Τετάρτη, Ιανουάριος 22, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ: Η νίκη στην Κω για τον Φλάσκο ήρθε με ... μπακαλιάρο...

ΠΝΑΙ: Η νίκη στην Κω για τον Φλάσκο ήρθε με … μπακαλιάρο σκορδαλιά

|

Με μία νέα μορφή του γνωστού πιάτου “Μπακαλιάρος σκορδαλιά” ο Ηλίας Φλάσκος πήρε το εισιτήριο από τη Κω για τον τελικό της Σύρου (22/09)  – Οι επόμενοι διαγωνισμοί σε Μύκονο (20/09) και Νάξο (21/09) – Τι ανέφερε ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου Νίκος Χριστοφόρου για τον διαγωνισμό European Young Chef 2018

Ποιος είπε ότι δεν υπάρχει Μπακαλιάρος σκορδαλιά σε γκουρμέ έκδοση… Ο Ηλίας Φλάσκος, ο νικητής του δεύτερου διαγωνισμού για τον τίτλο European Young Chef 2018 που πραγματοποιήθηκε αυτές τις ημέρες στη Κω, έδειξε πως ένα από τα πλέον διάσημα πιατά της ελληνικής κουζίνας μπορεί να γίνει ανάρπαστο… Αντιπροσωπεύει μία από τις δύο χαρμόσυνες ημέρες της Σαρακοστής. Μπακαλιάρος μαγειρεμένος κονφί σε ελαιόλαδο, αποτιμημένη κακαβιά (ψαρόζουμο με αμπελόφυλλο, κρόκο Κοζάνης και πορτοκάλι), αυγολέμονο σε espuma Κακαβιάς παντρεμένη με αυγό κονφί στους 65 βαθμούς και πατζάρι παναρισμένο σε σουσάμι. 

Και επικράτησε… Αντίπαλος στη τελική φάση όπως αποδείχτηκε το πιάτο της Γονιδάκη Κατερίνας, ο «Διονυσιακός Polypus». Χταπόδι μαγειρεμένο σε κόκκινο ημίγλυκο κρασί με διάφορα μπαχαρικά και στη συνέχεια σοταρισμένο σε γλίνα, η οποία αποτελεί ιστορική λαογραφία όχι μόνο της Κω αλλά και της Ελλάδας γενικότερα. Ονομάστηκε «Διονυσιακός» από το κρασί και τα συνοδευτικά, αμπελλόφυλο και κρασοτύρι.  Και ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου κος Νίκος Χριστοφόρου σχολιάζοντας τη μεγάλη μάχη των δέκα υποψηφίων του 2ου διαγωνισμού που έγινε στη Κω ανέφερε ανάμεσα στα άλλα ” Η εμπνευσμένη γαστρονομική πρόταση που υποβάλλεται από κάθε υποψήφιο είναι μια παραλαγή παραδοσιακού πιάτου με τοπικά προϊόντα».

Αναλυτικά το δελτίο ενημέρωσης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναφέρει : ” Με μεγάλη συμμετοχή νεαρών δημιουργών της γαστρονομίας, συνεχίστηκε στην Κω, ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του υποψηφίου European Young Chef 2018 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Νικητής αναδείχθηκε ο Ηλίας Φλάσκος ο οποίος θα διαγωνιστεί στη Σύρο, 22/09/18, με τους υπόλοιπους νέους που αναδεικνύονται νικητές των ημιτελικών διαγωνισμών στα νησιά Ρόδος, Νάξος, Μύκονος.

Οι υποψήφιοι νέοι σεφ, ηλικίας 18-26 ετών που συμμετείχα, ήταν οι:

  • Φλάσκος Ηλίας,
  • Πιμενίδης Γιώργος,
  • Ματθαίου Κώστας,
  • Ρενάτο Δημήτρης,
  • Βδουκάκη Ελευθερία,
  • Καραδημητρίου Δέσποινα,
  • Κριστιάν Νεντάι,
  • Γονιδάκη Κατερίνα,
  • Ζωγραφάκης Νικογιώργης,
  • Πάχος Ραφαήλ.

Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν οι σεφ: Νίκος Χριστοφόρου, πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, Δημήτρης Κουλλιάς, Horizon Beach Resort, Μιχάλης Χονδρομπίλιας, More Meni Residence Kos, Aνδρέας Μπόσμος, Robinson club. Παραβρέθηκαν στη διαδικασία οι σεφ  Μιχάλης Ποταμούσης Πρόεδρος του Συλλόγου Κωακής Γαστρονομίας «Ασκληπιός», και Ανδρέας Γκολφινόπουλος, Lakitira Hotels, Χρυσάκης Βαλάντης και Καρίκης Γιώργος, Diamond Deluxe hotel, Μάρθας Μιχάλης, Aqua Blue Luxury Boutique Hotel Suites, Μιχάλης Κοντίτσης,  Mastichari Bay Hotel, Στέφανος Γαλαθρής, Caravia Beach Μαρμάρι Κως.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου με τη στήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, του Συλλόγου Κωακής Γαστρονομίας «Ασκληπιός» και φιλοξενήθηκε στους Αμπελώνες Τριανταφυλλοπούλου.

Νικητής αναδείχθηκε ο Φλάσκος Ηλίας από την Κάλυμνο με το πιάτο «Μπακαλιάρος σκορδαλιά». Ένα ελληνικό πιάτο που αντιπροσωπεύει μία από τις δύο χαρμόσυνες ημέρες της Σαρακοστής. Μπακαλιάρος μαγειρεμένος κονφί σε ελαιόλαδο, αποτιμημένη κακαβιά (ψαρόζουμο με αμπελόφυλλο, κρόκο Κοζάνης και πορτοκάλι), αυγολέμονο σε espuma Κακαβιάς παντρεμένη με αυγό κονφί στους 65 βαθμούς και πατζάρι παναρισμένο σε σουσάμι. Χρησιμοποίησε σε όλα τα στοιχεία νέες τεχνικές, ήταν πολύ σωστά δομημένο, έδωσε όλες τις πληροφορίες σχετικά με το πιάτο, ήταν μια ολοκληρωμένη παρουσία. Ο νικητής ξεκίνησε πριν τρία  χρόνια την μαγειρική αλλά κατάλαβε αμέσως ότι αυτό είναι το επάγγελμα που θέλει να κάνει. Τώρα θα «δουλέψει» τις ιδέες του για το καλύτερο αποτέλεσμα στον τελικό στη Σύρο.

Ενδιαφέρον είχε και το 2ο πιάτο της Γονιδάκη Κατερίνας, ο «Διονυσιακός Polypus». Χταπόδι μαγειρεμένο σε κόκκινο ημίγλυκο κρασί με διάφορα μπαχαρικά και στη συνέχεια σοταρισμένο σε γλίνα, η οποία αποτελεί ιστορική λαογραφία όχι μόνο της Κω αλλά και της Ελλάδας γενικότερα. Ονομάστηκε «Διονυσιακός» από το κρασί και τα συνοδευτικά, αμπελλόφυλο και κρασοτύρι. Ανάλογα σε έμπνευση ήταν και τα υπόλοιπα πιάτα.

Ο πρόεδρος της Λέσχης, Νίκος Χριστοφόρου, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το επίπεδο των συμμετεχόντων είναι πολύ υψηλό, έχουν μάθει να πειραματίζονται με τα τοπικά προϊόντα, αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο για το μέλλον του τόπου και της τοπικής παραγωγής. Η εμπνευσμένη γαστρονομική πρόταση που υποβάλλεται από κάθε υποψήφιο είναι μια παραλαγή παραδοσιακού πιάτου με τοπικά προϊόντα».

Η Περιφερειακή σύμβουλος Ευρυδίκη Νάκη, παρουσίασε τη διαδικασία του διαγωγισμού και τους στόχους διεκδίκησης. Έφερε παράδειγμα την περισυνή επιτυχία του σεφ Σπύρου Κουγιού που έλαβε την 3η θέση στον τελικό διαγωνισμό αλλά κέρδισε την καρδιά όλων και τους ταξίδευσε με τις γεύσεις που μετέφεραν τα αρώματα, τα προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου, στην πρότασή του. Η δράση είναι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στα πλαίσια του τίτλου της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019».

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, Κωνσταντίνα Σβύνου, ευχαρίστησε τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που ενθάρρυναν τους νεαρούς σεφ να συμμετέχουν ενώ ακόμη η τουριστική σαιζόν είναι σε υψηλή περίοδο και η πίεση στους χώρους εργασίας για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών είναι  μεγάλη. Θύμησε ότι «στο ελληνικό πρωινό η Κως ήταν από τις πρώτες ενώσεις που υπέγραψε το σύμφωνο με το ΞΕΕ. Μία από τις συνταγές που προτάθηκαν στο Ελληνικό πρωινό της Κω περιείχε  κρασοτύρι και γλυκό του κουταλιού ντοματάκι σε μαρμελάδα, εμπευσμένα από τους σεφ Δημήτρη Κουλλιά και  Μιχάλη Ποταμούση. Σήμερα αυτή η συνταγή συναντιέται σε πολλά εστιατόρια στο νησί.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Κως έχει επενδύσει στο γαστρονομικό προϊόν με στόχο να αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου, να αναδείξει τα τοπικά προϊόντα και να «παντρέψει» τον τριτογενή με τον πρωτογενή τομέα. Με την πάροδο του χρόνου θα είμαστε υπερήφανοι γι αυτά που διαθέτει ο τόπος μας».

Ο διαγωνισμός φιλοξενήθηκε στους Αμπελώνες Τριανταφυλλοπούλου με την Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου για μια ακόμη φορά να στηρίζει τις δράσεις γαστρονομίας στο νησί της Κω. Με μεγάλη εμπειρία και γνώση στα θέματα, δήλωσε «Γαστρονομική ταυτότητα έχουμε αρχίσει να αποκτούμε το πιο σπουδαίο όμως είναι η γαστρονομική κουλτούρα. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και σ’ αυτό. Είμαστε όλοι ενωμένοι, πιστεύουμε σ’ αυτό που κάνουμε και έχει γίνει μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια. Τα παιδιά βγάζουν τον καλύτερο εαυτό τους για να προβάλλουν το νησί τους σε μια δύσκολη περίοδο, με την τουριστική σαιζόν να τρέχει, γι’ αυτό αξίζουν ευχαριστίες στους ξενοδόχους μέλη που στηρίζουν τη συμμετοχή τους».

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μουσική Βραδιά με τον Γιάννη Τεργιάκη και την Άννα Μαρία Ντεληγιώργη στο AMEN Nightclub στη Νάξο

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025, η καρδιά της μουσικής χτυπά στη Νάξο! Ο Γιάννης Τεργιάκης και η Άννα Μαρία Ντεληγιώργη ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια εκρηκτική εμφάνιση στο AMEN Nightclub, το απόλυτο hot spot του νησιού.

Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών: Το Σεπτέμβριο ανοίγει τις εργασίες του το Ε΄ Διεθνές Κυκλαδολογικό Συνέδριο

Στον Αδάμαντα της Μήλου από την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2025 έως και το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2025 με τίτλο: ΚΥΚΛΑΔΕΣ : Αειφορία - Πολιτισμός

Μήλος: Η κίνηση της Δημοτικής Αρχή με βάση το περιβάλλον και τη προστασία του

Επείγον δημοτικό κάλεσμα για την περιβαλλοντική προστασία της Μήλου - Ποιος ο λόγος; τι θέλει να πετύχει;

Με την ηγεσία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας συναντήθηκε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου

Στη συνάντησή του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Πρόεδρος έθεσε ζητήματα του πρωτογενούς τομέα της εταιρίας και ενημέρωσε τον Υπουργό για τις δραστηριότητες του φυτώριου.

Ξενοδοχεία: Επενδύσεις ύψους 8 εκ. ευρώ σε μονάδες στην Σχοινούσα και Μήλο

Πέντε (5) νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Ρόδο, Κω, Μήλο, Σχοινούσα, Χαλκίδα

Εγγραφή στο «Μητρώο 11» για την αποφυγή ανεπιθύμητων κλήσεων – Η διαδικασία

Ασπίδα για τις ενοχλητικές κλήσεις αυτού του είδους αποτελεί η ένταξη των συνδρομητών στο ειδικό «μητρώο 11» των εταιρειών κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας

Τουρισμός: 1.300 νέες απευθείας πτήσεις σε 8 μεγάλα Ελληνικά αεροδρόμια φέτος

Το μεγαλύτερο αριθμό νέων πτήσεων το 2025 συγκεντρώνει το αεροδρόμιο Ηρακλείου, με συνολικά 343 νέες πτήσεις και 10 νέες συνδέσεις

Ακτοπλόοι για αύξηση εισιτηρίων: Να ακολουθήσει η Κυβέρνηση το μοντέλο Ιταλών και Γερμανών

Ακτοπλοϊκές: Τα 5 μέτρα που προτείνουν για να μην γίνουν αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων

Σύρος: Η μπασκετική γιορτή Stoiximan AegeanBall Festival επιστρέφει στις 27-29 Ιουνίου 2025

Φέτος, η διοργάνωση ανεβάζει τον πήχη ακόμα ψηλότερα, με καλεσμένους-έκπληξη, πλούσιες παράλληλες εκδηλώσεις και νέες εμπειρίες

Π.Ν.Αι. – Ρόδος: Συνεδρίαση για την αποκατάσταση ζημιών από την θεομηνία Bora

Κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την καθαίρεση της κατεστραμμένης γέφυρας στο Φαληράκι. Εντός των ημερών εγκαθίσταται ο ανάδοχος

Αποκλειστικό: Ο ΣΚΑΙ μετέτρεψε το λιμάνι της Νάξου σε αεροδρόμιο (video)

Απίστευτο... Ο ΣΚΑΙ μετέδωσε ρεπορτάζ από νερά που μπάζει το αεροδρόμιο της Νάξου με φωτογραφίες από το λιμάνι και μάλιστα άσκησε και κριτική (video)

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Ερχονται αλλαγές και δη τον προσεχή Μάιο

Έρχονται αλλαγές στο Μεταφορικό Ισοδύναμο. Κατατίθεται νομοσχέδιο τον Μάιο

Νάξος – ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη πρωινή διακοπή ρεύματος (17/01) στη πόλη

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για τέσσερις ώρες περίπου αύριο η πόλη της Νάξου... Δείτε σε ποιες γειτονιές

Ελληνικά Λιμάνια: Επενδύσεις σε Αμοργό, Σίκινο, Φολέγανδρο, απουσιάζει η Νάξος

Το σχέδιο για τις επενδύσεις στα ελληνικά λιμάνια - Τι προβλέπεται για τις Κυκλάδες

Ανδρος: Στα .. σκαριά ένα ακόμη 5αστερο ξενοδοχείο

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Άνδρο - Σε ποια περιοχή

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο Πατέρας Γεώργιος Φυρογένης

Εφυγε από τη ζωή ο παπά Γιώργης Φυρογένης - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

SeaJets: Τα δρομολόγια που προτείνει για το φετινό καλοκαίρι

Αυτά είναι τα δρομολόγια που έχει θέσει ως προτεραιότητα η SeaJets για το φετινό καλοκαίρι

Eurovision 2025: Στην 12αδα του τελικού το “High Road” του Ναξιώτη John Βλασερού και της Georgina Kalais (video)

Στον τελικό της 30ης Ιανουαρίου για την πρόκριση στην φετινή Eurovision ο Ναξιώτης John Vlasseros με την Georgina Kalais και το τραγούδι "High Road" (video)

Νάξος – Αρχαίος μόλος: Ανάγκη για σωστή ενημέρωση μέσω πινακίδας

Ο μοναχικός αρχαϊκός μόλος στο λιμάνι της Νάξου - Η πρόταση από τον Γιώργο Καρνέζη

Νάξος – Ευαγγελία Γατσωτή: Πρεμιέρα σήμερα (17/01) για τη παράσταση “Γιάννης το βούδι”

Δύο παραστάσεις έργων με την υπογραφή της ανερχόμενης συγγραφέα από τη Νάξο Ευαγγελίας Γατσωτή ανεβαίνουν αυτή την εβδομάδα: «Κόκκινες γραμμές ή Λέξεις που κάνουν τζιζ» (Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 20/1) και «Γιάννης το βούδι» (Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», από 17/1)