Η τοπική κουζίνα των Κυκλάδων κρύβει αμέτρητους θησαυρούς, που συχνά συνδυάζονται με μνήμες και αρώματα από άλλες γαστρονομικές παραδόσεις. Μία τέτοια συνταγή μας παρουσιάζει η Μαριέττα Γαλάνη, ερευνήτρια της τοπικής κουζίνας με καταγωγή από την Απείρανθο αλλά και ρίζες από την Κωνσταντινούπολη. Κάθε πιάτο της είναι ένα μικρό ταξίδι, που παντρεύει το κυκλαδίτικο στοιχείο με τα αρώματα της Μικράς Ασίας.
Αυτή τη φορά, μας χαρίζει τις Πιπεριές Φλωρίνης με ξινοτύρι Πιτταρά, ένα πιάτο που συνδυάζει την απλότητα με τη νοστιμιά, ιδανικό για τραπέζι με φίλους αλλά και για οικογενειακές στιγμές.
Η συνταγή
Υλικά
-
5 πιπεριές Φλωρίνης
-
250 γρ. ξινοτύρι Πιτταρά
-
1 αυγό μεγάλο
-
λίγο μπαχάρι
-
λίγο θυμάρι
-
αλάτι
-
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
μπόλικο ελαιόλαδο για τηγάνι
-
5 κ.σ. βαλσάμικο
Εκτέλεση
-
Χαράζουμε τις πιπεριές και αφαιρούμε τα σπόρια.
-
Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, αλατοπιπερώνουμε τις πιπεριές και τις τηγανίζουμε γυρνώντας τες και από τις δύο πλευρές. Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να κρυώσουν.
-
Σε μπολ χτυπάμε το αυγό και το ανακατεύουμε με το ξινοτύρι. Γεμίζουμε με το μείγμα τις πιπεριές.
-
Πασπαλίζουμε με θυμάρι, μπαχάρι και περιχύνουμε με 3-4 κουταλιές βαλσάμικο.
-
Τοποθετούμε τις πιπεριές σε πυρέξ και ψήνουμε για 5 λεπτά στους 180°C.
Απολαύστε τις ζεστές, με τραγανό ψωμί και ένα ποτήρι κρασί.
Το στίγμα της Μαριέττας Γαλάνη
Η Μαριέττα Γαλάνη δεν μαγειρεύει απλά, αλλά αφηγείται ιστορίες μέσα από τα πιάτα της. Με έρευνα πάνω στην τοπική κουζίνα της Νάξου και την επιρροή της Μικράς Ασίας, κάθε συνταγή της κρύβει ένα κομμάτι μνήμης και παράδοσης, εμπλουτισμένο με προσωπικό μεράκι.
Οι Πιπεριές Φλωρίνης με ξινοτύρι Πιτταρά δεν είναι απλώς μια νόστιμη συνταγή· είναι ένα παράδειγμα του πώς η γαστρονομία μπορεί να ενώνει τόπους, εποχές και ιστορίες. Ένα πιάτο που αξίζει να δοκιμάσετε και να μοιραστείτε με αγαπημένα πρόσωπα.
Φωτογραφία: Μαρία Κατεινά
#naxospress #συνταγή #ΜαριέτταΓαλάνη #τοπικήκουζίνα #κυκλαδίτικεςγεύσεις #ΜικράΑσία #πιπεριέςΦλωρίνης #ξινοτύριΠιτταρά #παράδοση #γαστρονομία