Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ: Η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου και φέτος πάει Νέα Υόρκη

ΠΝΑΙ: Η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου και φέτος πάει Νέα Υόρκη

|

Στο “James Beard Foundation” της Νέας Υόρκης,  η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για δεύτερη σερί χρονιά, θα πραγματοποιήσει (12/03) εκδήλωση κατά την οποία θα παρουσιαστεί η Αιγαιακή Γαστρονομία και Διατροφή, στο πλαίσιο απόκτησης του τίτλου της γαστρονομικής περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019.

“Η γαστρονομία των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων κατακτά τώρα και την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, σε μια περίοδο που το ενδιαφέρον των Αμερικανών να επισκεφθούν τη χώρα μας και τα νησιά μας, διαρκώς αυξάνεται. Τα προϊόντα και οι γεύσεις των νησιών μας, εντυπωσιάζουν τους πάντες και αποδεικνύουν σε κάθε αφορμή ότι το Νότιο Αιγαίο επάξια υπηρετεί το θεσμό της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης. Και βρισκόμαστε μόνο στην αρχή”… Ήταν ο επίλογος της ομιλίας – παρουσίασης του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών – Ακτοπλοΐας και Επικοινωνίας κου Γιάννη Μαργαρίτη στο κλείσιμο της περσινής εκδήλωσης “Gifts From Greece”… Εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο παγκοσμίως αναγνωρισμένο «James Beard Foundation», στη Νέα Υόρκη με τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, να είναι επίσημη προσκεκλημένη και να παρουσιάζει την Αιγαιακή Γαστρονομία και Διατροφή…

Γιατί το αναφέραμε; Μα πολύ απλά και φέτος, το «James Beard Foundation», θα ανοίξει τις πύλες του και θα δώσει τη δυνατότητα στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να παρουσιάσει την Αιγαιακή Γαστρονομία και Διατροφή, στο πλαίσιο πάντα του τίτλου που φέρει ως Γαστρονομική Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαρτίου, και μάλιστα θα περιλαμβάνει και συνέντευξη τύπου στη διάρκεια της οποίας θα γίνει αναλυτική αναφορά στη μεγάλη παράδοση των νησιών μας. Το 2017 ήταν η πρώτη φορά που μέσω των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, η ελληνική γαστρονομία παρουσιάστηκε  στο «Beard House» του James Beard Foundation. Εκδήλωση που συνοδεύτηκε από τις εκλεκτές γεύσεις, δημιουργίες  των σεφ Χρήστου Αθανασιάδη (Αντιπροέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου – Κυκλάδων, Nice n Easy Κολωνάκι, Κηφισιά, Μύκονος) Ιωάννη Γαβαλά (Bakalo, Μύκονος), Παναγιώτη Διαμαντή (Rodos Palace Hotel, Ρόδος), Σταμάτη Μισομικέ (European Young Chef 2016, Noble, Elysium Resort & Spa, Ρόδος) και Γιώργου Στυλιανουδάκη (Kenshō Boutique Hotel & Suites, Μύκονος) που ως γνήσιοι πρεσβευτές των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, δημιούργησαν πιάτα – έργα τέχνης,  που εντυπωσίασαν τους πάντες και εξέπληξαν πεπειραμένους ουρανίσκους του «Μεγάλου Μήλου».

Ποια ήταν τα πιάτα που είχαν δημιουργήσει;

Ορεκτικά: Πιταρούδια, Αβγά ορτυκιού καγιανά με Λούτζα Μυκόνου, Πασχάτης (ή λαμπριώτικο)

Σούπα, σαλάτα και κυρίως πιάτο:  Σούπα θαλασσινών με αστακό, βασιλικό καβούρι, ντομάτα κονφί, λάδι αρωματισμένο με μαϊντανό και κρέμα σαφράν από την Αστυπάλαια – Αιγαιοπελαγίτικη σαλάτα με λαχανικά εποχής και τσάι 19 βοτάνων –  Χταπόδι μαγειρεμένο sous vide, γκλασαρισμένο με μέλι και σόγια, με πουρέ από κουκιά αρωματισμένο με μαστίχα –  Φιλέτο σπάρου με μπάμιες σοτέ, καπνιστές πατάτες, ντοματίνια και ελιές –  Στιφάδο με Wagyu Rib-Eye, σάλτσα ντομάτας, μυρωδικά, κρεμμύδια και κρέμα πατάτας

Και Επιδόρπιο: Πουτίγκα ρυζιού με σαφράν, παστέλι και παγωτό φιστίκι

Στο μενού χρησιμοποιήθηκαν αγνά υλικά από τα νησιά του Αιγαίου, όπως το σαφράν Αστυπάλαιας και η Λούτζα Μυκόνου, πρωτοποριακές γεύσεις για την απαιτητική Αμερικάνικη κοινωνία όπου το θαλασσινό συνδυασμένο με την πληθωρική επίγευση των μοναδικών βοτάνων, αναμένουμε να εντυπωθούν μνήμες που σε ταξιδεύουν στην μοναδική απλότητα του Αιγαίου.

Παράλληλα, η εκδήλωση «Gifts from Greece» έγινε παρουσία των  ελληνικών προξενικών αρχών, σημαντικών εκπροσώπων των αμερικανικών ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων η Wall Street Joural, η VOGUE  Αμερικής , η Vogue Βραζιλίας, Αμερικανών δημοσιογράφων γαστρονομίας και ταξιδιού, ειδικών γαστρονομίας και lifestyle, και ηγετικών στελεχών του “James Beard Foundation”.

Σημειώνουμε ότι τα «James Beard Awards» είναι η σημαντικότερη διοργάνωση επιβράβευσης εστιατορίων και επαγγελματιών που αναδεικνύουν ποικιλοτρόπως την αμερικανική γαστρονομική κουλτούρα στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αναβάθμισης του χώρου της εστίασης. To «James Beard Foundation» είναι ένας Εθνικός Μη-Κερδοσκοπικός Οργανισμός με έδρα τη Νέα Υόρκη που δημιουργήθηκε προς τιμήν του Αμερικανού James Beard, μιας από τις επιδραστικότερες μορφές της εγχώριας γαστρονομικής σκηνής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά το καλοκαίρι στη Νάξο

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων… – Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση – Η καλοκαιρινή φύλαξη παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση - χρονοδιάγραμμα και δικαιολογητικά

Η Μήλος εντάσσεται στο πρόγραμμα “Φαιναρέτη”

Οκτώ νέα μικρά νησιά εντάσσονται στο πρόγραμμα Φαιναρέτη - Πόσα είναι στο Νότιο Αιγαίο

Κάρπαθος: Αντιδράσεις για τα ζωντανά ψάρια που τηγάνιζαν σε ταβέρνα

«Ζωντανά ψάρια στο τηγάνι και μια πιουκλωμένη κατσίκα». Δυο υποθέσεις κακοποιήσεις ζώων βαραίνουν την Κάρπαθο (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος (30/05) στον Δανακό

Για δεύτερη φορά τον Μάιο ο Δανακός θα μείνει για αρκετή ώρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ... Το χρονοδιάγραμμα

Τρίποδες (Βίβλος): Πωλούνται 17 στρέμματα στη θέση Μητροπόλου

Πωλητήριο σε ακίνητο έκτασης 17 στρεμμάτων στη θέση Μητροπούλου Νάξου

Αύριο Τρίτη (30/05) η συνεδρίαση της Κοινότητας Χώρας Νάξου

Συνεδριάζει την Τρίτη 30/5 η Κοινότητα Νάξου – Τα θέματα ημερήσιας διάταξης

Αγορές ελληνικών ακινήτων στα σχέδια από τους αλλοδαπούς, ποιος ο λόγος;

Πυρετός συναλλαγών στα νησιά - Ποιοι, πού και τι ακίνητα αποκτούν

Εκλογές 2023 – Σαντορίνη: Με την “Θηραϊκή Πολιτεία” η Μάντυ (Αδαμαντία) Γκλαβά

Μία ακόμη υποψηφιότητα ανακοίνωσε η "Θηραϊκή Πολιτεία" του Νίκου Ζώρζου ενόψει των εκλογών σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στοίχημα – Αγγλία: Ανοδος για τις «Κουκουβάγιες» με …διπλό

Η πρόταση από την Foxbet.gr :«Κουκουβάγιες» ανόδου και διπλά... πρωτιάς για Κοπεγχάγη, Μίντιλαντ

Ιταλία: Εβαλαν πολύτιμα βιβλία στην κατάψυξη για να σωθούν από τις πλημμύρες

Ιταλία: Θα αποθηκευτούν βιβλία και πολύτιμα έγγραφα στους -25 βαθμούς Κελσίου - Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η περαιτέρω απορρόφηση νερού από τις σελίδες τους

Έφυγε από τη ζωή ο Άκης Δημητροκάλλης

Σε ηλικία 75 ετών, ο Άκης Δημητροκάλλης – με καταγωγή από το Γλινάδο Νάξου – έφυγε από τη ζωή – Στο κοιμητήριο Ζωγράφου η τελευταία του κατοικία

Sea Jets: Ξεκινούν δρομολόγια αύριο (26/05) τα “Sifnos Jet” και “Champion Jet 1”

Δύο ακόμη ταχύπλοα της SeaJets σε δρομολόγια στις Κυκλάδες

Express Skopelitis: Ξεκίνησε δρομολόγια και προς την Σαντορίνη

Από την περασμένη Κυριακή (21/05) και κάθε Κυριακή το Express Skopelitis επισκέπτεται την Σαντορινη από την Αμοργό ...

“Ονειρο” αποτελούν οι Κυκλάδες για τους Ελληνες

Οι Κυκλάδες, εξωτικός προορισμός για Ελληνες - Oδύσσεια πλέον το να βρεις κατάλυμα στους δημοφιλείς προορισμούς (Ανάφη, Μήλος, Σίφνος)

Ηρακλειά: Οταν η δασκάλα έχει τη κόρη της μοναδική μαθήτρια στο δημοτικό σχολείο

Σχολείο στην Ηρακλειά: Δασκάλα έχει την κόρη της μοναδική μαθήτρια στο δημοτικό όπου διδάσκει

“Νήσος Ρόδος”: Παίρνει και πάλι σήμερα το δρόμο για Πάρο – Σαντορίνη

Μία ακόμη εκτός .. προγράμματος αναχώρηση του "Νήσος Ρόδος" προς Πάρο - Σαντορίνη

Cycladic: “Κόβει” Σαντορίνη, Μύκονο, συνδέει Νάξο με Αστυπάλαια

Ανακοινώθηκε το θερινό πρόγραμμα της Cycladic iFly... Εκτός Σαντορίνη, Μύκονος και Ρόδος - Δείτε τα δρομολόγια

New York Post: Προτείνει Σίφνο και Νάξο ως ιδανικές επιλογές για το φετινό καλοκαίρι

«Η Ελλάδα αποτελούσε ανέκαθεν τουριστικό προορισμό τόσο για τον πλούσιο πολιτισμό της όσο και για την απόλυτη χαλάρωση» γράφει η New York Post

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στο Βόρειο Αιγαίο…

Το "Πρέβελης" και πάλι στο Βόρειο Αιγαίο - Σε σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη

Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Καλαμούρια – Ορκός

Και στη περιοχή του Ορκού, στο δρόμο Καλαμούρια - Ορκός έχουμε διακοπή κυκλοφορίας - Το χρονοδιάγραμμα