Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ - European Young Chef Award 2021: Εκπροσώπηση με τον Ροδίτη Ανδρέα...

ΠΝΑΙ – European Young Chef Award 2021: Εκπροσώπηση με τον Ροδίτη Ανδρέα Δερμάτη (video)

|

Διπλή εκπροσώπηση από τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον διαγωνισμό γαστρονομίας European Young Chef Award 2021 – Ποιοι είναι, ποιος ο ρόλος τους και τι αναφέρουν οι πρωταγωνιστές και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος (video) 

Με την επάνοδο του ευρωπαϊκού θεσμού, μετά την παύση που επέβαλε η πανδημία την προηγούμενη χρονιά, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνεχίζει το νήμα ως ισχυρή ευρωπαϊκή γαστρονομική Περιφέρεια, συμμετέχοντας στο διαγωνισμό European Young Chef Award, που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου 2021, στην Μπράγκα (Braga) της Πορτογαλίας.

Το Νότιο Αιγαίο εκπροσωπείται από τον νεαρό, μόλις 25 ετών, Ανδρέα Δερμάτη, ο οποίος θα δημιουργήσει την ροδίτικη συνταγή «λακάνη», στην παραδοσιακή και την καινοτόμα εκδοχή της.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά με τη φετινή συμμετοχή και εκπροσώπηση: «Η επένδυση στην γαστρονομία, αποδείχθηκε ένας από τους καλύτερους στόχους που υπηρετήσαμε και η συνεχής άνοδος του επιπέδου της εμπειρίας που τα νησιά μας προσφέρουν, περνά και από την γαστρονομία. Συνεχίζουμε τον αγώνα αυτό, επενδύουμε σταθερά στους νέους ανθρώπους των νησιών μας που συνεχώς κερδίζουν διακρίσεις, ανεβάζουν το επίπεδο και μας κάνουν περήφανους. Καλή επιτυχία Ανδρέα Δερμάτη!».


 

«Η τοπική γαστρονομία είναι θησαυρός και αποκτά αξία μόνο όταν τη διαδίδουμε γενναιόδωρα από γενιά σε γενιά». Αυτό πιστεύει ο Ανδρέας Δερμάτης, που γεννήθηκε το 1996 στη Ρόδο και πήρε τα πρώτα του μαθήματα μαγειρικής από τη γιαγιά του, που του δίδασκε την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής της και τη μαμά του, που συνήθιζε να κάνει τούρτες για ειδικές περιπτώσεις. Αυτός ήταν ο λόγος που ο Ανδρέας σπούδασε στη συνέχεια στη σχολή μαγειρικής και αναβάθμισε ακολούθως τις μαγειρικές του δεξιότητες κάνοντας πολλά σεμινάρια γαστρονομίας σε όλη την Ευρώπη. Έχει καλή και πλούσια, για την ηλικία του εμπειρία, στον Ξενοδοχειακό κλάδο και υψηλό αίσθημα εθελοντισμού σε πολλές εκδηλώσεις και σεμινάρια γαστρονομίας. Είναι ένας ασταμάτητος νέος σεφ, που αναζητά εμπειρίες, νέες τεχνικές και υλικά, αλλά πάντα εστιάζεται στον παραδοσιακό και μητρικό τρόπο μαγειρικής. Το κίνητρο που παίρνει από τον Σεφ του είναι να έχει μια μέρα το δικό του Εστιατόριο, όπου θα μπορεί να παρουσιάζει στους καλεσμένους την ιδέα της μαγειρικής, συνδυάζοντας το τοπικό, το εποχιακό, το υγιεινό, το νόστιμο και το καινοτόμο.

Σεφ και μέντοράς του σε αυτό το ταξίδι είναι ο Δημήτρης Κονταράτος, με πλούσια μαγειρική εμπειρία και σημαντικούς γαστρονομικούς σταθμούς, μεταξύ των οποίων, η γνωστή εταιρία Kofler& Kompanie – Event Catering στη Γερμανία με τις δημοφιλείς εκδηλώσεις The Pret A Diner «The Tree House» και Pret A Diner «The Director’s Cut» και chefs τους Nuno Mendes, Juan Amador, Matthias Schmidt, Tim Raue και Ollysan Oliver αλλά και το εστιατόριο-ηγέτη στην παγκόσμια γαστρονομία και βραβευμένο πέντε φορές ως το «καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο», «NOMA», στην Κοπεγχάγη, με Chef τον Rene Redzepi. Μετά την εργασία του στο ΝΟΜΑ, ο Δημήτρης Κονταράτος εμπλούτισε την εμπειρία του ως Chef σε γνωστό Gastropub και εστιατόρια της Ρόδου αλλά και ως επιστημονικός και τεχνολογικός συνεργάτης του αθηναϊκού Baba Au Rum, που συγκαταλέγεται μεταξύ των 50 καλύτερων cocktail bar του κόσμου. Τελευταίος του σταθμός, το 2021, υπήρξε βραβευμένο, πολυτελές ξενοδοχείο της νότιας Ρόδου ως Executive Chef. Απόφοιτος της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στα συστήματα ποιότητας και συστήματα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων, αντικείμενο στο οποίο είναι και εκπαιδευτής. Τέλος, υπήρξε ο εμπνευστής της δημιουργικής Ομάδας “Dirty Dishes” και ιδρυτής του εκπαιδευτικού και ερευνητικού στούντιο για τη γαστρονομία GIAFKA (ΓΙΑΦΚΑ).

