής του διαγωνισμού.

Πάντως από την πλευρά του ο κ. Χριστοφόρου συμπλήρωσε ότι  ο Σπύρος Κουγιός ήταν ο μικρότερος σε ηλικία από όλους τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους. « Είναι μόλις 20 χρονών, και έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του. Είναι σχεδόν 6 χρόνια μικρότερος από τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους» είπε ο πρόεδρος της επιτροπής.

Τέλος μιλώντας για την κατάκτηση του περσινού τίτλου ο Σταμάτης Μισομικές υπογράμμισε ότι: «Ένας τίτλος βοηθά, σου δίνει αναγνωρισιμότητα στη δουλειά σου αλλά το σημαντικό στην εστίαση είναι να αποδεικνύουμε κάθε μέρα πόσο καλοί είμαστε στους πελάτες μας. Αυτή είναι η δουλειά μας. Οι διαγωνισμοί και οι τίτλοι μένουν, αλλά μετά πρέπει να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δονούσα: 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου, μία γιορτή για τη Λογοτεχνία στο Αιγαίο

Από 2 έως 4 Μαΐου 2025, η Δονούσα γίνεται σημείο συνάντησης συγγραφέων, αναγνωστών και μικρών εξερευνητών του λόγου, μέσα από ένα τριήμερο γεμάτο βιβλία, δράσεις και έμπνευση. (πρόγραμμα)

Κουφονήσι: Δώσε αίμα, χάρισε ζωή – εθελοντική αιμοδοσία (08 Μαϊου)

Μια πράξη αγάπης με τεράστια σημασία για την τοπική κοινωνία, με τη στήριξη των Πολιτιστικών Συλλόγων και του Νοσοκομείου Νίκαιας.

Fast Ferries: Έκτακτα δρομολόγια από Νάξο προς Ραφήνα αυτό το μήνα (Μάιος)

Ενισχυμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου – Ραφήνας με το “Fast Ferries ANDROS” και καθημερινά δρομολόγια από 19 Μαΐου με το “ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π”.

16ο Παγκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών: Οι Κυκλάδες συζητούν στη Μύκονο για το μέλλον του τουρισμού

Από τις 8 έως τις 11 Μαΐου 2025, στη Μύκονο, γυναίκες από όλα τα νησιά των Κυκλάδων ανοίγουν διάλογο για τη βιωσιμότητα, την τουριστική ανάπτυξη και το περιβάλλον.

ΑΔΜΗΕ: Στην τελική ευθεία το πρώτο σκέλος (Σαντορίνη – Νάξος) της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων

Έως τον Ιούνιο του 2025 ολοκληρώνεται το τμήμα Σαντορίνη–Νάξος, ενώ όλο το έργο θα είναι έτοιμο μέχρι τα μέσα του 2026, προσφέροντας καθαρή ενέργεια, ενεργειακή ασφάλεια και μείωση εκπομπών CO₂.

Την έμπρακτη στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις Σαντορίνης και Θηρασιάς ζητά ο Δήμος Θήρας

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΔ) σε μια πράξη στήριξης των αιτημάτων της Σαντορίνης, υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα και το απέστειλε στους αρμόδιους Υπουργούς

Στοίχημα – Ligue 1: Νις εναντίον Ρεμς.. σκοράρουν και οι δύο

Νις - Ρεμς: Βρίσκουν στόχο… για τους στόχους τους

Ολλανδία – Σύρος: Αυτό είναι το “κρυμμένo πετράδι” της Ελλάδας για το 2025

Το «κρυμμένo πετράδι» της Ελλάδας για το 2025​​​​​​​​​​​ σύμφωνα με τους Ολλανδούς

Η Σαντορίνη πρωταγωνίστρια στα όνειρα των Αμερικανών για γαμήλιο ταξίδι το 2025

Η Σαντορίνη στέφεται ως ο κορυφαίος γαμήλιος προορισμός για Αμερικανούς ταξιδιώτες, με εξωτικούς και ευρωπαϊκούς ανταγωνιστές να συμπληρώνουν τη λίστα.

Φολέγανδρος: Νέοι αθλητικοί χώροι και αναβαθμισμένες σχολικές μονάδες δίνουν «ανάσα» στο νησί

Με συνέπεια και έργα ουσίας, η Φολέγανδρος αποκτά σύγχρονες αθλητικές υποδομές – Ένα νησί κάνει βήματα μπροστά, εκεί όπου οι δυσκολίες δεν είναι άλλοθι αλλά κίνητρο.

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο

Δυτικές Κυκλάδες: Ανεκτέλεστο το αυριανό δρομολόγιο του “Αικατερίνη Π”

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. : Ανεκτέλεστο το δρομολόγιο την Δευτέρα 28/4 κι επιστροφή την Τρίτη 29/4 λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Νάξος – Μέλανες: Πρωτομαγιά με παραδοσιακό γλέντι

Την Πέμπτη 1η Μαΐου 2025, η Νάξος γιορτάζει την άνοιξη με μουσική, χορό και γεύσεις στη σκιά του αρχαίου Κούρου.

Μ. Καπίρης: Ως “Κλοπή” χαρακτηρίζει το ΠΔ που απαγορεύει την οικοδόμηση σε μικρούς οικισμούς

Σφοδρή αντίδραση από τον περιφερειακό Σύμβουλο Μιχάλη Καπίρη για το ΠΔ που "παγώνει" την οικοδόμηση σε οικόπεδα ακόμα και εντός νόμιμων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων