Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τρέχει να πιστοποιήσει 13 τοπικά προϊόντα – Εννέα ακόμη είναι ένα βήμα πριν από την σύνταξη του φακέλου – Δείτε ποια είναι σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα
Πριν από περίπου δύο εβδομάδες και με την ολοκλήρωση του 26ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών που έγινε στη Νάξο, ο Φιλήμων Ζαννετίδης, αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου δίνει την είδηση “ το αρνί και κατσίκι Νάξου και Αμοργού θα είναι στα υπό πιστοποίηση προϊόντα, με διάθεση στο αμέσως επόμενο διάστημα να ξεκινήσει η διαδικασία για την ονομασία τους ως προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης(ΠΓΕ) μετά από συνεννόηση και συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου”.
Και σήμερα μέσω της Οικονομικής Επιτροπής και της συνεδρίασής της σε επίπεδο Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έχουμε τα αποτελέσματα… Πολύ απλά εγκρίθηκαν οι όροι διακήρυξης για την ανάδειξη αναδόχου για την πιστοποίηση νέων προϊόντων σύμφωνα με τα πρότυπα Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης.
Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής με έγγραφο προς τις διευθύνσεις Προγραμματισμού Δωδεκανήσου και Κυκλάδων ζητά να προβούν στις απαιτούμενες εκείνες ενέργειες προκειμένου να συμπληρωθούν οι φάκελοι για την εγγραφή νέων προϊόντων στο Μητρώο Προστατευομένων Ονομασιών Προέλευσης(ΠΟΠ), Προστατευομένων Γεωγραφικών Ενδείξεων(ΠΓΕ) και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων(ΕΠΙΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην οποία ανέφερε πως μετά από προσπάθειες χρόνων και πολλή δουλειά, η οποία απαιτούσε όχι μόνο την κατάθεση του προϊόντος, αλλά και την συχνή ενημέρωση των παραγωγών για τον τρόπο παρουσίας, τυποποίησης και επικοινωνίας του προϊόντος, δεκατρία προϊόντα είναι έτοιμα για την διαδικασία καταχώρησης τους στο Μητρώο ΠΟΠ ή ΠΓΕ, ή ΕΠΙΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δεκατρία αυτά προϊόντα είναι : Μέλι Ρόδου, Κουλούρες Καρπάθου, Κουλουρία Αρχαγγέλου, Σπινιάλο Κα;λύμνου, Κολιός Λέρου, Γλυκοπατάτα Αστυπάλαιας, Σκόρδο Καλαβαρδών, Συμιακό Γαριδάκι, Λεμόνι Άνδρου, Μέλι Κυκλάδων, Λιαστή ντομάτα Κυκλάδων, Ντομάτα Κω, Βελανίδι Κέας.
Ο κ. Ζαννετίδης εμφανώς ικανοποιημένος δήλωσε επίσης ότι άλλα εννέα προϊόντα βρίσκονται σε διερεύνηση για να υπαχθούν κι αυτά στα Μητρώα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα προϊόντα αυτά είναι: Λάδι Κω, Σιτάρι Ρόδου, Βερίκοκα Αφάντου, Κουφέτο Μήλου, Φράουλες Παραδεισίου, Κατσίκι Νάξου, Αρνί Νάξου, Κατσίκι Αμοργού, Αρνί Αμοργού.
Για όλα αυτά απαιτείται σύνταξη Τεχνικής Έκθεσης στην οποία για κάθε προϊόν θα πρέπει να δικαιολογηθεί με ανάλυση και τεκμηρίωση η αναγκαιότητα υπαγωγής του στις ευρωπαϊκές κατηγορίες.
Δελτίο Τύπου