Τετάρτη, 18 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ: Η Αιγαιακή διατροφή μπήκε για 3η φορά στο "Ναό της Γαστρονομίας"...

ΠΝΑΙ: Η Αιγαιακή διατροφή μπήκε για 3η φορά στο “Ναό της Γαστρονομίας” στη Νέα Υόρκη

|

Οι σεφ από Κυκλάδες και Δωδεκάνησα κατέκτησαν και πάλι τους σημαντικότερους opinion leaders του γαστρονομικού τουρισμού – Στον «ναό» της γαστρονομίας των ΗΠΑ, James Βeard House, για 3η συνεχόμενη χρονιά, η Περιφέρεια – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019

Στον ναό της Γαστρονομίας των ΗΠΑ, το James Beard Foundation, στη Νέα Υόρκη, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, παρουσίασε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τα μυστικά της γαστρονομικής παράδοσης του Νοτίου Αιγαίου, την Τετάρτη 1 Μαΐου 2019 .

Η Νέα Υόρκη γνώρισε την αυθεντικότητα και την σαγηνευτική απλότητα των γεύσεων του Νοτίου Αιγαίου. Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο Κώστας Μπουγιούρης μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων – Δωδεκανήσου ο οποίος εκπροσώπησε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπου ένωσε τις δυνάμεις του με ταλαντούχους σεφ και δημιούργησαν ένα μενού, ύμνο στην αιγαιακή γαστρονομία.

Οι σημαντικότεροι δημοσιογράφοι γαστρονομίας και γαστρονομικού τουρισμού, από τα μεγαλύτερα αμερικανικά ΜΜΕ, μυήθηκαν στα μυστικά της αιγαιακής διατροφής στο James beard House, γνωστό ως “ναό” της Αμερικανικής Γαστρονομίας, όπου κάθε Αμερικανός σεφ ονειρεύεται να μαγειρέψει στην καριέρα του.

Η εκδήλωση είχε τίτλο «INTERNATIONAL: SOUTHAEGEAN FEAST» και πλαισιώθηκε από εκλεκτές γεύσεις, δημιουργίες των σεφ Κωνσταντίνου Μπουγιούρη μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου-Κυκλάδων, Ιπποκράτη Αναγνώστη, Αθηναγόρα Κώστακο, Δημήτρη Παμπόρι και Δημήτρη Ριζογαλά , που ως γνήσιοι πρεσβευτές των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, δημιούργησαν πιάτα σαν έργα τέχνης, που εντυπωσίασαν τους πάντες και εξέπληξαν πεπειραμένους ουρανίσκους.

Θαλασσινά , κρεατικά , χυλοπίτες , λάδι και βότανα από τα νησιά ήταν οι πρωταγωνιστές που “μάγεψαν” τους γευστικούς κάλυκες του κοινού και ταξίδεψαν το μυαλό τους στο αρχιπέλαγος του Αιγαίου. Ψαρόσουπα με φιλέτο αστακού, Καπνιστό αβγοτάραχο με σάλτσα τομάτας, Χταπόδι με ξύδι μαρμελάδας, Αργομαγειρεμένο μοσχάρι με χυλοπίτες ήταν ορισμένα από τα πιάτα που παρουσιάστηκαν και ενθουσίασαν δημοσιογράφους και κοινό.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε ο τρόπος παρουσίασης των συνταγών, με τoν σεφ Κωνσταντίνο Μπουγιούρη να “ξεναγεί” τους παρισταμένους στην ιστορική διαδρομή που ακολούθησαν από την αρχαιότητα μέχρι την σύγχρονη κουζίνα. «Αφιερώστε χρόνο και χρησιμοποιήσετε όλες τις αισθήσεις σας για να απολαύσετε τις μοναδικές, παραδοσιακές γεύσεις και τα αρώματα των νησιών του Αιγαίου που μοιραζόμαστε μαζί σας σήμερα» κάλεσε τους συμμετέχοντες στην γιορτή των αιγαιακών γεύσεων o σεφ.

Οι σεφ που έλαβαν μέρος ήταν οι εξής:

• Ιπποκράτης Αναγνώστης – Kenshō Ψαρού στο Kenshō Boutique Hotels & Villas, Μύκονος

• Κωνσταντίνος Μπουγιούρης – Ηλιοβασίλεμα, Σύρος

• Αθηναγόρας Κώστακος – Σκορπιός, Μύκονος

• Δημήτρης Ριζογαλάς – SantAnna, Μύκονος, Ελλάδα

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά με την παρουσίαση της γαστρονομίας του Νοτίου Αιγαίου στη Νέα Υόρκη: «Για τρίτη συνεχή χρονιά, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ταξιδεύει και προβάλλει τα προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου και την γαστρονομική κληρονομιά των νησιών μας, των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας που ακολουθούμε από την αρχή της θητείας μας, μαζί με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, τον στρατηγικό βασικό κοινωνικό εταίρο της ΠΝΑΙ στην υπηρέτηση του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019, είχαμε γι ακόμη μια φορά την δυνατότητα και την ευκαιρία, να συστήσουμε τα προϊόντα και τη μοναδική μας κληρονομιά και την γαστρονομική ταυτότητα των νησιών μας στους σημαντικότερους Travel & Food Editors των ΗΠΑ.

Είμαστε πολύ περήφανοι που το Νότιο Αιγαίο κατάφερε να κατακτήσει την διεθνή σκηνή καθώς είναι η πρώτη περιοχή της Ελλάδας, που περνά αυτή την πολύ μεγάλη πόρτα, του οργανισμού James Beard  foundation και μάλιστα για τρίτη χρονιά. Το Νότιο Αιγαίο, αποδεικνύει ότι έχει εδραιώσει την θέση του στον παγκόσμιο χάρτη της γαστρονομίας και στέκεται πλέον ισάξια δίπλα στους μεγαλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς της Ευρώπης. Αυτό αποτελεί και την επιβράβευση της εξαιρετικής δουλειάς που έχουν κάνει όλοι οι συνεργάτες μας».

To «James Beard Foundation», με έδρα τη Νέα Υόρκη δημιουργήθηκε προς τιμήν του Αμερικανού James Beard, μιας από τις επιδραστικότερες μορφές της εγχώριας γαστρονομικής σκηνής. Κάθε χρόνο, διοργανώνει τα «James Beard Awards», την πιο σημαντική εκδήλωση γαστρονομικού ενδιαφέροντος που πραγματοποιείται στην Αμερική.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, συνεχίζει τις δράσεις εξωστρέφειας στο πλαίσιο του προγράμματος «Taste the seasons» με στόχο την ανάδειξη των νησιών της ως διεθνείς γαστρονομικούς προορισμούς. Σε αυτήν την προσπάθεια βρίσκεται πάντα δίπλα της η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, ως Στρατηγικός Κοινωνικός Εταίρος.

Δελτίο Τύπου

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μαριέττα Γαλάνη: Όταν η Παράδοση σμίγει με τη δημιουργία (mocktail) σε ένα ποτήρι

Από τη Νάξο με αγάπη – η Μαριέττα Γαλάνη παντρεύει τη μνήμη με τη μοντέρνα γεύση μέσα από ένα δροσιστικό mocktail με ντοματοχυμό.

«Porto Leone»: Η Τρούμπα των ’60s ζωντανεύει στη νέα μεγάλη σειρά εποχής του ALPHA

Μια συγκλονιστική ιστορία πάθους, εξουσίας και προδοσίας ξεδιπλώνεται στην καρδιά του λιμανιού του Πειραιά, με φόντο τη θρυλική Τρούμπα του 1965.

Τραγωδία στο Κουφονήσι: 88χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε ηλικιωμένη γυναίκα από τη θαλάσσια περιοχή «Άμμος» στο Κουφονήσι. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στο Ιατρείο Κουφονησίου. Προανάκριση από το Λιμεναρχείο Νάξου.

Ζητείται αρτοποιός ή βοηθός αρτοποιού για τη σεζόν στη Νάξο

Οικογενειακή επιχείρηση (βλ Artos Bakery Lagogianni) αναζητά ενίσχυση για την καλοκαιρινή περίοδο με διαμονή, καλό κλίμα και στήριξη.

Απογειώνεται η Νάξος: Άνοδος 31% στις αφίξεις του αεροδρομίου τον Μάιο, ρεκόρ και στο 5μηνο

Με αυξημένα δρομολόγια και έντονο ενδιαφέρον για το νησί, το αεροδρόμιο της Νάξου σημείωσε σημαντική αύξηση τόσο τον Μάιο όσο και συνολικά το πρώτο πεντάμηνο του 2025.

«Μειώστε Ταχύτητα»: Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις περνάει το δικό του κοινωνικό μήνυμα (video)

Μια νέα καμπάνια οδικής ασφάλειας, με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, στο πλαίσιο του φετινού ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις.

Hellenic Seaplanes: Σε εξέλιξη η ανάπτυξη του δικτύου υδροπλάνων – Δονούσα & Οινούσσες τα νέα μέλη στο δίκτυο προορισμών

Νέες αδειοδοτήσεις για Δονούσα και Οινούσσες – Συντονισμός της ΑΠΑ και ενίσχυση του στρατηγικού σχεδίου της Hellenic Seaplanes για τη νησιωτική σύνδεση

Η Δήλος αποκαλύπτει τα υδάτινα μυστικά της: Περιβαλλοντική αποστολή του ΕΛΚΕΘΕ στο Ιερό Νησί

Από πηγάδια και υδραγωγεία έως σπάνια ασπόνδυλα – νέα δεδομένα για το οικοσύστημα και τις προκλήσεις των άνυδρων νησιών του Αιγαίου

Το λεωφορείο της Καλαμάτας που “μιλάει” για την κλιματική αλλαγή

Μια πρωτοβουλία του Νάσου Μάκιου και του Αστικού ΚΤΕΛ μετατρέπει τη δημόσια συγκοινωνία σε κινούμενο μήνυμα για την υπερθέρμανση του πλανήτη

Το Karagoutis Training Camp επιστρέφει στην Πάρο για 4η χρονιά

Με την υποστήριξη του Δήμου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, νέοι αθλητές προπονούνται δίπλα στον Γιώργο Καράγκουτη και κορυφαίους προπονητές

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Νάξος: Μπήκαν τα θεμέλια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, ένα όραμα γίνεται πράξη

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Νάξο, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ελπίδα και προσδοκία την πρόοδο του έργου.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση