Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ - Κως: Ξεκινάει (26/06) ο διεθνής διαγωνισμός δώρων γαστρονομίας

ΠΝΑΙ – Κως: Ξεκινάει (26/06) ο διεθνής διαγωνισμός δώρων γαστρονομίας

|

Το νησί του Ιπποκράτη, η Κως, θα είναι το φόντο του 4ου Διεθνούς Διαγωνισμού Δώρων Γαστρονομίας – World Food Gift Challenge, από τις 26 έως τις 29 Απριλίου, στο πλαίσιο ενός θεσμού που θέτει στο επίκεντρο τον μικρό παραγωγό και επιχειρεί να δώσει διεθνή προβολή σε υψηλής ποιότητας χειροποίητα τρόφιμα και δώρα χειροτεχνίας.

Προϊόντα γαστρονομίας από βραβευμένες Παγκόσμιες Περιφέρειες Γαστρονομίας συγκεντρώνονται αυτές τις μέρες στην Κω, όπου θα αξιολογηθούν από μία διεθνή κριτική επιτροπή και θα βραβευθούν σε μία τελετή στις 27 Απριλίου.

Ειδικότερα, ο διαγωνισμός συγκεντρώνει φέτος 29 δώρα τροφίμων ή χειροτεχνίες σχετικές με τη γαστρονομία από διεθνείς και ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς, όπως της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας, της Σλοβενίας, της Πορτογαλίας αλλά και της Σαουδικής Αραβίας.

«Διοργανώνουμε τον διαγωνισμό World Food Gift Challenge για να εμπνεύσουμε και να κινητοποιήσουμε Περιφέρειες της Ευρώπης και του κόσμου να προστατεύσουν και να προωθήσουν την τοπική γαστρονομία και την πολιτιστική τους ποικιλομορφία καθώς και να χρησιμοποιήσουν αυτά τα μοναδικά δώρα γαστρονομίας ως το κανάλι που θα επικοινωνήσει προς τα έξω ιστορίες από τον τόπο και την περιοχή τους» δήλωσε η Πρόεδρος του IGCAT, Dr. Diane Dodd.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η μόνη ελληνική Περιφέρεια που συμμετέχει στον διαγωνισμό, αφού νωρίτερα είχε διοργανώσει, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, την προκριματική διαδικασία που ανέδειξε τα προϊόντα που θα την εκπροσωπήσουν στον διεθνή διαγωνισμό. Τόσο έντονο υπήρξε το ενδιαφέρον από τους νησιώτες παραγωγούς που σημείωσαν ρεκόρ συμμετοχής, σύμφωνα με το διεθνές δίκτυο IGCAT, με 37 δώρα γαστρονομίας από 21 παραγωγούς από 11 νησιά του Νοτίου Αιγαίου μαρτυρώντας τον πλούτο της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων σε μοναδικά, αυθεντικά προϊόντα μικρής παραγωγής και ανεβάζοντας το βαθμό δυσκολίας της κριτικής επιτροπής για την επιλογή των 4 προϊόντων που θα το εκπροσωπήσουν. και προκρίθηκαν από τις Κυκλάδες δώρα από Κέα και Σύρο.

«Σήμερα, διαβλέπουμε μία παγκόσμια τάση, από την οποία θέλουμε οι νησιώτες να βγουν κερδισμένοι: τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση παγκοσμίως για εξαιρετικά τοπικά τρόφιμα και για αυθεντικά, μοναδικά και βιώσιμα προϊόντα. Η στρατηγική μας για τη γαστρονομία και τη διασύνδεσή της με τον Τουρισμό, τον κύριο μοχλό της τοπικής μας οικονομίας, βασίζεται στην αντίληψη ότι για εμάς η Γαστρονομία δεν είναι απλά μια λέξη για το φαγητό. Είναι πολλά περισσότερα. Είναι μία αφήγηση και γεύση παράδοσης, Ιστορίας, Πολιτισμού. Και τα δώρα γαστρονομίας είναι πολύτιμα. Αφού στη συσκευασία τους κλείνουν, μαζί με τη μυρωδιά και τη γεύση του προϊόντος, τη μνήμη και την ανάμνηση από τον προορισμό» αναφέρει ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος που φέτος φιλοξενεί τη διοργάνωση στο Νότιο Αιγαίο.

«Χτίζοντας υπερηφάνεια για την τοπική Γαστρονομία»

Τις επόμενες μέρες στο νησί της Κω θα βρίσκονται για να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της διοργάνωσης, που έχουν κύρια θεματική «Χτίζοντας υπερηφάνεια για την τοπική Γαστρονομία», μεταξύ άλλων, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, Πρέσβειρα της Κουζίνας του Αιγαίου, για να μιλήσει για το πλούσιο ιστορικό δράσεων που είχε αναλάβει η ίδια, παραγωγοί και ειδικοί γαστρονομίας από διάφορες χώρες και βραβευμένες Περιφέρειας Γαστρονομίας καθώς και τα μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής που απαρτίζεται από τους: Wendy Barrie, IGCAT Expert και διευθύντρια του Σκωτσέζικου Οδηγού Φαγητού και του Μονοπατιού τυριού της Σκωτίας (Director of the Scottish Food Guide & Scottish Cheese Trail), Kirsi Vartia, ειδικό Τουρισμού στον Συμβουλευτικό Οργανισμό Γυναικών Αγροτών της Φινλανδίας «ProAgria» , Francesco Grech, Διευθυντή Πολιτιστικής Διαχείρισης της Περιφέρειας του Γκόζο (Μάλτα), Andrea Iurato, ζαχαροπλάστη και master chocolatier από την Μόντικα της Σικελίας, Paula Frade, IGCAT Expert και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Παραδοσιακών Λογοτεχνικών Σπουδών, Κληρονομιάς, Τεχνών και Πολιτισμού στο Νέο Πανεπιστήμιο της Λισαβώνας, Δημήτρης Κουλλιάς, executive chef, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, διδάσκων σε Σχολή Μαγειρικής Τέχνης και Νίκη Μηταρέα δημοσιογράφος γαστρονομίας και βραβευμένη συγγραφέας μαγειρικής.

Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα

AGENDA_GR

Σχετικά με το IGCAT |

Το διεθνές διεπιστημονικό μη κερδοσκοπικό δίκτυο IGCAT στοχεύει στο να ενδυναμώσει τις τοπικές κοινότητες, μέσα από την ευαισθητοποίηση στη σημασία προστασίας και προώθησης ξεχωριστών περιφερειακών τροφίμων, πολιτισμού, τεχνών και φυσικών αγαθών ως μέρος ενός βιώσιμου και ισορροπημένου μοντέλου τουρισμού και ανάπτυξης, με την πίστη ότι αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία του πλανήτη, της υγείας, της ευεξίας και των τοπικών οικονομιών.

Για τον σκοπό αυτό, το IGCAT συνεργάζεται με περιφέρειες και φορείς στους τομείς της γαστρονομίας, του πολιτισμού, των τεχνών και του τουρισμού, βασίζεται στην τεχνογνωσία ενός παγκόσμιου δικτύου εμπειρογνωμόνων και εργάζεται σε συνεργασία με εξειδικευμένους διακυβερνητικούς οργανισμούς.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν