Σάββατο, 5 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ: Η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου και φέτος πάει Νέα Υόρκη

ΠΝΑΙ: Η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου και φέτος πάει Νέα Υόρκη

|

Στο “James Beard Foundation” της Νέας Υόρκης,  η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για δεύτερη σερί χρονιά, θα πραγματοποιήσει (12/03) εκδήλωση κατά την οποία θα παρουσιαστεί η Αιγαιακή Γαστρονομία και Διατροφή, στο πλαίσιο απόκτησης του τίτλου της γαστρονομικής περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019.

“Η γαστρονομία των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων κατακτά τώρα και την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, σε μια περίοδο που το ενδιαφέρον των Αμερικανών να επισκεφθούν τη χώρα μας και τα νησιά μας, διαρκώς αυξάνεται. Τα προϊόντα και οι γεύσεις των νησιών μας, εντυπωσιάζουν τους πάντες και αποδεικνύουν σε κάθε αφορμή ότι το Νότιο Αιγαίο επάξια υπηρετεί το θεσμό της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης. Και βρισκόμαστε μόνο στην αρχή”… Ήταν ο επίλογος της ομιλίας – παρουσίασης του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών – Ακτοπλοΐας και Επικοινωνίας κου Γιάννη Μαργαρίτη στο κλείσιμο της περσινής εκδήλωσης “Gifts From Greece”… Εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο παγκοσμίως αναγνωρισμένο «James Beard Foundation», στη Νέα Υόρκη με τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, να είναι επίσημη προσκεκλημένη και να παρουσιάζει την Αιγαιακή Γαστρονομία και Διατροφή…

Γιατί το αναφέραμε; Μα πολύ απλά και φέτος, το «James Beard Foundation», θα ανοίξει τις πύλες του και θα δώσει τη δυνατότητα στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να παρουσιάσει την Αιγαιακή Γαστρονομία και Διατροφή, στο πλαίσιο πάντα του τίτλου που φέρει ως Γαστρονομική Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαρτίου, και μάλιστα θα περιλαμβάνει και συνέντευξη τύπου στη διάρκεια της οποίας θα γίνει αναλυτική αναφορά στη μεγάλη παράδοση των νησιών μας. Το 2017 ήταν η πρώτη φορά που μέσω των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, η ελληνική γαστρονομία παρουσιάστηκε  στο «Beard House» του James Beard Foundation. Εκδήλωση που συνοδεύτηκε από τις εκλεκτές γεύσεις, δημιουργίες  των σεφ Χρήστου Αθανασιάδη (Αντιπροέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου – Κυκλάδων, Nice n Easy Κολωνάκι, Κηφισιά, Μύκονος) Ιωάννη Γαβαλά (Bakalo, Μύκονος), Παναγιώτη Διαμαντή (Rodos Palace Hotel, Ρόδος), Σταμάτη Μισομικέ (European Young Chef 2016, Noble, Elysium Resort & Spa, Ρόδος) και Γιώργου Στυλιανουδάκη (Kenshō Boutique Hotel & Suites, Μύκονος) που ως γνήσιοι πρεσβευτές των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, δημιούργησαν πιάτα – έργα τέχνης,  που εντυπωσίασαν τους πάντες και εξέπληξαν πεπειραμένους ουρανίσκους του «Μεγάλου Μήλου».

Ποια ήταν τα πιάτα που είχαν δημιουργήσει;

Ορεκτικά: Πιταρούδια, Αβγά ορτυκιού καγιανά με Λούτζα Μυκόνου, Πασχάτης (ή λαμπριώτικο)

Σούπα, σαλάτα και κυρίως πιάτο:  Σούπα θαλασσινών με αστακό, βασιλικό καβούρι, ντομάτα κονφί, λάδι αρωματισμένο με μαϊντανό και κρέμα σαφράν από την Αστυπάλαια – Αιγαιοπελαγίτικη σαλάτα με λαχανικά εποχής και τσάι 19 βοτάνων –  Χταπόδι μαγειρεμένο sous vide, γκλασαρισμένο με μέλι και σόγια, με πουρέ από κουκιά αρωματισμένο με μαστίχα –  Φιλέτο σπάρου με μπάμιες σοτέ, καπνιστές πατάτες, ντοματίνια και ελιές –  Στιφάδο με Wagyu Rib-Eye, σάλτσα ντομάτας, μυρωδικά, κρεμμύδια και κρέμα πατάτας

Και Επιδόρπιο: Πουτίγκα ρυζιού με σαφράν, παστέλι και παγωτό φιστίκι

Στο μενού χρησιμοποιήθηκαν αγνά υλικά από τα νησιά του Αιγαίου, όπως το σαφράν Αστυπάλαιας και η Λούτζα Μυκόνου, πρωτοποριακές γεύσεις για την απαιτητική Αμερικάνικη κοινωνία όπου το θαλασσινό συνδυασμένο με την πληθωρική επίγευση των μοναδικών βοτάνων, αναμένουμε να εντυπωθούν μνήμες που σε ταξιδεύουν στην μοναδική απλότητα του Αιγαίου.

Παράλληλα, η εκδήλωση «Gifts from Greece» έγινε παρουσία των  ελληνικών προξενικών αρχών, σημαντικών εκπροσώπων των αμερικανικών ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων η Wall Street Joural, η VOGUE  Αμερικής , η Vogue Βραζιλίας, Αμερικανών δημοσιογράφων γαστρονομίας και ταξιδιού, ειδικών γαστρονομίας και lifestyle, και ηγετικών στελεχών του “James Beard Foundation”.

Σημειώνουμε ότι τα «James Beard Awards» είναι η σημαντικότερη διοργάνωση επιβράβευσης εστιατορίων και επαγγελματιών που αναδεικνύουν ποικιλοτρόπως την αμερικανική γαστρονομική κουλτούρα στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αναβάθμισης του χώρου της εστίασης. To «James Beard Foundation» είναι ένας Εθνικός Μη-Κερδοσκοπικός Οργανισμός με έδρα τη Νέα Υόρκη που δημιουργήθηκε προς τιμήν του Αμερικανού James Beard, μιας από τις επιδραστικότερες μορφές της εγχώριας γαστρονομικής σκηνής.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Naxos Summer Camp: Δράση, θάλασσα και παιχνίδι για παιδιά 4–14 ετών, πότε ξεκινάει η 2η περίοδος

Η 2η περίοδος του επιτυχημένου καλοκαιρινού προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει δυναμικά με κολύμβηση, SUP, παιχνίδια στην παραλία, ποδόσφαιρο και δημιουργικές δραστηριότητες

Τα “Αθλητικά Μονοπάτια” ταξιδεύουν στην Αμοργό για 10η χρονιά γεμάτη έμπνευση και κίνηση

Ένα πρότυπο πρόγραμμα άθλησης και μάθησης προσφέρει στα παιδιά της Αμοργού μοναδικές εμπειρίες έως τις 12 Ιουλίου – Με τη στήριξη του Δήμου και τη δωρεά του ΙΣΝ

Νάξος – Τρίποδες: Αναπαράσταση Παραδοσιακού Γάμου, όταν η παράδοση ξαναζωντανεύει (photos)

Με χρώματα, ήχους και συγκίνηση, η Βίβλος τίμησε τα παλιά έθιμα του γάμου, ενώνοντας γενιές και πολιτισμούς στην καρδιά της Νάξου.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Μ. Βρετανία: «Κοντά σε ιστορική συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Αναζωπυρώνονται οι ελπίδες για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα – Ηχηρές φωνές από τη Βρετανία και διεθνή στήριξη στο Parthenon Project

Ιστορική η 4η Ιουλίου για τη Σύρο, συστάθηκε η ΠΑΕ ΕΛΛΑΣ ΣΥΡΟΥ, μπαίνει στη “Super League 2”

Η πρώτη επαγγελματική ομάδα από τις Κυκλάδες είναι γεγονός – Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης αναλαμβάνει πρόεδρος της νέας ΠΑΕ – Νέα εποχή για το ποδόσφαιρο των νησιών

Γ. Λιγνός: «L’ État, c’est moi», Το κράτος, ο πρωθυπουργός και η ατσαλάκωτη εξουσία

Ο Γιάννης Λιγνός αναλύει πώς η συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη θυμίζει απόλυτες μοναρχίες, με αφορμή σκάνδαλα όπως οι υποκλοπές, τα Τέμπη και ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Γυάρος: Παραμένει η απαγόρευση αλιείας εντός 3 ναυτικών μιλίων από τις ακτές

Έως την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη ζώνη προστασίας της βιοποικιλότητας, συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση κάθε μορφής αλιείας στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Γυάρο.

Νάξος: Γιορτή Χαράς στον 1ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό, συγχαρητήρια από τον Φώτη Μαυρομμάτη

Παιδικά χαμόγελα, τραγούδια και ενθουσιασμός πλημμύρισαν τη γιορτή του σταθμού – Δημόσια στήριξη από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σίφνος: Ποιοτικός Τουρισμός με σταθερή ανοδική πορεία – Τι δηλώνει η Δήμαρχος Μαρία Ναδάλη (video)

Με φόντο τις θετικές ενδείξεις για τη φετινή σεζόν, η Δήμαρχος Σίφνου μιλά για υποδομές, καθαριότητα, ύδρευση και στοχευμένη τουριστική προβολή που φέρνει καρπούς. (video)

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

BLUE STAR 1: Με καθυστέρηση και αλλαγές το αποψινό δρομολόγιο, χωρίς προσέγγιση στην Ανάφη

Λόγω του απαγορευτικού απόπλου, το πλοίο αναχωρεί τελικά στις 22:00 από Πειραιά, με τροποποιημένες ώρες άφιξης και χωρίς στάση στην Ανάφη

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, πέρασαν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα οι ριπές ανέμου στη Τήνο

Το Αιγαίο σε χειμωνιάτικη διάθεση μέσα στο κατακαλόκαιρο – Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια, με εξαίρεση τον Αργοσαρωνικό

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Μεγάλη επιτυχία για τη “Λυσιστράτη” στα Ύρια – Μια νύχτα θεάτρου κάτω από τα αστέρια της ιστορίας (video)

Η «Λυσιστράτη» ζωντανεύει στη Νάξο, μεταφέροντας μηνύματα αγάπης, ειρήνης και συλλογικής φωνής στο σήμερα.