Πέμπτη, 5 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ: Εντυπωσιακή παρουσία και φέτος στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2018

ΠΝΑΙ: Εντυπωσιακή παρουσία και φέτος στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2018

|

Η έκθεση Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2018 άνοιξε χθες τις πύλες της (Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό) και το παρών δίνουν δυναμικά οι επιχειρήσεις από το Νότιο Αιγαίο – Ποιες είναι από τις Κυκλάδες – Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κος Ζαννετίδης 

Την στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα στα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων και να αναδείξει τα τοπικά, υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα στις αγορές του εξωτερικού, για μέσου της διασύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό, ανέδειξε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης, στην ομιλία του κατά την διάρκεια των εγκαινίων  της 5ης Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ, που άνοιξε χθες τις πύλες της στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό και θα διαρκέσει μέχρι και την Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου.

Ο κ. Ζαννετίδης, παρόντος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, βουλευτών περιφερειαρχών και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα, σημείωσε ότι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της εξωστρέφειας, είναι η ανάδειξη του Νοτίου Αιγαίου ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, τίτλο που για πρώτη φορά διεκδίκησε και κατέκτησε ελληνική περιφέρεια. Όπως τόνισε, μέσα από τις δράσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του τίτλου, πολλές εκ των οποίων έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2017 και θα κορυφωθούν το 2019, η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου έχει όλες τις δυνατότητες να αναδειχθεί διεθνώς, ενισχύοντας το τουριστικό ρεύμα προς τα νησιά μας, σε μια περίοδο που ο γαστρονομικός τουρισμός είναι μια τάση με ταχεία και ιδιαίτερα δυναμική άνοδο διεθνώς.

Παράλληλα, με αφορμή τις απουσίες που σημειώθηκαν στην χθεσινή, πρώτη μέρα της έκθεσης, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και των προβλημάτων που προκλήθηκαν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ο κ. Ζαννετίδης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί και στον παράγοντα νησιωτικότητα και τις ιδιαίτερες συνθήκης που επικρατούν στα νησιά, σε σύγκριση με την ηπειρωτική χώρα. Σημειώνεται ότι η παρουσία του Νοτίου Αιγαίου στην  έκθεση Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ, είναι εντυπωσιακή.

Με μεγάλο αριθμό εκθετών από όλα σχεδόν τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  συμμετέχει για 4η συνεχόμενη χρονιά στην έκθεση, με μια εντυπωσιακή γκάμα παραδοσιακών νησιώτικων προϊόντων υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας.

Με πενήντα εκθέτες από δεκαοκτώ νησιά του Νοτίου Αιγαίου σε ένα περίπτερο 240 τ.μ., η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κάνει πράξη έναν από τους πρωταρχικούς της στόχους,  την αποτελεσματική προβολή των τοπικών προϊόντων της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, παρέχοντας παράλληλα την δυνατότητα σύναψης συμφωνιών με τους παραγωγούς της, δίνοντας τους την ευκαιρία να καλλιεργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με το ελληνικό κοινό και τους επιχειρηματίες του χώρου, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εξαγωγική τους δραστηριότητα.

Στην έκθεση  παρουσιάζονται παραδοσιακά προϊόντα από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπως μέλι, μελεκούνια, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, παραδοσιακά ζυμαρικά, φάβα, ντόματα, κάπαρη κ.α.

«Νότιο Αιγαίο: Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019»
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της φετινής ΕΞΠΟΤΡΟΦ θα βρεθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την ιδιότητά της ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019 και με αφορμή την θεματική ημερίδα που οργανώνει αύριο (10:30-12:30) στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης. Σκοπός της ημερίδας είναι η ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, του πολιτισμού και των τοπικών προϊόντων των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ομιλήτριες θα είναι η Roberta Garibaldi (αν. καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Μπέργκαμο και πιστοποιημένη Πρέσβης της Διεθνούς Ένωσης Γαστρονομικού Τουρισμού) που θα παρουσιάσει τις διεθνείς τάσεις του γαστρονομικού τουρισμού στην ομιλία της με θέμα «Νότιο Αιγαίο: Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019», η Γλυκερία Ψαρρά (PhD, επ. συνεργάτης Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου και επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Rutgers) που θα παρουσιάσει εισήγηση με κεντρικό θέμα την αιγιακή δίαιτα ως πρότυπο διατροφής και η Χάιντι Λαζάνη (επικεφαλής της επιτροπής «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019» για το Νότιο Αιγαίο) που θα παρουσιάσει τις δράσεις του προγράμματος “Taste the Seasons”.

Οι εκπρόσωποι των Κυκλάδων (ανά νησί) που δίνουν το παρών στην έκθεση για το 2018
* «Αγρομέλισσα» Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Κορθίου Άνδρου (Άνδρος)
* Κατερίνα Τριδήμα/3Μέλισσες (Μέλι & Προϊόντα μελιού – Άνδρος)
* ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΣΟΥΤΗΣ (Άνδρος)
* Αλέξανδρος Καλουτάς – Aegean Herbs (Αμοργός)
* ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΟΜΙΚΟΣ (Ζυμαρικά, Δημητριακά, Όσπρια – Θήρα)
* Μουζάκης Ανδρέας (Μέλι & Προϊόντα μελιού – Κέα)
* ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ «ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ» (Γλυκά κουταλιού, Μαρμελάδες – Κέα)
* Marcie Mayer (Acorn Foods – Κέα)
* Θυμαρότοπος (Μέλι & προϊόντα μελιού – Κέα)
*ΝΙΚΟΣ ΣΕΡΒΟΣ (Μέλι & Προϊόντα μελιού – Κέα)
*Μέλι Αδαμαντίας (Μέλι & προϊόντα μελιού – Κέα)
* Τυροκομείο Μυκόνου Κουκά Ειρήνη (Γαλακτοκομικά & Τυροκομικά προϊόντα – Μύκονος)
* ΑΛΟΕ ΒΕΡΑ ΝΑΞΟΥ ΙΚΕ (Μουστάκη Μαργαρίτα – Καλλυντικό – Νάξος)
* ΑΜΠΕΛΟΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΑ (Μέλι, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού – Νάξος)
* ΝΑΞΟΝΗΣΟΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΟΙΝΣΕΠ (Σιδέρης Δημήτριος – Νερά, Χυμοί, Αναψυκτικά – Νάξος)
* Μελίμηλον Νάξου (Ευαγγελία Λιανοπούλου – Γλυκά κουταλιού, Μαρμελάδες – Νάξος)
* ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΠΑΜΠΟΥΝΗ (Γαλακτοκομικά & Τυροκομικά προϊόντα – Νάξος)
* Cyclades Culture of Olive Oil (Ελαιόλαδο, Ελιές & Προϊόντα ελιάς – Νάξος)
* ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Σ. ΜΑΛΑΤΕΣΤΑΣ «ΠΑΡΙΑ ΓΗ» (Γλυκά κουταλιού, Μαρμελάδες – Πάρος)
* ΠΙΤΣΙΚΑΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ – ΜΠΟΓΙΑΤΖΗ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (Μέλι και προϊόντα μελιού – Πάρος)
* Οινοποιείο Μάναλη (Κρασιά, Ποτά, Αποστάγματα – Σίκινος)
* ΚΩΒΑΙΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ (Ζυμαρικά, Δημητριακά, Όσπρια – Σχοινούσα)
*ΑΝΔΡΙΩΜΕΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ – ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙΩΝ «ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ» (Σύρος)
* ΒΑΚΟΝΔΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ «ΖΩΖΕΦΙΝΟΣ» (Γαλακτοκομικά & Τυροκομικά προϊόντα – Σύρος)
* ΒΛΑΜΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ/ ΒΛΑΜΗΣ (Γλυκά κουταλιού, Μαρμελάδες – Σύρος)
* ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΑΣΣΑΛΟΥ (Βότανα και Αρωματικά Φυτά – Σύρος)
* ΣΥΡΓΑΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ (Προϊόντα με βάση το κρίταμο – Σύρος)
* «Φύσις» Σύρος (Σαπούνι λουκούμι, κηραλοιφες, σπαθόλαδο, χαμομηλόλαδο – Σύρος)
* ΑΡΜΑΚΟΛΑ ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΙΖΑ (Προϊόντα ζύμης, Αρτοσκευάσματα – Τήνος)
* Μιχάλης Ξανθάκης / Θυμαρίσιο μέλι Τήνου (Τήνος)
* ΤΗΝΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ – ΜΑΡΙΑ ΒΙΔΑΛΗ (Κάππαρη, άγρια αγκινάρα – Τήνος)
* ΠΛΥΤΑΣ ΠΕΤΡΟΣ / ΓΛΥΚΙΣΜΑ ΡΙΤΑ ΖΑΛΩΝΗ (Μέλι & Προϊόντα μελιού – Τήνος)


