Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ: Εντυπωσιακή παρουσία και φέτος στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2018

ΠΝΑΙ: Εντυπωσιακή παρουσία και φέτος στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2018

|

Η έκθεση Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2018 άνοιξε χθες τις πύλες της (Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό) και το παρών δίνουν δυναμικά οι επιχειρήσεις από το Νότιο Αιγαίο – Ποιες είναι από τις Κυκλάδες – Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κος Ζαννετίδης 

Την στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα στα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων και να αναδείξει τα τοπικά, υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα στις αγορές του εξωτερικού, για μέσου της διασύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό, ανέδειξε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης, στην ομιλία του κατά την διάρκεια των εγκαινίων  της 5ης Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ, που άνοιξε χθες τις πύλες της στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό και θα διαρκέσει μέχρι και την Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου.

Ο κ. Ζαννετίδης, παρόντος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, βουλευτών περιφερειαρχών και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα, σημείωσε ότι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της εξωστρέφειας, είναι η ανάδειξη του Νοτίου Αιγαίου ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, τίτλο που για πρώτη φορά διεκδίκησε και κατέκτησε ελληνική περιφέρεια. Όπως τόνισε, μέσα από τις δράσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του τίτλου, πολλές εκ των οποίων έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2017 και θα κορυφωθούν το 2019, η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου έχει όλες τις δυνατότητες να αναδειχθεί διεθνώς, ενισχύοντας το τουριστικό ρεύμα προς τα νησιά μας, σε μια περίοδο που ο γαστρονομικός τουρισμός είναι μια τάση με ταχεία και ιδιαίτερα δυναμική άνοδο διεθνώς.

Παράλληλα, με αφορμή τις απουσίες που σημειώθηκαν στην χθεσινή, πρώτη μέρα της έκθεσης, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και των προβλημάτων που προκλήθηκαν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ο κ. Ζαννετίδης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί και στον παράγοντα νησιωτικότητα και τις ιδιαίτερες συνθήκης που επικρατούν στα νησιά, σε σύγκριση με την ηπειρωτική χώρα. Σημειώνεται ότι η παρουσία του Νοτίου Αιγαίου στην  έκθεση Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ, είναι εντυπωσιακή.

Με μεγάλο αριθμό εκθετών από όλα σχεδόν τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  συμμετέχει για 4η συνεχόμενη χρονιά στην έκθεση, με μια εντυπωσιακή γκάμα παραδοσιακών νησιώτικων προϊόντων υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας.

Με πενήντα εκθέτες από δεκαοκτώ νησιά του Νοτίου Αιγαίου σε ένα περίπτερο 240 τ.μ., η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κάνει πράξη έναν από τους πρωταρχικούς της στόχους,  την αποτελεσματική προβολή των τοπικών προϊόντων της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, παρέχοντας παράλληλα την δυνατότητα σύναψης συμφωνιών με τους παραγωγούς της, δίνοντας τους την ευκαιρία να καλλιεργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με το ελληνικό κοινό και τους επιχειρηματίες του χώρου, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εξαγωγική τους δραστηριότητα.

Στην έκθεση  παρουσιάζονται παραδοσιακά προϊόντα από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπως μέλι, μελεκούνια, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, παραδοσιακά ζυμαρικά, φάβα, ντόματα, κάπαρη κ.α.

«Νότιο Αιγαίο: Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019»
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της φετινής ΕΞΠΟΤΡΟΦ θα βρεθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την ιδιότητά της ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019 και με αφορμή την θεματική ημερίδα που οργανώνει αύριο (10:30-12:30) στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης. Σκοπός της ημερίδας είναι η ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, του πολιτισμού και των τοπικών προϊόντων των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ομιλήτριες θα είναι η Roberta Garibaldi (αν. καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Μπέργκαμο και πιστοποιημένη Πρέσβης της Διεθνούς Ένωσης Γαστρονομικού Τουρισμού) που θα παρουσιάσει τις διεθνείς τάσεις του γαστρονομικού τουρισμού στην ομιλία της με θέμα «Νότιο Αιγαίο: Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019», η Γλυκερία Ψαρρά (PhD, επ. συνεργάτης Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου και επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Rutgers) που θα παρουσιάσει εισήγηση με κεντρικό θέμα την αιγιακή δίαιτα ως πρότυπο διατροφής και η Χάιντι Λαζάνη (επικεφαλής της επιτροπής «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019» για το Νότιο Αιγαίο) που θα παρουσιάσει τις δράσεις του προγράμματος “Taste the Seasons”.