Η Περιφέρεια θα εκπροσωπηθεί και με την Ειρήνη Γιωργουδιού, τη νικήτρια του European Young Chef Award 2019, η οποία θα λάβει μέρος ως μέλος στην κριτική επιτροπή του φετινού διαγωνισμού.

Το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των νέων σεφ εξάλλου επιβεβαιώνει η διπλή κατάκτηση του τίτλου, εκτός από την Ειρήνη, και από τον Σταμάτη Μισομικέ στον διαγωνισμό του 2016.

Το βραβείο Young Chef διοργανώνεται και προωθείται από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τέχνης και Τουρισμού (IGCAT), σε συνεργασία με ινστιτούτα μαγειρικής τέχνης στις Περιφέρειες Γαστρονομίας. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό από όλη την Ευρώπη, που κρίνεται από αστέρια σεφ και διεθνείς ειδικούς, με στόχο την προώθηση καινοτομιών στην παραδοσιακή κουζίνα, την ανάδειξη της βιωσιμότητας στη διατροφική κουλτούρα και τη δημιουργία μελλοντικών πρεσβευτών για τοπικά προϊόντα διατροφής.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτάκτο – Αλλαγή απόφασης: Αύριο 11/09 κανονικά, ο αγιασμός στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα δώσουν το παρών στον προαύλιο χώρο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

«Οι Νοσηλευτές δίνουν ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» – Κάλεσμα στους πολίτες να γίνουν εθελοντές δότες

Το ΓΝ-ΚΥ Νάξου συμμετέχει στην 4η Πανελλήνια Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών

Ενοικιάζεται Μεζονέτα στο Καστράκι Νάξου

Άνεση, λειτουργικότητα και μοναδική θέα σε προνομιακή τοποθεσία

Ενισχύεται το Κέντρο Υγείας Αμοργού – Μόνιμη χειρίστρια στο ακτινολογικό τμήμα

Με την πρόσληψη μόνιμης χειρίστριας, το ακτινολογικό τμήμα αποκτά σταθερή καθημερινή λειτουργία, προσφέροντας σημαντική ανακούφιση στους κατοίκους του νησιού.

Χατζημάρκος σε Πιερρακάκη: «Θέλουμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα νησιά μας»

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου εξέφρασε ικανοποίηση για την επιστροφή του μέτρου, αλλά ζήτησε την καθολική εφαρμογή του σε Ρόδο, Κυκλάδες και σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα.

ΓΣΕΕ: 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την 1η Οκτωβρίου – «Όχι στο 13ωρο»

Ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής – Αντίδραση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που «διαλύει τις συλλογικές συμβάσεις»

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Επανεξέταση της εξαίρεσης από το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Επιστολή του Γιάννη Ρούσσου προς τον Πρωθυπουργό – «Η εξαίρεση των Κυκλάδων συνιστά ιστορική αδικία και παραβιάζει την αρχή της νησιωτικότητας»

Σοβαρό τροχαίο στον Πειραιά: Τραμ προσέκρουσε σε λεωφορείο – Αναφορές για 30 τραυματίες

Το ατύχημα σημειώθηκε στη Μικράς Ασίας – Ερευνώνται οι συνθήκες της σύγκρουσης

Δημοτικό Ραδιόφωνο στην Αμοργό – Επιτυχία το συνέδριο του Δ.Σ. Ραδιοφωνικών Μέσων Ελλάδος

Η Αμοργός φιλοξένησε τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ραδιοφωνικών Μέσων – Δέσμευση για ίδρυση Δημοτικού Σταθμού και ενίσχυση της τοπικής ενημέρωσης

Επιστολή Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου: «Ισότιμη εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ και στις Κυκλάδες»

Απορία και προβληματισμός για τον αποκλεισμό του νομού από τη ρύθμιση – Κάλεσμα σε παρέμβαση των βουλευτών Κυκλάδων

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.