Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ: Η νίκη στην Κω για τον Φλάσκο ήρθε με ... μπακαλιάρο...

ΠΝΑΙ: Η νίκη στην Κω για τον Φλάσκο ήρθε με … μπακαλιάρο σκορδαλιά

|

Με μία νέα μορφή του γνωστού πιάτου “Μπακαλιάρος σκορδαλιά” ο Ηλίας Φλάσκος πήρε το εισιτήριο από τη Κω για τον τελικό της Σύρου (22/09)  – Οι επόμενοι διαγωνισμοί σε Μύκονο (20/09) και Νάξο (21/09) – Τι ανέφερε ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου Νίκος Χριστοφόρου για τον διαγωνισμό European Young Chef 2018

Ποιος είπε ότι δεν υπάρχει Μπακαλιάρος σκορδαλιά σε γκουρμέ έκδοση… Ο Ηλίας Φλάσκος, ο νικητής του δεύτερου διαγωνισμού για τον τίτλο European Young Chef 2018 που πραγματοποιήθηκε αυτές τις ημέρες στη Κω, έδειξε πως ένα από τα πλέον διάσημα πιατά της ελληνικής κουζίνας μπορεί να γίνει ανάρπαστο… Αντιπροσωπεύει μία από τις δύο χαρμόσυνες ημέρες της Σαρακοστής. Μπακαλιάρος μαγειρεμένος κονφί σε ελαιόλαδο, αποτιμημένη κακαβιά (ψαρόζουμο με αμπελόφυλλο, κρόκο Κοζάνης και πορτοκάλι), αυγολέμονο σε espuma Κακαβιάς παντρεμένη με αυγό κονφί στους 65 βαθμούς και πατζάρι παναρισμένο σε σουσάμι. 

Και επικράτησε… Αντίπαλος στη τελική φάση όπως αποδείχτηκε το πιάτο της Γονιδάκη Κατερίνας, ο «Διονυσιακός Polypus». Χταπόδι μαγειρεμένο σε κόκκινο ημίγλυκο κρασί με διάφορα μπαχαρικά και στη συνέχεια σοταρισμένο σε γλίνα, η οποία αποτελεί ιστορική λαογραφία όχι μόνο της Κω αλλά και της Ελλάδας γενικότερα. Ονομάστηκε «Διονυσιακός» από το κρασί και τα συνοδευτικά, αμπελλόφυλο και κρασοτύρι.  Και ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου κος Νίκος Χριστοφόρου σχολιάζοντας τη μεγάλη μάχη των δέκα υποψηφίων του 2ου διαγωνισμού που έγινε στη Κω ανέφερε ανάμεσα στα άλλα ” Η εμπνευσμένη γαστρονομική πρόταση που υποβάλλεται από κάθε υποψήφιο είναι μια παραλαγή παραδοσιακού πιάτου με τοπικά προϊόντα».

Αναλυτικά το δελτίο ενημέρωσης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναφέρει : ” Με μεγάλη συμμετοχή νεαρών δημιουργών της γαστρονομίας, συνεχίστηκε στην Κω, ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του υποψηφίου European Young Chef 2018 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Νικητής αναδείχθηκε ο Ηλίας Φλάσκος ο οποίος θα διαγωνιστεί στη Σύρο, 22/09/18, με τους υπόλοιπους νέους που αναδεικνύονται νικητές των ημιτελικών διαγωνισμών στα νησιά Ρόδος, Νάξος, Μύκονος.

Οι υποψήφιοι νέοι σεφ, ηλικίας 18-26 ετών που συμμετείχα, ήταν οι:

  • Φλάσκος Ηλίας,
  • Πιμενίδης Γιώργος,
  • Ματθαίου Κώστας,
  • Ρενάτο Δημήτρης,
  • Βδουκάκη Ελευθερία,
  • Καραδημητρίου Δέσποινα,
  • Κριστιάν Νεντάι,
  • Γονιδάκη Κατερίνα,
  • Ζωγραφάκης Νικογιώργης,
  • Πάχος Ραφαήλ.

Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν οι σεφ: Νίκος Χριστοφόρου, πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, Δημήτρης Κουλλιάς, Horizon Beach Resort, Μιχάλης Χονδρομπίλιας, More Meni Residence Kos, Aνδρέας Μπόσμος, Robinson club. Παραβρέθηκαν στη διαδικασία οι σεφ  Μιχάλης Ποταμούσης Πρόεδρος του Συλλόγου Κωακής Γαστρονομίας «Ασκληπιός», και Ανδρέας Γκολφινόπουλος, Lakitira Hotels, Χρυσάκης Βαλάντης και Καρίκης Γιώργος, Diamond Deluxe hotel, Μάρθας Μιχάλης, Aqua Blue Luxury Boutique Hotel Suites, Μιχάλης Κοντίτσης,  Mastichari Bay Hotel, Στέφανος Γαλαθρής, Caravia Beach Μαρμάρι Κως.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου με τη στήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, του Συλλόγου Κωακής Γαστρονομίας «Ασκληπιός» και φιλοξενήθηκε στους Αμπελώνες Τριανταφυλλοπούλου.

Νικητής αναδείχθηκε ο Φλάσκος Ηλίας από την Κάλυμνο με το πιάτο «Μπακαλιάρος σκορδαλιά». Ένα ελληνικό πιάτο που αντιπροσωπεύει μία από τις δύο χαρμόσυνες ημέρες της Σαρακοστής. Μπακαλιάρος μαγειρεμένος κονφί σε ελαιόλαδο, αποτιμημένη κακαβιά (ψαρόζουμο με αμπελόφυλλο, κρόκο Κοζάνης και πορτοκάλι), αυγολέμονο σε espuma Κακαβιάς παντρεμένη με αυγό κονφί στους 65 βαθμούς και πατζάρι παναρισμένο σε σουσάμι. Χρησιμοποίησε σε όλα τα στοιχεία νέες τεχνικές, ήταν πολύ σωστά δομημένο, έδωσε όλες τις πληροφορίες σχετικά με το πιάτο, ήταν μια ολοκληρωμένη παρουσία. Ο νικητής ξεκίνησε πριν τρία  χρόνια την μαγειρική αλλά κατάλαβε αμέσως ότι αυτό είναι το επάγγελμα που θέλει να κάνει. Τώρα θα «δουλέψει» τις ιδέες του για το καλύτερο αποτέλεσμα στον τελικό στη Σύρο.

Ενδιαφέρον είχε και το 2ο πιάτο της Γονιδάκη Κατερίνας, ο «Διονυσιακός Polypus». Χταπόδι μαγειρεμένο σε κόκκινο ημίγλυκο κρασί με διάφορα μπαχαρικά και στη συνέχεια σοταρισμένο σε γλίνα, η οποία αποτελεί ιστορική λαογραφία όχι μόνο της Κω αλλά και της Ελλάδας γενικότερα. Ονομάστηκε «Διονυσιακός» από το κρασί και τα συνοδευτικά, αμπελλόφυλο και κρασοτύρι. Ανάλογα σε έμπνευση ήταν και τα υπόλοιπα πιάτα.

Ο πρόεδρος της Λέσχης, Νίκος Χριστοφόρου, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το επίπεδο των συμμετεχόντων είναι πολύ υψηλό, έχουν μάθει να πειραματίζονται με τα τοπικά προϊόντα, αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο για το μέλλον του τόπου και της τοπικής παραγωγής. Η εμπνευσμένη γαστρονομική πρόταση που υποβάλλεται από κάθε υποψήφιο είναι μια παραλαγή παραδοσιακού πιάτου με τοπικά προϊόντα».

Η Περιφερειακή σύμβουλος Ευρυδίκη Νάκη, παρουσίασε τη διαδικασία του διαγωγισμού και τους στόχους διεκδίκησης. Έφερε παράδειγμα την περισυνή επιτυχία του σεφ Σπύρου Κουγιού που έλαβε την 3η θέση στον τελικό διαγωνισμό αλλά κέρδισε την καρδιά όλων και τους ταξίδευσε με τις γεύσεις που μετέφεραν τα αρώματα, τα προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου, στην πρότασή του. Η δράση είναι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στα πλαίσια του τίτλου της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019».

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, Κωνσταντίνα Σβύνου, ευχαρίστησε τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που ενθάρρυναν τους νεαρούς σεφ να συμμετέχουν ενώ ακόμη η τουριστική σαιζόν είναι σε υψηλή περίοδο και η πίεση στους χώρους εργασίας για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών είναι  μεγάλη. Θύμησε ότι «στο ελληνικό πρωινό η Κως ήταν από τις πρώτες ενώσεις που υπέγραψε το σύμφωνο με το ΞΕΕ. Μία από τις συνταγές που προτάθηκαν στο Ελληνικό πρωινό της Κω περιείχε  κρασοτύρι και γλυκό του κουταλιού ντοματάκι σε μαρμελάδα, εμπευσμένα από τους σεφ Δημήτρη Κουλλιά και  Μιχάλη Ποταμούση. Σήμερα αυτή η συνταγή συναντιέται σε πολλά εστιατόρια στο νησί.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Κως έχει επενδύσει στο γαστρονομικό προϊόν με στόχο να αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου, να αναδείξει τα τοπικά προϊόντα και να «παντρέψει» τον τριτογενή με τον πρωτογενή τομέα. Με την πάροδο του χρόνου θα είμαστε υπερήφανοι γι αυτά που διαθέτει ο τόπος μας».

Ο διαγωνισμός φιλοξενήθηκε στους Αμπελώνες Τριανταφυλλοπούλου με την Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου για μια ακόμη φορά να στηρίζει τις δράσεις γαστρονομίας στο νησί της Κω. Με μεγάλη εμπειρία και γνώση στα θέματα, δήλωσε «Γαστρονομική ταυτότητα έχουμε αρχίσει να αποκτούμε το πιο σπουδαίο όμως είναι η γαστρονομική κουλτούρα. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και σ’ αυτό. Είμαστε όλοι ενωμένοι, πιστεύουμε σ’ αυτό που κάνουμε και έχει γίνει μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια. Τα παιδιά βγάζουν τον καλύτερο εαυτό τους για να προβάλλουν το νησί τους σε μια δύσκολη περίοδο, με την τουριστική σαιζόν να τρέχει, γι’ αυτό αξίζουν ευχαριστίες στους ξενοδόχους μέλη που στηρίζουν τη συμμετοχή τους».

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης”: «Ο Γιάννης το βούδι» της Ευαγγελίας Γατσωτή επί σκηνής

Η συγκινητική και σκληρή ιστορία του «Γιάννη» ζωντανεύει ξανά - Πότε, που και με ποιους συντελεστές (video)

Έρευνα ΣΕΤΕ: Υπερτουρισμός. Υπάρχει, αλλά στην… άλλη γειτονιά

Τι δείχνει η έρευνα κοινού του ΣΕΤΕ για την Ελλάδα

Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

Το τραγούδι είναι ένας όμορφος και βιωματικός τρόπος για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τη νοηματική γλώσσα

Σαντορίνη 2025: Έτος Ανάδειξης και Υποστήριξης της Αυθεντικότητας – πρόσκληση για σχεδιασμό λογοτύπου

Η σύνθεση που θα επιλεγεί θα πρέπει να ενσωματώνει το πνεύμα του έτους όπως αποτυπώνεται στη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θήρας.

Σαντορίνη: «Νησιώτικο Γλέντι»στο «Χριστουγεννιάτικο Πάρκο»

Ο Αργύρης Αρβανίτης (βιολί) και ο Αντώνης Ξαγοράρης (Λαούτο) θα ταξιδέψουν μικρούς και μεγάλους στα νησιά του Αιγαίου

Νάξος – “Αλσος των Χριστουγέννων”: Απόψε έχει δράσεις με Ελευθερίου, Κωνσταντόπουλου αλλά και ΛΕ.ΜΟ.Ν

Συνεχίζονται οι εορταστικές εκδηλώσεις με επίκεντρο το "Αλσος των Χριστουγέννων" στη Νάξο - Τι περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα

Πανναξιακός ΑΟΚ: Πάλεψε αλλά λύγισε στο τέλος από τον αήττητο Ιωνικό Νικαίας

Δεύτερη συνεχόμενη ήττα για τον Πανναξιακό ΑΟΚ, αυτή τη φορά εντός έδρας από τον Ιωνικό Νικαίας (77-70) - Παραμένει στην πρώτη τριάδα - υποδέχεται με το νέο έτος το Πικέρμι

Πάρος – Μάρπησσα: Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών στη Σύρο

Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων για την αιματηρή επίθεση στα δύο αδέλφια στην Μάρπησσα Πάρου - Από τη Νέα Σμύρνη ο ένας εκ των δύο δραστών (!!!)

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Delos από τη Σαντορίνη

Τροποποίηση του σημερινού (22/12) δρομολογίου του Blue Star Delos .. Ποιος είναι ο λόγος;

Σύμπλευση: “Η καρδιά μας χτυπά στα νησιά για 10 χρόνια” (απολογισμός)

10 ΧΡΟΝΙΑ +ΠΛΕΥΣΗ 10 χρόνια η καρδιά μας χτυπάει στα νησιά - Τι έγινε στην εκδήλωση (photos)

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Δάκρυα για τον 38χρονο Νίκο που έφυγε νωρίς

Θλίψη στους κατοίκους της Νάξου για τον θάνατο του 38χρονου Νίκου, ο οποίος έγινε γνωστό σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγει τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο

Ακαδημία Αθηνών: Βραβείο στον Ναξιώτη μαθηματικό Ευθύμη Σοφό

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τη Πέμπτη (19/12) τον Ναξιώτη (με καταγωγή από τη Κεραμωτή) μαθηματικό Ευθύμη Σοφό - Τι αναφέρει ο βραβευμένος καθηγητής

Εφυγε από τη ζωή ο Ναξιώτης ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών, ο ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος, με καταγωγή από τη Νάξο

Νάξος: Αριστείδης και Ειρήνη Βερυκόκκου τραγουδούν “Μαζί” (video)

Στον ... αέρα εδώ και μερικές ώρες το νέο τραγούδι των Αριστείδη και Ειρήνη Βερυκόκκου με τίτλο "Μαζί" σε στίχους Θανάση Περιστεράκη... (video)