Οι εκπρόσωποι των Κυκλάδων (ανά νησί) που δίνουν το παρών στην έκθεση για το 2018
* «Αγρομέλισσα» Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Κορθίου Άνδρου (Άνδρος)
* Κατερίνα Τριδήμα/3Μέλισσες (Μέλι & Προϊόντα μελιού – Άνδρος)
* ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΣΟΥΤΗΣ (Άνδρος)
* Αλέξανδρος Καλουτάς – Aegean Herbs (Αμοργός)
* ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΟΜΙΚΟΣ (Ζυμαρικά, Δημητριακά, Όσπρια – Θήρα)
* Μουζάκης Ανδρέας (Μέλι & Προϊόντα μελιού – Κέα)
* ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ «ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ» (Γλυκά κουταλιού, Μαρμελάδες – Κέα)
* Marcie Mayer (Acorn Foods – Κέα)
* Θυμαρότοπος (Μέλι & προϊόντα μελιού – Κέα)
*ΝΙΚΟΣ ΣΕΡΒΟΣ (Μέλι & Προϊόντα μελιού – Κέα)
*Μέλι Αδαμαντίας (Μέλι & προϊόντα μελιού – Κέα)
* Τυροκομείο Μυκόνου Κουκά Ειρήνη (Γαλακτοκομικά & Τυροκομικά προϊόντα – Μύκονος)
* ΑΛΟΕ ΒΕΡΑ ΝΑΞΟΥ ΙΚΕ (Μουστάκη Μαργαρίτα – Καλλυντικό – Νάξος)
* ΑΜΠΕΛΟΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΑ (Μέλι, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού – Νάξος)
* ΝΑΞΟΝΗΣΟΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΟΙΝΣΕΠ (Σιδέρης Δημήτριος – Νερά, Χυμοί, Αναψυκτικά – Νάξος)
* Μελίμηλον Νάξου (Ευαγγελία Λιανοπούλου – Γλυκά κουταλιού, Μαρμελάδες – Νάξος)
* ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΠΑΜΠΟΥΝΗ (Γαλακτοκομικά & Τυροκομικά προϊόντα – Νάξος)
* Cyclades Culture of Olive Oil (Ελαιόλαδο, Ελιές & Προϊόντα ελιάς – Νάξος)
* ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Σ. ΜΑΛΑΤΕΣΤΑΣ «ΠΑΡΙΑ ΓΗ» (Γλυκά κουταλιού, Μαρμελάδες – Πάρος)
* ΠΙΤΣΙΚΑΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ – ΜΠΟΓΙΑΤΖΗ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (Μέλι και προϊόντα μελιού – Πάρος)
* Οινοποιείο Μάναλη (Κρασιά, Ποτά, Αποστάγματα – Σίκινος)
* ΚΩΒΑΙΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ (Ζυμαρικά, Δημητριακά, Όσπρια – Σχοινούσα)
*ΑΝΔΡΙΩΜΕΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ – ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙΩΝ «ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ» (Σύρος)
* ΒΑΚΟΝΔΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ «ΖΩΖΕΦΙΝΟΣ» (Γαλακτοκομικά & Τυροκομικά προϊόντα – Σύρος)
* ΒΛΑΜΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ/ ΒΛΑΜΗΣ (Γλυκά κουταλιού, Μαρμελάδες – Σύρος)
* ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΑΣΣΑΛΟΥ (Βότανα και Αρωματικά Φυτά – Σύρος)
* ΣΥΡΓΑΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ (Προϊόντα με βάση το κρίταμο – Σύρος)
* «Φύσις» Σύρος (Σαπούνι λουκούμι, κηραλοιφες, σπαθόλαδο, χαμομηλόλαδο – Σύρος)
* ΑΡΜΑΚΟΛΑ ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΙΖΑ (Προϊόντα ζύμης, Αρτοσκευάσματα – Τήνος)
* Μιχάλης Ξανθάκης / Θυμαρίσιο μέλι Τήνου (Τήνος)
* ΤΗΝΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ – ΜΑΡΙΑ ΒΙΔΑΛΗ (Κάππαρη, άγρια αγκινάρα – Τήνος)
* ΠΛΥΤΑΣ ΠΕΤΡΟΣ / ΓΛΥΚΙΣΜΑ ΡΙΤΑ ΖΑΛΩΝΗ (Μέλι & Προϊόντα μελιού – Τήνος)


