Κυριακή, 8 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ - European Young Chef Award 2021: Εκπροσώπηση με τον Ροδίτη Ανδρέα...

ΠΝΑΙ – European Young Chef Award 2021: Εκπροσώπηση με τον Ροδίτη Ανδρέα Δερμάτη (video)

|

Διπλή εκπροσώπηση από τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον διαγωνισμό γαστρονομίας European Young Chef Award 2021 – Ποιοι είναι, ποιος ο ρόλος τους και τι αναφέρουν οι πρωταγωνιστές και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος (video) 

Με την επάνοδο του ευρωπαϊκού θεσμού, μετά την παύση που επέβαλε η πανδημία την προηγούμενη χρονιά, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνεχίζει το νήμα ως ισχυρή ευρωπαϊκή γαστρονομική Περιφέρεια, συμμετέχοντας στο διαγωνισμό European Young Chef Award, που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου 2021, στην Μπράγκα (Braga) της Πορτογαλίας.

Το Νότιο Αιγαίο εκπροσωπείται από τον νεαρό, μόλις 25 ετών, Ανδρέα Δερμάτη, ο οποίος θα δημιουργήσει την ροδίτικη συνταγή «λακάνη», στην παραδοσιακή και την καινοτόμα εκδοχή της.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά με τη φετινή συμμετοχή και εκπροσώπηση: «Η επένδυση στην γαστρονομία, αποδείχθηκε ένας από τους καλύτερους στόχους που υπηρετήσαμε και η συνεχής άνοδος του επιπέδου της εμπειρίας που τα νησιά μας προσφέρουν, περνά και από την γαστρονομία. Συνεχίζουμε τον αγώνα αυτό, επενδύουμε σταθερά στους νέους ανθρώπους των νησιών μας που συνεχώς κερδίζουν διακρίσεις, ανεβάζουν το επίπεδο και μας κάνουν περήφανους. Καλή επιτυχία Ανδρέα Δερμάτη!».


 

«Η τοπική γαστρονομία είναι θησαυρός και αποκτά αξία μόνο όταν τη διαδίδουμε γενναιόδωρα από γενιά σε γενιά». Αυτό πιστεύει ο Ανδρέας Δερμάτης, που γεννήθηκε το 1996 στη Ρόδο και πήρε τα πρώτα του μαθήματα μαγειρικής από τη γιαγιά του, που του δίδασκε την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής της και τη μαμά του, που συνήθιζε να κάνει τούρτες για ειδικές περιπτώσεις. Αυτός ήταν ο λόγος που ο Ανδρέας σπούδασε στη συνέχεια στη σχολή μαγειρικής και αναβάθμισε ακολούθως τις μαγειρικές του δεξιότητες κάνοντας πολλά σεμινάρια γαστρονομίας σε όλη την Ευρώπη. Έχει καλή και πλούσια, για την ηλικία του εμπειρία, στον Ξενοδοχειακό κλάδο και υψηλό αίσθημα εθελοντισμού σε πολλές εκδηλώσεις και σεμινάρια γαστρονομίας. Είναι ένας ασταμάτητος νέος σεφ, που αναζητά εμπειρίες, νέες τεχνικές και υλικά, αλλά πάντα εστιάζεται στον παραδοσιακό και μητρικό τρόπο μαγειρικής. Το κίνητρο που παίρνει από τον Σεφ του είναι να έχει μια μέρα το δικό του Εστιατόριο, όπου θα μπορεί να παρουσιάζει στους καλεσμένους την ιδέα της μαγειρικής, συνδυάζοντας το τοπικό, το εποχιακό, το υγιεινό, το νόστιμο και το καινοτόμο.

Σεφ και μέντοράς του σε αυτό το ταξίδι είναι ο Δημήτρης Κονταράτος, με πλούσια μαγειρική εμπειρία και σημαντικούς γαστρονομικούς σταθμούς, μεταξύ των οποίων, η γνωστή εταιρία Kofler& Kompanie – Event Catering στη Γερμανία με τις δημοφιλείς εκδηλώσεις The Pret A Diner «The Tree House» και Pret A Diner «The Director’s Cut» και chefs τους Nuno Mendes, Juan Amador, Matthias Schmidt, Tim Raue και Ollysan Oliver αλλά και το εστιατόριο-ηγέτη στην παγκόσμια γαστρονομία και βραβευμένο πέντε φορές ως το «καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο», «NOMA», στην Κοπεγχάγη, με Chef τον Rene Redzepi. Μετά την εργασία του στο ΝΟΜΑ, ο Δημήτρης Κονταράτος εμπλούτισε την εμπειρία του ως Chef σε γνωστό Gastropub και εστιατόρια της Ρόδου αλλά και ως επιστημονικός και τεχνολογικός συνεργάτης του αθηναϊκού Baba Au Rum, που συγκαταλέγεται μεταξύ των 50 καλύτερων cocktail bar του κόσμου. Τελευταίος του σταθμός, το 2021, υπήρξε βραβευμένο, πολυτελές ξενοδοχείο της νότιας Ρόδου ως Executive Chef. Απόφοιτος της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στα συστήματα ποιότητας και συστήματα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων, αντικείμενο στο οποίο είναι και εκπαιδευτής. Τέλος, υπήρξε ο εμπνευστής της δημιουργικής Ομάδας “Dirty Dishes” και ιδρυτής του εκπαιδευτικού και ερευνητικού στούντιο για τη γαστρονομία GIAFKA (ΓΙΑΦΚΑ).

Η Περιφέρεια θα εκπροσωπηθεί και με την Ειρήνη Γιωργουδιού, τη νικήτρια του European Young Chef Award 2019, η οποία θα λάβει μέρος ως μέλος στην κριτική επιτροπή του φετινού διαγωνισμού.

Το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των νέων σεφ εξάλλου επιβεβαιώνει η διπλή κατάκτηση του τίτλου, εκτός από την Ειρήνη, και από τον Σταμάτη Μισομικέ στον διαγωνισμό του 2016.

Το βραβείο Young Chef διοργανώνεται και προωθείται από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τέχνης και Τουρισμού (IGCAT), σε συνεργασία με ινστιτούτα μαγειρικής τέχνης στις Περιφέρειες Γαστρονομίας. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό από όλη την Ευρώπη, που κρίνεται από αστέρια σεφ και διεθνείς ειδικούς, με στόχο την προώθηση καινοτομιών στην παραδοσιακή κουζίνα, την ανάδειξη της βιωσιμότητας στη διατροφική κουλτούρα και τη δημιουργία μελλοντικών πρεσβευτών για τοπικά προϊόντα διατροφής.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρώτη Ολυμπιάδα ανθρωποειδών ρομπότ στην Ολυμπία

Μια νέα εποχή για την τεχνητή νοημοσύνη και τον αθλητισμό

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Προσκύνημα στο Άγιον Όρος, μία πνευματική διαδρομή

Από το Φιλώτι στην «καρδιά» της Ορθοδοξίας – Ένα ταξίδι κατάνυξης και πνευματικής σύνδεσης με τις ιερές ρίζες της πίστης μας

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος, αισθητός σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Ακολούθησε δόνηση 3,8 Ρίχτερ – Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί

6ο Νηπιαγωγείο Νάξου: «Όλα τα παιδιά είναι Καλλιτέχνες» (φωτογραφίες)

Μια μοναδική έκθεση ζωγραφικής από τους μικρούς δημιουργούς του νηπιαγωγείου που απέδειξαν πως η Τέχνη δεν έχει ηλικία (φωτογραφίες)

Η Σίκινος επενδύει στον βιώσιμο τουρισμό με δημιουργία οργανισμού διαχείρισης προορισμού

Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού – Στόχος η ολοκληρωμένη και στρατηγική ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού

ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ: Το Ελικοδρόμιο Θηρασιάς, επανέρχεται στην υπηρεσία των πολιτών

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες αναβάθμισης – Έτοιμο να εξυπηρετήσει ανάγκες ΕΚΑΒ, Σωμάτων Ασφαλείας και Πολιτικής Προστασίας

Κατερίνα Μονογυιού: “Αναγκαία η Δίκαιη Αναμοριοδότηση των Σχολείων στις Κυκλάδες”

Παρέμβαση της Κατερίνας Μονογυιού για τη στήριξη των εκπαιδευτικών σε Θήρα και Νησιά – Έκκληση για άμεση αναθεώρηση μοριοδότησης με γνώμονα την ισότιμη εκπαίδευση

Με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκε ο Φίλιππος Φόρτωμας

Συζητήθηκαν εκτενώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά των Κυκλάδων αναφορικά με ζητήματα εκπαίδευσης

Τα νησιά της σιωπής. Εκεί όπου ακόμα μπορείς να ακούσεις τον εαυτό σου – Ηρακλειά και Σίκινος ανάμεσά τους

Κι όμως υπάρχουν ακόμα νησιά στο Αιγαίο που δεν τα έχει αγγίξει η τουριστική λαίλαπα.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο