Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ - European Young Chef Award 2021: Εκπροσώπηση με τον Ροδίτη Ανδρέα...

ΠΝΑΙ – European Young Chef Award 2021: Εκπροσώπηση με τον Ροδίτη Ανδρέα Δερμάτη (video)

|

Διπλή εκπροσώπηση από τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον διαγωνισμό γαστρονομίας European Young Chef Award 2021 – Ποιοι είναι, ποιος ο ρόλος τους και τι αναφέρουν οι πρωταγωνιστές και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος (video) 

Με την επάνοδο του ευρωπαϊκού θεσμού, μετά την παύση που επέβαλε η πανδημία την προηγούμενη χρονιά, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνεχίζει το νήμα ως ισχυρή ευρωπαϊκή γαστρονομική Περιφέρεια, συμμετέχοντας στο διαγωνισμό European Young Chef Award, που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου 2021, στην Μπράγκα (Braga) της Πορτογαλίας.

Το Νότιο Αιγαίο εκπροσωπείται από τον νεαρό, μόλις 25 ετών, Ανδρέα Δερμάτη, ο οποίος θα δημιουργήσει την ροδίτικη συνταγή «λακάνη», στην παραδοσιακή και την καινοτόμα εκδοχή της.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά με τη φετινή συμμετοχή και εκπροσώπηση: «Η επένδυση στην γαστρονομία, αποδείχθηκε ένας από τους καλύτερους στόχους που υπηρετήσαμε και η συνεχής άνοδος του επιπέδου της εμπειρίας που τα νησιά μας προσφέρουν, περνά και από την γαστρονομία. Συνεχίζουμε τον αγώνα αυτό, επενδύουμε σταθερά στους νέους ανθρώπους των νησιών μας που συνεχώς κερδίζουν διακρίσεις, ανεβάζουν το επίπεδο και μας κάνουν περήφανους. Καλή επιτυχία Ανδρέα Δερμάτη!».


 

«Η τοπική γαστρονομία είναι θησαυρός και αποκτά αξία μόνο όταν τη διαδίδουμε γενναιόδωρα από γενιά σε γενιά». Αυτό πιστεύει ο Ανδρέας Δερμάτης, που γεννήθηκε το 1996 στη Ρόδο και πήρε τα πρώτα του μαθήματα μαγειρικής από τη γιαγιά του, που του δίδασκε την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής της και τη μαμά του, που συνήθιζε να κάνει τούρτες για ειδικές περιπτώσεις. Αυτός ήταν ο λόγος που ο Ανδρέας σπούδασε στη συνέχεια στη σχολή μαγειρικής και αναβάθμισε ακολούθως τις μαγειρικές του δεξιότητες κάνοντας πολλά σεμινάρια γαστρονομίας σε όλη την Ευρώπη. Έχει καλή και πλούσια, για την ηλικία του εμπειρία, στον Ξενοδοχειακό κλάδο και υψηλό αίσθημα εθελοντισμού σε πολλές εκδηλώσεις και σεμινάρια γαστρονομίας. Είναι ένας ασταμάτητος νέος σεφ, που αναζητά εμπειρίες, νέες τεχνικές και υλικά, αλλά πάντα εστιάζεται στον παραδοσιακό και μητρικό τρόπο μαγειρικής. Το κίνητρο που παίρνει από τον Σεφ του είναι να έχει μια μέρα το δικό του Εστιατόριο, όπου θα μπορεί να παρουσιάζει στους καλεσμένους την ιδέα της μαγειρικής, συνδυάζοντας το τοπικό, το εποχιακό, το υγιεινό, το νόστιμο και το καινοτόμο.

Σεφ και μέντοράς του σε αυτό το ταξίδι είναι ο Δημήτρης Κονταράτος, με πλούσια μαγειρική εμπειρία και σημαντικούς γαστρονομικούς σταθμούς, μεταξύ των οποίων, η γνωστή εταιρία Kofler& Kompanie – Event Catering στη Γερμανία με τις δημοφιλείς εκδηλώσεις The Pret A Diner «The Tree House» και Pret A Diner «The Director’s Cut» και chefs τους Nuno Mendes, Juan Amador, Matthias Schmidt, Tim Raue και Ollysan Oliver αλλά και το εστιατόριο-ηγέτη στην παγκόσμια γαστρονομία και βραβευμένο πέντε φορές ως το «καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο», «NOMA», στην Κοπεγχάγη, με Chef τον Rene Redzepi. Μετά την εργασία του στο ΝΟΜΑ, ο Δημήτρης Κονταράτος εμπλούτισε την εμπειρία του ως Chef σε γνωστό Gastropub και εστιατόρια της Ρόδου αλλά και ως επιστημονικός και τεχνολογικός συνεργάτης του αθηναϊκού Baba Au Rum, που συγκαταλέγεται μεταξύ των 50 καλύτερων cocktail bar του κόσμου. Τελευταίος του σταθμός, το 2021, υπήρξε βραβευμένο, πολυτελές ξενοδοχείο της νότιας Ρόδου ως Executive Chef. Απόφοιτος της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στα συστήματα ποιότητας και συστήματα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων, αντικείμενο στο οποίο είναι και εκπαιδευτής. Τέλος, υπήρξε ο εμπνευστής της δημιουργικής Ομάδας “Dirty Dishes” και ιδρυτής του εκπαιδευτικού και ερευνητικού στούντιο για τη γαστρονομία GIAFKA (ΓΙΑΦΚΑ).

Η Περιφέρεια θα εκπροσωπηθεί και με την Ειρήνη Γιωργουδιού, τη νικήτρια του European Young Chef Award 2019, η οποία θα λάβει μέρος ως μέλος στην κριτική επιτροπή του φετινού διαγωνισμού.

Το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των νέων σεφ εξάλλου επιβεβαιώνει η διπλή κατάκτηση του τίτλου, εκτός από την Ειρήνη, και από τον Σταμάτη Μισομικέ στον διαγωνισμό του 2016.

Το βραβείο Young Chef διοργανώνεται και προωθείται από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τέχνης και Τουρισμού (IGCAT), σε συνεργασία με ινστιτούτα μαγειρικής τέχνης στις Περιφέρειες Γαστρονομίας. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό από όλη την Ευρώπη, που κρίνεται από αστέρια σεφ και διεθνείς ειδικούς, με στόχο την προώθηση καινοτομιών στην παραδοσιακή κουζίνα, την ανάδειξη της βιωσιμότητας στη διατροφική κουλτούρα και τη δημιουργία μελλοντικών πρεσβευτών για τοπικά προϊόντα διατροφής.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Συλλεκτικό Ημερολόγιο 2025 από τον Πανναξιακό ΑΟΝ

Ο Πανναξιακός ΑΟΝ κυκλοφόρησε το συλλεκτικό ημερολόγιό του για το 2025, το οποίο είναι πλέον διαθέσιμο.

Κύπελλο Ελλάδας: Ο ΑΟ Θήρας αντιμέτωπος στα προημιτελικά με τον Παναθηναϊκό

Πότε και που θα αντιμετωπίσει ο ΑΟ Θήρας τον Παναθηναϊκό στις οκτώ καλύτερες ομάδες του Κυπέλλου Ελλάδας - Ποια είναι τα άλλα ζευγάρια

Νάξος: Δωρεά Ιατρικού μηχανήματος από Μαρία Μανιού (με την αρωγή του Συλλόγου Φιλωτιτών) στο Νοσοκομείο

Δωρεά Ιατρικού Μηχανήματος στο Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Νάξου από την Φιλωτίτισσα κία Μαρία Μανιού στη μνήμη του συζύγου της Νικόλαου Μανιού.

Conde Nast Traveler 2025: Μήλος στην κορυφή των προτιμήσεων και 34 ακόμη ελληνικά νησιά ακολουθούν

Στον κατάλογο με τις προτάσεις του Conde Nast Traveler για το 2025 τα νησιά μας - Πόσα και Ποια είναι από τις Κυκλάδες

Αμερική – Πτώση Αεροσκάφους: Δεν υπάρχουν επιζώντες

Ο Αμερικανός υπουργός Μεταφορών Σον Ντάφι διευκρίνισε ότι τα σχέδια πτήσης και των δύο αεροσκαφών «δεν ήταν ασυνήθιστα», υπογραμμίζοντας πως η σύγκρουσή τους θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί

Τέμπη: Δύο μοναδικά καρέ έρχονται στη δημοσιότητα από τη μοιραία αμαξοστοιχία

Τέμπη: Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία - Στη δημοσιότητα τα 2 μοναδικά καρέ από τη μοιραία εμπορική αμαξοστοιχία

Νάξος – Κατ. Μουστάκη για ΕεεεΚ: “Έναν αξιοπρεπή χώρο χρειάζονται οι μαθητές, όχι πασαλείμματα…”

Τι αναφέρει η δημοτική Σύμβουλος Κατερίνα Μουστάκη για τις εργασίες που έγιναν στο ΕεεεΚ Νάξου - Γιατί σημειώνει ότι "Η δημοτική αρχή επιτέλους πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το τόσο σοβαρό, ευαίσθητο θέμα"

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Δίνει .. μπόνους στους άριστους δήμους

Θα βαθμολογούνται σε 12 τομείς από το υπουργείο Εσωτερικών και θα λαμβάνουν έξτρα χρήματα βάσει επιδόσεων

Νάξος – Αλ. Αποστολόπουλος: “Την επιλογή του πλωτού μέσου/σκάφους την έκανε το ΕΚΑΒ κι όχι το Λιμεναρχείο”

Απ. Αποστολόπουλος: «Την επιλογή του πλωτού μέσου/σκάφους την έκανε το ΕΚΑΒ με βάση ό,τι προβλέπει και επιτάσσει ο νόμος, και όχι το Λιμεναρχείο Νάξου»

Νάξος – Laguna Coast: Το Μοναδικό Ελληνικό Ξενοδοχείο στη Λίστα του Forbes με τα Κορυφαία Νέα Openings για το 2025

Νάξος - Laguna Coast: Το Μοναδικό Ελληνικό Ξενοδοχείο στη Λίστα του Forbes με τα Κορυφαία Νέα Openings για το 2025

Νάξος: Μπαίνει … λουκέτο προσεχώς στην “Παπαβασιλείου”

Η κατασκευή των νέων πεζοδρομίων, τα καλώδια της ΔΕΔΔΗΕ και το «λουκέτο» στην Παπαβασιλείου… Προϋπολογισμός και χρονοδιάγραμμα

Νάξος: Το “Naxos Star” έφυγε, το “Aegean Gem” έρχεται

Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας στα νερά της Νάξου, το Naxos Star φεύγει ... Επόμενος προορισμός τα Δωδεκάνησα με το όνομα Aegean Gem

Μέλανες: Ψήφισμα για τον θάνατο του Αντώνιου Βερύκοκκου

Εφυγε από τη ζωή ο Αντώνιος Βερύκοκκος - Το ψήφισμα του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Μελάνων και ο χρόνος της εξόδιου ακολουθίας

Πάρος: Σοκ προκαλεί η αγορά οικοπέδου 115,6 τ.μ. έναντι 75 εκατ. ευρώ (!!!)

Τρομερό... στην Πάρο οικόπεδο 115,6 τ.μ. έπιασε τιμή 75 εκατ. ευρώ! - Η συμφωνία στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ

Νάξος – Μέλανες: Εκοιμήθη ο πατέρας Μάρκος Φάρκωνας

Εφυγε από την ζωή ο Ιερέας Μάρκος Φάρκωνας, ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν εφημέριος στην Ενορία Μελάνων - Αύριο η εξόδιος ακολουθία

Δονούσα: Ενοικιάζεται επιχείρηση Εστίασης

Επιχείρηση Εστίασης ενοικιάζεται στην Δονούσα και δη στη Μερσίνη

Εκτακτο: Φωτιά τώρα σε εξέλιξη στην περιοχή Βουνιά Μαραθίου (Πάρος)

Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στην Πάρο - Κινητοποιήθηκαν εναέρια μέσα

Πάρος – Αντίπαρος: Τι λέει ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων για το χρυσό συμβόλαιο των 75 εκατ. ευρώ

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Πάρου - Αντιπάρου με επίκεντρο την αγοραπωλησία ακινήτου 115.6 m2 έναντι 75 εκατ. ευρώ στις Λεύκες Πάρου - Τα ερωτήματα που θέτει

Τέμπη – Νάξος: “Δεν έχω οξυγόνο”, ανατριχίλα στην ανάγνωση του ονόματος των 57 θυμάτων (video)

Δυναμική παρουσία κατοίκων και επισκεπτών της Νάξου στη σημερινή (26/01) συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα θύματα των Τεμπών (video)

Κυκλάδες – “Δεν έχω Οξυγόνο”: Σε 15 νησιά θα ακουστεί η φωνή διαμαρτυρίας για τα θύματα στα Τέμπη

«Δεν έχω οξυγόνο»: Οι Κυκλάδες βγαίνουν στους δρόμους – Δείτε σε ποια νησιά θα γίνουν κινητοποιήσεις