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Προκήρυξη θέσεως Επιμελητή Α’ για το Κέντρο Υγείας

Προκήρυξη θέσεως Επιμελητή Α’ για το Κέντρο Υγείας Αμοργού - Ειδικότητες και τι προσφέρει ο δήμος

Springer Reisen: Αεροπορική σύνδεση από Βιέννη σε Πάρο, Νάξο και Μήλο

Νέες συνδέσεις με τις Κυκλάδες από τη Βιέννη το καλοκαίρι του 2025

Γλυπτά Παρθενώνα: Θα έρθουν στην Ελλάδα με … δανεισμό το 2025?

Θα έρθουν τελικά πιο κοντά σε λύση Βρετανικό Μουσείο και ελληνική κυβέρνηση το 2025;

Σίκινος: Η Νεικώ πάει Λονδίνο, ποιος ο λόγος;

Η Επισκοπή Σικίνου και η Νεικώ ταξιδεύουν στη βρετανική πρωτεύουσα

Νάξος: Από την 1η Ιουνίου ξεκινάει η αεροπορική σύνδεση με Ηράκλειο

Η Νάξος μετά την Θεσσαλονίκη αποκτά αεροπορική σύνδεση και με το Ηράκλειο - Δύο φορές από την 1η Ιουνίου και έως τα μέσα Οκτωβρίου

Blue Star Ferries: Το “Paros” επιστρέφει αύριο (23/11) κι όχι Κυριακή από Αμοργό

Οι αλλαγές που δρομολογούνται σε τρία πλοία της Blue Star Ferries ελέω καιρικών συνθηκών - ποια είναι;

Κυκλάδες: Προκήρυξη 22 θέσεων σε 14 Κέντρα Υγείας (!!!)

Κέντρα Υγείας: 324 προσλήψεις γιατρών – Προθεσμίες και ειδικότητες - Η προκήρυξη αφορά και στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της Ελλάδας, για 12 ειδικότητες

Αιγαίο: Τριάντα “πράσινα” έργα (ανάμεσά τους και το Τσικαλαριό) στα ελληνικά νησιά

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις άνω των 2,5 δισ. για να βγουν τα νησιά από την απομόνωση. Ταμιευτήρες και φράγματα πολλαπλού σκοπού σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα.

Χατζημάρκος από Νάξο: Ερχονται επενδύσεις 5 δις στην νησιωτική Ελλάδα

Γιώργος Χατζημάρκος: Το Ταμείο Απαναθρακοποίησης Νησιών φέρνει επενδύσεις 5 δισ. ευρώ στη νησιωτική Ελλάδα

Πρόταση Ημέρας: Ριγκατόνι με σάλτσα φέτας

Μία άλλη προσέγγιση στο φαγητό εκεί όπου η Ιταλία συναντά την Ελλάδα

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Πάρος: Ο καπετάν – Χρήστος Τζουάνης “έφυγε” από την ζωή

Στα 42 του χρόνου ο cpt Χρήστος Τζουάνης έφυγε από τη ζωή ...

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα

Νάξος: Επίσκεψη εξπρές του Μητσοτάκη με συνοδεία αξιωματούχων σε τρία αεροπλάνα (!!!)

Τρία αεροσκάφη της Olympic Air θα μεταφέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνοδούς του στη Νάξο – Η ώρα άφιξης και αναχώρησης

MSC: Βάζει στο πρόγραμμα την Σύρο, “βλέπει” τις υποδομές στη Σαντορίνη

MSC: Αντί για τέλη, επενδύσεις σε υποδομές για ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Blue Star Ferries – Απεργία: Αλλαγές στα δρομολόγια, τι ώρα αναχωρούν Blue Star Paros και Αρτεμις

Τα δρομολόγια των πλοίων της Blue Star Ferries όπως διαμορφώνονται με βάση την απεργία της 20ης Νοεμβρίου