Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ: Η νίκη στην Κω για τον Φλάσκο ήρθε με ... μπακαλιάρο...

ΠΝΑΙ: Η νίκη στην Κω για τον Φλάσκο ήρθε με … μπακαλιάρο σκορδαλιά

|

Με μία νέα μορφή του γνωστού πιάτου “Μπακαλιάρος σκορδαλιά” ο Ηλίας Φλάσκος πήρε το εισιτήριο από τη Κω για τον τελικό της Σύρου (22/09)  – Οι επόμενοι διαγωνισμοί σε Μύκονο (20/09) και Νάξο (21/09) – Τι ανέφερε ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου Νίκος Χριστοφόρου για τον διαγωνισμό European Young Chef 2018

Ποιος είπε ότι δεν υπάρχει Μπακαλιάρος σκορδαλιά σε γκουρμέ έκδοση… Ο Ηλίας Φλάσκος, ο νικητής του δεύτερου διαγωνισμού για τον τίτλο European Young Chef 2018 που πραγματοποιήθηκε αυτές τις ημέρες στη Κω, έδειξε πως ένα από τα πλέον διάσημα πιατά της ελληνικής κουζίνας μπορεί να γίνει ανάρπαστο… Αντιπροσωπεύει μία από τις δύο χαρμόσυνες ημέρες της Σαρακοστής. Μπακαλιάρος μαγειρεμένος κονφί σε ελαιόλαδο, αποτιμημένη κακαβιά (ψαρόζουμο με αμπελόφυλλο, κρόκο Κοζάνης και πορτοκάλι), αυγολέμονο σε espuma Κακαβιάς παντρεμένη με αυγό κονφί στους 65 βαθμούς και πατζάρι παναρισμένο σε σουσάμι. 

Και επικράτησε… Αντίπαλος στη τελική φάση όπως αποδείχτηκε το πιάτο της Γονιδάκη Κατερίνας, ο «Διονυσιακός Polypus». Χταπόδι μαγειρεμένο σε κόκκινο ημίγλυκο κρασί με διάφορα μπαχαρικά και στη συνέχεια σοταρισμένο σε γλίνα, η οποία αποτελεί ιστορική λαογραφία όχι μόνο της Κω αλλά και της Ελλάδας γενικότερα. Ονομάστηκε «Διονυσιακός» από το κρασί και τα συνοδευτικά, αμπελλόφυλο και κρασοτύρι.  Και ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου κος Νίκος Χριστοφόρου σχολιάζοντας τη μεγάλη μάχη των δέκα υποψηφίων του 2ου διαγωνισμού που έγινε στη Κω ανέφερε ανάμεσα στα άλλα ” Η εμπνευσμένη γαστρονομική πρόταση που υποβάλλεται από κάθε υποψήφιο είναι μια παραλαγή παραδοσιακού πιάτου με τοπικά προϊόντα».

Αναλυτικά το δελτίο ενημέρωσης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναφέρει : ” Με μεγάλη συμμετοχή νεαρών δημιουργών της γαστρονομίας, συνεχίστηκε στην Κω, ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του υποψηφίου European Young Chef 2018 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Νικητής αναδείχθηκε ο Ηλίας Φλάσκος ο οποίος θα διαγωνιστεί στη Σύρο, 22/09/18, με τους υπόλοιπους νέους που αναδεικνύονται νικητές των ημιτελικών διαγωνισμών στα νησιά Ρόδος, Νάξος, Μύκονος.

Οι υποψήφιοι νέοι σεφ, ηλικίας 18-26 ετών που συμμετείχα, ήταν οι:

  • Φλάσκος Ηλίας,
  • Πιμενίδης Γιώργος,
  • Ματθαίου Κώστας,
  • Ρενάτο Δημήτρης,
  • Βδουκάκη Ελευθερία,
  • Καραδημητρίου Δέσποινα,
  • Κριστιάν Νεντάι,
  • Γονιδάκη Κατερίνα,
  • Ζωγραφάκης Νικογιώργης,
  • Πάχος Ραφαήλ.

Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν οι σεφ: Νίκος Χριστοφόρου, πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, Δημήτρης Κουλλιάς, Horizon Beach Resort, Μιχάλης Χονδρομπίλιας, More Meni Residence Kos, Aνδρέας Μπόσμος, Robinson club. Παραβρέθηκαν στη διαδικασία οι σεφ  Μιχάλης Ποταμούσης Πρόεδρος του Συλλόγου Κωακής Γαστρονομίας «Ασκληπιός», και Ανδρέας Γκολφινόπουλος, Lakitira Hotels, Χρυσάκης Βαλάντης και Καρίκης Γιώργος, Diamond Deluxe hotel, Μάρθας Μιχάλης, Aqua Blue Luxury Boutique Hotel Suites, Μιχάλης Κοντίτσης,  Mastichari Bay Hotel, Στέφανος Γαλαθρής, Caravia Beach Μαρμάρι Κως.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου με τη στήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, του Συλλόγου Κωακής Γαστρονομίας «Ασκληπιός» και φιλοξενήθηκε στους Αμπελώνες Τριανταφυλλοπούλου.

Νικητής αναδείχθηκε ο Φλάσκος Ηλίας από την Κάλυμνο με το πιάτο «Μπακαλιάρος σκορδαλιά». Ένα ελληνικό πιάτο που αντιπροσωπεύει μία από τις δύο χαρμόσυνες ημέρες της Σαρακοστής. Μπακαλιάρος μαγειρεμένος κονφί σε ελαιόλαδο, αποτιμημένη κακαβιά (ψαρόζουμο με αμπελόφυλλο, κρόκο Κοζάνης και πορτοκάλι), αυγολέμονο σε espuma Κακαβιάς παντρεμένη με αυγό κονφί στους 65 βαθμούς και πατζάρι παναρισμένο σε σουσάμι. Χρησιμοποίησε σε όλα τα στοιχεία νέες τεχνικές, ήταν πολύ σωστά δομημένο, έδωσε όλες τις πληροφορίες σχετικά με το πιάτο, ήταν μια ολοκληρωμένη παρουσία. Ο νικητής ξεκίνησε πριν τρία  χρόνια την μαγειρική αλλά κατάλαβε αμέσως ότι αυτό είναι το επάγγελμα που θέλει να κάνει. Τώρα θα «δουλέψει» τις ιδέες του για το καλύτερο αποτέλεσμα στον τελικό στη Σύρο.

Ενδιαφέρον είχε και το 2ο πιάτο της Γονιδάκη Κατερίνας, ο «Διονυσιακός Polypus». Χταπόδι μαγειρεμένο σε κόκκινο ημίγλυκο κρασί με διάφορα μπαχαρικά και στη συνέχεια σοταρισμένο σε γλίνα, η οποία αποτελεί ιστορική λαογραφία όχι μόνο της Κω αλλά και της Ελλάδας γενικότερα. Ονομάστηκε «Διονυσιακός» από το κρασί και τα συνοδευτικά, αμπελλόφυλο και κρασοτύρι. Ανάλογα σε έμπνευση ήταν και τα υπόλοιπα πιάτα.

Ο πρόεδρος της Λέσχης, Νίκος Χριστοφόρου, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το επίπεδο των συμμετεχόντων είναι πολύ υψηλό, έχουν μάθει να πειραματίζονται με τα τοπικά προϊόντα, αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο για το μέλλον του τόπου και της τοπικής παραγωγής. Η εμπνευσμένη γαστρονομική πρόταση που υποβάλλεται από κάθε υποψήφιο είναι μια παραλαγή παραδοσιακού πιάτου με τοπικά προϊόντα».

Η Περιφερειακή σύμβουλος Ευρυδίκη Νάκη, παρουσίασε τη διαδικασία του διαγωγισμού και τους στόχους διεκδίκησης. Έφερε παράδειγμα την περισυνή επιτυχία του σεφ Σπύρου Κουγιού που έλαβε την 3η θέση στον τελικό διαγωνισμό αλλά κέρδισε την καρδιά όλων και τους ταξίδευσε με τις γεύσεις που μετέφεραν τα αρώματα, τα προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου, στην πρότασή του. Η δράση είναι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στα πλαίσια του τίτλου της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019».

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, Κωνσταντίνα Σβύνου, ευχαρίστησε τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που ενθάρρυναν τους νεαρούς σεφ να συμμετέχουν ενώ ακόμη η τουριστική σαιζόν είναι σε υψηλή περίοδο και η πίεση στους χώρους εργασίας για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών είναι  μεγάλη. Θύμησε ότι «στο ελληνικό πρωινό η Κως ήταν από τις πρώτες ενώσεις που υπέγραψε το σύμφωνο με το ΞΕΕ. Μία από τις συνταγές που προτάθηκαν στο Ελληνικό πρωινό της Κω περιείχε  κρασοτύρι και γλυκό του κουταλιού ντοματάκι σε μαρμελάδα, εμπευσμένα από τους σεφ Δημήτρη Κουλλιά και  Μιχάλη Ποταμούση. Σήμερα αυτή η συνταγή συναντιέται σε πολλά εστιατόρια στο νησί.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Κως έχει επενδύσει στο γαστρονομικό προϊόν με στόχο να αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου, να αναδείξει τα τοπικά προϊόντα και να «παντρέψει» τον τριτογενή με τον πρωτογενή τομέα. Με την πάροδο του χρόνου θα είμαστε υπερήφανοι γι αυτά που διαθέτει ο τόπος μας».

Ο διαγωνισμός φιλοξενήθηκε στους Αμπελώνες Τριανταφυλλοπούλου με την Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου για μια ακόμη φορά να στηρίζει τις δράσεις γαστρονομίας στο νησί της Κω. Με μεγάλη εμπειρία και γνώση στα θέματα, δήλωσε «Γαστρονομική ταυτότητα έχουμε αρχίσει να αποκτούμε το πιο σπουδαίο όμως είναι η γαστρονομική κουλτούρα. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και σ’ αυτό. Είμαστε όλοι ενωμένοι, πιστεύουμε σ’ αυτό που κάνουμε και έχει γίνει μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια. Τα παιδιά βγάζουν τον καλύτερο εαυτό τους για να προβάλλουν το νησί τους σε μια δύσκολη περίοδο, με την τουριστική σαιζόν να τρέχει, γι’ αυτό αξίζουν ευχαριστίες στους ξενοδόχους μέλη που στηρίζουν τη συμμετοχή τους».

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟ: Μένει «στο σπίτι» ο Κώστας Μανωλάς!

Ο διεθνής αμυντικός ανανέωσε με τον Πανναξιακό για τη σεζόν 2025-26 – έμπνευση για τη νέα γενιά της Νάξου

Ελλάδα: Πρώτο κουδούνι για 1,3 εκατ. μαθητές, τα νέα μαθήματα

Πρεμιέρα και για τα 12 Ωνάσεια Σχολεία - Εισάγεται πιλοτικό μάθημα κατά των fake news - Συνεχίζει το ψηφιακό φροντιστήριο - Μπαίνουν 10.000 απινιδωτές - Πόσα σχολεία καταργούνται

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Ο τρύγος στον Καλόξυλο: Μνήμες, άνθρωποι και ευχές για «Καλά Κρασιά»

Ο εκπαιδευτικός Αντώνης Τζιώτης μοιράζεται μέσα από τη σελίδα του εικόνες και συναισθήματα από τον Σεπτέμβρη της γης και των ανθρώπων

Πανναξιακός ΑΟΚ: Νέο απόκτημα ο Σέρβος γκαρντ Νεμάνια Μιλόσεβιτς

Η τέταρτη μεταγραφή ενισχύει την περιφέρεια ενόψει της National League 2

Το πρώτο κουδούνι στην Κωμιακή Νάξου χτυπά με μία .. ντουζίνα μαθητές

Ανάρτηση-κατάθεση ψυχής από τον Γιώργο Κρητικό, κάτοικο Κωμιακής, που θυμάται το σχολείο του πριν από 50 χρόνια

ΕΕΕΕΚ Νάξου: Ζητούνται άμεσες λύσεις για το στεγαστικό πρόβλημα

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Νάξου στηρίζει την εκπαιδευτική κοινότητα και καταγγέλλει τις επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας

Αττική: Μέσα σε λίγες ώρες τρεις μικροσεισμοί σε Κηφισιά και Χαλάνδρι

Σεισμική διπλή δόνηση στα βόρεια προάστια της Αττικής – 2,5 Ρίχτερ στην Κηφισιά

Εκτάκτο – Αλλαγή απόφασης: Αύριο 11/09 κανονικά, ο αγιασμός στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα δώσουν το παρών στον προαύλιο χώρο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

«Οι Νοσηλευτές δίνουν ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» – Κάλεσμα στους πολίτες να γίνουν εθελοντές δότες

Το ΓΝ-ΚΥ Νάξου συμμετέχει στην 4η Πανελλήνια Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

6 Σεπτεμβρίου: Η Νάξος συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα για Δικαιοσύνη στα Τέμπη

Η Μαρία Καρυστιανού καλεί πολίτες σε συγκεντρώσεις – Συμμετοχές και στις Κυκλάδες