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

NaxosPress: Συμμετέχει στην στην 24ωρη (05/06) απεργία της ΠΟΕΣΥ, ποιοι οι λόγοι

Το NaxosPress συμμετέχει στην απεργία της ΠΟΕΣΥ – 24ωρη σιγή για τη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων και αξιοπρεπών μισθών

Κυκλάδες – Λειψυδρία: Ανησυχητικά σημάδια, στο κόκκινο Νάξος, Μύκονος, Σχοινούσα και Μήλος

Αφαλατώσεις, περιορισμοί και έκτακτα μέτρα ενόψει τουριστικής σεζόν – Οριακή η κατάσταση σε πολυσύχναστους προορισμούς των Κυκλάδων

Πώς τα καζίνο προσελκύουν τουρίστες στην Ελλάδα και επηρεάζουν την τοπική οικονομική ανάπτυξη

Τα καζίνο στην Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ως αναπτυξιακοί μοχλοί τόσο για τον τουρισμό όσο και για την ευρύτερη οικονομία

Ξεκίνησε τα δρομολόγιά του για το 2025 το HELLENIC HIGHSPEED στη γραμμή Πειραιάς–Πάρος–Νάξος–Κουφονήσια–Αμοργός

Το ταχύπλοο της Hellenic Seaways ξεκινά σήμερα Πέμπτη 5 Ιουνίου τη θερινή του πορεία, προσφέροντας καθημερινές και άνετες μετακινήσεις στις Κυκλάδες

Με ευλογία Θεού και… ψαλμωδίες ο 3ος τελικός στο ΟΑΚΑ

Γιαννακόπουλος και Αγγελόπουλοι οδηγούνται σε πνευματική μετάνοια πριν τους τελικούς – Χειροκροτήματα αντί για ύβρεις στο γήπεδο με ψαλμωδίες και… παιδικά τραγούδια.

Οι Χριστιανικές Εκκλησίες στην πρωτοπορία για το περιβάλλον: Από τον Πατριάρχη Δημήτριο έως τον Πάπα Φραγκίσκο

Με αφορμή τα 10 χρόνια της «Laudato Si», αναδεικνύεται η διαχρονική συμβολή Ορθοδοξίας και Καθολικισμού στην περιβαλλοντική αφύπνιση του κόσμου

Reddit – Νάξος: Στη δεύτερη θέση των πιο υποτιμημένων νησιών στον κόσμο

Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων εντυπωσιάζει τη διεθνή κοινότητα του Reddit με την αυθεντικότητα, την ηρεμία και την φυσική του ομορφιά

Αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σύρου: Μια νέα εποχή για τον τουρισμό και τη συνδεσιμότητα

Η απευθείας γραμμή με πτήσεις της Aegean Airlines από Θεσσαλονίκη προς Σύρο φέρνει πιο κοντά το βορρά στο Αιγαίο και αναβαθμίζει τη θέση της Σύρου στον τουριστικό χάρτη

Attica Group: Ενισχύει τις θαλάσσιες συνδέσεις με ταχύπλοα και εκπτώσεις έως 30% για τις Κυκλάδες

Με νέα δρομολόγια από Πειραιά και Ηράκλειο, ο Όμιλος Attica (Hellenic Seaways, Blue Star Ferries κ.ά.) προσφέρει εκπτώσεις σε οικογένειες και παρέες, διευρύνοντας την τουριστική και συγκοινωνιακή κάλυψη στα νησιά του Αιγαίου.

Ν. Λεβογιάννης: «Όχι» στη μεταφορά των Κούρων, έκκληση για σεβασμό στην πολιτιστική ταυτότητα της ενδοχώρας

Ο Νίκος Λεβογιάννης καταγγέλλει ως απαράδεκτη την απόφαση του ΚΑΣ για τη μεταφορά των Κούρων στο Κάστρο της Χώρας, κάνοντας λόγο για σκοταδιστική πολιτική που απειλεί την πολιτιστική κληρονομιά των χωριών της Νάξου.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

«Wellness Talk» με την Ελένη Πετρουλάκη στη Νάξο

Το Σάββατο 31 Μαΐου στις 19:00, στον πολυχώρο του ξενοδοχείου Green Village Naxos, η κορυφαία Ελληνίδα wellness coach Ελένη Πετρουλάκη παρουσιάζει τους στόχους του Central Studio Pilates & Fitlab