Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ - Κως: Ξεκινάει (26/06) ο διεθνής διαγωνισμός δώρων γαστρονομίας

ΠΝΑΙ – Κως: Ξεκινάει (26/06) ο διεθνής διαγωνισμός δώρων γαστρονομίας

|

Το νησί του Ιπποκράτη, η Κως, θα είναι το φόντο του 4ου Διεθνούς Διαγωνισμού Δώρων Γαστρονομίας – World Food Gift Challenge, από τις 26 έως τις 29 Απριλίου, στο πλαίσιο ενός θεσμού που θέτει στο επίκεντρο τον μικρό παραγωγό και επιχειρεί να δώσει διεθνή προβολή σε υψηλής ποιότητας χειροποίητα τρόφιμα και δώρα χειροτεχνίας.

Προϊόντα γαστρονομίας από βραβευμένες Παγκόσμιες Περιφέρειες Γαστρονομίας συγκεντρώνονται αυτές τις μέρες στην Κω, όπου θα αξιολογηθούν από μία διεθνή κριτική επιτροπή και θα βραβευθούν σε μία τελετή στις 27 Απριλίου.

Ειδικότερα, ο διαγωνισμός συγκεντρώνει φέτος 29 δώρα τροφίμων ή χειροτεχνίες σχετικές με τη γαστρονομία από διεθνείς και ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς, όπως της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας, της Σλοβενίας, της Πορτογαλίας αλλά και της Σαουδικής Αραβίας.

«Διοργανώνουμε τον διαγωνισμό World Food Gift Challenge για να εμπνεύσουμε και να κινητοποιήσουμε Περιφέρειες της Ευρώπης και του κόσμου να προστατεύσουν και να προωθήσουν την τοπική γαστρονομία και την πολιτιστική τους ποικιλομορφία καθώς και να χρησιμοποιήσουν αυτά τα μοναδικά δώρα γαστρονομίας ως το κανάλι που θα επικοινωνήσει προς τα έξω ιστορίες από τον τόπο και την περιοχή τους» δήλωσε η Πρόεδρος του IGCAT, Dr. Diane Dodd.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η μόνη ελληνική Περιφέρεια που συμμετέχει στον διαγωνισμό, αφού νωρίτερα είχε διοργανώσει, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, την προκριματική διαδικασία που ανέδειξε τα προϊόντα που θα την εκπροσωπήσουν στον διεθνή διαγωνισμό. Τόσο έντονο υπήρξε το ενδιαφέρον από τους νησιώτες παραγωγούς που σημείωσαν ρεκόρ συμμετοχής, σύμφωνα με το διεθνές δίκτυο IGCAT, με 37 δώρα γαστρονομίας από 21 παραγωγούς από 11 νησιά του Νοτίου Αιγαίου μαρτυρώντας τον πλούτο της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων σε μοναδικά, αυθεντικά προϊόντα μικρής παραγωγής και ανεβάζοντας το βαθμό δυσκολίας της κριτικής επιτροπής για την επιλογή των 4 προϊόντων που θα το εκπροσωπήσουν. και προκρίθηκαν από τις Κυκλάδες δώρα από Κέα και Σύρο.

«Σήμερα, διαβλέπουμε μία παγκόσμια τάση, από την οποία θέλουμε οι νησιώτες να βγουν κερδισμένοι: τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση παγκοσμίως για εξαιρετικά τοπικά τρόφιμα και για αυθεντικά, μοναδικά και βιώσιμα προϊόντα. Η στρατηγική μας για τη γαστρονομία και τη διασύνδεσή της με τον Τουρισμό, τον κύριο μοχλό της τοπικής μας οικονομίας, βασίζεται στην αντίληψη ότι για εμάς η Γαστρονομία δεν είναι απλά μια λέξη για το φαγητό. Είναι πολλά περισσότερα. Είναι μία αφήγηση και γεύση παράδοσης, Ιστορίας, Πολιτισμού. Και τα δώρα γαστρονομίας είναι πολύτιμα. Αφού στη συσκευασία τους κλείνουν, μαζί με τη μυρωδιά και τη γεύση του προϊόντος, τη μνήμη και την ανάμνηση από τον προορισμό» αναφέρει ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος που φέτος φιλοξενεί τη διοργάνωση στο Νότιο Αιγαίο.

«Χτίζοντας υπερηφάνεια για την τοπική Γαστρονομία»

Τις επόμενες μέρες στο νησί της Κω θα βρίσκονται για να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της διοργάνωσης, που έχουν κύρια θεματική «Χτίζοντας υπερηφάνεια για την τοπική Γαστρονομία», μεταξύ άλλων, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, Πρέσβειρα της Κουζίνας του Αιγαίου, για να μιλήσει για το πλούσιο ιστορικό δράσεων που είχε αναλάβει η ίδια, παραγωγοί και ειδικοί γαστρονομίας από διάφορες χώρες και βραβευμένες Περιφέρειας Γαστρονομίας καθώς και τα μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής που απαρτίζεται από τους: Wendy Barrie, IGCAT Expert και διευθύντρια του Σκωτσέζικου Οδηγού Φαγητού και του Μονοπατιού τυριού της Σκωτίας (Director of the Scottish Food Guide & Scottish Cheese Trail), Kirsi Vartia, ειδικό Τουρισμού στον Συμβουλευτικό Οργανισμό Γυναικών Αγροτών της Φινλανδίας «ProAgria» , Francesco Grech, Διευθυντή Πολιτιστικής Διαχείρισης της Περιφέρειας του Γκόζο (Μάλτα), Andrea Iurato, ζαχαροπλάστη και master chocolatier από την Μόντικα της Σικελίας, Paula Frade, IGCAT Expert και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Παραδοσιακών Λογοτεχνικών Σπουδών, Κληρονομιάς, Τεχνών και Πολιτισμού στο Νέο Πανεπιστήμιο της Λισαβώνας, Δημήτρης Κουλλιάς, executive chef, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, διδάσκων σε Σχολή Μαγειρικής Τέχνης και Νίκη Μηταρέα δημοσιογράφος γαστρονομίας και βραβευμένη συγγραφέας μαγειρικής.

Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα

AGENDA_GR

Σχετικά με το IGCAT |

Το διεθνές διεπιστημονικό μη κερδοσκοπικό δίκτυο IGCAT στοχεύει στο να ενδυναμώσει τις τοπικές κοινότητες, μέσα από την ευαισθητοποίηση στη σημασία προστασίας και προώθησης ξεχωριστών περιφερειακών τροφίμων, πολιτισμού, τεχνών και φυσικών αγαθών ως μέρος ενός βιώσιμου και ισορροπημένου μοντέλου τουρισμού και ανάπτυξης, με την πίστη ότι αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία του πλανήτη, της υγείας, της ευεξίας και των τοπικών οικονομιών.

Για τον σκοπό αυτό, το IGCAT συνεργάζεται με περιφέρειες και φορείς στους τομείς της γαστρονομίας, του πολιτισμού, των τεχνών και του τουρισμού, βασίζεται στην τεχνογνωσία ενός παγκόσμιου δικτύου εμπειρογνωμόνων και εργάζεται σε συνεργασία με εξειδικευμένους διακυβερνητικούς οργανισμούς.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος – Μάρπησσα: Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών στη Σύρο

Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων για την αιματηρή επίθεση στα δύο αδέλφια στην Μάρπησσα Πάρου - Από τη Νέα Σμύρνη ο ένας εκ των δύο δραστών (!!!)

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Delos από τη Σαντορίνη

Τροποποίηση του σημερινού (22/12) δρομολογίου του Blue Star Delos .. Ποιος είναι ο λόγος;

Σύμπλευση: “Η καρδιά μας χτυπά στα νησιά για 10 χρόνια” (απολογισμός)

10 ΧΡΟΝΙΑ +ΠΛΕΥΣΗ 10 χρόνια η καρδιά μας χτυπάει στα νησιά - Τι έγινε στην εκδήλωση (photos)

Σίκινος: Νεικώ και Επισκοπή “έκλεψαν” τη παράσταση στο Λονδίνο

Η Νεικώ και η Επισκοπή Σικίνου πρωταγωνίστησαν σε μια διάλεξη στο Λονδίνο - Η τοποθέτηση του Δημήτρη Αθανασούλη

Ιος: Πράξεις αγάπης σε όσους έχουν ανάγκη από τον Δήμο Ιητών

Πράξεις αγάπης ενόψει εορτών από τον Δήμο Ιητών - Ποιοι βοήθησαν

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Συντριβή (86-57) από τον Αμύντα στο τέλος του πρώτου γύρου

Συντριβή για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia στην Αττική από τον Αμύντα (86-57) στο φινάλε του πρώτου γύρου - Ξεκινάει από τη Κρήτη (Αναγέννηση) η προσπάθεια παραμονής στη κατηγορία

Νάξος – Αγερσανί: Πωλείται επιχείρηση (μίνι μάρκετ)

Ενα από τα πιο παλιά μίνι μάρκετ στον Αγιο Αρσένιο πωλείται - Δείτε πληροφορίες

Πάρος – Μάρπησσα : Συνελήφθη 16χρονος για επίθεση με μαχαίρι σε 2 αδέρφια

Συνελήφθη ο 16χρονος δράστης του αιματηρού περιστατικού στη Μάρπησσα της Πάρου - Αναζητούνται εμπλεκόμενοι (video)

Πρόταση Ημέρας – Καστοριά: Χοιρινό με λάχανο αρμιά και άρωμα … Κεφαλονιάς

Το χοιρινό με την αρμιά και το κόκκινο πιπέρι είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό που δεν λείπει από τα γιορτινά τραπέζια κυρίως στην Δυτική Μακεδονία - Πρόταση από Κεφαλονιά

Φολέγανδρος – Καταδυτικός τουρισμός: Αίτημα δήμου για κρατική ενίσχυση

Υποβολή αιτήματος από τον Δήμο Φολεγάνδρου για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Δάκρυα για τον 38χρονο Νίκο που έφυγε νωρίς

Θλίψη στους κατοίκους της Νάξου για τον θάνατο του 38χρονου Νίκου, ο οποίος έγινε γνωστό σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή

Νάξος: Ανοιξαν οι ουρανοί τη Κυριακή και “πνίγηκαν” οι Τρίποδες

Εντονη Βροχόπτωση χθες Κυριακή στη Νάξο - Εικόνες που σοκάρουν στις Τρίποδες (vfideo)

“Ναυτικός της χρονιάς”: Βραβεύτηκαν οι πλοίαρχοι του Blue Star Paros, ποιος ο λόγος;

GREEK SHIPPING AWARDS 2024: Ο Cpt Σταμάτης Καλφαμανώλης και ο Cpt Μιχάλης Λιγνός τιμήθηκαν με το βραβείο του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγεις τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο

Ακαδημία Αθηνών: Βραβείο στον Ναξιώτη μαθηματικό Ευθύμη Σοφό

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τη Πέμπτη (19/12) τον Ναξιώτη (με καταγωγή από τη Κεραμωτή) μαθηματικό Ευθύμη Σοφό - Τι αναφέρει ο βραβευμένος καθηγητής